lørdag den 20. februar 2010

Hjemme igen....

Så er jeg tilbage i den elektroniske verden ☺. Hele ugen er blevet tilbragt på motor- og landeveje rundt i Holland, Belgien og Tyskland. Selv om dagene er startet omkring kl. 4 om morgenen og har sluttet rundt 21 – 22 om aftenen og der ikke levnes mulighed for shopping eller besøg af seværdigheder, så nyder jeg det og føler mig meget privilegeret og taknemmelig over, at jeg får mulighed for at opleve og se så meget.

Holland er, som jeg ofte har skrevet, et utroligt smukt land. Man har gjort og gør stadig meget for at bevare og restaurere, hvilket jeg holder meget af. Nybyggeri er spændende og anderledes og man tør mange ting som man ikke ser i Danmark.

I begyndelsen da jeg boede i Holland, kørte jeg hver dag 2 x 65 km. til og fra arbejde, det kunne let tage op til 2½ time hver vej og var ikke spor sjovt. I Vugt passerede jeg hver dag denne bygning og så var det hele ikke så slemt alligevel. Det er aldrig lykkedes mig at finde ud af, hvorfor kontorbygningen bærer navnet ”Solskin”, det eneste jeg ved, er at huset fik sit navn i begyndelsen af det 20. årh. og at der faktisk findes flere huse/hoteller rundt i Holland af samme navn.
Som barn og ung synes jeg, at Tyskland var spændende og når vi kørte over grænsen ved Kruså, følte jeg, at hele den store vide verden stod åben for mig, selv om vi måske ikke skulle længere end Flensborg ☺. Jeg husker engang min tidligere mand blev tilbudt et job i Sønderborg, hvilket han afslog. Jeg fattede det ikke, for tanken om at bo nær Tyskland oversteg - for mig - langt besværet med hussalg, jobskifte og flytning fra Jyllands ”hovedende” til ”fodende” ☺

Men jeg tror nok, at Belgien efterhånden har indtaget førstepladsen mellem de lande jeg holder meget af. Ud over at landet er spændende, interessant og har en rig kultur, så har jeg siden jeg kom herned hele tiden haft opfattelsen af, at belgierne og danskerne i den del af Danmark hvor jeg kommer fra, ligner hinanden en del. Indtil December, hvor jeg havde en sjov oplevelse, har jeg været temmelig alene om at have den opfattelse, men efter december ved jeg at vi i hvert fald er 2, der ser på det på samme måde.

Jeg kom gående på gaden i Oss, belæsset med juleindkøb som skulle med til Danmark, da en nydelig herre på min egen alder sagde ”Du kommer heller ikke herfra!”.
Min hjerne roterede, for jeg synes bestemt ikke jeg kunne genkende manden, men måske var det en der kendte min mand, så jeg ville ikke være uhøflig og gå videre. Manden begyndte at snakke, han var født i en by lidt syd for Oss, men var for ca. 30 år siden flyttet til Spanien og havde haft et entreprenørfirma der. Hans kone var død for et par år siden og han havde 2 sønner. Han boede stadig i Spanien, men havde besluttet sig for at købe sig en penthouselejlighed i nærheden af hvor han var født, for at have en sommerbolig i Holland osv. osv.

Jeg anede stadig ikke hvem manden var, men da vi af og til bliver standset på gaden af mennesker, der kommer med en lang historie for så at slutte af med, om vi vil give et bidrag til et eller andet (mest dem selv), så forventede jeg hvert øjeblik, at manden ville bede om et bidrag til den penthouselejlighed han ville købe. Men på den anden side, hans påklædning og ydre udstrålede ikke just pengemangel og det viste sig, at han var ganske almindelig og bare havde lyst til en snak. I løbet af samtalen kom vi selvfølgelig også ind på Danmark og danskere, som han kendte godt, både fra sin ungdom samt fra husbyggeri for danskere i Spanien. Og nu kommer pointen, manden sagde at han altid havde synes at danskere og belgiere ligner hinanden i mentalitet, hvorimod svenskere og hollændere ligner hinanden. Hvor blev jeg glad, endelig var der en der havde samme opfattelse som jeg og da mandens afdøde kone havde været belgier, så vidste han hvad han talte om.

