torsdag den 16. juni 2011

Jeg gjorde det…..næsten!

Siden jul har energien godt nok ikke været verdens største og ofte farer en bestemt sætning fra Matador serien gennem hovedet på mig. Sætningen kommer fra en scene, hvor Albert Arnesen er ude og spadsere med Vicky´s højtelskede hund Daisy (der er i løbetid) og Arnesen siger til hunden ”Kan du nu ikke tage dig lidt sammen” ☺.

Ud over det daglige liv, er der pludselig andre ting, der kræver ekstra opmærksomhed, ting som kostændring, daglig motion og nye tabletter, som jeg skal forholde mig til. Alt i alt småting, men som alligevel fylder en del i hverdagen.

I tirsdags overgik jeg mig selv med mange meter, rigtig mange endda. Hold da op, hvor er jeg stolt, selv om jeg fik lidt hjælp i slutningen af projektet☺.

Dagen skulle have været brugt på at hjælpe bonussønnen og hans kæreste med at male i deres nye hus, men da huset var en stor støvsky pga. intens brug af vinkelslibere, ringede de unge mennesker afbud aftenen forinden. Og hvad så? En vild ide formede sig i mit hoved, en fuldstændig tåbelig ide, men også lidt spændende! Jeg cykler da bare til Turnhout i Belgien…….en cykeltur på 34 km hver vej!!!!!!

Aftenen forinden blev Google maps studeret meget grundigt, for at finde ud af hvilken vej der var den korteste. Et forsøg på at finde cykelstien ”Bels Lijntje”, der ligger på den gamle jernbane linje mellem Tilburg og Turnhout blev opgivet og min tanke, da jeg gik i seng mandag aften var, at jeg nok hellere lige måtte sove på sagen, før jeg kastede mig ud på de vilde vover.

Tirsdag morgen var jeg indstillet på, at forsøget skulle gøres, vejret så lovende ud, ikke megen vind og en del sol. Om jeg så kun kom til den første by på ruten, så var det da i hvert fald motion ☺.

Undervejs mod Alphen

Hvor er der mange ting, som man pludselig ligger mærke til, når man er på cykel.

Cykelsti mellem Gilze og Alphen

Cykelstien mellem Gilze og Alphen, lidt trist med marker på begge sider.

Hollandsk gård

Typisk hollandsk husmandssted.

Første stop var i landsbyen Alphen, hvor den lokale ”Plus” forretning blev frekventeret for indkøb af rosinboller. Alphen er en typisk hollandsk landsby med mange smukke gamle huse, et tidligere kloster, der nu tjener som restaurant osv.

Alphen1

Også et nyere byggeri fortjener opmærksomhed ”Pieckhuis”. Jeg tror, at huset er bygget i denne stil, for at ære den hollandske kunstmaler, tegner og grafiker Anton Pieck, hvis vidunderligt dejlige romantiske tegninger passer fint i stil med huset.

Piekhuis1

Anton Franciscus Pieck (1895 –1987) tegnede blandt andet mange af husene i eventyrparken Efteling.

Piekhuis3

Det ville ikke være dårligt, hvis man fik chancen for et kig indenfor murene ☺.

Piekhuis2

Næste stop var ”Kapel van Boshoven”, et kapel til ære for Sankt Christoforus, de vejfarendes skytshelgen. Sjovt nok, så havde min far, der tilbragte sine arbejdsdage på landevejene, først rundt i Europa og senere i Danmark, altid en lille medaljon med Sankt Christoforus i sin tegnebog. Medaljonen ligger nu i min tegnebog og da min mand udskiftede lærerjobbet med et job på landevejene, købte vi i den tyske valfartsby Kevelaer også en til ham.

