onsdag den 29. februar 2012

Hvidtøl m.m.

Hos Lene (Underet vi er til….) læste jeg, at hun blander hvidtøl med gul sodavand ved juletid, det har jeg aldrig smagt, men det fik mig til at tænke på, at min far altid drak varm hvidtøl til maden i vintermånederne. Jeg har måske engang smagt det, men det har ikke været en smagsoplevelse der har sat spor i erindringen. Jeg har altid holdt mig til min mormors favorit, koldt hvidtøl.

Nu har hvidtøl for mig altid været forbundet med risengrød og jeg har egentlig aldrig forestillet mig, at jeg ville kunne lide det til andet, indtil julen 2011. På grund af sukkersygen reagerer jeg meget kraftigt på øl og vin og selv om jeg ikke synes det er sjovt, så har jeg ligesom set i øjnene, at jeg indtil videre er nødt til at holde mig fra det.

Hvad er der så af alternativer? Vand er fint nok, det drikker jeg meget af, både fra hanen og fra flaske med og uden bobler. Saft/juice må der kun nyder 1 glas af pr. døgn, hvilket er lidt øv, for jeg har lige opdaget en ikke-filtreret æblejuice, der smager som en drøm.

Da vi var i Danmark i jul, var vi så heldige at blive inviterede med til julefrokost i min svigersøns familie og jeg opdagede pludselig, at der stod hvidtøl på bordet. Det var ganske vist indkøbt til børnene, men jeg tror ikke, at de stakkels børn nåede at få ret meget af det, for jeg fandt lynhurtigt ud af, at hvidtøl smager udmærket til andet end risengrød.

Hver gang der går bud herned beder jeg om at få hvidtøl med, men stik mod hvad jeg troede, så kan man ikke få det hele året og hvad så? En sød veninde fandt ad omveje en kasse, som hun tog med fra Danmark, men den holder jo desværre ikke evigt.

Husbond synes, at det var lidt synd for mig, at jeg ikke længere er i stand til at nyde et godt glas øl eller vin og satte sig for at finde en hollandsk erstatning ☺. Det lykkedes og den hedder Oud Bruin (gammel brun), den er en anelse mere bitter end den danske hvidtøl, men det kommer måske af, at den er på 2,5 % mod hvidtøllens 1,9 %.

Oud Bruin

I går stod den på laboratoriebesøg i Tilburg og selv om vejret var lidt trist og det kunne se ud til regn, så piblede forårsbebuderne op overalt.

Tilburg1

Tilburg2

18 kommentarer:

Unknown sagde ...

UMM - jeg kan huske at jeg drak hvidtøl og citronvand hos min mormor da jeg var lille - det smager dejligt.
Min mor lavede varm hvidtøl til min svoger, men jeg tror aldrig jeg smagte det - foretrækker den også kold.
Jeg skal straks sende JP forbi bryggeriet på Fyn hvor man får den allerbedste hvidtøl - så skal vi tage en kasse med når vi kommer til Holland.
Hvad med Radler - dem fra Becks er super gode og der fås mange forskellige blandinger. Det drikker jeg altid selv, hvis jeg ikke har lyst til alm. øl eller vin.
Knus herfra hvor der vist er en ny omgang vinter på vej.

Bettys blog sagde ...

Godt I har fundet en erstatning for de danske hvidtøl.
Hvidtøl var en drik, der blev brugt meget i min barndom.
Og maltøl, hvis nogen havde været syge og var trætte og appetitløse. Det var vist især min bedstemor, der drak maltøl. Gad vide om den findes mere?
Dejlige forårsbilleder. Jeg håber, laboratorietallene er fine.

Inge sagde ...

Dejligt at du har fundet noget du både kan lide og kan tåle.. :-)
Jeres forår er lidt længere fremme end her hos os, det er dejligt at se de gule, grønne, blå og hvide klatter dukke op af jorden
Knus og en dejlig dag hos dig.

Fruen i Midten sagde ...

Surt for dig, at du ikke kan tåle vin og alm øl. Men så er et jo godt, at du kan tåle nisse-øl ;-)

Skønne krokus-billeder!

Rejen sagde ...

Hvidtøl til risengrød, det smager godt, godt at du fandt en erstatning...Skønt forår i har fået...;-D

Mai-Britt, den danske slikmund sagde ...

Skønne forårs blomster! Jeg elsker at her er så overfyldt med blomster om foråret, det er overdrevet mange og det er pragtfuldt!
Hvidtøl, ja hvem kan dog ikke li' det?! :-p UHM... nisseøl i december, er det bare mig eller er nisseøl lidt sødere end almindeligt hvidtøl.
Forøvrigt drikker min sukkersyge mand alkoholfri øl, hernede kaldet Malt. Han synes det er en god erstatning når det nu ikke kan være anderledes. Selv undværer jeg så hellere... men så'n er vi jo så forskellige ;-)

Salix sagde ...