Jeg var i Belgien den dag da 2 tog stødte ind i hinanden ved Buizingen nær Bruxelles, en frygtelig tragedie, der kunne have haft meget større omfang, hvis ikke netop der havde været ferie, idet de 2 tog normalt var fyldt med skolebørn. Det er så meningsløst med sådan en ulykke.

Belgiske veje er et kapitel for sig og de hidrører ikke under kategorien ”kaffeveje”, et selvopfundet udtryk der dækker over, at man kun kan drikke kaffe når man holder i kø eller for rødt lys, da kaffen ellers havner alle andre steder end forventet.
Hvad det præcis er ved Belgien at jeg finder så spændende, det har jeg svært ved at forklare, det er en sammenfatning af oplevelser som jeg har haft både i Holland og Belgien igennem de år hvor jeg har boet her. Nær den hollandske grænse ses meget utroligt spændende nybyggeri, store flotte huse, nogle med spir og tårne, det er hovedsageligt hollændere der bygger de huse, idet det skattemæssigt er en god forretning at bosætte sig i Belgien og arbejde i Holland. Længere sydpå er der længere imellem det interessante byggeri.

Tiden i den forløbne uge er også blevet brugt til andet end at glo ud af bilens vinduer. Jeg har sat mig for, at der IKKE må købes mere nyt garn før alt det gamle fra garnkurven er blevet til strik. En lille del af garnet har i hvert fald mere end 20 år på bagen og hvad der i sin tid har fået mig til at købe det, ja det er en gåde. Men nu bliver der strikket af det og hvis det færdige resultatet kun kan bruges til at gøre rent i, så er det også i orden. I ugens løb er der blevet produceret 1 trøje af noget besynderligt grå uldgarn med farvede nister, 1 karklud i meget grønt bomuldsgarn, 1 ryg og 2 ærmer af sort uld med små løkker (der er ikke nok garn til forstykker, så der MÅ købes et par nøgler), yderligere så er der blevet produceret 1½ ærme til en trøje i noget skønt naturuld, som jeg mener at jeg engang købte i Hadsund for ca. 15 år siden. Sidst, men absolut ikke mindst, så er der blevet læst et par bøger ☺

Og nu skal der læses blog, kommenteres (det tager nok nogen tid før jeg kommer igennem alle) samt påbegyndes en gennemgribende rengøring, da der nu kun er 4 dage til vi får besøg af den lille familie fra Danmark og hvor jeg dog glæder mig.

31 kommentarer:

Nille sagde ...

Dejligt at have dig tilbage efter en spændende uge - og nu uden regering :-)

Jeg bider især mærke i dine iagttagelser af belgiere; jeg synes også, at der i visse egne af Belgien er en stor lighed med danskernes mentalitet. Måske mest i den flamske del - selvom jeg er den første til at begræde den forskel, der altid fremhæves. Men den er der - også i arkitekturen, som du netop fremhæver!

Det var også igen fremtrædende ved den frygtelige ulykke, hvor en af de første politiske kommentarer var, at det var en sort dag for Flandern!!! Ikke for Belgien!! Det er den slags, jeg kan blive så gal over. Der døde mennesker fra alle regioner.

Min veninde var med et tidligere tog på samme strækning - og jeg havde en lang formiddag, men senere denne uge har hun mødt overlevende i toget; blandt andet en mand, som kom ud af 1. klasses-kupéen og er totalt ude af den. Men han tager på arbejde - han burde være i krisehjælp i stedet for at underholde passagerer om afskårne lemmer omkring ham.

Det har virkelig været en hård uge i Belgien, synes jeg.

Hav en rigtig dejlig aften derhjemme :-)

Bettys blog sagde ...