Kapel van Boshoven1

Det undrede mig, at kapellet først var bygget i 2000, da de mange små kapeller, der findes overalt både her og i alle andre katolske lande, som regel er ældre. Men det viste sig at være en længere historie og kapellet var en ”erstatning” for et ældre forfaldent kapel beliggende i nærheden. Efter at have tændt et lys for mine kære og have skrevet i gæstebogen, cyklede jeg videre. Selv om jeg ikke er katolik, så er det med at tænde et lys for mine kære, noget som er kommet med, at jeg er flyttet til et katolsk område og jeg gør det som regel, når vi besøger kirker og klostre.

Kapel van Boshoven2

Næste stop var enklaverne Baarle Nassau og Baarle Hertog, som jeg tidligere har skrevet om. Jeg mener, at kunne huske, at der dengang var enkelte der skrev, at det var som at stå på grænsen ved en af de små grænseovergange mellem Danmark og Tyskland, men nej, nej det er det absolut ikke. Man kan beskrive de 2 enklaver Baarle Nassau og Barle Hertog, som hvis man gjorde Tønder til en tysk enklave i Danmark og delte byen op, så der også var en del (en enklave), der var dansk! Der vil derved fremkomme utallige grænser mellem Danmark og Tyskland, hvoraf en stor del vil gå midt gennem bygninger.

Baarle Nassau1

Jeg synes det er lidt hyggeligt, når man bevarer de gamle skilte på bygninger.

grenz

Hollænderne er vilde med Baarle Nassau (den belgiske enklave), idet forretningerne har søndagsåbent (noget man kun må i turistområderne i Holland samt når der er bebudet søndagsåbent, nogle få søndage om året). Benzin og diesel kan købes til belgiske priser, hvilket grundet skatten, er en del billigere end i Holland (pt. sparer vi 0,20 € pr. liter ved at køre til Baarle Nassau for at tanke).

Fin temp.

I Baarle Nassau er der store haller, hvor man kan købe uendeligt mange forskellige slags øl (300 forskellige så jeg på skiltet ved Biergrens) og selv om priserne er billigere end de hollandske, så ligger de alligevel højt i forhold til, hvis man kører nogle få kilometer længere ind i Belgien. Tro mig, på en søndag er der sort af mennesker (hollændere) i byen og hovedparten går rundt i gaderne med et kræmmerhus med de så højt elskede pommes frites! Byen er for mange hollændere praktisk, idet man ud over de nævnte fordele også kan købe ting, som man kender hjemmefra og det endda på en søndag ☺.

De Biergrens

I Baarle Nassau var jeg nået det punkt, hvor jeg skulle beslutte mig, om jeg ville cykle videre. Der var immervæk stadig knap 14 km til Turnhout, men vejret var godt, selv om der trak nogle mørke skyer ind fra vest. Mit ene knæ, der tidligere har voldt en del problemer lod sig overhovedet ikke mærke med, at det på daværende tidspunkt havde cyklet ca. 24 km. så turen fortsatte.

Baarle Nassau2

Baarle Nassau og Hertog

Efter grænsen var passeret, sker der noget med husstørrelsen! Det er, som jeg tidligere har været inde på, en meget givtig forretning for hollændere at bosætte sig i Belgien og arbejde i Holland, kun skal man huske, at handle dagligvarer ind på vej hjem fra arbejde inden man passerer grænsen☺. Boligpriserne er en del lavere i Belgien og bilpriserne for den sags skyld også.

Så langt så godt

Helle for....

Huse Turnhout

Ca. 14 km senere kørte jeg ind i Turnhout og jeg kunne næsten ikke få armene ned af bare stolthed og glæde over, at jeg i hvert fald havde fuldført halvdelen af turen ☺.

Turnhout1

Normalt kører vi ind til Turnhout centrum via ringen omkring byen, men Google Maps mente, at det var kortere at cykle tværs gennem byen. Gaderne er smalle, der er megen trafik og man henholder sig på det allerkraftigste til reglerne om højrevigepligt (noget jeg ikke var vant til at tage så nøje, da jeg flyttede herned, men efterhånden har jeg da fået lært det ☺). Selv om der var megen trafik, herskede der stor hensynsfuldhed overfor den ældre gråhårede cyklist, der kom asende.

