søndag den 27. november 2011

En skøn dag i dejligt selskab og hvordan man let kan komme til at synes meget dårligt om Nederlandse Spoorwegen.

Station den Bosch

I fredags, hvor det endelig lykkedes Jeanette og jeg at få en aftale om et besøg i Utrecht i stand, havde vejrguderne bestemt sig for, at vejret skulle være trist og gråt, iblandet lidt regn af og til. Men pyt, vi er hårdkogte, der skal mere end en smule regn til at slå os ud ☺.

Undervejs på togturen så jeg bynavne, som jeg aldrig tidligere har hørt om, bl.a. Houten Castellum! Det ser for mig ud, som et stednavn fra et Asterix og Obelix album ☺.

Det lykkedes os at finde hinanden på gigant stationen Utrecht centraal, hvilket i sig selv må siges at være en bedrift, idet de skilte, som jeg havde fået ordre på at gå efter, pludselig ændrede navn til noget andet.

Første stop var en fantastisk café “Olivier”, egentlig en Belgisk øl cafe, men vi nøjedes med en cappuccino. Cafeen var indrettet i en tidligere kirke og bl.a. orglet samt forskellige statuer havde fået lov til at forblive på stedet. Der kunne jeg godt have brugt mere tid, end det tog at drikke en cappucino ☺.

Olivier1OLivier2

Olivier3Olivier4

Og så var vi parate til at gøre Utrecht! Du godeste hvor vi travede, alt hvad vi overhovedet kunne finde, af den slags butikker som vore mænd ikke er vilde med, blev frekventeret, bl.a. Laura Ashley (selv om de havde ombygningsudsalg, var der slet ikke noget der fristede), Loft (hvor Jeanette fandt en skøn trøje, lige sådan en hun manglede, men størrelsen passede ikke og prisen var ikke for almindelige mennesker ), Dille og Kamille, Sissy Boy osv. Og vi faldt begge for utroligt mange ting, men da eventuelle indkøb også skulle slæbes rundt i byen resten af dagen, nøjedes vi med at ose.

UtrechtUtrecht 5

Utrecht 6Utrecht7

Frokosten indtog vi sammen med Jeanettes ene datter Karoline, der bor og studerer i Utrecht. Stedet var en lille cafe i Zakkendragerssteeg, hvor vi var udsat for den sureste betjening, jeg længe har oplevet (hun fik heller ingen drikkepenge). Karoline havde udstyret os med insider informationer om, hvor i byen vi kunne finde marskandisere, kunst og kitsch, antikvitets- og køkkenudstyrsforretninger og vi var parate til næste afdeling shoppingraid.

Utrecht2

Nu kan det godt være, at denne dims er fast inventar i mange køkkener i Danmark, men indtil jeg fik den vendt, anede jeg ikke hvad den skulle bruges til. Den måtte med hjem, for sådan en har jeg ofte manglet, lige nu fortryder jeg faktisk, at jeg ikke købte et par stykker mere.

Utrecht3Utrecht4

Og sandelig om ikke der midt i Utrecht, lå en dansk forretning, som jeg ofte har set omtalt på forskellige blogge Tiger.dk! Her lykkedes det endda at finde noget, der er en stor mangelvare hernede sydpå….strømpegarn med 75% uld til husbonds sokker og det til en pris af 1 € pr. bundt og stadig med dansk tekst ☺. Det er noget, jeg kan lide.

Tiger.dk

Utrecht er en fantastisk by, fyldt med gamle huse og langs kanalerne har man lavet restauranter i de gamle pakhuse. Det er bestemt en by, som jeg gerne vil besøge noget oftere.

Utrecht8Utrecht 9

Utrecht10Utrecht11

Vi var enige om, at aftensmaden skulle indtages i en af de mange restauranter der er lavet i de gamle pakhuse og efter at have kigget indenfor i et par stykker, besluttede vi os for at spise italiensk.

