tirsdag den 9. februar 2010

Søndagstur....

Det hænder med jævne mellemrum, at vi kører ad A4 i nordgående retning og nær frakørselen til Bergen op Zoom, har vi flere gange set et enormt skilt med teksten ”Bergen op Zoom – hyggeligste bycentrum i Holland”. I søndags skulle det centrum så udforskes.

Turen dertil foregik ad landevejen, hvor vi bl.a. kom igennem landsbyen Wouw, beliggende mellem Rosendaal og Bergen op Zoom, det var total idyl og karnevalsstemningen var så småt ved at indfinde sig i byen. I går hørte jeg i øvrigt i nyhederne, at nabobyen Wouwse Plantage er den første by, der har afholdt karnevalsoptog i år.

Kort før Bergen op Zoom, på en lille skovvej, stod et mindesmærke for Canadiske soldater fra 2. verdenskrig.
Vor første opgave i Bergen op Zoom var at finde en gade, hvor min mands forfædre havde boet. Vi fandt gaden, men desværre havde netop den halvdel, som vi var ude efter måttet vige for moderne bebyggelse. Men indtrykket var der, en meget smal gade med små hyggelige huse.

Næste punkt på programmet var, at finde ”Blauwehandstraat” (de blå hænders gade). Årsagen til det var, at jeg for nogle år siden havde taget en artikel ud af et blad om den gade og når vi nu var der, så kunne vi jo ligeså godt lige kigge ☺

Gaden fik sit navn fra blåfarverne, der i middelalderen udøvede deres erhverv i dette område, hvor der var en levende farveindustri. Den blå farve var sammen med en bestemt rød farve de mest brugte farver i middelalderen og det ”Bergse klæde” var kendt både i ind- og udland , kvalitetsstemplet for produktet fra Bergen op Zoom var et blylod. Et af gadens huse ”Blauwe hand” nævnes første gang i 1515 hvor det var bryggeri, det forblev som sådan ind i det 19. årh. I dag er der ikke megen aktivitet i gaden, der har mange nænsomt restaurerede smukke gamle huse. I øvrigt så var der mulighed for at komme til at bo der, man kunne både leje sig ind (te huur) og købe (te koop).
Overalt hvor vi kom frem i byen, der i øvrigt bærer navnet "Krabbegat" i karnevalsdagene, var der pyntet op til karneval og de fleste folk i gaderne var - uanset alder - udklædte. Vi undrede os lidt, da der stadig er en uges tid til den store begivenhed. En forretningsdrivende sagde ”Åh, de har skam festet de sidste 3 uger!”
Ud over at mange var klædt ud, så havde så godt som alle et stykke hvidt stof over skuldrene, der var bundet i knude foran. Vi så mangfoldige afskygninger af stof, men for de flestes vedkommende var det et stykke undergardin! Der var feststemning overalt i byen, kroer og cafeer bugnede af glade mennesker.

Fra Grote Markt er der udsigt til byens teater "De Maagd" (Jomfruen).
Det var ikke usandt hvad der stod på skiltet ved motorvejen, centrum af Bergen op Zoom er smuk, med store smukt restaurerede gamle huse overalt, den er så absolut værd at komme tilbage til, når det bliver lidt varmere i vejret.
Efter at have travet rundt i byen i et par timer blev vi enige om, at køre til den tidligere ø Tholen, øen er i dag forbundet med Bergen op Zoom via en bro over floden Schelde.
Du godeste, sikken en forskel, det var som at komme til en helt anden verden.

Bergen op Zoom tilhører provinsen Noord Brabant og er katolsk område, hvorimod Tholen tilhører provinsen Zeeland, der er protestantisk område. Nu skal jeg ikke komme ind på en større redegørelse omkring protestantisme i Holland, kun vil jeg nævne at der er meget stor forskel på den form jeg kender fra Danmark og den form man har i Holland. På Tholen var der intet der mindede om karnevalsstemning overhovedet, gaderne var øde og tomme overalt, da søndag er hviledag og viet til Herren. Efter at have fotograferet kirken i Poortvliet, hvorfra flere af min mands forfædre er blevet døbt, gift og begravede kørte vi lidt rundt. I Stavenisse helt ude på øens vestre ende fik vi et kig på Oosterschelde, men vejret fristede ikke til en vandretur langs med vandet, da der var blevet lidt småkoldt +1,6 grader. Efter en dejlig dag stak vi næsen hjemad til sofaens hygge og varme.

23 kommentarer:

Conny sagde ...