Det er synd for dig, Annette. Jeg tror, at du nød et glas god vin eller en øl; men desværre må du rette dig efter det, som din krop fortæller dig.
Da vi var unge drak vi sommetider porter blandet med citronvand.
Forårsblomsterne er så skønne. Her er der ingenting, som blomstrer endnu selv om vi har haft en meget mild vinter; men jeg er sikker på, at det ikke varer længe.
Knus til dig i Holland

Annette sagde ...

God morgen Marianne, du er simpelthen en skat ☺. Tror du godt, at JP vil køre forbi bryggeriet?
Radler kender jeg ikke, dem vil jeg holde øje med, om vi kan få her, tak for tippet.
Jeg så på nettet, at I er blevet lovet en ny omgang vinter, øv! Nu vil vi gerne have varme og forår, ikke sandt. Knus og en rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...

God morgen Betty! Maltøl, jeg har hørt navnet, men jeg tror ikke, at jeg nogensinde har smagt det. Jeg kan huske den søde duft, der bredte sig i huset, når mor varmede hvidtøl til far og jeg spekulerede på i går om hun mon også kom lidt sukker i det, men det er jeg nu ikke sikker på.
Tak for dine ønsker og en rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...

God morgen Inge, det er heller ikke så mange forårstegn vi ser hernede endnu.
Jeg kan huske, mens vi boede i Oss, hvor karnevalsoptoget var om søndagen, da led påskeliljerne en hård skæbne. Alle ville se optoget og tog opstilling bl.a. i græsrabetterne, hvor der var plantet påskeliljer. Men jeg synes ikke jeg har set påskeliljer endnu hernede.
Knus og en rigtig dejlig arbejdsdag til dig.

Annette sagde ...

God morgen Fruen i midten, ja for søren, hvor er det surt og jeg er ikke helt tilfreds med situationen.
Men som du skriver, godt at der findes alternativer ☺. En rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...

God morgen Annemarie, ja vi ved godt hvad der er godt, ikke sandt. Hvis vejrguderne så ville bringe lidt sol (eller meget), så vil jeg være yderst godt tilfreds.
En dejlig dag til dig.

Annette sagde ...

God morgen Mai-Britt, den alkoholfrie øl, den har jeg slet ikke tænkt på. Tak for tippet.

Ved du hvad, jeg har faktisk tænkt det samme, om nisseøllen er sødere eller indholdet er det samme, bare etiketten er en anden.
Da vi var i DK til jul var Frank nødt til at skulle handle hvad vi skulle have med herned, fordi jeg var syg. Jeg havde skrevet nisseøl på huskesedlen og den var udsolgt i de forsk. butikker han besøgte og jeg har flere gange tænkt på, om også hvidtøllen var udsolgt? Nå, pyt jeg har fået nogle herned.

Jeg er også vild med foråret når alle blomsterne begynder at pible frem og så er det jo heller ikke ringe med lidt mere varme i luften ☺.

Annette sagde ...

God morgen Lene, jeg kan godt huske, at der var flere der drak porter med citronvand da vi gik til bal, men jeg tror aldrig at jeg selv har smagt det.

Reaktionen overfor øl/vin startede pludselig sidste sommer og kommer allerede efter første mundfuld, jeg bliver ildrød i ansigt og øjne, sveder og har det som om jeg er hønefuld ☺. I begyndelsen grinede mine omgivelser lidt af mig ☺. Det tog lang tid inden jeg fik mig taget sammen til at spørge læge og diabetes damen om det havde noget med diabetes at gøre og jo, det var årsagen og jeg gjorde bedst i at holde mig fra det, der nu smager så dejligt.

Jeg glæder mig også til, vi får flere forårsbebudere hernede ☺.
Knus og en rigtig dejlig dag til dig.

Michael Seeger Hanmann sagde ...

Øv Annette, der er engang imellem vi er nødt til at justere på vores livsindhold og livskvalitet, heldigvis ser det ud som om at du har fundet løsningen og er ovenpå igen, dejligt med forårsbebudere.
I kærlige tanker, god Torsdag.

Jønne sagde ...

Dit hollandske alternativ ser nu også lidt spænende ud! Men som en af de andre vil jeg også forslå at du prøver at finde en radler. Rigtig mange tyske bryggerier har sådan en blandings øl i sortimentet. En hurtig google søgning viste at både aldi og lidl har solgt dem, så husk at holde øje med dem når du køber ind. Det er lidt en tøseøl men en god tørst slukker på en varm sommerdag.
God weekend til dig..

Annette sagde ...

Michael, tak for dine ord.
Ja, af og til er vi nødt til at justere vore forventninger, men det går jo også.
En rigtig god dag og weekend til dig.

Annette sagde ...

Jønne, tak for et godt formiddagsgrin ☺.

Tøseøl! Da jeg flyttede til Holland, så jeg til min store forbavselse, at rigtig mange damer drak sød hvidvin og var der endelig en kvindelig øldrikker, så drak hun Kriek (sød kirkebærøl). Det havde jeg altså ikke meget til overs for, jeg var til det stærkere og hvidvinen skulle helst være så tør som muligt.

Jeg vil prøve at holde øje med Radler, den må da også kunne få´s her.
En rigtig god weekend til dig.