Utrecht13

Efter maden hastede vi til stationen for at nå vore tog, Jeanettes mod nord og mit mod syd. Da vi kom til ankomsthallen sagde Jeanette, at det var utroligt så mange mennesker, der var på stationen en fredag aften, det var sandelig noget andet end Hengelo, hvor hun kommer fra! Og straks derefter spottede vi et skilt, hvorpå der stod, at al trafik til/fra Utrecht var indstillet pga. en strømafbrydelse!!!!! Så forstod vi bedre den enorme menneskemængde og vi kunne glemme alt om at sidde hyggeligt i hver vore sofaer i løbet af et par timer.

Vi skiltes og ventede på hver vore perroner, jeg havde sat næsen op efter at komme med et tog 19.41, men klokken blev 21.16, før der gik et tog i sydlig retning. Den ene del af toget, a-delen kørte til Tiel og b-delen kørte til Breda! Men der var ingen, der kunne fortælle, hvad der var a og b-del! Efter en rum tid blev vi alle enige om, hvordan det måtte hænge sammen og da jeg nåede en togvogn, som jeg forventede havde Breda som bestemmelsessted, tændte man for skiltene og jo, den var god nok. Men til gengæld var togvognene så fyldte, at der ikke kunne være så meget som en håndtaske mere, flere måtte opgive at komme med, der var simpelthen ikke plads til alle og dørene kunne ikke lukkes. Alle tog det med godt humør, der blev sunget og grinet under det meste af turen og halvvejs lykkedes det mig endda at få en siddeplads.

På vej mod syd fik jeg fat i husbond, der på det tidspunkt var på vej hjem fra jobbet og jeg kunne fortælle ham, at jeg forventede at være hjemme 22.27! Mens toget holdt i Den Bosch, annoncerede en hektisk stemme pludselig, at toget kørte tilbage til Utrecht centraal!!!!!! På grund af en ulykke med en personvogn, var alle spor i retning af Tilburg lukkede og rejsende, der skulle i retning af Breda, måtte prøve om det måske var muligt at komme dertil via Boxtel eller Eindhoven!!!!

Jeg så ikke andre muligheder end at ringe til husbond, der netop var nået hjem fra jobbet og efter 50 minutter blev jeg hentet i Den Bosch og vi var hjemme 23.40!!! Hold da op for en togtur, det er ikke ofte at jeg er med toget, men jeg skal da godt nok love for, at når det endelig sker, så får jeg oplevelser for alle pengene ☺☺.

17 kommentarer:

Unknown sagde ...

Fy da for en tur - men som du siger - du får da noget for pengene.
Ja, banegården i Utrecht er godt nok stor, men resten af byen kender jeg ikke. Den lyder da som om den er et besøg værd - den kirke-cafe/bar ville jeg da gerne se.
I det nye år vil jeg i gang med at lave en liste over to-see steder i Holland - du fortæller om så mange dejlige steder, så det skal der nok blive en god ferietur ud af. Mest af alt håber jeg dog at vi kan finde et sted at mødes, men det vil jeg vende tilbage med senere.
Klem og en rigtig god 1. søndag i advent aften til jer.

Inge sagde ...

Sikke en dejlig pige-shoppedag, synd at Hollands svar på DSB gjorde afslutningen så sur og træls.
Det kan godt være at "alle" kender dimsen, men jeg har aldrig set den før, og forstår heller ikke helt hvad den skal bruges til.. Altså jeg kan godt se at en ske kan hvile på kanten, men jeg kan ikke gennemskue hvorfor.. :-) Hvis jeg bruger ske i min kop, står den i koppen..
Knus og en dejlig søndag aften til dig.

Lene sagde ...

Nu bliver jeg nødt til at kommentere Inges kommentar ;-) Inge, det er jo en grydeskeholder, så man er fri for at finde en tallerken til at lægge grydeskeen på, når man har rørt i gryden med den :-)
Og Anette, jeg har aldrig set sådan en dingenot, den kunne jeg godt bruge. Selv om I kom sent hjem, lyder det alligevel til at I har haft en rigtig god tur :-)

Annette sagde ...

Marianne, I må simpelthen til Utrecht, det er så smuk en by. Jeg har, siden Jeanette og jeg planlagde turen, hørt flere hollændere sige, at de hellere tager til Utrecht en til Amsterdam, men jeg vil nu også gerne til Amsterdam af og til. Tror du ikke nok at vi skal finde et sted og mødes ☺.
En skøn aften til dig deroppe i stormen.

