Så kom den endelig, bogen jeg har ventet på så længe "Brovst som arbejderby", skrevet af tidligere skoleinspektør Arne Sloth Kristoffersen.
Første gang jeg hørte om projektet, var da forfatteren ringede til mig i foråret 2009. Han ville vide, om jeg kunne bidrage med oplysninger til en bog om arbejderne i Brovst, idet min morfar havde haft et cementstøberi i byen. Desværre var det ret begrænset, hvad jeg kunne give Arne af oplysninger, men jeg sendte ham den smule jeg havde. I den mellemliggende periode har jeg af og til set Arne søge efter personer med erindring om forskellige emner. Og så har jeg ellers bare ventet......
Jeg er ikke født i Brovst, men i en lille landsby ca. 8 km. derfra. Men da jeg fra lille altid er kommet i byen, har Brovst en stor plads i mit hjerte. Den videre skolegang ud over folkeskolen foregik på realskolen i Brovst og da jeg var 16 år flyttede mine forældre til Brovst, hvilket indebar, at ungdomsårene foregik i Brovst.
Da min tidligere mand og jeg blev skilt, havde jeg en ide om, at jeg skulle "hjem" til Brovst og at jeg skulle bo i den gamle del af Brovst, som jeg havde kendt fra lille. Efter en kort periode var jeg heldig at få en lejlighed i en bygning midt i centrum. Sjovt var det igen at være "hjemme" efter 29 år og at møde mennesker, der kendte hele min familie og min baggrund.
Tilbage til bogen!
Historien om hvordan det fantastiske stykke arbejde, som den utrolig flot skrevne bog på 354 sider er, er faktisk en historie i sig selv.
I 1937 blev der for at afhjælpe den store bolignød i Brovst bygget et lejlighedsbyggeri "Fagborgen", dette bestod af 12 lejligheder. Byggeriet blev overtaget af 4 fagforbund, for senere delvist at blive overtaget af socialdemokratiet. "Fagborgen" blev solgt i 2007 og man besluttede, at en del af summen ved salget skulle anvendes til at skrive en bog om byens arbejdere og arbejdslivet.
Fredag nåede bogen endelig Holland og den er blevet slugt siden da. Den er et utrolig flot gennemarbejdet og velskrevet værk. Mange personer, steder og begivenheder dukker pludselig frem fra erindringen da jeg læste bogen og jeg er utrolig stolt over at være nævnt i lige præcis den bog. Flot arbejde, Arne.
Arbejderne på cementstøberiet ca. 1950. Til ventre min far, den unge mand i midten er vores gode ven Walter, der kom til min morfar og mormor som hollænderdreng efter 2. verdenskrig og til højre står min morfar.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
9 kommentarer:
Hejsa Annette! Tak for din søde kommentar! Det er jo en hel skat at modtage sådan en bog. Jo ældre man bliver jo bedre bliver man til at værdsætte fortiden. Må have været sjovt at vende tilbage til Brovst for et kort stykke tid. Har en drøm om at vende tilbage og bo i min barndomsby for et halvt år. Hvor ville det være sjovt. KNUS♥
Jeg tænkte også på dig, da jeg så bogen i Salling i sidste uge:)
Hyggeligt at du kunne bidrage med lidt til bogen...
Kristian har også snakket om at skulle kigge i den, men hans familie er tilflyttere, så der er nok ikke meget om hans familie deri..
Tina, godt at vi har dig tilbage på bloggen igen.
Ja, det var faktisk rigtig sjovt at vende tilbage, selv om det kun blev for 1½ års tid for mit vedkommende. Jeg synes det var utrolig hyggeligt. Kan du nu have det rigtig godt dernede i varmen. Knus
MissMuffin, hvis du og Kristian er interesserede, så kan jeg kigge efter om der findes noget deri om dem (og scanne det).
Jeg var også skidestolt over, at jeg er nævnt, selv om forfatterens forældre og min mor og far var næsten naboer (lige ved Falck i Brovst).
Synd, at det ikke er i denne uge at du skal til Brussel, vejret er rigtig godt lige nu ☺
Nej, hvor dejligt for dig, Annette!
Dine Niels Hausgaard og Nikoline Werdelin citater er lige her til højre - og jeg kan kun tilslutte mig dem.
Lene
Lene, jeg ved ikke hvorfor, men jeg har flere gange tænkt på, hvor mon du kommer fra i Danmark. Vil du fortælle mig det?
Jeg har ofte tænkt noget i retning af Nikoline Werdelin, uden rigtigt at kunne finde de rigtige ord, men jeg synes at hun udtrykker det så præcist ☺
Tak for tilbuddet Annette, men jeg tror det ikke. De har vel kun boet der en 20 års tid nu og Kristians mor døde jo desværre sidste år..
Hun hed Gunvor Gadegaard, boede på Øland og var præst derovre indtil det sidste..
Øland er meget smukt, helt sikkert et af mine ynglingssteder på de kanter!
Annette, jeg er fra Mors. Jeg skrev på et tidspunkt en post på min blog "7 ting du ikke ved om mig" (den er her http://salix-willows.blogspot.com/2009/09/meme-award-what-you-dont-know.html)
Da min blog mest er om pil, har jeg, efter jeg startede med at læse din blog(som jeg rigtigt nyder), tænkt at jeg måske vil starte en anden blog på dansk, handlende om min hverdag her. Hvis det sker, skal du nok høre derom.
Lene
Kære Annette
Hvor må det være spændende læsning, når du er opvokset tæt Brovst og har tilknytning der til.Vores naboer i Fårup hvor vi boede før,stammede konen fra Brovst.
Send en kommentar