fredag den 21. marts 2014

Ugen der gik…….

Ugen startede med bryllup, det var husbonds datter og hendes kæreste, der var blevet enige om at få papir på hinanden inden barn nr. 2 dukker op inden længe. Et meget anderledes bryllup end jeg tidligere har deltaget i, men hyggeligt. 

Bryllup1bryllup2bryllup3 
Nej, jeg vil ikke fotograferes…… ok, så gør det da, men så vil jeg også trykke på knappen!

Haven er fået sin del af min opmærksomhed i ugens løb. Jeg var ellers meget i tvivl med hensyn til den have, det er måske lidt lettere overdrevet at kalde det for en have, så i hvert fald jordstykke. Jeg var ellevild af glæde, da jeg fik mulighed for at leje jorden og havde alverdens planer for de få kvadratmeter. Jeg så mig selv drøne i fast rutefart til havecentret i nabobyen, et sted, hvor man uhyre let kan få brugt en del penge, for de har alverdens dejlige ting både til inden- og udendørs samt næsten uundværlige ting til hjemmets forskønnelse. Men kort tid efter overtagelsen skete der forskelligt der gjorde, at jeg var ved at bakke ud af projektet. Efter en uges cykling (130 km på 4 dage), hvor tankerne fløj af sted, kom vikingeblodet frem til overfladen, pokker mig nej, der er ingen der skal bestemme over mit jordstykke og da slet ikke tage glæden fra mig, nu når jeg endelig igen har fået jord under neglene (mere end man får ved at potte blomster om). Så indtil videre ser jeg tiden an i et års tid.

Grundet ovenstående er planerne for haven kraftigt minimerede og det har selvfølgelig afspejlet sig i besøgene i havecentret (hvilket er godt for familieøkonomien). I går købte jeg en stikkelsbærbusk (husbond glæder sig allerede til stikkelsbærgrød), det viste sig at være lidt af en udfordring at få den transporteret i cykeltasken. Jeg lavede en aftale med kassedamen om, hvis det ikke lykkedes, ville jeg komme og hente den senere i bil. Men det hele lykkedes og det endda uden jeg kom for meget i karambolage med tornene undervejs.

Yderligere blev der indkøb 1 stk. rabarberplante, ja det er alt, alt for lidt og især da jeg læste på skiltet der hang på planten, at man man ikke måtte høste det første år og det andet år måtte man kun høste indtil juni, hvis man overholdt de få regler, så ville planten holde i mindst 30 år. Nu har jeg aldrig tidligere købt rabarber, det har altid været min mor, der var leveringsdygtig i rabarberplanter og jeg havde min tvivl om skiltets tekst var sandt. Google blev konsulteret og jo, sørme om ikke det er korrekt, planten skal have fred og ro til at vokse sig kraftig og derfor skal man holde sig væk fra den det første år. Hvor nødvendigt det så er med en holdbarhed på 30 år, det vil tiden vise, men jeg har min tvivl om jeg render rundt og roder i jorden som 90 årig ☺.  Yderligere købte jeg en enkelt jordbærplante, jeg det var lidt tåbeligt, men det skyldes at vindueskarmen i gæsteværelset er fyldt med små jordbærplanter, der står og venter på at vokse sig store og flotte.

I øvrigt, så er hvidløgene kommet op, hvor er de fine! Jeg satte 3 fed i det lille væksthus jeg har fået forærende og de er meget store, de der står udenfor knap så store.

Jeg fik i går sat de sidste tidlige kartofler. Jeg er bange for, at jeg måske har overvurderet det med kartoffeldyrkningen en anelse og har en ide om, at der vil være kartofler nok til en middelstor familie i meget lang tid. Det kan godt gå hen og blive lidt problematisk med alle de kartofler af flere årsager. Husbond er ikke en store kartoffelspiser, kun som mos eller pommes frites og da kartofler er en af de store syndere for blodsukkeret pga. det store kulhydratindhold, kan jeg ikke selv spise mig igennem dem alle. Det er lidt synd for husbond, men jeg har advaret ham om, at der sommeren over vil blive serveret mange varianter udi kartoffelsalat (jeg håber at han kommer hjem til aftensmaden☺). Men jeg kan næsten ikke vente, for nye kartofler ses sjældent i Holland.

