søndag den 15. november 2009

Frygten var totalt ubegrundet, han ankom til tiden…...

I går eftermiddags skete det så, Sinterklaas kom til Holland, nærmere bestemt til Schiedam, hvor han som vanligt ankom til med dampskib fra Spanien medbringende alle sine zwarte Piet hjælpere. Hvert år skabes der i medierne en smule panik omkring rejsen fra Spanien og i år sejlede dampskibet for langsomt.

Ovenstående kræver måske lidt forklaring, det gjorde det i hvert fald for mig, da jeg i sin tid stiftede bekendtskab med begrebet Sinterklaas.

Saint Nicholas, Sankt Nikolaus, Sint Nicolaas eller som han kaldes i daglig tale her Sinterklaas blev født i år 270 e. Kr. i Pataras i Lilleasien. Han var biskop i Myra, der ligger i det nuværende Tyrkiet, hvor han døde 6. december 340 e. Kr. Der findes en del historier om Sint Nicolaas´s gode gerninger (og nogle få knap så gode), men allerede før år 1000 var han en af både den østlige og vestlige kirkes mest ærede skikkelser.

I middelalderen udviklede Sint Nicolaas´s dødsdag 5. december sig til at være en fest for børn, hvilket den stadig er hernede. I de lande hvor Sinterklaas fejres, findes der forskellige traditioner for hvordan festlighederne afvikles og i enkelte lande fejres Sinterklaas først d. 6. om morgenen. Den hollandske version indebærer, at Sinterklaas hvert år på en lørdag midt i november ankommer med dampskib fra Spanien til Holland sammen med sine hjælpere. Hvorfor lige Spanien fremgår ikke helt tydeligt af historien, nogle mener det skyldes at Sint Nicolaas var skibsfartens skytshelgen, andre mener at traditionen er kommet til Holland med spanske søfarere.


Mange hollandske byer fejrer Sinterklaas ankomst til landet med stor fest, optog og festivitas (klik på billedet for forstørrelse), men intet overgår den by der er valgt til at være den officielle ankomstby.

I perioden fra Sinterklaas ankomst til landet og frem til Sinterklaasaften den 5. December, besøger Sinterklaas og hans sorte hjælpere alle hollandske børn. Sinterklaas rider på en smuk hvid hest "Amerigo", der har evner ud over det sædvanlige, idet den er i stand til at gå på hustage og tagrygge. Gaverne leveres nemlig, som vi kender det fra julemanden, gennem skorstenen og grunden til zwarte Piet altid er sort skyldes selvfølgelig, at han må tage den hårde tur ned gennem skorstensrøret. Alle de børn der igennem året har været søde får en lille gave, det kan være chokoladebogstaver, chokoladepenge, spekulaaspoppen (spiselige dukker der er lavet af en dej, der minder om den danske brunkagedej), pebernødder med skumfigurer eller andre små gaver, der ligger i børnenes sko når de vågner om morgenen. Sinterklaas kan også finde på at besøge forretninger, idet børn kan aflevere sko hos supermarkeder som Albert Heijn (vores Superbrugs).

Pakkeaften er her Sinterklaasavond, altså den 5. december og det er selvfølgelig hovedsagelig børnenes aften, men også voksne giver hinanden gaver og med de voksnes gaver følger et digt. Efter den store aften drager Sinterklaas tilbage til Spanien, hvor han opholder sig indtil næste år i november.

Holland har egentlig ikke mange traditioner i forhold til Danmark, men det er mit indtryk at Sinterklaasavond er en af de traditioner der fastholdes. Den 24. december er almindelig arbejdsdag her og der findes ingen traditioner hvad maden angår.

Hvilken aften vi fejrer, er altid lidt afhængig af hvilken dag i ugen den falder, i år passer det fint at fejre d. 5 da det er en lørdag, andre år har det været den 24.

I går var vi på årlig indkøbsraid i Tyskland og var oppe frygtelig tidligt for at komme af sted i god tid. Tidligere da vi boede tæt ved den tyske grænse foretog vi mange af vore indkøb i Tyskland, men siden vi flyttede vestpå begrænser turene sig som regel til et par gange om året og er egentlig mest for hyggens skyld.