Velkommen hjem igen, Annette. Det har været en afvekslende tur, du har været på, kan jeg forstå. Hvor er det interessant med dine observationer om hollændere og belgiere.Sjovt at dem fra DK har mere til fælles med dem fra Belgien.
Jeg kender kun Mons fra nogle få dages besøg. Min ældste datter læste på universitetet der engang i et semester. Vi lejede en bil og kørte et par dage ud i bjergene. Meget smuk natur.

Tina - omme i London sagde ...

Det var da en produktiv tur paa baade strikketoejet og observationerne. Det er saa spaendende at komme omkring og se hvordan andre steder ser ud. Dejlig post og velkommen hjem!

Conny sagde ...

Velkommen hjem Annette.
Dejlig at læse om det du har oplevet på din tur,men også de små input med ting du har oplevet og iagttaget før.Det synes jeg er spændende læsning.Lige nu bliver der også strikket sokker af rastgarn her, det skal også brugen, inden der må købes nyt.
Kan du have en god søndag

Ellen sagde ...

Annette - du må altså ikke skrive sådan nogle lange indlæg - kommentarerne bliver hurtigt alt for omfattende... ;-)

Jeg kører 2x60 km hver vej, hvilket tager 50 minutter om morgenen og 60-70 minutter den modsatte vej. 2½ time ville det tage med offentlige transportmidler - siger du, at I sidder i kø i så lang tid på vejene i bilerne? Pyha, så...

Det med, at danskerne ligner belgiere og ikke hollændere, er også nyt for mig...

Og strikketøjet: Lyt til et godt råd. Begynd aldrig på noget, du ved, du ikke har garn nok til fra starten - ellers ender det helt sikkert i en UFO (UnFinished Object) :-D

Se på dit garnlager, som jeg ser på mit: Det kan ikke blive stort nok, for som pensionist får jeg sikkert ikke råd til at købe noget, så det er bare med at købe vildt ind nu, mens jeg har råd til det :lol:

Mia Folkmann sagde ...

Jeg er helt enig i dine betragtninger - jeg boede jo i Belgien i to år og havde det som en fisk i vandet. Jeg elsker stadig Belgien højt (som du nok ved: Især Brugge...) - og glæder mig til, at vi om nogle år skal ture land og rige rundt i autocamper. Holland skal også udforskes i rigt mål, og måske netop derfor finder jeg dine rejsebeskrivelser mægtig interessante... :-)

Tina Liel sagde ...

Dejligt med en tur hvor man får nye input. Altid sjovt at betragte et folkefærd og så kunne sammenligne med Danmark. Sjovt at Beligerne er mere lig danskerne end hollænderne! Herligt at bestemme sig for at få ALT sit garn brugt ;-) Tror jeg skal gøre det på andre områder! KNUS♥ og glæd dig til familiebesøg

Annette sagde ...

Nille, tak skal du have.
Med hensyn til vores regering, så kunne det næsten ikke ende anderledes i denne sag. Jeg har så svært ved at forstå de evindelige diskussioner, der føres overalt i Holland omkring beslutninger der er taget for lang tid siden. For mig er en beslutning en beslutning og så dermed færdig, kun hvis der kommer overvejende beviser der peger i total modsat retning kan der overvejes, ikke disse endeløse diskussioner hvor alle vil/skal høres.
Men uanset hvor meget jeg brokker mig, så vil det nok ikke lykkes mig at få det ændret ☺

Jeg forstår godt din irritation over, at den sydlige del af Belgien ofte glemmes. Så vidt jeg har forstået, var Vallonien engang den rigeste og mest fremtrædne del af Belgien og nu virker det ofte som om der kun eksisterer Flandern. Qva den sprogmæssige barriere og afstanden, så er mit kendskab til Flandern unægtelig større end mit kendskab til Vallonien.

Sikken en formiddag i nervøsitet du må have haft, da din veninde var undervejs. Jeg så i aftes i nyhederne, at man nu havde fastslået årsagen til ulykken, min første tanke var hvad betyder det, ulykken er sket. Men på den anden side set, havde ulykken skyldes tekniske årsager, så var det selvfølgelig af yderste vigtighed at få det løst så hurtigt som muligt, for at undgå fremtidige ulykker.

