søndag den 27. september 2009

Ferie 2009 - del 2.

Ferieturen gik videre mod syd til Tarbes, som vi også besøgte i 2004, hvor vi var på rundtur i Pyrenæerne og fulgte en del af ruten fra Tour de France. Jeg havde før vi tog hjemmefra meddelt husherren, at jeg denne gang ikke ville med i bjergene. Ikke på grund af selve bjergene, som er utroligt smukke, men jeg har haft mange mareridt over de heste, som går løse rundt deroppe og som absolut vil gå i den side af vejen, hvor afgrunden mod dalen befinder sig.
Det kan da godt være, at min hukommelse spiller mig et puds, men når jeg tænker tilbage på de bjergveje og de løsgående heste, så ser jeg for mig hver gang 2 biler skal passere hinanden, så har hestene kun havde få centimeter at gå på før afgrunden og det synes jeg ikke jeg havde lyst til at opleve igen. Husherren siger ganske vist, at hestene jo aldrig har været vant til andet og at de ikke falder ned, men alligevel……
Det blev dog til en anelse bjergkørsel - uden løsgående heste - da vi af et fransk ægtepar fik anbefalet at køre til en lille landsby ved navn Campan. Byen er kendt for sine dukker, der er klædt på i almindeligt tøj og står overalt i byen. De eneste forretninger der var i byen ud over en bager var dukkemagere, der afholder kurser i dukkemageriet og sælger alle materialerne til produktionen.

Vi var selvfølgelig også denne gang på det obligatoriske besøg i Lourdes, som er et af katolikkernes valfartssteder.
Byens centrum er et kommercielt cirkus uden lige og mage, med et utal af souvenierbutikker, hvor ejerne forsøger at overgå hinanden i opfindsomhed når det gælder navngivning af deres lille forretning.Vi blev enige om, at hvis den lille Bernadette Soubirous, for hvem Jomfru Maria flere gange åbenbarede sig i 1858 havde vidst hvordan det ville udvikle sig, så havde hun måske holdt sine oplevelser for sig selv.

Ud over alle souvenierbutikkerne, så har Lourdes også andet at byde på. Byen stammer helt tilbage fra Romerriget og hævet over byen på en høj klippe ligger borgen Château fort de Lourdes. Hvert år kommer omkring 5 millioner pilgrimme til byen og med sine 410 hoteller og
16.500 værelser hører Lourdes til en af Frankrigs største hotelbyer.

Tæt på grotteområdet ligger 3 kirker som er bygget ovenpå hinanden og overalt i kirkerne ses marmorplader som er skænket af taknemmelige mennesker.
Da vi første gang besøgte Lourdes var der lang kø for at komme til at se grotten hvor Jomfru Maria åbenbarede sig for Bernadette. Da vi endelig nåede dertil blev vi jaget afsted som får og fik skældud hvis ikke det gik hurtigt nok, så derfor var vi enige om at den oplevelse kunne vi sagtens være foruden denne gang. Men det endte alligevel med, at vi også denne gang tog turen, da det hele foregik en del mere afslappet, køen var ikke ret lang og der var mulighed for at fotografere uden at blive jaget væk.
Inde i grotten udspringer en kilde, der opstod ved at Bernadette på opfordring af Jomfru Maria gravede lidt i jorden med sine hænder.
Inden vi tog hjemmefra havde vi talt om, at vi i år ville købe en Jomfru Maria figur og inden vi startede jagten på hende blev der tid til en pause.
Det er et utroligt gadebillede der ses i centrum af Lourdes, syge mennesker der bliver kørt rundt af deres hjælpere, nonner, præster, hjælpere, turister, tiggere, unge og gamle imellem hinanden. Der tales et utal af forskellige sprog på gaden, jeg hørte dog ikke dansk, men til gengæld hørte vi hele tiden flamsk og endte da også med at få en sandwich der blev skyllet ned med trappist øl på en belgisk café.
Efter pausen begyndte jagten på "vor" Jomfru Maria og det tog sin tid at finde netop hende vi ville have og til den rigtige pris for der var et utal af forskellige størrelser, udformninger og priserne varierede kraftigt fra butik til butik for de samme varer, men det lykkedes os til sidst at finde hende.9 kommentarer:

Nille sagde ...

Jeg har aldrig været i Lourdes - fløjet over i helikopter - men aldrig nede i grotten. Jeg ved ærligt talt ikke, hvordan jeg ville have det med at se alle de syge, der oprigtigt tror på et mirakel? Det må være ret specielt forestiller jeg mig!

Irene sagde ...

Jeg har desværre aldrig været i Lourdes, men kunne godt tænke mig det. Hvor er det en fin Madonna!

Annette sagde ...

Kære Nille og Irene, jeg synes det var en speciel oplevelse da jeg var i Lourdes første gang i 2004, man tænker ikke så meget over at det er syge mennesker der kommer der med måske det sidste håb, da det hele foregår i en hyggelig og positiv atmosfære. Man sludrer med hinanden og er dybt imponeret af det hele (pånær lige souvenierbutikkerne). Denne gang var det som om historien bag Lourdes optog mig mere. Med hensyn til Madonna, så mangler der nu bare lige det rigtige sted at få hende anbragt ☺

Anonym sagde ...

Så kan jeg da bedre forstå, at der har været så stille hos dig i lang tid :-)

Det var dejligt at læse om dine ferieoplevelser - altid godt med ny og velskrevet inspiration.

Madonnaen er meget smuk - ikke umiddelbart noget, jeg ville købe med hjem, men hun ser så utrolig blid og sød ud...

Hilsen Ellen

Bettys blog sagde ...

Det er en af de kønneste Madonnaer, jeg har set. Spændende at læse om Lourdes

Annette sagde ...

Ellen, tusinde tak skal du have.
Tidligere sendte jeg mails ud til venner og bekendte med ferieoplevelserne, men dette er meget lettere.
Hun er blid og sød, hende Madonnaen og udvalgt med stor omhu blandt flere tusinde andre eksemplarer ☺ ☺

Annette sagde ...

Betty, vi synes også at hun er utrolig smuk. Vi har længe snakket om, at vi gerne ville have en og nu var chancen der for at få en fra Lourdes.

Conny sagde ...

Det er spændende, at læse om alt det ud har oplevet på din ferie.Det er utrolig hvad en åbenbaring kan føre med sig,men jeg kunne da godt tænke mig, at komme til Lourdes en gang .

Annette sagde ...

Kære Conny, jeg kan så absolut anbefale en tur dertil. Vi synes der er en helt speciel stemning i byen, særlig i området omkring grotten og du har fuldstændig ret, det er utroligt hvad det har ført med sig.