torsdag den 5. januar 2012

Cox Orange….

Cox Orange æble

Jeg blev pludselig helt nostalgisk i går, da jeg stod og vaskede et Cox Orange æble af.

I min barndoms have bag Arentsminde central, var en lille del af haven udlagt som ”frugtplantage”. Jeg tror, at der alt i alt har været 5 – 6 æbletræer af forskellige slags samt et par ribs, sol- og stikkelsbærbuske. Blandt æbletræerne kan jeg huske, at der var et med Cox Orange æbler og for søren da, hvor vi unger stjal af dem, når vi legede. Vi kunne ikke forstå, at æblerne først blev modne så sent på året og vi måtte hele tiden smage, om ikke der var sket et mirakel og æblerne havde nået det spiselige stade ☺.

Da mine forældre flyttede til Brovst, var der fri adgang til endnu mere frugt end vi tidligere havde haft, idet min morfar og mormor havde et stykke jord bag cementstøberiet, hvor der vel var 10 – 15 frugttræer. Dog måtte vi her dele med ponyen Klaus Jørgen, men han var egentlig mest til blommer og ved den tid, at Cox Orange æblerne begyndte at modnes, holdt Klaus Jørgen sig mest inden døre.

Da jeg senere blev gift og flyttede i eget hjem, havde vi i begyndelsen ingen frugttræer i haven, kun bærbuske. Men til gengæld kørte der altid sidst på efteråret en varevogn rundt, hvorfra der blev solgt Cox Orange æbler i kassevis. Sjovt nok, så kom sælgeren altid lige omkring spisetid og det var svært at være et godt eksempel for Jeanett og vente med at begynde at spise æbler til aftensmaden var spist. Selvfølgelig kunne æblerne også købes i supermarkedet, men det var ikke nær så sjovt ☺.

Nu må Cox Orange - i mangel på frugttræer - købes i supermarkedet. Skrællen er en smule gummiagtig, det irriterende lille mærke med navnet skal tages af, nogle gange bliver limen siddende på æblet og de må vaskes godt, for hvad er de mon blevet sprøjtet med. Selv om æblerne smager fint, så er det altså ikke helt det samme som at plukke dem selv eller købe dem i kassevis af frugtmanden dengang tilbage i 70´erne og 80´erne☺.

19 kommentarer:

Inge sagde ...

Jeg kender også ganske udmærket Cox Orange æblet, men må nu indrømme at det ikke er et af de æbler jeg vælger først.. :-)

Fruen i Midten sagde ...

Jo, Cox Orange er bare det bedste :-)

Frugt-delingen med Klaus Jørgen lyder rigtig hyggelig - men åd den også blommestenene??

Annette sagde ...

Inge, hvad er dit yndlingsæble? Her i huset er vi så absolut delt ☺, husbond skal altid have Braeburn eller Elstar og jeg synes, at de er så sure, at gør ondt helt ned i tæerne, når jeg forsøger mig med dem ☺.

Annette sagde ...

Fruen i Midten, ja ikke ☺.
Det var rigtig hyggeligt med Klaus Jørgen, bare var han ikke så god til at dele. Når skolebørnene gik på mol hos ham, fik de et nydeligt shetlandspony tandsæt i bagdelen ☺.
Så vidt jeg husker, var han ret skrap til at smide stenene ud ☺.

Annette sagde ...

Fruen i Midten, mit svar til dig smuttede ud i den blå luft, stormen når nok taget det ☺.
Jeg prøver igen.
Godt, at vi er flere om at kunne lide Cox Orange æbler.
Det var hyggeligt med Klaus Jørgen, det kan jeg godt love dig. Han var bare ikke så god til at dele, når skolebørnene gik på mol hos ham, så var der mange, der kom tilbage på skolen med et nydeligt Shetlandspony tandsæt i bagdelen ☺. Så vidt jeg husker, så var han skrap til at smide stenene ud ☺.

Lavendel sagde ...