Også en rigtig dejlig søndag eftermiddag til dig ☺

Madame sagde ...

Nu hvor de forrige har kommenteret det hele så fint, vil jeg lige sige, at jeg forstår godt, du glæder dig til familiebesøget :-)
Det var dejlige billeder og spændende at læse, hvad du fortæller!

Rosemary and thyme sagde ...

Må starte med å si tusen takk for dine utrolig fine ord til meg... Setter stor pris på det!
Og du er nok en av mine favoritter også!

Det ser ut til at du har hatt en helt vidunderlig tur. Jeg har bare vært så vidt innom Belgia, Nederland og Tyskland, så det er kjekt å se dine fine bilder!
Jeg synts også ditt strikketøy ble vellykket.
Jeg kan huske det garnet. Jeg strikket en genser til meg selv,den var sort. Mon tro hvor det har blitt av den?
Jeg syntes du skal male din tallerkenhylle hvit, ta bilde av den, og vise den på bloggen!
Ha en fortsatt fin søndag.
Klem Tove

Rosemary and thyme sagde ...

Og jeg må si: Lykke til i min giveaway!
Klem

Annette sagde ...

Betty, du har ret. Det er en fantastisk smuk natur der er i området omkring Mons. Vi har været der nogle gange for at se nogle spændende sluser og det er en del af Belgien, som jeg meget gerne kommer i.
En fortsat rigtig god søndag til dig.

Annette sagde ...

Ellen, det var jo en hel uges tanker og observationer som skulle koges ned i "få" ord ☺

Mht. transporttiden, så er det ikke afstanden der er et problem her, det er antallet af biler (alle med 1 i hver bil). I mit sidste job kunne jeg i begyndelsen køre hjemmefra før 7 og var på job 45 km væk på mindre end ½ time. Senere blev min arbejdstid lavet om efter engelske komme/gå tider og så var "køretiden" straks en anden, idet jeg sad i kø sammen med resten af Holland og nåede op på godt 2 timer for de 45 km. Offentlig transport og en Strida foldecykel ændrede ikke transporttiden. Fra myndighedernes side gør man alt hvad man kan for at formindske bilkøer, men desværre hjælper det ikke så meget.

Med hensyn til garnresterne, jeg ved det... ☺ Jeg håbede, at der var nok, jeg havde endda vejet garnet, men desværre anden garntype end opskrift tog mere garn end beregnet. Og ideen med at gemme til pensionsalderen, den er absolut heller ikke dårlig, men blikke fra husbond og kommentarer hver gang jeg falder for en snes nye bundter garn har fået mig til at tage denne drastiske beslutning ☺ ☺

Annette sagde ...

Tina, jeg elsker også at komme rundt og bare glo. Der behøver såmænd ikke at ske alverden omkring mig, jeg skal nok finde noget interessant at kigge på ☺
Jeg nyder, når du tager os med på dine traveture til/fra job og jeg forestiller mig at du også får en masse ud af de vandreture ☺

Annette sagde ...

Conny, tak skal du have.
Du er også i gang med store oprydning i garnkurven, kan jeg regne ud. Selv om Ellen foreslår, at gemme til senere, så er det også rart, når man med god samvittighed kan købe sig noget nyt garn.
En god søndag aften til jer.

Annette sagde ...

Mia, jeg har ofte tænkt på hvad din relation til Brugge var, da du af og til nævner byen. Dejligt for mig at læse, at der er flere danskere der elsker Belgien, det glæder mig meget ☺
Jeg blev temmelig smigret over, at du kalder mine skriblerier rejsebeskrivelser, men Holland er værd at udforske, så absolut ☺

Annette sagde ...

