torsdag den 29. juli 2010

Kirkegården.....

Hjemme igen, nogle timer og 27,33 km senere.....men jeg undgik regn ☺.

Siden jeg i foråret fotograferede de hvide statuer udenfor kirkegården Heikese Kerk på Bredaseweg i Tilburg, har jeg tænkt på, at jeg ville ind og se kirkegården samt fotografere.
Men senere har jeg spekuleret på, om man egentlig kan tillade sig det? Nok at gå indenfor og kigge, men at fotografere?
Jeg kan godt lide at gå på kirkegårde og har ofte fotograferet, men det har altid været i forbindelse med slægtsforskning, her havde jeg absolut ingen undskyldning. I eftermiddags besluttede jeg mig for, at det ikke kunne skade og hvis der kom nogle og brokkede sig, så lod jeg bare som om jeg var turist og ikke forstod et eneste ord hollandsk.
Lige umiddelbart så kirkegården ikke anderledes ud end andre kirkegårde i katolske lande, måske lidt mere velplejet.

Men efterhånden som jeg kom rundt opdagede jeg gravstene formet som de rene kunstværker.

Mon de hvide sten der ligger i den kile, der er hugget ud i stenen skal symbolisere livets kilde?
På grund af solen kunne jeg ikke få et bedre billede af den opretstående plade bag gravstenen, men det er en meget smuk glasmosaik.

Navnet på afdøde samt dato for fødsel og død stod på jernbåndet, der var naglet fast til stenen.

Forskellige sten, 2 i granit og 2 i beton sat sammen og med en smuk mosaik på den ene. Det er ikke lige den form for gravsten jeg kender fra Danmark.

Gad vide hvilket metal denne er lavet af? Det virkede som om pladen var irret og det lille bundt pinde ovenpå lignede kobber.

På kirkegården i Oss er der foto af den afdøde på en stor del af gravene, men her var der kun nogle enkelte gravstene med foto.

31 kommentarer:

Mia Folkmann sagde ...

Meget specielle og meget flotte gravsten, som jeg heller aldrig har set mangen til. Jeg har det lidt på samme måde med at fotografere på kirkegårde, men jeg gør det alligevel tit i England. Her er kirkegårdene jo ofte så gamle og spændende, og jeg elsker alt forfaldet... efeu, der vokser over forvitret jern og sten, hvor skriften næsten er ulæselig. Den slags... :-)

Salix sagde ...

Kaere Annette,
Hvor er det altsaa dejligt, naar du tager os med rundt saadan - det er jo naesten som en kunstudstilling!
Her er kirkegaardene typisk graes med lodrette sten og et enkelt mausolaum her og der. Desuden har mange den usmagelige vane at dekorerede omkring stenen med plastikblomster (der er naesten ikke noget, som jeg hader mere end plastikblomster) og roede plastik lanterner (som en billig fest med plastikblomster og kuloerte lamper!) ;-]
Lene

Ellen sagde ...

Tak for et kig ind på en lidt anderledes kirkegård.
Der er åbenbart andre end mig, der er lidt 'morbid' og godt kan lide at gå og studere kirkegårde og gravstene - det glæder mig :-)
Jeg synes, mange er smukke og de har hver og én en historie at fortælle. Jeg går og digter slægtssagaer; specielt på familiegravsteder, hvor man kan følge mange liv, lange som korte.

Lone sagde ...

De er virkelig de rene kunstværker de gravstene, du viser.

Den sten med jernbåndet er helt speicelt smuk i al sin enkelhed.

Gravstenen, som er udført i rustent jern, må næsten symbolisere, at det er en arkitekt, som ligger dér. Det ligner højhuse med en åben plads foran.

Flot, at nogen gør så meget ud af det :-)

Rigtig dejlig dag til dig.

Inge sagde ...

