tirsdag den 21. september 2010

Ferie 2010 - del 1

Ferie i Danmark, så vidt jeg husker var sidste gang i 2005. Dengang var vi i sommerhuset, hvor vi var heldige med et fantastisk godt vejr og derfor ikke bevægede os ret langt væk fra terrassen i de 14 dage, vi var der. Denne gang var det en anderledes Danmarksferie, en ferie uden forpligtigelser af praktisk karakter og hvor vi dog nød det.

Den første perle i en lang række af perler var en stor fest på Hovborg Kro i den nordlige del af Sønderjylland. Værterne, et tvillingepar der fyldte 60 år, havde inviteret på weekendophold. Det var en skøn fest med pragtfuld mad, sjove taler, dans og sang, med andre ord en rigtig dansk fest, som jeg kender dem fra tidligere. For mig var det ekstra specielt og dejligt, idet det var en del år siden, jeg sidst har set en stor del af de øvrige gæster.
Vi var alle lidt spændte på, om den vordende moder ville klare hele weekenden uden pludselig at skulle afsted for at føde, idet terminen var overskredet med nogle dage, men hun klarede det flot og holdt ud i mange timer.

Fra Hovborg kørte vi til Ribe, hvor vi havde lejet et hus hos Ribe Byferie for en uges tid. Sjældent har jeg oplevet så pænt vedligeholdte og flot rengjorte omgivelser, det var en nydelse at se og vi er enige om, at det bestemt ikke er sidste gang vi indlogerer os der.

Som barn/ung har jeg tidligere været i Ribe på familieudflugter, men dengang havde jeg nok ikke helt øje for byens skønhed. Men jeg skal da love for, at jeg fik et andet syn på byen, da slægtforskningseksperterne Birgit Øskov og Anton Blaabjerg i 1997 udgav hæftet "Er du i familie med bryggerne. Slægterne bag J.C. og Carl Jacobsen på Carlsberg", idet jeg via det hæfte fandt ud af, at en stor del af mine forfædre stammer fra Ribe. Det giver en usandsynlig god fornemmelse i maven, at gå rundt i de samme gader, som ens forfædre har betrådt tilbage i midten af 1500-tallet.
Tænk at den å, der anes i kanten af bybilledet engang langt tilbage i tiden var færdselsvejen til/fra havet for en af Danmarks vigtigste havnebyer, der er godtnok sket noget siden dengang.
Vi nåede at komme med vægteren på aftentur ikke mindre end 3 gange, heldigvis med 2 forskellige vægtere, det gav lidt variation i turen. Den ene gang var det turen kl. 10, hvor der var mørkt. Det passede mig særdeles godt, for så fik jeg chancen for at kigge ind i de hyggelige stuer ☺.

Klosterhaven bag Sct. Catharinæ kirke.

Ud over sight seeing blev ugen brugt på at lade batterierne op, sjældent har vi sovet så godt som i den uge. Jeg påstod selvfølgelig, at det skyldes den rene friske danske luft, der ikke er forurenet af alt, hvad der flyver til det sydlige Holland fra Ruhr-distriktetområdet, men husbond opfattelse var på et lidt andet plan, han mente sådan set bare, at han havde trængt til at få sovet ☺.

Det var utrolig dejligt at gå rundt i en by, hvor selv det at gå til bageren efter morgenbrød er en speciel og utrolig smuk nydelse.

Nogle vil nok kalde det noget helt andet, men jeg synes det er utroligt charmerende ☺.

Vi nåede også at besøge Vikingemuseet i Ribe. Da jeg var der sidst i 90´erne, var jeg ikke nær så imponeret, som jeg var denne gang.

Domkirkerne i Ribe og Haderslev var selvfølgelig også på programmet og vi havde vores sædvanlige kirkediskussion. Hernede kendes krusifikset og anden udsmykning ikke i protestantiske kirker, kun i de katolske og min mand mener, at de danske kirker mere ligner katolske end protestantiske kirker i deres udsmykning.

En dag vi sad og spiste frokost på havnen i Sønderborg, sejlede dette hollandske skib ind i havnen. Det var lidt hyggeligt, men vi nåede desværre ikke at få snakket med de ombordværende, for at høre hvordan det kunne være at de var i Sønderborg.

