Vi har været til fødselsdag hos den yngste af vore hollandske børn i dag. Fødselaren blev 27 den 3. Juni, men da jeg var i Danmark på det tidspunkt blev aftalen at vi skulle komme i dag i stedet for. Heldigvis foregår en fødselsdag hos børnene temmelig afslappet i forhold til hvad der er kotume hernede.
Mit første møde med begrebet fødselsdag i Holland skete på en en stille sommeraften, hvor vi var ude og cykle og i et rækkehuskvarter passerede et hus med et meget stort stuevindue, hvor der indenfor sad folk tæt med ryggen vendt mod vinduet. Som svar på min undren sagde min mand "Jamen det er da en fødselsdagsfest". Da jeg 3 gang ville cykle forbi huset, da nægtede han at følge med…..
Min mand forklarede tålmodigt på hjemvejen hvordan en fødselsdagsfest foregår og jeg var sikker på, at han lavede sjov med mig, for så anderledes mente jeg da ikke tingene kunne være. Nogen tid senere købte jeg en herlig bog som jeg gennem årene jævnligt har studeret "The Undutchables" (an observation of the netherlands: its culture and its inhabitants) som er skrevet af et amerikansk par Colin White og Laurie Boucke og i den blev en fødselsdagsfest beskrevet på nøjagtig samme måde som min mand havde gjort og senere hvor jeg selv har deltaget i nogle stykker har jeg fundet ud af, at den er god nok.
Man bliver inviteret til at komme omkring kl. 8 (hvis det altså er et aften arrangement) og her i Brabant er det meget uhøfligt at komme før tid, det korrekte er at møde 15 – 20 minutter efter den tid man er inviteret til, hvilket var noget som jeg havde meget store problemer med i starten.
Fødselarens stue er i dagens anledning omdannet til noget der ligner et venteværelse hos lægen, idet alt hvad der findes i huset af stole er anbragt langs rummets vægge så der dannes en stor cirkel og diverse borde er fjernet.
Første del af traktementet består af 1 kop kaffe (ikke noget med en termokande) og 1 stk. tærte – det er yderst sjældent at man ser hjemmebagt hernede, til fødselsdage er tærterne købt i special forretninger, som har et gigantisk udvalg af tærter og hvor man kan købe lige præcis hvor mange stykker man skal bruge, der kan købes hele, halve, kvarte og stykvis og man kan blande de forskellige slags (billedet er lånt fra internettet).
Jeg plejer at kæmpe en sand kamp med kaffekop/krus (kruset er det værste, da der altid er anbragt en ske deri, som man ikke rigtig har noget at bruge til hvis man ikke bruger sukker og den glider altid hen foran munden når man skal drikke af kruset) og i den anden hånd eller på skødet har man så en tallerken med tærte og teske og dette drikkes/spises alt imens man snakker med dem der sidder ved siden af en. Jeg er så lykkelig hver gang det er lykkedes mig at komme igennem kaffen uden at spilde og jeg forsøger hver gang at lure de andre kunsten af, for de ser ud til at tage det helt afslappet.
Efter kaffen blødes situationen lidt op og man kan bevæge sig lidt rundt og snakke med andre gæster indtil man bliver budt på anden del af traktementet. Før dette sættes frem går værten/værtinden rundt og spørger hvad man vil have at drikke, der kan som regel vælges mellem øl, vin, sodavand eller juice og sammen med dette får man diverse snacks, små kiks hvor man selv kan fylde forskellige salater på, små stykker ost og salami/leverpølse, dette bliver anbragt på små borde rundt i stuen så alle kan gå til/fra som det nu passer en.
Måske har man til anden del af traktementet fundet en anden plads og taler så med andre omkringsiddende indtil det er tid for at bryde op, hvilket som regel foregår omkring ved 10-10:30 tiden.
5 kommentarer:
Det er noget af et arrangement! Men meget festligt!
Lyder faktisk lidt som den grønlandske kaffemik, som dog mere bærer præg af reception, idet folk kommer og går i en lind strøm, som oftest fordi der alligevel ikke er plads til alle på en gang. Men grønlænderne har også taget en del af de hollandske hvalfangeres skikke til sig!
Ja - det er utroligt hvor forskelligt vi gør tingene. Og jeg troede at Holland og Danmark lignede hinanden, men der tager jeg da helt fejl, kan jeg forstå - jo mere jeg læser med hos dig. Jeg har kun været i Holland en gang - på forlænget weekend i Utrecht. Det nød jeg meget, og vil meget gerne snart på en længere ferie.
Det med grønlandsk overtagelse af hvalfangernes skikke det vil jeg gerne høre mere om, det vidste jeg ikke. Lige umiddelbart tænker jeg at det må være utiltalende skikke, eller tager jeg helt fejl?
Irene, jeg havde det på samme måde som du før jeg kom herned, jeg havde ikke forestillet mig at der kunne være så stor forskel på Danmark og Holland.
Men jeg tror forskellen er større her sydpå i det katolske område end nord for floderne i det protestantiske område. Efter min mening er Holland er utrolig smukt og et dejligt land at besøge :-)
Send en kommentar