Tak for turen rundt på en flot kirkegård.. Haha.. ja man kan altid spille en ignorant turist, der ikke forstår en meter.. :-))
Er det en speciel kunstnerisk kirkegård du har besøgt der ?? eller er det helt almindeligt med så unikke og smukke kunstværker på gravene.
Du må ha' en skøn dag Annette, Knus

Conny sagde ...

Kære Annette.
God du tog so med inden for murene ,jeg synes godt man kan tillade sig, at fotografere hvis man undgår ,at få alt for meget inskription med på billederne.Jeg kan også god lide, at gå rund på kirkegårdre,men har aldrig været på en kirkegård der er så interessant som den du viser,stenene er de rene kunstværker,jeg synes stenen med jern båndet er smuk og enkel og den grønne sten må være af kobber, da vejret med årene får kobber til, at blive grøn ,man kan også behandle kobber med syre så bliver den også grøn.Jeg synes også den sten er fantastisk flot
Kan i have en rigtig god weekend der nede i Holland

Pia sagde ...

Jeg har spurgt gemalen, som er blikkenslager, og han bekræfter at kisten er af kobber. De små rør kan enten være af nyere dato og en anden legering, eller de kan være behandlet, ELLER blive pudset hver uge ☺

Unknown sagde ...

Tak for turen rundt på kirkegården.
Jeg har selv de samme overvejelser med at fotografere, når jeg besøger kirkegårde i udlandet og gør det sådan lidt i det skjulte, men så flotte og specielle sten kræver jo næsten at blive foreviget.

May Anna sagde ...

Hej Annette
Tak for turen. Det var interessant at se, hvordan en kirkegård uden for Dk ser ud. Gravstenene er jo rene kunstværker, men de ser også ret sore ud. Jeg går ud fra at statuerne på gitret også hører til kirkegården. Der er virkelig gjort noget ud af det.
En god weekend til dig

Annette sagde ...

Mia, desværre har jeg aldrig haft muligheden for at gå rundt på kirkegårde i England, men i Belgien og Frankrig har jeg ofte set kirkegårde, der ser ud netop som du beskriver. Jeg ved ikke om man kan tale om romantik, når det drejer sig om en kirkegård, men der er et eller andet uforklarlig smukt ved forfaldet. Vi kan fint gå på kirkegårdsvandring sammen ☺.

Annette sagde ...

Lene, plastikblomster? Hvor praktisk, så behøver man jo aldrig at skulle skifte dem. Jeg håber, at du aner ironien i mine ord ☺.
Du har ret, jeg synes heller ikke at plastikblomster og røde lamper hører hjemme på en kirkegård. Til gengæld så jeg sidste år i Frankrig nogle smukke blomsterdekorationer lavet af keramik/porcelæn der lå på gravene. Jeg var flere gange ved at købe en, til at ligge på mine forældres gravsted, da det ikke er så ofte jeg kan komme forbi med en blomst.
Men da jeg i sidste uge var i Tilburg, så dekorationerne i meget farvestråledende eksemplarer og da var jeg glad for, at jeg ikke havde købt dem, for de virkede forkerte. Nej, så hellere ingenting. Bruger de også stearinlys på gravene hos jer?

Annette sagde ...

Ellen, nej du er bestemt ikke alene om den interesse ☺.
Det sætter så mange tanker i gang at gå rundt på en kirkegård. I Tilburg lagde jeg blandt andet mærke til mange grave, hvor de afdøde havde samme efternavn, det måtte jo selvfølgelig efterforskes da jeg kom hjem. Jo, du kan tro at jeg kender det ☺

Rosemary and thyme sagde ...

Vakkert og veldig spesiellt på denne kirkegården, Annette.
Takk for at du tok oss med!
Klem Tove

Michael Seeger Hanmann sagde ...

Fantastisk spændende og meget forskelligt fra Danmark Annette, det er som du siger hele kunstværker.
God Mandag.

Mette Lykke sagde ...

