onsdag den 24. juni 2009

Sankt Hans aften

Sankt Hans aften, det kender man ikke i Holland!

Jeg havde faktisk glemt alt om aftenen indtil jeg fik en mail fra en veninde, hun fortalte at de skulle spise sammen med nogle venner og at hun havde taget fri fra arbejde i dag onsdag fordi det jo kunne være at det ville tage hende noget tid at returnere fra Bloksbjerg :-)

Da jeg var barn blev Sankt Hans aften holdt på en mark i den lille landsby hvor jeg er født, både voksne og børn deltog i de forskellige lege rundt imellem kokasserne inden bålet blev tændt, det var sjove tider at tænke tilbage på. Senere fejrede vi som regel Sankt Hans ved Tranum strand, hvor vi igennem generationer havde sommerhus, nogle år har det været en blandet fornøjelse med bål der forsvandt i bølgerne samt storm og kulde.

Min mand ville gerne vide hvorfor danskerne egentlig brænder bål d. 23 Juni og hvor det med heksen kommer ind i billedet og jeg blev ham svar skyldig. Her til morgen har jeg været i gang med en intens søgning på nettet og jeg har fandt en smule forklaring. Bålet skulle være et symbol på, at nu er det lyst og skulle jage onde ånder væk, yderligere skulle dagen være Johannes Døberens fødselsdag, men hvordan det så hænger sammen med bålet, det må stå hen i det uvisse.

Men uanset hvad årsagen til bålet er, så er det en herlig tradition som for mig hænger sammen med samvær og hygge.

2 kommentarer:

Grønlandsposten sagde ...

Det er en hyggelig tradition, og jeg kan også huske masser af Skt. Hans aftener tilbragt så tæt ved bålet som muligt, når det var rigtig koldt.

Heroppe bliver Skt. Hans mest fejret af danskerne, men i går blev arrangementet aflyst pga. regn og blæst.

Bettys blog sagde ...

Sjovt som traditioner er forskellige. Jeg ved heller ikke lige hvad Sct. Hans bunder i.
Jeg har altid tænkt, at hollændere og danskere lignede hinanden meget. I hvert fald det at bo i et lille land og have et lille sprog, så de fleste taler engelsk. Men når jeg læser med hos dig, kan jeg se hvor forskelligt og anderledes, det er. Det er spændende at læse din blog. For mange år siden byttede vi bolig med en familie i Den Haag i 14 dage i sommerferien. Det var sjovt, men vi kom ikke rigtig i kontakt med naboerne. Men det er et dejligt land, synes jeg.