Grote markt1

På Grote Markt, hvor der ud over kirken (der i øvrigt har den mest fantastiske prædikestol)  tidligere var en stor parkeringsplads, hvor det som regel altid var muligt at få en plads. Gennem det seneste års tid har der været lidt byggerrod i gang og parkeringspladserne har været indskrænket til et mindre område. I tirsdags var alt kaos, byggeri overalt, fortove og veje var væk og på flere af de mange fortovscafeer, der er på markedet, måtte gæsterne flere steder finde sig i, at fodgængere og cyklister gik omkring bordene. Det viste sig, at den tidligere  parkeringsplads aldrig kommer tilbage, i stedet bliver den erstattet af ”ting, der ægte lever i byen” (det stod der altså) og med plads til mennesker og forskellige aktiviteter. Det bliver spændende at se resultatet, der skal stå færdig i 2012, hvor Turnhout kan fejre sin 800 års beståen. Man lover, at der på stedet bliver den største terrasse i hele Kempenat.

Grote Markt2

Alt det var jo sådan set fint nok, men hvad der ikke var fint var, at jeg på min meget minimalistiske beskrivelse af, hvordan jeg skulle finde igennem byen, kun havde skrevet lidt gadenavne ned, ikke lige om de nu lå til højre eller venstre og midt i byggerodet var Herentalsstraat forsvundet! Nu er Turnhout en by med godt og vel 41.000 indbyggere og blandt dem, var der en sød dame, der viste vej. Jeg havde endda tidligere været inde på Herentalsstraat, men da havde jeg ikke kunnet se vejskiltet, kun et lille bitte hvidt skilt, hvorpå der stod noget, som bestemt ikke havde noget med byen Herentals at gøre.

Himmelen

Efter kort tid cyklede jeg ind på Carrefours parkeringsplads og kilometertælleren stod da på 38,89 km. waaauw. En anden historie var, om jeg mon nåede hjem mens der var tørvejr ☺.

Der blev foretaget lidt indkøb, blandt andet en pakke belgiske vafler - endelig af Carrefours eget mærke - til naboerne. Årsagen til det var, da jeg startede ud hjemmefra snakkede jeg med nabomanden og han hånede mig lidt for min plan med at cykle til Turnhout og lod skinne igennem, at det kunne jeg ikke klare. Jeg sørgede selvfølgelig også for, at tage Carrefours ugentlige brochure med til ham og fruen som bevis, så havde de den at kigge i, mens de snakkede om deres tossede danske nabokone ☺.

Det var en lidt tungere cykel, der skulle de 38,89 km. hjemad, selv om det ikke var mange indkøb jeg havde foretaget ud over verdens bedste (synes jeg) gulvvask til trægulve, den vejede godt til. Men pyt, jeg havde jo tiden foran mig og husbond var blevet informeret om min tur, da jeg traskede rundt på Grote Markt og forsøgte at finde Herentalsstraat. Jeg ringede til ham i håbet om, at han via Tom Tom´en kunne fortælle mig hvor gaden lå, men han kørte på daværende tidspunkt rundt i total trafikkaos midt i Brussel med de godt og vel 16 meter bag sig, så det var ikke lige tidspunktet for at give vejanvisninger ☺.

Hjemad

Turen fra Turnhout til Baarle Nassau forekom lidt længere end på turen den anden vej, der var en anelse modvind, men ikke noget af større betydning. Jeg begyndte at regne på, hvornår jeg mon ville kunne være hjemme og forestillede mig, at det måtte være omkring ved 21 – 21.30 tiden.

Da jeg cyklede ind i Baarle Nassau lidt i 18 ringede mobilen, det var husbond der spurgte om ikke lige han skulle komme forbi og hente mig? På den ene side var jeg superoverlykkelig og glad, men på den anden side, følte jeg det lidt som en falliterklæring, at kilometertælleren kun stod på 54,32 km., når den nu skulle have stået på knap 80 km.