Tina, når nu temperaturerne her langt fra kommer i nærheden af de temperaturer, som du viser os, så må der strikkes ☺
Jeg elsker at købe nyt garn, men pladsen sætter ligesom sine begrænsninger for indkøbene ☺
Jeg kan overhovedet ikke vente til den lille familie dukker op, jeg håber bare at vejrguderne beslutter sig for, at opføre sig ordentligt, når familien skal på vejene ☺
Knus til dig dernede i varmen.

Annette sagde ...

Madame, du kan sikkert let sætte dig ind i min længsel efter at se barnebarnet og hendes forældre. Det er hårdt kun at se dem ca. hver 3 måned, men også dejligt intenst når de er her eller vi er i Danmark.
En god aften til jer.

May Anna sagde ...

Hej Annette
Tak for et spændende og lærerigt indlæg, jeg nyder at læse den slags. Belgien har jeg kørt igennem for mange år siden. Blev ret facineret af Brügge, hvor vi havde et par timers ophold.
Hi-hi, troede jeg var den eneste, der havde garn med mange år på bagen. du har sørmé været rigtig flittig med strikketøjet. Blusen med nistre ser lækker ud.

Kan du have nogle hyggelige dage med familien fra DK

Annette sagde ...

Tove, du fortjener bestemt roserne, den måde du sætter dine ting sammen på, synes jeg er så smuk.
Når feriegæsterne er rejst, så må jeg i gang med at male tallerkenhyllen og jeg lover dig, at jeg nok skal tage billeder af den før og efter ☺
En rigtig god søndag aften til dig.
Knus

Annette sagde ...

Manna, tusinde tak skal du have.
Du har ret, Brugge er fantastisk. Jeg har kun været i centrum et par gange, men jeg har slet ikke lyst til at tage hjem de gange vi har været der ☺
Det svinder heldigvis ind i garnkurven (men ikke nok endnu). Lige nu er der gang i sokkeproduktionen, men da det ikke er alt garnet der egner sig til sokker, må jeg nok prøve at være lidt kreativ ☺, da jeg er for nærig til at smide garnet ud.
Tusinde tak skal du have, jeg glæder mig meget til de kommer.
En god søndag aften til dig.

Sol sagde ...

Nådada, sikke mange kommentarer, men jeg bliver også lige nødt til at sige, at det er spændende at læse din kommentar om lighed mellem danskere og belgiere.

Jeg har ikke hørt det før.

Til gengæld hører man jo ofte, at danskere og hollændere ligner hinanden - du skriver svenskere og hollændere - og det har jeg aldrig helt kunnet forstå. Jeg arbejdede i fem år i den hollandske Philips-koncern, og mødte jo da en del hollændere derigennem. Jeg fandt mange af dem meget puritanske, hvilket jeg slet ikke genkender i Danmark.

Belgiere har jeg til gengæld ikke meget fornemmelse af på trods af, at jeg jo bor bare 100 km på den anden side af Ardennerne.

Jeg har forresten også hørt, at Wallonien førhen var den rige del af Belgien, at de ikke var rige på den venlige måde i forhold til de flamske, og at det dermed sidenhen blev payback-time. Jeg ved dog ikke om det har noget på sig.

Jeg har også altid haft en fornemmelse af at den store verden begynder på den anden side af Flensborg. Sønderborg er forresten en skøn by. Jeg boede en overgang i Åbenrå, og det var en stor fejl, at det ikke var Sønderborg, som er både en sjov by med en fantastisk beliggenhed.

Mange hilsener
Solveig i Champagne

Ellen sagde ...

Bare lige et garnpip mere: Det er ikke vægten af garn, der er vigtig; det er løbelængden, så du skal sørge for at have lige så mange meter garn som det i opskriften :-)

Annette sagde ...

Ellen, tak for pippet, sådanne er altid velkomne.
Du ved nok, når man har 4 - 5 nøgler garn, hvor banderolen er smidt ud for år tilbage, så er det jo ikke lige løbelængden som man (jeg) tænker på. Men jeg tror faktisk, at jeg får løst "problemet" uden at skulle ud og købe nyt garn. Jeg så i går aftes på en blog http://heartinprovence.blogspot.com/ en ide, som kan bruges og det er der garn nok til. Nu må vi se om det lykkes. Lige nu står den på rengøring med indlagte blogpauser ☺

Annette sagde ...