Jeg kan også lide at gå en tur på kirkegårde..
Det er en fantastisk en du viser billeder fra..

Annette sagde ...

Lone, jeg havde slet ikke forventet at finde disse anderledes (nogle meget smukke, ja) sten blandt de sædvanlige. Men der er ingen tvivl om, at jeg skal tilbage.
Det var først da jeg kom hjem, at jeg opdagede teksten øverst på højhusene. Lige præcis da jeg var ved den gravsten, var der op til flere andre i nærheden og jeg forsøgte at fotografere lidt i det skjulte. Jeg har spekuleret på, om det måske er et vers, nå men det finder jeg ud af ved næste besøg,
En rigtig dejlig mandag til dig fra et lidt trist (vejrmæssigt) Holland.

Annette sagde ...

Inge, hvis jeg skal være helt ærlig, så ved jeg ikke om kirkegården er speciel, men faktisk så tror jeg det ikke.
I Oss hvor vi boede før og hvor jeg af og til gik en tur på en kirkegård i centrum, var der også mange anderledes gravstene, men det var anderledes i retning af "jo mere pynt jeg propper på, jo bedre er det og alle kan se, at det har jeg råd til".
Jeg har fundet ud af, at det skam har sine fordele, at lade som om man fatter det fjerneste af, hvad folk siger til en ☺.
Hvis jeg på gaden bliver spurgt, om jeg vil være medlem af en forening, abonnere på en avis osv., så har jeg fundet ud af, hvis jeg på hollandsk høfligt siger, at jeg ikke er interesseret, så bliver vedkommende der nu forsøger at prakke mig et eller andet på, ved og ved og ender måske endda med at være lidt uhøflig, fordi jeg ikke vil købe/være medlem. Hvis jeg til gengæld svarer på dansk, så er de overmåde venlige og ønsker mig endda en god dag....thihi.
Knus og en rigtig dejlig mandag til dig.

Annette sagde ...

Conny, jeg regnede også godtnok med at gravstenen måtte være kobber, men var alligevel lidt i tvivl, da jeg ikke synes at den var grøn nok.
Jeg kan huske første gang jeg fik lokket min mand med ind på en kirkegård hernede. Hvor var det anderledes, det lignede et stort "rodsammen" og var så forfaldent, jeg manglede også de små nydelige hække imellem hvert gravsted. Jeg er ikke helt sikker, men så vidt jeg har forstået foregår al vedligeholdelse af kirkegårde på frivillig basis og så forstår jeg bedre, at det hele ikke er så strømlinet og smukt vedligeholdt, som vi er vant til fra Danmark.
En rigtig god mandag til dig.

Annette sagde ...

Pia, tak for ekspertudtalelsen fra din mand ☺.
Som jeg netop skrev til Conny, så var jeg i tvivl om det var kobber, da jeg mente den skulle være mere grøn. Jeg spekulerede også på, om det måske kunne være zink. De små kviste var jeg næsten 100% sikker på måtte være kobber. Godt at alt nu er på plads ☺.
En rigtig dejlig mandag til dig.

Annette sagde ...

Marianne, ja på mig virker det som om det ikke er helt legalt ☺. Men på den anden side set, jeg er aldrig blevet stoppet. Efter jeg havde fotograferet på kirkegården fandt jeg ud af, at der på nettet findes flere sider med billeder fra kirkegården og derefter tænkte jeg, at så må det været accepteret.
En rigtig god dag til dig helt deroppe i det nordjyske.

Annette sagde ...

Manna, ja statuerne (20 i alt) står langs med 2 af kirkegårdens sider. Kort efter vi var flyttet til denne del af Brabant, fandt jeg ret hurtigt ud af hvordan jeg kom til kirkegården og hvis jeg skulle have en rutebeskrivelse, så skulle den altid udgå fra kirkegården ☺.
At gravstederne er store, var også noget jeg hæftede mig ved i begyndelsen og på mange af gravene, ser det ud som om kisten står ovenpå jorden eller kun er gravet lidt ned.
En rigtig god mandag til dig.

