fredag den 28. februar 2014

Og nu med “egen” have…….

Endelig, endelig, efter 13½ år er jeg igen blevet “haveejer” og du store kineser, hvor jeg glæder mig.  Det vil nok være noget af en overdrivelse at skrive, at jeg har grønne fingre, men jeg elsker havearbejde.

Den første have, som jeg havde halvpart i, var et lille bitte frimærke der lå udenfor terrassen og der var ikke plads til andet end lidt græs og et par blomster.

Vor næste have var en 998 m2 parcelhushave, hvor hus og garage skal trækkes fra arealet. Så snart muligheden var der, var jeg at finde i haven, hvor jeg flyttede rundt på bestående og indkøbte vækster og forandrede bede. Enkelte naboer tillod sig at bemærke, at jeg aldrig så noget vokse sig stort, fordi jeg flyttede så meget rundt. Jeg dyrkede økologisk køkkenhave efter Troels V. Østergaards principper og havde om ikke så meget udbytte, så i hvert fald områdets største regnorme. Jeg kan huske, at gødskning skulle foregå med kød/benmel og efter vi fik hund, så var det en problematisk affære at holde hende ude af køkkenhaven, idet kød/benmel så vidt vi kunne dømme, var noget af det lækreste der findes i en hundeverden. Indrømmet, efter vi overtog familiesommerhuset, og begge havde mange, mange arbejdstimer, da ville jeg gerne have byttet haven ud med noget med mange fliser, men i løbet af de 20 år, hvor vi boede i huset, da gennemgik haven mange forandringer og hvor jeg dog nød det.

April 1997

Næste og sidste have i Danmark var en mindre enderækkehushave i storbyen. Den bød ikke på de helt store muligheder for at flytte rundt på væksterne, især ikke efter min mand anlagde en pragtfuld stor terrasse foran udestuen. Men til gengæld tog antallet af indendørs vækster til og på et tidspunkt havde vi, så vidt jeg husker omkring 100 kaktus og planter i udestuen og jeg var ikke ovenud populær, når jeg af og til tog på længerevarende kurser ☺.

Og nu er der så gået 13½, hvor jeg har sukket efter en køkkenhave, sukket efter nyopgravede kartofler, jordbær, ærter m.m. Da vi i sin tid købte fast ejendom her i Holland, sagde min mand, at hvis vi skulle have noget med have, så ville den helt og holdent være min, for han synes han havde lavet nok havearbejde i sit liv og i øvrigt havde han aldrig nogensinde kunnet fordrage det. På det tidspunkt lå min arbejdsuge på ca. 60 timer plus transport, så derfor blev det ikke til noget med have.

Endelig for en måneds tid siden fortalte en nabo, at hun påtænkte at leje en have. Nøøøj, hvor var jeg misundelig! Dagen efter kom hun og fortalte, at der også var en større have, som vi kunne dele, hvis jeg virkelig mente, at jeg savnede en have. Så jeg har lejet en halv have og jeg glæder mig helt ustyrligt til at komme i gang.

Haven1

Selv om haven var fin, da vi overtog den, måtte jeg ud og have jord under neglene. Og der er nu gravet hestemøg ned, kultiveret og anlagt en særdeles skæv gangsti (jeg havde ikke noget at rette stien til med).

Det der med hestemøget, ja det var lidt problematisk, idet det var under den fase, at jeg fandt ud af, at der er et lille bitte hul i min ene gummistøvle og til trods for brusebad samt mindst 15 gange vask af hænder og arme, kunne jeg stadig lugte møget, da jeg kom i seng i aftes ☺.

Haven ligger idyllisk midt mellem marker og skov og jeg fik at vide af en af de garvede havefolk, som også var i haven i forgårs, at alt skal under net, for hvis ikke vildkaninerne er på spil, så er fuglene det. Jeg havde godt set, at selv grønkålene var under net og havde undret mig lidt over det, men i henhold til den garvede, så var man nødt til det. Havebeskrivelser vil helt sikkert tilgå bloggen i en lind strøm fremover ☺.

Haven2
Under gårsdagens regnvejr måtte jeg lige ud og kigge til nyerhvervelsen ☺.

21 kommentarer:

Kisser sagde ...

Hvor er livet dog skønt, når ønskerne går i opfyldelse.
God fornøjelse med det fremtidige havearbejde :-)
Ina i Oisterwijk har TO allotments og har al for stor glæde af alle de afgrøder.
I må have god jord dernede sydover.
Knus fra en haveejer, der er dødtræt af at have have :-)

s sagde ...

Hjerteligt tillykke med din nye have, hvor du garanteret får mange gode timer og mange dejlige afgrøder. Jeg er ikke fri for at være en lille smule misundelig, for jeg ville så gerne have mulighed for at få jord under neglene. Jeg har tænkt på at købe en kolonihave, men jeg kan ikke rigtig få pengene til at række til.

Stegemüller sagde ...

Hjerteligt tillykke med din nye have, hvor du garanteret får mange gode timer og mange dejlige afgrøder. Jeg er ikke fri for at være en lille smule misundelig, for jeg ville så gerne have mulighed for at få jord under neglene. Jeg har tænkt på at købe en kolonihave, men jeg kan ikke rigtig få pengene til at række til.

Madame sagde ...

Tillykke - hvor er det dejligt for dig, at du nu har have igen! Jeg forstår 100 procent din glæde. Der er ikke meget så afslappende og frydefuldt som at se noget gro og at gå og pusle om en have. Klem

Ellen sagde ...