Annette sagde ...

Inge og Lene, jeg smuttede ud i køkkenet og fandt en gryde frem, tog et par foto af konstruktionen, men du kom mig i forkøbet, Lene ☺. Jeg smider lige foto på bloggen.
Jeg skal nu se, om ikke jeg kan finde flere af dem, de må vel også kunne købes andre steder end lige præcis i Utrecht. Prisen var 6,95 €, men jeg tror, at den er alle pengene værd.
En skøn aften til jer begge.

Jønne sagde ...

Jeg var ret så spændt på at høre om din tur til Utrecht for der har jeg skam også været på bytur.
I sommerferien 2002 var vi på en lille rundtur og havde 2 overnatninger i en mindre by lidt uden for Utrecht. En dag tog vi toget ind til den der kæmpe kæmpe togstation, vi gik og gik i en evighed og var ved at tro hele byen var overdækket. Vi fandt ud ved at jeg legede Indiana Jones og tændte en lighter for at se hvilken vej flammen blæste! Jeg ved ikke om familien syntes det var mest sjovt eller flovt - men det virkede. Udenfor var der noget markedshalløj, lidt som et loppemarked men der var også nye ting, tøj, frugt & grønt og blomster.(Jeg købte et europakort fra 1936) Lidt senere kom der en regnbyge så der tog vi en tur med en overdækket kanalbåd. På sejlturen kom vi forbi det meget lille og smalle hus du også har et billede af. Guiden var ikke så god til at huske at han også skulle tale engelsk så jeg fik ikke helt fat i hvad der var med huset men jeg nåede at få et billede af det. Måske ved du hvad det er for et hus? Jeg har lige genopfrisket hukommelsen med mine billeder fra den ferie efter at have læst om din tur til Utrecht.
Det var da rigtig surt med sådan en bøvlet hjemtur efter en hyggelig dag, men godt at Frank kunne hente dig ellers var du da lidt på spanden.

Ha´ det godt ude i det Nederlandske...

Annette sagde ...

Hej Jønne, jeg har lige set, at det er lykkedes at komme til Sverige - med lidt forsinkelse. Det er altså ikke årsagen til, at jeg sidder oppe på dette ukristelige tidspunkt, men efter at have vendt og drejet rundt i et par timer, opgav jeg og stod op ☺ ☺.

Ja, for søren, den er enorm den station i Utrecht, mens jeg om aftenen stod og gloede på perronen, kunne jeg se, at de stadig bygger, der var endda gang i en af de helt store kraner omkring ved halv 9 tiden fredag aften.

Da jeg ankom fredag formiddag, havde jeg fået besked på, at jeg bare skulle gå efter skiltene med centrum. Fint nok, men pludselig henviste de forskellige "arme" på stationen til gadenavne og ingen centrum. Jeg forsøgte at ringe til hende jeg skulle mødes med, men fik besked på, at der var slukket for hendes mobil (det viste sig senere, at hun havde givet mig nummeret på arbejdstelefonen), men vi fandt hinanden ☺.

Jeg har været i gang med lidt detektiv arbejde for at finde det lille hus. Det ligger i Oudegracht-Tolsteegzeide (jeg var så heldig, at jeg på billedet kunne se, at der lå et galleri i nærheden, det gjorde det jo lidt lettere ☺) og det må være gadenr. 346. Men indtil videre er det ikke lykkedes mig at finde noget specielt om huset. Måske det lykkes, når jeg er lidt mere vågen ☺.

Da jeg læste, at du havde købt et kort fra 1936 kom jeg til at tænke på, at jeg i 2000 tog på rygsæktur til Amsterdam. Med mig havde jeg et gammelt kort af min fars og efter den første dag delte kortet sig i 2 dele! Men det gik egentlig vældig fint, jeg havde den højre del af kortet i højre lomme og den venstre i venstre lomme og fik set utrolig meget af Amsterdam. Efterhånden som dagene gik, gik kortet mere og mere i stykker, men når jeg stod og bøvlede med alle mine kortdele, kom folk og spurgte om de kunne hjælpe mig ☺.

