torsdag den 25. april 2013

Hvorfor går tiden hurtigere, når man bliver ældre? Del 2

Vi har været til begravelse, det var første gang for mig i Holland. Jeg kendte ikke afdøde, der var en af min mands fastre.

Allerede inden begravelsen dukkede kulturforskellen frem. Jeg spurgte både min mand og hans kusine om hvem der sørgede for blomster? ”Blomster” svarede de ”hvad for nogle blomster”. Det viste sig, at det kun er den nærmeste familie, der giver blomster, alle andre møder bare op.

Begravelsen blev holdt i et begravelsescentrum og var en meget smuk oplevelse. Ved indgangen lå en bog, beregnet til, at alle fremmødte kunne skrive sit navn og måske en bemærkning eller et trøstende ord, så de efterladte kunne se, hvem der havde deltaget. Vi samledes alle i foyeren og snakken gik lystigt bl.a. mellem alle de fætre og kusiner, der ikke havde set hinanden i årevis. Der blev snakket så højt, at en medarbejder fra begravelsescentret kom og tyssede på forsamlingen. Den nærmeste familie sad i familierummet i nærheden af foyeren og de skulle have mulighed for at tage afsked med den afdøde i fred og ro, derfor måtte der dæmpes lidt ned på de fremmødte.

Da vi gik ind i ”salen” hvor kisten stod, strømmede ”Chariots of Fire” af Vangelis os i møde, den hører til en af mine yndlinge. En medarbejder fra begravelsescentret holdt en meget personlig tale om afdøde, jeg troede at det var et familiemedlem eller en god ven af afdøde, men det viste sig at være en professionel taler tilknyttet centret. Talen blev afbrudt af musik, der enten havde hørt til blandt afdødes favoritter eller var den efterladte datters ønske. Blandt andet hørte jeg for første gang Maywoods ”Mother, how are you today”, den gjorde indtryk.

Efter ceremonien blev vi vist ind i et andet lokale, hvor der var dækket op med kaffe samt boller med pålæg og familiesnakken fortsatte. En meget, meget anderledes måde at gøre tingene på end den jeg kender fra Danmark, men det var en smuk afsked.

Gilze

8 kommentarer:

Mai-Britt, den danske slikmund sagde ...

Jeg har været til flere begravelser i Holland nu og gi'r dig ret i, at de er anderledes end i Danmark, mere af det hele; rørende, levende (hvis man kan bruge det udtryk om en begravelse) og ligefrem smuk, det virker ikke så berøringsangst som i Danmark, synes jeg. Jeg har været positivt overrasket også selvom det er en så sørgelig begivenhed. Til en af begravelserne kom der 4 bærere ind fra begravelsesfirmaet, de var unge mænd iført kjolesæt med høj hat, ligesom man ser det i engelske filmkomedier. Jeg måbede og var liiige ved, at fnise. Henk sagde undrende at det var da meget almindeligt her... javel så.

Stegemüller sagde ...

Jeg har egentlig aldrig tænkt over, at begravelsesskikke varierer fra land til land til land, men selvfølgelig gør de det. Det lyder til at hollænderne har fundet et rigtig godt koncept. Den professionelle taler ville jeg nu nok frabede mig, men alt det andet lyder rigtig godt.

Anonym sagde ...

Det lyder som en ret afslappende måde at tage afsked på. Faktisk lige min kop the. Især hvis der kan tilsættes en mængde god rødvin :-)

Annette sagde ...

Ja, nu har jeg endelig fået læst om dine oplevelser. Det passer ligesom slet ikke til den anderledes måde en begravelse foregår på hernede, at der kommer 4 bærere i kjolesæt, det forventer man slet ikke, vel.
En anden ting, som jeg har det meget svært med, det er det sorte metalflag der sidder i forenden af ligvognen, det synes jeg er helt ude af trit med alt det andet. Vi lærer jo hele tiden, ikke sandt ☺ ☺ ☺.

Annette sagde ...

Stegemüller, vi er helt enige. Man forventer ikke, at der er så stor forskel og det gælder i mange sammenhænge.
Den professionelle taler gjorde det så personligt og godt, at jeg var sikker på, at det måtte være et familiemedlem eller en nær ven. Det var først senere, da jeg spurgte min mand, hvor taleren hørte til i familien, at jeg fik at vide, at han skam hørte med til "pakken".

Annette sagde ...

Annette, de fleste hollændere betaler til en begravelsesforsikring gennem hele livet. Hvad man får er en basispakke, men så vidt jeg har forstået er der også mulighed for et andet og større traktement end kaffe og boller. Så det skulle jo nok være muligt med et glas rødvin eller flere ☺.

Bettys blog sagde ...

Spændende at læse om så anderledes ritualer i forbindelse med begravelse.
Anderledes - end den danske måde.
Det lyder som en smuk og højtidelig afsked. Interessant med sådan en professionel taler.
Dejligt at høre fra dig igen Annette. Du har så evig ret i at tiden flyver afsted.Det kniber også for mig at få blogget ...

Annette sagde ...

Betty, ja hvor bliver tiden dog af. Tidligere, når pensionerede kolleger fortalte mig, at de havde mere travlt end da de gik på arbejde troede jeg dem ikke.... Det gør jeg nu! ☺