Møgeltønder nåede også at få et besøg, hvor må det være et privilegie at bo i så smukke omgivelser. Vi rundede en antikbutik i byen, men heldigvis fik fornuften overtaget, inden jeg nåede at få købt noget.

Jeg har tit tænkt på, at vi skulle forbi Frøslev lejren når vi kørte til/fra Danmark, men det er aldrig blevet til noget. Denne gang lykkedes det at se lejren.
Når jeg sidder og ser billederne, så synes jeg egentlig at det er utroligt hvad vi har nået at se, for der blev så sandelig også brugt megen tid på hygge, læsning og strikning. Selv om det nok ikke ligefrem burde være en ferieaktivitet, så må jeg indrømme, at jeg nød at se dansk TV og husbond hoppede med på fjernsynskiggeriet flere gange, da de viste hollandske udsendelser over dansk TV ☺.

Det her, det kunne jeg altså ikke stå for........ drikkepause i Blåvandshuk og det lykkedes den at tømme hele flasken.
Du dejlige Vesterhav.....
Fredag var det planen, at vi ville til Fyn, et sted hvor jeg tidligere ofte kom og som jeg gerne ville vise min mand. Jeg har forsøgt en gang tidligere, men da regnede det så meget, at vi opgav at se andet end H.C. Andersens hus. Lidt i 8 tikkede der en sms ind fra det nordjyske og det tog os ikke mange minutter at ændre planerne til en tur nordpå i stedet for Fyn. Hvor var det dejligt at se den lille familie igen og at se den lille guldklump, der ikke var mange timer gammel, da vi så ham første gang.
Søndag var det slut med Sønderjylland og turen gik via småveje nordpå til Aalborg, hvor vi tilbragte den anden ferieuge.

28 kommentarer:

Kisser sagde ...

Ih, hvor er det skønt at være med en god fortæller på Danmarksferie.
Jeg har nydt hvert et billede og ord, og glæder mig til del 2.
Der må jo næsten komme en del 2, når du har udgivet del 1.
Åh, så heldigt at I var lige rundt om hjørnet, når den lille nye meldte sin ankomst. Det var sandelig timet.

Unknown sagde ...

Ja, det er sjovt at forestille sig at man følger i sine slægtninges fodspor - min mor, som jeg mistede for 30 år siden, var "ung pige" i en familie fra Aalborg der i sommertiden boede i Lønstrup´, så hun er tit i mine tanker når jeg går rundt i byen.
Kender ikke bogen om Slægten Jacobsen - men kender faktisk tipoldebarnet til brygger Jacobsen.
Glæder mig til at følge din videre ferie i Danmark.

Inge sagde ...

Åhhh hvor er det dejligt at se billeder fra mit skønne Sønderjylland, min hjemegn. Der er skam en grund til at din mand mener vores smukke domkirker ser katolske ud, jeg mener at flere af dem (det gælder i hvert fald for Roskilde Domkirke) har været katolske på et tidspunkt :-)
Det ser ud til at I har holdt jer til fastlandet, det kunne nu ellers ha' været hyggeligt at mødes med jer her på Sjælland også, men det kommer vel når tid er..
Ha' en dejlig aften Annette.. :-)

Irene sagde ...

Tænk - jeg har aldrig været i Ribe, men det kan jeg da se er en stor fejl.
Rigtig mange gange til lykke med dit nye barnebarn! Hvor er de søde begge to:-)

Rejen sagde ...

Hvor er der bare smukt mange steder i Danmark, jeg har slet ikke set nok endnu af vores dejlige land.....og det er nogle dejlige billeder du taget....den er sød den med hunden....godt du nåede at se barnebarn....en god aften til dig....

Michael Seeger Hanmann sagde ...

Det lyder til at have været en fantastisk ferie, Annette, Danmark er smukt uden Fyn, men meget smukkere med Fyn, det er nogle dejlige billeder trods alt.
Rigtig god aften.

Mia Folkmann sagde ...

Sikke en dejlig tur og så netop Ribe, som er sådan en charmerende by. Møgeltønder har jeg til gengæld aldrig været i. Hvor var det betænksomt at have vand med til hunden; den slags holder jeg også af at se...

Glæder mig til del 2. ;-)

Conny sagde ...