Solveig, sjovt at du fandt hollænderne puritanske.
Der er nemlig også forskel på hollændere, i protestantiske provinser nord for floderne er de kendt for at være uhyre puritanske og livet leves efter Calvins principper. Hernede sydpå i det katolske regner man sig selv, for at være mere løslupne og festlige. Men stadig så er der et langt spring fra det løsslupne her og til hvad jeg kender fra Danmark, så i bund og grund har du ganske ret, puritanismen er bare mere udbrudt nogle steder end andre.

Mit indtryk af Belgien (jeg kender desværre kun lidt til Flandern) er, at man ikke tager sig selv så højtideligt og tingene tages i den rækkefølge de kommer (man siger her, at de lever det gode bourgundiske liv).
Jeg har også hørt, at Wallonien engang var den rige del af Belgien, men jeg vidste ikke at de måske opførte sig anderledes end den flamske del. Det må jeg prøve om det er muligt at forske lidt i. Faktisk så mener jeg også at have hørt, at Belgien engang var et af Europas rigeste lande.

Godtnok kender jeg ikke Åbenrå så godt, men du var da nær grænsen og alt det spændende og sjove.
Med venlig hilsen
Annette

Bistels Brenneri sagde ...

Hej Annette!! Altid hyggeligt og spændende at læse om dine rejser. Jeg nu har lige haft 8 dagers besøg af en dansk veninde, hun kom i forbindelse med en koncert, en norsk trompetist, fantastisk flot koncert. Hun fik jo også med seg ferniseringen af min udstilling. Dejlig med besøg, vi har kendt hinanden over 30 år. Håber du nu er parat til at tage imod dine gæster i fra Danmark. I får hyg jer.
Knus Lisbeth :-))

Lone sagde ...

Nu må vi håbe, at du finder noget garn tilsvarende den sorte uld med løkker :O
Du har virkelig været produktiv i den forløbne uge. Har du strikket og læst under bilturen? :)
Det var sjovt at læse om dit møde med den fhv. entreprenør og din forventning om et ønske til et bidrag af hans penthouselejlighed :O
Du er en rigtig god fortæller, Annette.
Rigtig god fornøjelse med familiebesøget fra Danmark :-)

Lotte Glensnov sagde ...

Hej Annette!
Pyyyy sikke en rundtur du lige har foræret mig rundt om i det Hollandske - Tak for det:0)
Dejligt, at du nu igen er hjemme og ikke mindst kan jeg følge din glæde over, at der kommer besøg fra Danmark.
Og så er du forøvrigt da vældig kreativ og ikke mindst aktiv :0)
Stort knus
Lotte

Annette sagde ...

Lisbeth, hvor må det have været dejligt, at din veninde var hos dig til ferniseringen. Det må betyde meget for dig, at netop hun var med på sidelinien som support.
Jeg er næsten parat til at tage imod dem, mangler kun lidt af de planlagte huslige sysler ☺
Knus

Annette sagde ...

Lone, tak skal du have.
Bagefter mødet med entreprenøren tænkte jeg, gudskelov at jeg ikk havde sagt et eller andet dumt, om at jeg ikke ville give et bidrag ☺
Jeg glæder mig utrolig meget til de kommer. Jeg snakkede med barnebarnet i formiddags og hun sagde, at hun nok skulle tage 3 Barbiedukker med, så jeg går ud fra at vi skal lege med Barbie ☺ ☺

Annette sagde ...

Lotte, når det kommer til kreativitet, så har jeg laaaangt igen, før jeg når til hvor du er, jeg er fuldstændig vild med din trøje ☺
Ja, det bliver spændende at se dem igen, selv om det denne gang, kun er et par måneder siden sidst, men alligevel kan jeg høre forskel på ordforrådet, når vi snakker sammen i telefonen.
Knus tilbage til dig.