lørdag den 10. september 2011

“Overraskende kunst”.

Med fare for at gentage mig selv, så kan jeg ikke lade være med at påpege, at det er fantastisk hvad det at have en blog kan føre til ☺.

Denne gang er bloggeriet den egentlig årsag til, at jeg i går fredag cyklede knap 22 km. gennem mudder og pløre i et skovområde, hvoraf en stor del egentlig tilhører skotske højlandskvæg og vilde heste. Men for søren da, hvor jeg hyggede mig ☺.

bos1

Det hele startede, da jeg i et indlæg skrev, at Frank og jeg havde cyklet rundt i en skov og ledt efter noget, der med lidt god vilje kunne ligne ruinerne af et tårn. Et bygningsværk, som jeg engang under en travetur sammen med Roxy og dens menneskemor havde set .

På daværende tidspunkt anede jeg intet om tårnet/ruinen, men på et skilt nær ved bygningsværket stod, at der var tale om kunst! Via en dansk blogger (tusinde tak for dit input) fandt jeg ud af, at der faktisk var flere kunstværker i den skov, der strækker sig over et større område i vor kommune og 2 nabokommuner. Nysgerrigheden var pirret, det måtte undersøges ☺.

bos3

Egentlig burde kunstværkerne ikke have været den helt store overraskelse, idet en nøje beskrevet kunstrute på 13 km. med ”Overraskende kunst” faktisk var beskrevet i det kommunale blad, der dumpede ned i vor postkasse i oktober 2008.

bos4

Ergo, fredag eftermiddag blev cyklen sadlet og jagten gik ind på det første kunstværk ”Contemplatieve Plek”, hvilket er tårnet/ruinen, der havde startet det hele. Jeg fandt det ikke, men du godeste, hvor fik jeg cyklet meget gennem mudder og plørede stier. Jeg priste mig lykkelig for, at husbond havde fået lov til at bestemme, at min gamle danske racercykel forrige år skulle erstattes af en god gedigen hollandsk damecykel, der passede bedre til en kone i min alder, idet dæktykkelsen på den hollandske er noget nær det dobbelte af racerens dæk. Selv om jeg ikke fandt kunstværket, så jeg til gengæld en del andet under min søgen. 2 steder i skoven var der opsat/lagt blomsterbuketter og kranse, hvilken tragedie mon lå bag de blomster? Jeg fik hilst på rigtig mange mennesker, der var ude at gå eller ride.

bos6

Efter at have opgivet jagten på den ”Contemplative plek” gik jagten ind på det følgende kunstværk ”Duiventoren” (duetårnet). Det kostede også et par omkørsler, idet tårnet ikke stod på det sted, hvor den røde klat der skulle forestille tårnet, var på kortet. Pludselig, da jeg fræsede rundt og ledte efter en sti, der skulle føre mig ind i vildnisset var det der, duetårnet. Det stod oven i købet på et større grønt område, som det sikkert vil være rigtig dejligt at besøge på en varm sommerdag.

Duiventoren1

Det var faktisk ret imponerende og i beskrivelsen står, at duetårnet står i skarp kontrast til det mørke vand og træerne. Den store colombier, der er lavet af arkitekterne Robbrecht og Deam, står som en totempæl, bygget af kalksandstens blokke. Den har en ulige struktur og en naturlig udstråling.

Duiventoren2

Videre til næste kunstværk på ruten!

På vejen dertil mødte jeg endnu flere ryttere og endda et par hestevogne. På et tidspunkt så jeg en fantastisk smuk hest med et flot seletøj, der nærmede sig i skarpt trav og jeg kunne ikke lade være med at kommentere det flotte syn til kusken ☺.

8Baan

Rutens 3 kunstværk hedder ”Legetøj i det grønne”.

Om det står der:  En rutsjebane i skoven. Ja, det er korrekt. Bebyggelsen, der er udført af Jeroen Veenstra, består af en metalkonstruktion med træplanker. Den får en til at tænke på et stort stykke legetøj, som en togbane der er formet som et 8 tal.

8Baan1

Heldigvis lå det fjerde kunstværk på samme vej og da vejen endda var asfalteret var det ren luksus. Det gik også fint med at finde ”Gezichtsbedrog langs het water” (Synsbedrag ved vandet) fra bagsiden, inde mellem træerne, men at komme ind og fotografere forfra, det var noget af en opgave. Efter lang tid søgen fandt jeg en smal sti gennem mudderet og igen kom den hollandske dæktykkelse mig til hjælp“.