Kære Annette
Jeg kan læse i har haft en skøn ferie i Ribe og omegn,alle de steder i har været har vi også været, når vi har været på ferie i Tønder og sidst på ugen var vi på en lille ferie i Varde, da var vi ved Blåvandshuk,Vejers strand og jeg så også "Mennesket ved Havet".Jeg kan forstå der blev ændret planer, det må være skønt, at se den lille guldklump og den glade familie

Tina Liel sagde ...

Sikke en dejlig beretning fra skønne Danmark. Hvor nåede I meget og så ovenikøbet at se barnebarnet få timer gammelt♥ Skønne billeder - lige til en turist brochure. KNUS♥

Madame sagde ...

Det var spændende at få lov at læse om dine ferieoplevelser, Annette! Dejligt at dit barnebarn ankom lige i rette tid :-) Du har taget mange smukke billeder, der viser, at man slet ikke behøver at rejse andre steder hen end i Danmark :-)
Klem og ha' en dejlig dag!

Annette sagde ...

God morgen Kisser,
Tak skal du have, jo der kommer en del 2, men der er knap så mange aktiviteter i den del.
En rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...

God morgen Marianne, jeg kan godt forestille mig, at du tænker på din mor, når du går rundt i din hjemby. Jeg havde håbet, at vi også kunne have nået et besøg i Lønstrup i ferien, men det lykkedes desværre ikke.
Jeg tænkte på dig, da vi kørte mod nord ved feriens start, da jeg vidste at du sad til Tønder festival og det regnede uafbrudt. Jeg har stadig ikke nået at læse om I havde en god festival til trods for vejrguderne.
En rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...

Inge, ja det er da helt utroligt, at du har kunnet forlade den skønne egn, der må have været noget helt specielt, der trak i dig ☺ ☺.
Lige siden jeg var barn har jeg altid været vild med Sønderjylland (nok et eller andet med at græsset er grønnere ved naboen).
Vi kommer til øerne på et eller andet tidspunkt og så vil det være alletiders med en guide ☺.
Knus og en rigtig dejlig dag til dig.

Annette sagde ...

Irene, I må altså køre en tur til Ribe, der er så smukt og hyggeligt (synes jeg). Tak for de søde ord om børnebørnene.
En rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...

Annemarie, vi er helt enige Danmark er skønt og vidunderligt at komme rundt i. Jeg ved ikke om det er virkelig er sådan, men jeg har en ide om, at jeg måske ser skønheden meget mere nu, hvor jeg er flyttet væk fra landet ☺.
En rigtig dejlig dag til dig.

Annette sagde ...

Michael, næste gang der er mulighed for et par ekstra dage i Danmark, så bliver din skønne ø Fyn kørt rundt på kryds og tværs, det er helt sikkert ☺.
En rigtig dejlig dag til dig.

Annette sagde ...

Mia, vi er helt enige Ribe er dejlig.
Jeg er så betaget af de mange skønne gamle huse både i Ribe og i Møgeltønder. Når jeg i ferien var ved at flyde over af begejstring over al idyllen, sagde min mand flere gange "Kvinder ser mulighederne, vi mænd ser arbejdet der følger med" ☺ ☺.
En rigtig dejlig dag til dig.

Annette sagde ...

Kære Conny, det er så dejlig en egn dernede i det Sønderjyske. Sjovt nok så har jeg aldrig rigtig været i Varde, kun kørt igennem, men det kommer måske engang.
Ja, det var dejligt at se den lille familie igen, det er ikke så tit det sker. Der har du det lidt nemmere.
En rigtig dejlig dag til dig.

Annette sagde ...

Tina, det er utroligt så smukt et land vi kommer fra. Men mon ikke vi først ser hvor smukt det er, efter vi er flyttet væk fra det ☺.
En rigtig skøn dag til dig fra et solrigt Noord Brabant. Knus

Annette sagde ...

Madame, der er vi helt enige, der er så mange utroligt smukke steder rundt i Danmark og man behøver absolut ikke at drage til fjerne rejsemål. Det er som om jeg mere og mere for øje for skønheden, når vi er hjemme i Danmark, om det skyldes alder eller det faktum, at jeg ikke har det lige uden for døren, det ved jeg ikke ☺.
Varme klem og en rigtig god dag til dig.