Yndlingsæble...det er ikke så ligetil en saDet kommer jo an på .måned. Der er augustæbler, de gulgrønne, der er skovfoged og ananas, der er aroma, guldborg, james grieve, ingrid marie, fillippa....nej, jeg kan ikke vælge - cox orange og belle de boskoop er også dejlige...

Conny sagde ...

Her hos os spiser vi Danske Inger-Marie og Cox orange hvis vi kan få dem, vi har en gårdbutik der kun handler med dansk frugt.Jeg foretrakker Cox Orange æble jeg synes det smager kryderet. Det lille mærke irriter også mig, når jeg skal købe frugt i butikkerne. Hvor var det træls for dig, at du blev syg i jule og måtte tage hjem .Diabetisen har været slem ved dig i året der er gået, jeg håber det nye år bliver bedre for dig.
Et stor knus til dig

Mai-Britt, den danske slikmund sagde ...

Cox Orange, det spiste vi også altid da jeg var barn, men vi måtte købe dem i supermarkedet da der ikke var frugthaver på stenbroen... Jeg kan stadigvæk godt li' æblet.

Madame sagde ...

Vi har cox orange og pigeon-æbler i haven, og det er nok de to sorter, jeg holder allermest af. Men til madlavning skal det helst være en sur sort :-)
Klem!

Pia sagde ...

Ført et godt nytår til dig, og jeg håber 2012 byder på en masse godt :-)
Cox Orange æblet husker jeg også, men køber det sjældent. Jeg er helt enig med dig i, at dem man bare går ud i haven og plukker er de allerbedste, som vores ananasæbler. Køber jeg i supermarkedet er det ofte Elstar der ryger i indkøbsvognen. Ellers køber jeg mine æbler hvor jeg både kan få smagsprøve den viden jeg ønsker hos: http://www.lollefrugt.dk/
Jeg ved godt du ikke lige kommer forbi, men her kan du læse lidt om sorterne.

Annette sagde ...

Lavendel, du har fuldstændig ret, der er mange gode danske æbler, jeg kan sagtens huske navnene, men ikke smagen af dem.
Jeg synes ofte, at de æbler vi køber hernede er så hvinende sure, hvis ikke lige jeg tager Royal Gala. Men det er nok mine smagsløg der ikke helt harmonerer med hvad der udbydes ☺.

Annette sagde ...

Conny, jeg vil også helst handle i en gårdbutik, der ikke ligger så langt fra hvor vi bor. Men de har kun Braeburn og Elstar æbler og de er altså for sure for mig ☺.
Jeg har flere gange tænkt på, hvorfor søren vi absolut skal døje med det lille klistermærke, gad vide om det kun er reklame?
Selv om jeg ikke skal klage, der er mange der har det meget værre end jeg, så vil jeg godtnok gerne, at 2012 bliver lidt nemmere, hvad diabetes angår.
Knus og endnu engang god tur til hovedstaden.

Annette sagde ...

Maj-Britt, jeg har nogle gange tænkt på, om det måske er muligt at have et æbletræ i en potte? Jeg har prøvet med en frugtbusk, så vidt jeg husker var det en hindbærbusk. Men det var absolut ingen succes ☺.

Annette sagde ...

Madame, jeg kan slet ikke huske hvordan Pigeon æbler smager, men Cox Orange er nok min favorit. Jeg vil også helst have et surt æble til madlavning, det eneste som jeg godt kan finde på at bruge et sødt æble til er æbleflæsk.
Varme klem og en god aften til dig.

Jønne sagde ...