Have2Derudover spekulerer jeg på, hvordan jeg egentlig skal få plads til resten af de frø jeg har købt, det ender nok med, at jeg er nødt til at være lidt kreativ udi såningen, men vi får se.

Der var pragtfuldt vejr i går og ind i mellem arbejdet blev der da også tid til at nyde solen. Havemøblerne har min medlejer været så heldig at finde gratis på den hollanske “Gul og gratis”  Nabodamen, som jeg hilste på for første gang i går, havde ud over en stor del forskellige krydderier også købt en karryplante? Den havde jeg ikke hørt om tidligere, men efter at have googlet den, fandt jeg ud af, at den faktisk er ret almindelig. Et enkelt sted stod der, at det var det samme som en gurkemeje? Utroligt, så meget man får udvidet horisonten ved havearbejde ☺.

Have3

I dag har det regnet det meste af dagen, hvilket ikke indbød til en cykeltur. Godt, at der kom knap 23 km. på tælleren i går ☺.

7 kommentarer:

Inge sagde ...

Tillykke med brudeparet

Det lyder spændende med dine haveplaner Annette, nye kartofler er som slik.

God weekend hos jer.

Ellen sagde ...

Man får så mange erfaringer som ivrig, nybagt jordbesidder.
Det er måske ikke nødvendigt, at dine rabarber holder 30 år, men hvis ikke du har tålmodighed i et par år, vil de slet ikke give noget, og så kan det nok være ligemeget. ;-)
Vi har haft en karryplante - den var udmærket at lægge på grillen til at give lidt krydret røg til kødet - lige som jeg gør med næsten alle slags krydderurter.
Jeg er helt misundelig over jeres mange nye kartofler, der kommer - æææælsker bare nye kartofler og ville hellere end gerne komme og hjælpe jer med at spise dem.
Oh, hvor jeg også kender det med at gå helt amok og få købt alt for mange slags frø:-)
Fortsat god fornøjelse ... jeg håber ikke du mister lysten, hvad det så end var, der næsten fik dig til at give op, inden du var kommet i gang.

Lone sagde ...

Tillykke til brudeparret.

Glæder mig til at følge din lille have, heroppe i det nordjyske er vores lille have stadig ikke blevet rørt i år. Vi satser på komme i gang i påskeferien.

Kan lige se for mig, din kamp på cyklen med stikkelsbærbusken. Du er sikker blevet bemærket på din tur hjem :)

Lene sagde ...

Tillykke med brudeparret og pøj pøj med kartoffelavlen :-)

Stegemüller sagde ...

Så skønt med et stykke jord, og jeg kan godt forstå, du går amok i havecenteret, det ville jeg også gøre, dvs. det gjorde jeg bare, da jeg også kun havde fire altankasser. Der kan nemlig proppes meget ned i dem, hvis man gør sig lidt umage.

Der er da ikke noget som friske nyopgravede kartofler fx sammen med de små lidt bitre fisk (matsjefiletter eller hvordan det nu staves). Det er synd, at du skal passe sådan på med kulhydraterne. Du må lære manden at spise nye kartofler!

Pia sagde ...

Godt du holdt ud, så du stadig har næsten intakte havedrømme ;-)
Hvor er det en skam at der er så langt mellem os, for jeg har rabarber i overflod, så du kunne få en blok af mig, som du kan høste på allerede nu.
Jeg har intet sat i hverken have eller drivhus endnu. Det er lidt for tidligt heroppe nordpå, men jeg har været i haven i dag. Der er meget der ikke blev nået i efteråret, og med den grønne vinter er der meget der skal fjernes.
Nye kartofler er noget af det bedste i alle varianter, også en kartoffelmad. Ærgerligt at du ikke bare kan spise løs af dem.

Annette sagde ...

Tak for alle jeres søde kommentarer og undskyld jeg ikke har svaret tidligere.
Hav en rigtig god dag derude i blogverden.