Hollænderne drager i stor stil til Tyskland for at handle, dog ikke i samme antal som ved den danske grænsehandel, men det hollandske sprog er det mest fremherskende i gadebilledet i Kleve, der er byen hvor de fleste hollændere handler ind. Vi spiste morgenmad i Kleve i går, da man i Tyskland kan få morgenbrød der er en del mere lækkert end det man kan købe her. Sjovt nok så hedder de rundstykkelignende boller som man kan bestille hos bagerne her også Duits brood.

Da indkøbene var overstået kørte vi på digerne langs med Rijn (Rhinen) mod vest.
Vejret havde på forunderlig vis ændret sig fra trist småregn til smukt solskinsvejr med en temperatur på omkring 13 grader.

I Nijmegen lykkedes det mig at overtale husherren til en travetur. Tidligere tog vi ofte til denne smukke gamle universitetsby, der har et utal af fantastiske gamle huse. For mange danskere er byen kendt som udgangspunkt for den årlige Nijmegen march, hvor en del danske soldater deltager hvert år.
Egentlig tror jeg, at vi begge havde glemt alt om Sinterklaas ankomst til landet, men få minutter efter vi havde forladt bilen befandt vi os midt i optoget med Sinterklaas på ”Amerigo”, mange zwarte Piet i store og små udgaver, der alle var fulde af narrestreger samt ledsagende musik.

Da festlighederne var overståede gik vi lidt rundt i byen, der som enhver anden hollandsk storby på en lørdag eftermiddag var fyldt med mennesker.

Jeg kan ikke få nok af den slags bygninger ☺

Turen endte med tidlig aftensmad på en vidunderlig skøn restaurant/café ”De Waagh”, som vi tidligere af og til kom på. Det er en fantastisk smuk gammel bygning fra 1612 og det lyder måske lidt overdrevet, men jeg er meget vild med det sted. Der er fyldt med smukke gamle ting og i restauranten ligger det gamle klinkegulv der er blevet slidt igennem mange generationer.

Nogle gange kan jeg godt komme lidt i tvivl om, hvilken indretningsstil jeg finder smukkest. Er det køligt, hvidt, smukt, rent og minimalistisk eller et det et sammensurium af gamle ting og sager som kan fortælle om generationers liv og levned og når vi af og til er i "De Waagh", så er jeg ikke spor i tvivl om mine præferencer. Alt i alt en vidunderlig dag.

11 kommentarer:

MissMuffin sagde ...

Sikke en god forklaring! Jeg ved ikke hvorfor, men jeg gik egentligt ud fra at Holland fejrede julen nogenlunde som i Danmark- den hollandske julemand er dog lidt mere realistisk end ham med kanen:)

Kristian skal til Tyskland og se fodbold her om 2 uger med indlagt grænsehandel, så jeg har bestilt marcipan og Nutella;)

Bettys blog sagde ...

Det var en dejlig tur at komme med på, Annette. Den restaurant lyder helt vidunderlig. Selvom jeg hjemme foretrækker det lidt mere enkelt, så nyder jeg at komme steder, hvor der en masse pynt og gamle ting.
Jeg undres tit, når jeg læser din blog, fordi jeg synes, Holland er så tæt på os, men mange traditioner og måder at leve på er alligevel så helt anderledes. Også den med Sinterklaas, som vi slet ikke kender her.
Det er sjovt at læse med hos dig, fordi du fortæller så spændende om det, du oplever.

Grønlandsposten sagde ...

Traditionen med Sankt Nicholaus kender jeg fra Tyskland, hvor den, som du skriver, fejres den 6. december om morgenen. Ret hyggeligt faktisk!

Åh, jeg kunne godt bruge en indkøbstur til Tyskland, især de tyske Lebkuchen er savnet. Jeg elsker dem og de plejer at være fast ingrediens i mine juleindkøb. Men i år må de undværes, man kan nemlig ikke få dem heroppe :-(

Annette sagde ...