Nå, nu tror jeg, at det er ved at være sengetid igen. Jeg arbejder videre på sagen om det lille hus.

Rejen sagde ...

Smart dims til gryden, og surt når togene ikke kører og man bare gerne vil hjem...Det lyder ellers som en rigtig hyggelig pigetur et dejligt sted...Knus og en god uge til dig..

Jønne sagde ...

Jeg håber da du har fået sovet lidt nu.
Det lille hus på billedet mener jeg var det mindste eller smalleste et eller andet. Det var bare sjovt vi begge havde det samme billede, derfor troede jeg du vidste hvad det var - Det plejer du jo :-)

Annette sagde ...

Jønne, jo tak nu har jeg fået udsovet ☺ ☺.
Jeg synes også, at det er sjovt, at vi begge har et billede af det hus. Tak for tilliden, men den eneste grund til, at jeg tog billedet var fordi det så sjovt ud med det bette hus inde imellem de høje. I nat granskede jeg Google streetview og jeg kunne ikke se, at huset blev brugt til noget specielt. Men finder jeg ud af et eller andet om huset, så bliver du den første der får det at vide ☺ ☺. En dejlig mandag til dig fra et solrigt Holland.

Mai-Britt, den danske slikmund sagde ...

jo...det kender jeg kun alt for godt...det med at togene er meget forsinkede uden besked over højttaleren eller ikke kører. Sådan var det flere gange på en måned da jeg arbejdede på kontor og det blev jeg MEGET træt af.
Bortset fra det ser Utrecht skøn ud. Har kun været på besøg en gang, men ikke på turistvis. Jeg må snart tilbage igen kan jeg se.

Annette sagde ...

Mai-Britt, ja for søren, det forstår jeg godt. Jeg har også gjort turen hver dag fra Oss til Rijen med tog, fordi jeg var så træt af at sidde i kø på motorvejen og det var uhyrlige oplevelser jeg kom ud for. Engang da jeg stod og skulle stige på toget, lukkede de dørene før alle var ude og kørte!!!! Det sjoveste var næsten, at se forbavselsen i ansigtet på dem der ventede på at komme ud.
Åh, den var bare så skøn, Utrecht. Jeg vil også snart retur dertil ☺.
En skøn tirsdag eftermiddag til dig fra et gråt syd ☺.

Conny sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Conny sagde ...

Du har da været ude, at rejse med tog kan jeg forstå,sikke da en rejse.Men hvor er det skønne billeder du har taget, af de dejlige gamle huse.Det må være spændende, at se man kan udnytte en gammel kirke tit cafe.Den dims du viser har jeg aldrig set, men kunne godt bruge den.Her i Viborg har vi også en Tiger butik, de har mange sjove ting.
Kan du have en god tirsdag aften

Annette sagde ...

Conny, jeg kunne godt have brugt noget længere tid i Tiger butikken, du har ret der var mange sjove ting. Jeg foreslog Jeanette, som jeg var sammen med, om ikke hun skulle give sin mand en syngende lyserød plys flamingo, men det mente hun nu ikke lige var sagen ☺. Jeg var meget glad, fordi jeg fandt det billige strømpegarn, vi har så få garnforretninger hernede og garnet er så utrolig dyrt.
Jeg troede, at dimsen måske var kendt overalt i Danmark, men jeg har godtnok ikke set den hos min datter og svigersøn.
En rigtig dejlig dag til dig.

Salix sagde ...

Hvor dejligt at I havde sådan en usædvanlig dejlig dag sammen i Utrecht - jeg er sikker på, at det har gjort den kedelige togoplevelse (næsten) til en bagatel.
Lene

Annette sagde ...

Lene, du har fuldstændig ret. Jeanette sagde på et tidspunkt i dagens løb, at der er dejligt når man møder et menneske, som man føler man har kendt gennem mange år og jeg kan kun give hende ret.
Undskyld det sene svar, jeg havde ikke set din kommentar.
Alt godt til dig langt derovre vestpå.