Kære Annette
Tak for et stykke hollandsk historie og nogle smukke billeder.Det må spændende, at få lidt at vide om din mands forfærder. Ved du hvad det hvide stof, de bære til karnevallet skal symbolisere ? Hvor den flot den byport, med de fire torne

Tina - omme i London sagde ...

Sikken en tur. Jeg elsker at gaa paa udforskning i en ny by og kunne rigtig godt taenke mig at gaa i dine fodspor lige der. :) Tak for turen!

Tina Liel sagde ...

Elsker dine beskrivelser af jeres ture. Det er godt nok et flot bycentrum og hvor dejligt at kunne følge lidt i din mands forfædres spor. Utroligt at der kan være sådan en forskel på sådan en to byer. Vidste slet ikke at karneval var sådan en stor ting i Holland. KNUS

Mia Folkmann sagde ...

Jeg er også meget begejstret for dine rejse-fortællinger... :-) Det er lidt ligesom at være der selv, og jeg elsker de hollandske huse, der minder meget om de flamske. Hver gang jeg er i Brugge, går jeg også og kigger efter Te Huur og Te Koop, bare for sjov, for man kunne godt blive fristet til at flytte "sydpå" engang... :-)

Mette Lykke sagde ...

Tak for en meget spændende søndagstur.

Madame sagde ...

Jeg er lige så begejstret som de andre herover for dine beskrivelser af dit nye, smukke land, Annette. Jeg har kun været i Holland et par gange og synes, de hollandske huse er meget smukke - men det lyder jo som om, der er en stor kulturforskel Mellem Holland og Danmark. Her ser vi ingen udklædte voksne, som du gør ;-)
Ha' en dejlig aften!

Ellen sagde ...

Jeg kan jo kun slutte mig til koret: Dine rundrejser i Holland er dejlige at læse - jeg ville aldrig have fundet ud af så meget om landet på egen hånd.
Jeg var heller ikke klar over, at I havde så stor en karnevalstradition.
Og så med så tidlig en start. Her vader vi stadig rundt i knæhøj sne...

Bettys blog sagde ...

Og jeg er så enig med de andre her på siden. Spændende at følge med på din tur. Der er så flotte huse i Holland og den bymidte, du viser ser helt fantastisk ud. Jeg viste ikke, at voksne hollændere går så meget op i karneval. Hvor er det egentlig mærkeligt, der kan være så stor forskel på katolikker og protestanter, der bor tæt på hinanden i sådan et lille land.

Annette sagde ...

Kære Annette
Conny, det er ikke lykkedes mig at finde ud af hvad det hvide klæde skal symbolisere. Et gæt er, at det måske har noget at gøre med at byen var kendt for sit klæde.
En god dag til dig.

Annette sagde ...

Tina, kan vi ikke gå ved siden af hinanden?
Så kan vi jo sladre imens.
Velbekomme og en god dag til dig.

Annette sagde ...

Tina, jo de er fuldstændig vilde med karneval her i Brabant og i Limburg. Mange forretninger er lukkede i karnevalsugen og da jeg arbejdede havde en stor del af de "indfødte" fri for at fejre ☺
En god dag til dig.

Bistels Brenneri sagde ...

Hej!! Spændende at læse om dine turer, flot billeder og dine beskrivelser.
Tak for hilsen hos mig.
Løvene overlevet første brænning, nu genstår høytbrænning på 1250 grader.
Har tænkt at de skal med på utstilling 17 feb.
Ha en God dag.
Lisbeth :-)

Annette sagde ...

Mia, tænk at bo i Brugge - selvfølgelig i centrum - det ville være et privilegium af de helt store ☺, men givetvis også uden for rækkevidde rent financielt. Nå, men så lang tid vi kan gå rundt og kigge på husene, så er det jo også dejligt ☺
En god dag til dig.

Annette sagde ...

Mette, velbekomme ☺

Annette sagde ...

Madame, min oplevelse er, at der er stor kulturforskel imellem de 2 lande. Det var overraskende for mig og krævede en del tilvænning, men med tiden bliver det jo en vane ☺
Og ja, de hollandske huse er utroligt smukke, det kan vi bestemt ikke blive uenige om.
En god dag til dig.
Knus

Annette sagde ...

Ellen, her er også hundekoldt, men dog ingen sne.
Mit indtryk er, at datoerne for karneval har ligget fast igennem mange generationer, men jeg kan tage fejl.
Hvor vi boede før, var der i karnevalsoptoget altid en vogn med "Meisjes van plaisir" (direkte oversat glædespiger). De var damer på din og min alder og de var altid meget, meget let påklædt, min tanke var hvert år, at der nok kom en underlivsbetændelse eller lignende i ugen derefter. Men på den anden side set, jeg tror de fleste karnevalsdeltagere sørger for at få så mange våde varer indenbords, så kulden ikke mærkes ☺
En god dag til dig.