Ihhh, hvor jeg forstår dig! Tillykke med din nye have - jeg glæder mig til at læse om alle dine frembringelser - og til at blive inspireret til at se billeder :-)
Hvor langt har du til den?

Bettys blog sagde ...

Tillykke med haven. Din begejstring lover godt for fine grønsager og andre frembringelser. Skal der ikke være blomster i din have? God arbejdslyst. Det bliver spændende at følge dit haveliv her på bloggen ;-)

Pia sagde ...

Tillykke :-) Jeg vil også meget nødig undvære min have, som slet ikke er stor nok om foråret, når den skal sås til, men godt kunne være mindre når sæsonen rigtig er i gang. Jeg har i de 38 år vi har boet her, har jeg (vi) hvert eneste år prøvet at gøre det lettere for mig at holde det. Allan slår næsten altid græsser og resten er mit arbejde alene, men undvære det vil jeg altså ikke.
Jeg glæder mig til at læse om dit nye projekt. Skal eller må du også have mistbænk og eller drivhus? Jeg håber der er mulighed for noget vand i nærheden, så du ikke skal cykle med spande eller dunke :-)

Inge sagde ...

Hvor er det dejligt for dig, stort tillykke. :-)

Lone sagde ...

Sådan, og god fornøjelse med din nye have.
Jeg har ikke grønne fingre, men jeg elsker min lille have og ville nødig undvære den.

Conny sagde ...

Tillykke med din nye have, men pas nu på de vilde kaniner, ikke æder alt det du dyrker, jeg er også spændt på, at komme op til sommerhuset, for harerne er så glade udsprungne tulipaner.
Kan du have en god søndag

Jønne sagde ...

Det bliver da dejligt at få lidt jord under neglene igen! og lidt grøntsager med hjem om nogle måneder (hvis ikke kaninerne har spist dem)
Held og lykke med haven..

Annette sagde ...

Kisser, ja ind i mellem kan det godt blive for meget med en have, så jeg forstår dig godt.
Det er flot, at Ina klarer 2 haver, havde jeg været lige så klog da jeg gik ind i projektet, som jeg er i dag, så havde jeg grebet det anderledes an, men pyt.
Knus tilbage til dig.

Annette sagde ...

Stegemüller, tak skal du have. Jeg kan fint sætte mig ind i dine ønsker. Min drøm var også en kolonihave med et lille bitte hus, hvor husbond kunne sidde med en bog eller hvad han havde lyst til og være parat med kaffen, når jeg holdt pause i havearbejdet. De findes hernede, men bare ikke i vor lille by og jeg er heller ikke klar over prisniveauet.
I stedet blev det altså et stykke jord inkluderet diverse bekymringer og forsøg på selv at få lov til at bestemme over jordstykket ☺.

Annette sagde ...

Madame, helt enig. Havearbejde er dejligt afstressende ☺.
Klem tilbage til jer.

Annette sagde ...

Ellen, det kan godt være, at det ikke bliver til så mange rapporter fra havelivet, som jeg havde drømt om ☺. Lige nu kæmper jeg med selv at få lov til at bestemme over mit jordstykke ☺.
Der er en bagatel af 2,66 km. til haven, så det er ikke noget problem.

Annette sagde ...

Betty, inden start havde jeg forestillet mig, at der også skulle være lidt blomster og jeg havde købt lidt forskellige slags frø bl.a. købt Latyrus.
Men grundet forskellige omstændigheder er blomsterfrøene nu blevet lagt i potter, som står på terrassen, så vi kan nyde godt af dem herhjemme og jordstykket vil kun blive brugt til grøntsager ☺.

Annette sagde ...

Pia, hver gang du viser os billeder fra din have, så tænker jeg altid på vores have i Aabybro, som vi havde i 20 år. Du har fuldstændig ret, når der skal sås, så kan man ikke få nok af haven, men senere på året, så ville man godt have lidt mindre.

Jeg har fået foræret en aflagt mistbænk, der ganske vist mangler den ene ende, men indtil videre har jeg været lidt kreativ med plast og hønsenet ☺. Der er både vand i haner samt store tønder på pladsen, så det er fint nok.

Annette sagde ...

Inge, tusinde tak skal du have ☺.

Annette sagde ...

Lone, det betyder jo heller ikke så meget om vi har grønne fingre eller ej, det tror jeg heller ikke at jeg har. Men så lang tid vi har det sjovt med havearbejdet, så er det jo dejligt.

Annette sagde ...

Conny, ja alle de garvede haveejere på stedet fortæller, at alt skal under net ellers forsvinder det i kaninernes maver. Jeg er spændt på hver slemt det bliver.
Det bliver spændende, at se hvor mange tulipaner du har tilbage. Jeg snakkede med min faster for et par dage siden, hun fortalte, at hun sidste år havde sat rødbeder i min fætters have, i løbet af sommeren forsvandt alle rødbederne, det viste sig at være rådyrene der havde spist dem alle. Det er ikke altid lige let, når vi skal dele med dyrene ☺.

Annette sagde ...

Jønne, jeg håber at vi kan deles lidt om det, altså kaninerne og jeg. Der er så mange haver derude, så mon ikke de kan tage fra naboerne ☺.
Det er lang tid siden jeg har set nyt fra de danske landeveje, har du helt opgivet bloggen?