De der klistermærker kan også bringe mit pis i kog! Jeg ved ikke hvor mange jeg har spist gennem tiden men jeg har spyttet mange ud når jeg ikke rigtig kan tygge skrællen, så der er helt sikkert også røget nogle den anden vej. Problemet er det at når man kører i mørke og finder et æble frem så pudser man det bare lige i buksebenet inden man spiser det, og så er det at det går galt.
Det er mange år siden jeg har udtænkt en hævn, det er bare de forkerte det går udover så jeg har aldrig ført planen ud i livet. Jeg ville købe en pose æbler og pille alle mærkerne af og sætte dem på en pengeseddel som jeg så ville bruge til at betale min næste poser æbler med. Sælgeren kan dårligt brokke sig for problemet er jo det samme for ham som for mig, bortset fra at han næppe skal have sedlen i munden. Mine bedste oplevelser med æbler har jeg fra dengang jeg kørte meget i Tyskland, nærmere bestemt i området mellem Hamburg og Cuxhaven på sydsiden af Elben. Altes Land kaldes en del af området der vel nok er Tysklands frugthave nr 1. Jeg kom ofte ud til disse frugtavlere når de skulle bygge en ny hal eller have udskiftet et tag. Efter aflæsning var det ikke usædvanligt at jeg fik en pose lækkerier af hvad der nu var sæson for. Det var rigtig skønt for æblerne smager nu meget bedre på den måde. Hvis jeg ikke fik noget så holdt jeg mange gange ved en vejbod for at købe en pose til resten af turen og en med hjem.

Jeg havde tænkt på at du var stille hen over julen og jeg tænkte at du enten var i Danmark eller syg - Det var så begge dele kan jeg se. Det er da noget møg med dig og vejret for den sags skyld for var det ikke en snestorm der spolerede juleturen sidst? Jeg har selv været lidt uaktiv på bloggen, det er ikke fordi der er noget galt jeg har bare valgt at bruge tiden på noget andet og jeg er nok snart på banen igen..
Jeg håber Frank kan syntes om din porretærte. Det ligner en jeg godt kunne spise så kan han nok også.... Porrepizza uden ost plejer jeg at kalde det, sådan lidt for sjov.
Nå det blev en længere smøre men det klarer du vel.
Kan du have en god aften.

Annette sagde ...

Pia, tak fordi du sendte mig fortegnelsen, som jeg har studeret nøje.
Nu hvor jeg ser navnene så kan jeg godt huske, at min morfar og mormor havde mange af æblerne og pludselig kom jeg også til at tænke på, at de æbler vi ikke selv kunne spise, de blev kørt til et mosteri et eller andet sted søndenfjords og hjem kom den mest fantastiske æblemost.

Min mand kan også bedst lide Elstar eller Braeburn. Elstar kan jeg godt spise, men Braeburn er for surt for mig ☺.
En god aften til dig.

Anonym sagde ...

Så vidunderligt livgivende med skønne danske frugtplantager. Nu hvor jeg er her hos dig, kan jeg næsten smage Lolles gode æblemost........

Annette sagde ...

Jønne, gad vide hvorfor pokker vi skal sloges med de klistermærker? Her er det ikke alle forretninger der bruger det og i begyndelsen troede jeg, at det skyldes at kassedamerne bedre kunne se, at man ikke havde snydt. Men nu, hvor vi i mange forretninger selv scanner varerne og ikke er i forbindelse med en kassedame, så kan det jo ikke være årsagen.

Jeg har i mange år haft et udklip af "Altes land", på en af siderne findes et billede, hvor man ser en gammel bindingsværkslade med et blomstrende frugttræ foran, men jeg er aldrig nået så vidt, at jeg har været i området. I Holland ligger der et lignende område mellem Maas og Wahl i Betuwe og det er en sand fryd at køre der, når frugttræerne blomstrer. Det får mig i øvrigt til at tænke på, at hollænderne er meget betagede af, at der i Danmark overalt kan købes frugt og grønt på landevejen og at pengene bare skal smides i en kasse. Det siges, at det aldrig nogensinde ville kunne gå her ☺. Et enkelt sted i nærheden kan vi købe jordbær, men når der skal betales sker det via et fint system, der mest af alt ligner det, der findes på en parkerings plads.

En rigtig god søndag til dig.

Annette sagde ...

Hej Mie, velkommen til.
For mig er der noget hyggeligt søndag-hos-mormor-og-morfar ved tanken om æblemost ☺.
En god søndag til dig.