MissMuffin, indtil for 9 år siden anede jeg heller ikke, at vores gode gamle julemand ikke eksisterede hernede og hollænderne tror, at jeg er lettere forrykt, når jeg fortæller, at der da skal spises and og ris a la mande juleaften. Det vildeste der kan komme på bordet en juleaften her er en gang raclette, som selvfølgelig også er fint nok, bare ikke juleaften ☺
Da vi det første år vi boede hernede, stoppede ved en grænsekiosk (det er vi jo vant til, vi danskere) på vej til DK og min mand så trailer efter trailer med danske nummerplader og fyldt med øl, troede han ikke sine egne øjne ☺
Jeg kan godt forstå, at du har sat en bestilling i gang, for det koster en formue i Danmark.

Annette sagde ...

Tusinde tak skal du have, Betty.
Jeg troede heller ikke at der var så store forskelle på vore 2 lande, som der er. Men det har måske også betydning, at vi bor helt nede sydpå i et område, der har været under både spansk og fransk herredømme og som er det ene af de 2 eneste områder i Holland, der er katolsk.
Som jeg skrev til MissMuffin, så har hollænderne svært ved at tro mig når jeg fortæller om vore juletraditioner. Men på den anden side set, nu hvor jeg efterhånden har vænnet mig til forskellen, så er det jo netop den, der gør det så charmerende at være på ferie eller bo i et andet land.

Annette sagde ...

Grønlandsposten, ja det er da rigtigt Tyskland er også med på den med Sankt Nicholaus, det havde jeg fuldstændig glemt.
Fortvivl ikke, jeg købte i forrige uge et tysk blad og deri var der en opskrift på Lebkuchen og jeg lover dig, at jeg inden længe prøver at bage dem. Hvis de nu viser sig at smage bare tilnærmelsesvis som de rigtige, så smider jeg opskriften på bloggen. Men jeg synes også at de er super skønne og de første, dem købte jeg faktisk i Salling i Aalborg.

Lone sagde ...

Det var spændende at læse om Hollands Sinterklaas :) Jeg var af den opfattelse, at Europa havde nogenlunde samme juletraditioner.
Det er meget mærkeligt, at den 24. december er almindelig arbejdsdag hos jer.

Det er en fantastisk skulptur den, hvor en fugl trækker en mand væk fra sin familie. Den gjorde dybt indtryk på mig, da jeg så billedet. Ved du hvad historien er bag?

Rigtig god dag til dig, Annette :)

Annette sagde ...

Lone, tidligere havde jeg heller ikke tænkt på, at julen kunne være anderledes end vi var vant til ☺
Jeg er ked af, at jeg ikke kunne fotografere skulpturen uden de "forstyrrende elementer" i baggrunden, uanset hvilken vinkel jeg valgte. Kleve er kendt som svanebyen og højt over byens tage knejser Schwanenburg. Legenden fortæller, at der engang kom en ridder flyvende på en svane til byen og Richard Wagner tog i "Lohengrin" udgangspunkt i denne legende. Skulpturen er, så vidt jeg ved, en karikatur af svaneridderen Lohengrins afsked med kone og børn. Jeg synes også at skulpturen er gribende.
Også en rigtig dejlig dag til dig.

Conny sagde ...

Kære Annette.
Tak for god en fortælling om Sinterklaas, som jeg aldrig har hørt om,det vil sige, at der ikke er noget der heder juleaften den 24december.Det er en rigtig sjov skulptur du har taget billede af.Ved du hvad den heder?Igen har du taget nogle smukke billeder, af flotte gamle bygninger,jeg har en svaghed, for gamle forbygninger,mem det har du jo nok bemærket.
Kan du have en rigtig god mandag

Annette sagde ...

Conny, nej desværre så kender jeg ikke navnet på statuen. Vi kan ikke lade være med at stoppe op og se på den, hver gang vi er i Kleve, men det var umuligt at fotografere den uden der var forretninger i baggrunden uanset hvordan jeg gjorde det.
Du er ikke alene om at have den svaghed, det kan jeg godt betro dig.
En rigtig god tirsdag aften til dig.

Lone sagde ...

Tak for info, Annette :) Jeg syntes, det så så gribende ud at manden bliver trukket væk fra sin familie på så drabelig vis :)

Det er lidt synd, at skulpturen er placeret på et torv og ikke i en park, som vill være en pænere baggrund ;)

God aften til dig :-)