Nille sagde ...

Det lyder som en virkelig aktiv ferie - men der er faktisk også så mange smukke steder at se i Danmark, som man nok glemmer lidt. Det er jo anderledes for dig, når du oven i købet kan vise det frem for din mand - så ser man pludselig med andre øjne på sit eget land synes jeg.

Det er mange år siden, at jeg har været på de kanter og Frøslev-lejren har jeg aldrig besøgt - men det lyder meget spændende, og billederne viser jo Danmark fra sin bedste side!

Ellen sagde ...

Kære Annette, nu har du og mange andre kommenteret så dejligt omkring vores USA-rejse, men du får en Danmarkstur til at lyde lige så spændende og har sat nogle aspekter på, vi andre nok slet ikke ville se :-)

Danmark er bestemt meget smukt, men dette lille land kan vi, der bor der, jo tage i små bidder, hvilket vi da også har gjort - vi har vist set det meste af landet og har kørt alle margueritruterne igennem - så jeg er absolut ikke enig i, at man pga. skønheden her til lands ikke skulle behøve at drage ud til de mere eksotiske rejsemål. Det er to uafhængige størrelser, og vi elsker at udforske den store verden...

Jeg kan derimod sagtens forstå, at du ser på DK med andre øjne, nu hvor du ikke længere bor her (og jeg kan godt lide din mands bemærkning om arbejdet, han som mand ser i al idyllen - han har jo nok ret :-)

May Anna sagde ...

Kære Annette
Tak for en dejlig tur og smukke billeder fra det jyske.
Ribe er en utrolig skøn gammel by med toppede brosten og mange smukke døre. Den har lidt tilfælles med Køge, som jeg er vokset op i udkanten af. Der er stadig mange gamle fredet huse og smukke gårde i Køge, men jeg vil nok sige, at efter S-toget kom til Køge, og den pæne gamle banegård måtte lade livet, der røg byens charme.
Du må vise din mand Fyn næste gang I besøger dit hjemland. Der er også mange smukke steder. Og hvad med klippeøen Bornholm. Jo, der er mange smukke steder i vores lille land

Kan du have en dejlig dag

Bettys blog sagde ...

Hvor er det nogen dejlige billeder, du viser. Hyggeligt at komme med dig rundt i Sønderjylland. I har vel nok oplevet meget på kort tid.

Annette sagde ...

Nille, skønt at høre fra dig, håber at alt er gået dernede sydpå.
Du har fuldstændig ret, jeg har ofte tænkt på det faktum, at jeg faktisk ser på Danmark med helt nye øjne, når jeg viser det frem for min mand. Jeg føler mig mere som turist end som dansker. Sjov følelse, men også meget dejlig da jeg ser det hele fra en anden vinkel.
Hav det nu rigtig godt.

Annette sagde ...

Ellen, først og fremmest du har fuldstændig ret. Rejser til udlandet, hvor man ser hvordan andre folkeslag bor og lever og hvor smukt det kan være og rundture i Danmark er 2 vidt forskellige størrelser.
Førhen havde jeg mange drømme om at rejse hele verden rundt, som årene går forsvinder lysten, men en USA tur eller måske et par forbliver og en rejseberetning som din, den får bestemt lysten til at blive større. Hvor har jeg dog nydt dine indlæg.
Danmark er smukt, helt sikkert og jeg kan mærke på mig selv, at jeg netop som Nille skriver, ser på landet med andre øjne nu hvor jeg ikke bor der længere.
En rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...

Manna, sjovt nok så har jeg aldrig været i Køge. Men tidligere, da var alt hvad der ikke var brofast med Jylland og Fyn jo ikke noget som man lige smuttede til, kun ved store familiefester kom vi til Sjælland og da var der sjældent mulighed for sight seeing ☺.
Sjovt, at du nævner Bornholm, vi har flere gange snakket om at holde ferie på den dejlige ø engang. Jeg selv har ikke været der siden 7 klasse og du godeste hvor er det dog mange år siden ☺.
En rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...

Betty, ja det er en dejlig egn. Jeg føler også at vi har fået set meget, selv om der også blev brugt megen tid "med benene oppe på sofabordet".
En rigtig god dag til dig.