tirsdag den 27. oktober 2009

Tilburg

Egentlig havde jeg overhovedet ikke lyst til at forlade min dejlige varme hule i dag og de projekter som jeg pt. har gang i, de var faktisk for interessante og spændende til at de kunne forlades og så var der jo også det babytøj, det skal gerne skulle strikkes færdig - alt i alt undskyldninger var der nok af for at undgå at få lidt motion i dag.

Men på en eller anden måde lykkedes det mig alligevel at komme af sted og på forunderlig vis tog den ene kilometer den anden og jeg havnede via smukke cykelstier igennem farvestrålende skove i Tilburg.


På vej mod Tilburg passerede jeg de nye bydele Reeshof og den mindre Witbrand, der begge er vokset med eksplosionsagtig hastighed i de år jeg har været her, pt. bor der 50.000 mennesker samt en del skotske højlandskvæg, der dog befinder sig bag indhegning.

Tilburg, der er Hollands 6 største by, var tidligere kendt som Hollands uld by nr. 1. Byens navn i karnevalsperioden er ”Kruikenstad” (her under floderne ændrer alle byer navn i karnevalsdagene), stammer tilbage fra byens storhedstid inden for uld/tekstil. Da der skulle bruges urin til at vaske ulden i, solgte byens borgere krukker (kruiken) med urin til tekstil industrien. Der findes et tekstil museum i Tilburg, som jeg desværre ikke har set endnu, men det kommer en dag under en cykeltur.

Vi kommer jævnligt til Tilburg og jeg har altid synes, at der er et eller andet trist over byen. Centrum består hovedsageligt af nyere byggeri af en type som jeg tror, ville få journalist Peter Olsen til at græmmes, men i yderområderne findes der kvarterer med smukke huse, nye som gamle.

Det er ikke kun i de nye bydele man bygger, Tilburg centrum kan skam også være med og her vil man til tops!

Med sine 143,1 meter er West Point det højeste byggeri i Tilburg og samtidig det 3 højeste i Holland. Da jeg i en periode var utrolig træt af at sidde i kø på motorvejen i timevis til/fra arbejde, tog jeg i stedet toget og fik derved mulighed for at følge byggeriet på tæt hold indtil det stod færdigt i 2004.

Jeg så for nylig at penthouse lejligheden på 45 etage var til salg. Lejligheden er 308 m2 og prisen er 705,000 €. På et tidspunkt så vi en udsendelse i fjernsynet, hvor man bl.a. besøgte nogle af de øverste lejligheder og selv om udsigten selvfølgelig er eminent, så tror jeg ikke at jeg ville bryde mig om at bo der.

I 2007 stod byggeriet ”De StadsHerr” klar, det indeholder også beboelse og har en højde af 101 meter.
På hjemvejen cyklede jeg igennem universitetsområdet og så, at man også der var i gang med et højt beboelsesbyggeri med ejerlejligheder og studenterlejligheder.

Det endte alligevel med at blive en tur på godt og vel 25 km. og kun en smule ømhed i en vis legemsdel, men på den anden side med en solnedgang som denne så er det jo hurtigt glemt.

12 kommentarer:

Mette Lykke sagde ...

Tak for turen Annette.
Det er så spændenene når du fortæller Holland og dens byer. Jeg gad godt vide hvorfor uld skulle vaskers i tis..
25 km du er for sej..

Madame sagde ...

Det var meget spændende at blive vist rundt af dig, Annette! Jeg er imponeret over, at du kan cykle så langt, og lige som Mette herover gad jeg nok vide, hvorfor uld skulle vaskes i urin ... Mon det var for at farve ulden?

Ha' en dejlig onsdag!

Bistels Brenneri sagde ...