Annette sagde ...

Betty, der er også utrolig smukt og man gør/har gjort meget for at bevare og restaurere i stedet for at rive ned og bygge nyt, det kan jeg godt lide.
Tidligere var forskellen mellem katolikker og protestanter endnu større, jeg havde på et tidspunkt en kollega, der var lidt ældre end mig, hun fortalte at hendes søster som ung var blevet forelsket i en protestant og det havde vakt så mange problemer og opstand, at de unge var ved at opgive at blive gift med hinanden. Giftes ville de og det lykkedes først, da de flyttede til en anden del af Holland, hvor ingen kendte dem.
En god dag til dig.

Annette sagde ...

Lisbeth, hvor er det skønt at læse, at løverne "overlevede" brændingen. Jeg håber at du viser os et billede af dem, når de er klar?
Ja, jeg synes det vil være helt fantastisk hvis de kommer med på udstilling. Det er spændende med udstillingen, tror du mon du får tid til at fotografere?
En god dag til dig.

Unknown sagde ...

Tusind tak for skøn tur Annette :-)

Dejligt, dejligt.

Bor du langt fra Amsterdam? Og hvis ikke, kunne det være hyggeligt at møde dig til maj.

Lone sagde ...

Du skal være turistguide i Holland, Annette :) Det fremgår tydeligt af dine indlæg, at du elsker dit andet land og sætter dig grundigt ind i dets historie.
Holland er begyndt at blive et af mine favoritrejsemål.
Jeg har været i Amsterdam som ganske ung men ænsede ikke andet end min daværende kæreste og alle de andre unge, som levede i fred og kærlighed :O

Det var interessant at læse om blåfarverne. Tænk, hvor det ikke har forurenet.
Vi besøgte engang en udstilling på Arbejdermuseet, som var indrettet som gaderne i København i gamle dage med de forskellige håndværk. - Garvere, tøndemagere, farverier osv.
Ved hvert håndværk var der opsat duftbeholdere, som man kunne snuse til for at få en idé om, hvordan det lugtede den gang. Og det var fælt! :)

Det var tidligt, man er begyndt at afholde karneval. Det må være koldt at danse i Rio de Janeiro kostumer :)

Bergen op Zoom en meget smuk by.
Rigtig god torsdag, Annette.

Annette sagde ...

Sister, det vil være rigtig hyggeligt at mødes. Amsterdam ligger godtnok ikke lige om hjørnet, men det behøver jo ikke at være noget problem. Når engang du ved datoerne for hvornår I er her, så vil det være dejligt om du vil lade mig det vide. Jeg ved, at jeg skal på hospitalet og opereres i mit ene knæ engang i løbet af maj (kender ikke datoen) og ikke vil være mobil i et stykke tid derefter, men lad os håbe, at I kommer inden operationen.
En rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...

Lone, jeg kan bare ikke få nok af historie.

Jeg forstår glimrende, at du ikke havde øjne for andet end kæresten og alt det spændende der foregik i Amsterdam dengang (jeg kom ikke længere end København i min ungdom, men jeg havde bestemt heller ikke øjne for en eneste historisk detalje ☺).

Arbejdermuseet har i mange år stået højt på listen over museer, som jeg gerne vil se og på et eller andet tidspunkt skal det nok lykkes at komme der (håber jeg). Jeg forestiller mig også, at det har været frygteligt at bo i området med alle farverierne. I vor naboby har Ecco en fabrik, hvor de forarbejder huder til møbler, sko m.m. og der er den mest forfærdentlige stank, når man kører forbi, heldigvis ligger fabrikken i industriområdet, men alligevel.

Jeg er ikke klar over hvorfor man her holder karneval så tidligt her, men det er mit indtryk, at det har været på samme tid af året igennem mange generationer og der findes sikkert også en eller anden forklaring på det. Det må jeg se om jeg kan finde ☺

En fortsat rigtig god dag til dig, Lone

Unknown sagde ...

Datoerne har sørme været kendt længe ;-) Det er en tidligere kollega og mig, som skal male byen rød. Ankommer den 13. maj og letter igen den 16. maj.

Håber at datoerne kommer til at passe - inden din operation - ellers bliver der nok en anden gang. Jens har aldrig været i Amsterdam, så mon ikke vi tager en tur - engang ;o)