Annette sagde ...

Tove, du er altid velkommen ☺.
Knus og en rigtig god mandag til dig.

Annette sagde ...

Michael, også en rigtig god mandag til dig. Jeg kan næsten regne ud, at ferien er slut nu.

Annette sagde ...

Mette, jeg synes også at den er anderledes og spændende. En rigtig god dag til dig.

Madame sagde ...

Hvor er det dog smukt at se, Annette - så anderledes end at gå rundt på en kirkegård her i Danmark. Og det er netop en af de spændende oplevelser ved at være i andre lande, at gå rundt og kigge på landets kirkegårde.
Klem og god mandag til dig!

Bettys blog sagde ...

Annette, jeg synes også kirkegårde er meget spændende. Og i modsætning til dig, har jeg aldrig haft betænkeligheder ved at fotografere. Det er et offentligt sted, så det har jeg aldrig tænkt over.
Det er smukke og sigende gravsteder, du viser. Herhjemme er det ofte kun en sten med navn og årstal, og det er meget spartansk, synes jeg. Måske har det noget at gøre med at vi er protestanter. I katolske lande gør man mere ud af udsmykning.
Min yngste datter er lige kommet hjem fra Sicilien, og hun var meget betaget af en kirkegård, hvor gravstederne var store som huse og templer. Hun har taget mange flotte billeder.
Sikke nogen heftige hunde de har hos din bonusdatter. ;-) De er sikkert søde, men ikke ligefrem smukke (hvis jeg kan tillade mig at sige sådan)
Respekt og ros til dig, der har hjulpet dem med at male.

Annette sagde ...

God morgen Madame, ja det er meget anderledes. I dag står den på maling hos bonusdatteren ☺.
Klem og en rigtig god tirsdag til dig.

Annette sagde ...

Betty, jeg tror også, at forskellen ligger i at vi er protestanter i Danmark.
Den nordlige del af Holland er også protestantisk, men på grund af den calvinistiske reformation og billedstormen er det en helt anderledes form for protestantisme end jeg tidligere har kendt. Det har vi mange diskussioner omkring herhjemme, idet min mand mener, at den form for protestantisme vi har i Danmark, den er bl.a. i sin udsmykning næsten katolsk ☺.
Du må meget gerne sige, at greyhounds ikke er smukke. Før jeg lærte Fleurs (bonusdatteren) hunde at kende synes jeg ikke der fandtes noget grimmere end greyhounds. Men nu efter jeg har lært dem at kende, så har jeg ændret opfattelse. De hunde Fleur har er alle hentet til Holland fra Spanien, hvor de har været brugt til væddeløb og derfor har været mishandlet og haft et frygteligt liv. Men alligevel er de kærlige, søde og tillidsfulde.
En rigtig god tirsdag til dig.

Lene sagde ...

Kirkegårde er ofte spændende at besøge. Og den her er da særlig spændende. tak for turen :-)
Herhjemme er der ved at blive mere personlighed over gravstederne, og hvor jeg før ikke kunne tage det, så har jeg nu lært, at sorgen finder mange måder at komme ud på, så billeder på gravsteder, små tegninger, lys, figurer fortæller mig nu en historie :-)

Annette sagde ...

Lene, ja det synes jeg også, især hvis man kommer til et andet land.
Du har ret i, at man kan læse meget ud af et gravsted. Da jeg gik rundt på kirkegården, så jeg blandt andet en grav med en meget stor bamse siddende ved siden af stenen, den kunne jeg ikke fotografere.

Anonym sagde ...

Det var meget spændende og meget anderledes end en dansk kirkegård. Der må være en meget speciel stemning sådan et sted. Måske en "lysere" eller en lettere stemning end vi kender herhjemme fra.