Hej!! Hvor er du dyktig må jeg sige, man bliver så lykkelig efter en sådan tur...Spændende at se og læse fra Holland. Jeg cykler så og sige hver dag, men det bliver kun nogen få km. Nu er det ved at blive koldt her i Norge.Da jeg stod op til morgenen i dag stod ytterdøren åben, kunne ikke forstå hvorfor det var så koldt. En af mine døtre havde det vist meget travelt.Har stått åben i 1 1/2 time. Så her kunne hvem som helst komme ind mens jeg sov. Nu må jeg finde noget varm og drikke. Ha en god dag ;o)

Annette sagde ...

Kære Mette, tak skal du have.
Jeg må indrømme, at jeg ikke ved hvorfor man vaskede ulden i tis, jeg ved kun at man stoppede med det, da der blev opfundet kemikalier som havde samme effekt, men det prøver jeg lige at forske lidt i ☺ ☺
En rigtig dejlig onsdag til dig.

Annette sagde ...

Kære Madame, også en stor tak til dig.
Jeg har i mellemtiden fundet ud af, hvorfor man brugte urin til at vaske ulden i (hvad skulle vi dog gøre uden internettet).
Man blandede urinen med varmt vand, fedt eller volaarde (en slags ler, som jeg ikke kan finde nogen dansk oversættelse for) og vaskede ulden deri, idet urin i forbindelse med vand giver salmiakspiritus og det skulle bruges til at affedte ulden. Aha, det var altså grunden.
En rigtig dejlig onsdag til dig.

Annette sagde ...

Kære Mette, lige et svar mere. Forklaringen på det med urinen står under mit svar til Madame ☺

Annette sagde ...

Kære Bistels Brenneri, det var dog forfærdentligt, så er der ikke noget at sige til at der var koldt hos dig. Hernede har vi stadig nogenlunde temperaturer (mellem 12 - 16 grader), men hvor længe det bliver ved, det er jo ikke godt at vide. Jeg kan godt lide at cykle og vi har jo ingen bakker, så det eneste der kan drille er vinden ☺
En rigtig dejlig dag onsdag til dig.

Conny sagde ...

Kære Annette, jeg er imponeret over de lange cykelture du tage , jeg kan lide at høre om de steder kommer forbi, jeg synes du en er god fortæller.Det med at vaske ulden i urin har man også brugt her DK.Jeg har hørt et foredrag med Peter Olsen, der handlede om hvordan man ødelægger husene ude i de små landsbyer.
Kan du have en god aften

Anonym sagde ...

Ikke at resten ikke var interessant, for det var det! Men jeg faldt over dit babytøj, som du har travlt med.
Skal du være mormor igen? Har jeg ikke læst dine indlæg grundtigt nok?
Til lykke, hvis det er sådan, det forholder sig :-)

Annette sagde ...

Kære Conny, tusinde tak skal du have, det er jeg meget glad for.
Det med cykelturene, det skal du såmænd ikke være så imponeret over, det går ikke særlig stærkt ☺
Jeg synes, at man gennem tiderne har gjort meget for at bevare det gamle hernede, men ind i mellem ser man byer hvor man med hård hånd har revet alt ned (som centrum i Tilburg), for at give plads til noget forfærdentlig bras (undskyld).
Også en rigtig god aften til dig.

Annette sagde ...

Kære Ellen, nej desværre er babytøjet ikke til et lille barnebarn, det ville være dejligt hvis det var.
Men tøjet skal til Danmark ☺ Jeg havde på et tidspunkt en sød dansk kollega hernede, vi gik rigtig godt i spænd sammen (hun er på alder med min datter og jeg med hendes mor ☺), hun og hendes hollandske mand flyttede "hjem" til Danmark for nogle år siden, men vi har bevaret kontakten og hun spurgte om jeg ikke ville strikke lidt til hende og det er jo sjovt at få lov til at strikke i den størrelse igen ☺
Rigtig god aften til dig også.

Grønlandsposten sagde ...

For 9 år siden besøgte jeg Tilburg, hvor min daværende kæreste var på udveksling. Husker ikke byen som noget specielt, vist noget med meget betonbyggeri. Den har tydeligvis ikke gjort det store indtryk!

Sejt at du cykler 25 km, jeg kommer helt til at savne min cykel :-)