Dagens kilometerantal

Den halve time der gik inden husbond nåede frem, brugte jeg blandt andet på at kigge forretningsvinduer….en bil, motorcykel eller cykel i træ, var det noget?

træarbejde1

træarbejde2

træarbejde3

Senere sad jeg på fortovskanten overfor favorit benzinpumpen og nød solen, de 25 graders varme og en rosinbolle. Folk kiggede lidt om der nu var sket noget med den gamle gråhårede og enkelte vinkede endda☺. Det tror ikke det bliver sidste gang, jeg gør det forsøg.

Mens vi venter

16 kommentarer:

Inge sagde ...

Du er ski sej Annette.. over 50 km plus handel på en dag.. jeg er imponeret. Og det er jeg også af Pieckhuis, hold da op hvor ville jeg gerne se billeder af indersiden.
Knus og en skøn aften til dig.

Rejen sagde ...

Supergodt kørt, fantatisk flot hus det kunne være spændende at se det indefra...Næste gang gennemfører du hele turen, men stadigvæk flot klaret..;-D

Unknown sagde ...

Super sejt - og en smuk tur du tog os med på - jeg tror Jens Peter vil sætte pris på en tur til
Baarle Nassau, så det vil jeg se om vi kan huske næste år.
Jeg får helt lyst til at gøre alvor af det vi så ofte har snakket om - nemlig at putte cyklerne i campingvognen - for du har ret - man ser altså tingene anderledes når man er på cykel.
Uf, jeg må vist igang med at træne.

Knus - hvor var det godt at høre fra dig igen.

Pia sagde ...

Den tur kan du da vist godt være tilfreds med ☺ Hos os er der, næsten, uanset hvor man cykler, kun marker på begge sider ☺
Du viser som sædvanlig mange dejlige billeder af sjove, anderledes og spændende huse.
Cykel og motorcykel af træ har vi også set et sted sydpå. Vi var vildt imponeret.
Efter min mening, så har kirker og de små kapeller i de katolske lande, en hel anden atmosfære end kirkerne i DK.

Lene sagde ...

Du er sej, Anette. Hold da op, var du ikke træt?
Og man får set meget mere på en cykele eller motorcykel end i bil :-)

Kisser sagde ...

Du er da imponerende - og så meget du har oplevet på vejen og fortæller os i blogland.
Jeg gætter på du blev godt træt :-)
Knus

Lotte Glensnov sagde ...

Hej Annette :0)
Sikke en historie, om en laaang cykeltur - GODT GÅET, jeg var aldrig kommet mere end 2 km *ha, ha* Hvor er det kunstnerhus dog bare fantastisk - har aldrig set noget lignende - og ja, det kunne være sjovt at få et kig indenfor :0)
Tak for en dejlig fortælling om dig, din viljestyrke, dine oplevelser fra cykelhøjden og bedrift - jeg er imponeret:0)
Hvad mon naboen sagde, da de fik vaflerne og brochuren ????
Dejligt du er tilbage, har savnet dig :0)
Stort knus og klem herfra

Ellen sagde ...

Årh, hvor er det dejligt at høre fra dig igen, du seje kvinde - og så med sådan en dejlig historie :-)
Du er saftsumesig sej, især når du lige fortæller, at der er meget i forbindelse med din sukkersyge, der er svært at vænne sig til.
Enormt spændende Pieck-hus, men det der lange, hvide er nu heller ikke så ringe endda :-)
Jeg håber du kan sove i nat og ikke har for ondt i benene.

Annette sagde ...

Søde Inge, det går altså ikke overdrevet stærkt, når jeg juller ud i landskabet. Men selv om jeg ikke er meget for at indrømme det, så er jeg også en lille bitte smule imponeret over mig selv ☺ ☺ ☺.
Du får lige et par knus mere ☺ ☺

Annette sagde ...

Søde Annemarie, ja er det ikke et spændende hus. Jeg har rodet rundt på nettet, for at se om der ikke skulle være bare et lille bitte billede indefra, men nej.
En rigtig skøn weekend til dig.

Annette sagde ...

Kære Marianne, uden at kende Jens Peter ☺, så tror jeg også, at han vil blive ret imponeret af de øludsalg. I begyndelsen jeg boede hernede drog vi som regel til Belgien en gang om måneden for at købe nye spændende øltyper ☺ ☺.
Jeg kan på det kraftigste anbefale, at I tager cyklerne med. Holland er et cykelland, helt sikkert. Men sjovt nok, så ser man næsten aldrig nogle med cykelhjelm, ikke engang børn, det har jeg tit undret mig over.
Et stort knus og en rigtig dejlig weekend til jer helt deroppe nordpå.

Annette sagde ...

Kære Pia, jeg kan huske inden jeg flyttede herned, da sagde min mand, at der også findes åbne vidder i Holland, men at der altid er et eller andet at se ude i horisonten, da der er så mange mennesker på så lille et område. Og det er korrekt, der er som regel altid et kirketårn eller en bondegård ☺.
Vi er fuldstændig enige angående forskellen mellem protestantiske og katolske kirker (og kapeller). Nord for floderne her de fleste hollændere protestanter, men deres kirker er slet ikke udsstyrede, som vi kender det fra vore kirker i Danmark. Hernede havde de billedstormen tilbage i 1566 og det hænger stadig ved. Der er så godt som ingen udsmykning overhovedet i kirkerne, ingen Jesus på korset osv.
En rigtig dejlig weekend til dig.

Annette sagde ...

Kære Lene, du har fuldstændig ret, det er som om man ser tingene fra en helt anden vinkel, når man er på motorcykel/trædecykel.
Mærkværdigvis så var jeg slet ikke træt og var heller ikke øm i ben eller bagdel, gad vide om det er et tegn på, at jeg har gjort for lidt ved sagerne ☺.
God gerning kan ikke gøres for tit, så igen en rigtig dejlig weekend til dig.

Annette sagde ...

Kære Kisser, tusinde tak skal du have.
Som din veninde fra Oisterwijk sikkert vil give dig ret i, så er der så meget, så uendelig meget at se hernede. Jeg tænkte på en dag, at jeg skulle huske at spørge dig, om du aldrig skal på besøg hos hende?
Knus og en rigtig dejlig weekend til dig og Black.

Annette sagde ...

Hej din dejlige kvinde.
jeg er altså ikke meget for at skrive det (Janteloven, du ved), men jeg er altså også lidt imponeret af mig selv ☺ ☺ ☺. Jeg tror aldrig nogensinde, at jeg har cyklet så langt før i hele mit liv. Men jeg tror nu ikke du skal regne med at se mig på listen over deltagerne til hverken Tour de France eller noget i den retning ☺ ☺ ☺.

Der blev sjovt nok slet ikke sagt noget særligt, da jeg afleverede vaflerne og brochuren, ikke engang tak!!!! Nå, men nu ved de i hvert fald, at de ikke skal drille mig ☺ ☺.

Tak for sine søde ord, for søren hvor har jeg også savnet jer alle. Der går nok nogen tid inden jeg når rundt til alle bloggene, da vi får feriegæster i den kommende uge, men så har jeg jo så meget mere til gode ☺.
Knus og en skøn weekend til dig.

Annette sagde ...

Kære Ellen, vi er enige, helt enige, det lange hvide hus, det plejer vi også jævnligt at sige "Helle for" når vi kører forbi, det er bare så smukt.

Sidste gang jeg var på bloggen, da nåede jeg til dit indlæg om Leningrad, men jeg nåede ikke at læse det. Det glæder jeg mig til at læse, samt alle de andre indlæg, som I alle har skrevet, men det kommer nok til at tage nogen tid, der er meget spændende læsning, som jeg skal igennem.

Til min store forundring har der overhovedet ikke været ømhed, hverken her eller der. Jeg har nok cyklet for langsomt ☺ ☺ ☺.
En rigtig dejlig weekend til dig.