Gezichtsbedrag langs het water1

Pludselig tårnede ”Synsbedrag ved vandet” sig op foran mig. Et andet sted kaldes det stalden, men nogle havde i hvert fald forsøgt at holde varmen inde i kunstværket, idet det bar tydeligt præg af brandstiftelse. For at få et par billeder måtte jeg ind på de skotske højlandskvægs domæne og kunne skimte dem græssende på den anden side af en sø.

Gezichtsbedrag langs het water2

Udsigt gennem staldens dør.

Om dette synsbedrag står i den lille kommunale fra 2008, at denne stald står ved kanten af de søer, der er opstået ved lergravning. At det netop er en stald, er i sig selv ikke forbavsende, idet der også går græssende højlændere rundt i området. Dog er det noget med den stald. Den står ikke, hvor publikum forventer at finde den og konstruktionen er mærkværdig. Langt fra synes nær og omvendt. Bare rolig, der er intet i vejen med Deres øjne. Jeroen Doorenweerd, der har bygget stalden, har anvendt omvendt perspektiv i konstruktionen.

Bos2

Undervejs til det følgende kunstværk fandt jeg ud af, at der stadig går vilde heste i skoven. Tidligere så vi dem af og til, men det er lang tid siden sidst. Der er hver vinter en diskussion hernede om man i kommunerne skal fodre vilde heste eller ej og jeg var bange for, at hestene ikke havde overlevet, men de er der heldigvis stadig.

paarde

Det følgende kunstværk var ”Vleermuiskelders” (Flagermuskældre) og det lå heller ikke lige på ruten. Det var nok det, der kostede mig flest ekstra kilometer og jeg havde egentlig opgivet at finde det, da jeg på hjemvejen pludselig opdagede noget rødt, der bevægede sig langt inde i skoven på den anden side af en sø. Ergo måtte der være en sti og mig af sted! Det lykkedes at finde kunstværket, men havde jeg ikke haft den kommunale blad i hånden, så tror jeg ikke jeg ville have opdaget dem. Igen overraskende kunst!

Vleermuiskelders1

Det kommunale blad skriver om Vleermuiskelders: Fra en større afstand opdager De nogle lave bygningsværker. Nysgerrigheden gør, at De gerne vil tættere på, men bygningsværkerne står på en ø, hvortil De ikke bare lige kan komme. Det ligner ruiner fra en gammel kultur og De bliver ved med at tænke på, hvad byggeriet mon er. Indgangen til de 3 flagermuskældre er lavet af Pjotr Muller og hvad man kan se fra stien synes at gå i et med landskabet. Fuglene kan lave reder på de bølgende former og flagermusene kan bosætte sig i kældrene.

Vleermuiskelders2

Alt i alt en herlig cykeltur med en del overraskelser, som jeg takket være en dansk blogger fandt ud af eksisterede. Egentlig var det meningen, at jeg på hjemvejen ville have søgt efter det første kunstværk endnu engang, men vejret indbød egentlig ikke til fortsat cykelaktivitet. Der var diset, lummert og det begyndte at småregne, så det måtte vente til en anden gang.

bos5

28 kommentarer:

Inge sagde ...

Sikke dog en fantastisk skov med så mange smukke og sjove værker. Ville en mountainbike ikke have været en god cykel lige der.
Tak for en dejlig tur. Knus og god søndag

Irene sagde ...

Der er altså et eller andet ved kunstværker anbragt i den "vilde" natur, der tiltaler mig. At støde på disse store menneskeskabte værker ude i en skov er overraskende.
Hvor er det fantastisk at I har vilde heste! Hvor længe har de været der?

Mia Folkmann sagde ...

Kunne man have taget en rutsjebanetur? Det ville ellers have været sjovt... Det er rigtig godt, når man kan forene kunst med praktik, sådan som det her er gjort med huse til fugle og flagermus. De er som regel i bekneb for boliger.. ;-)

Nille sagde ...

Skøn tur selvom du ikke fandt det tårn, du så gerne ville finde. Men der er da materiale til både mange cykelture og fotografier i Holland :-)

Fornuftigt med en hollandsk cykel så!

Hav en dejlig søndag!

Hannie Mommers sagde ...

Wat leuk!

Mai-Britt, den danske slikmund sagde ...

Et par spørgsmål:
1: Hvor helt nøjagtigt er det? Man ku jo komme forbi en dag og gå tur for det ser skønt ud.
2: Er den danske blogger bosat i Holland? I så fald er jeg vældigt interesseret i at læse bloggen.

Har du overvejet at anskaffe dig en elektrisk cykel? Så'n en har Henks onkel og er vældig glad for den. Eller er motions værdien gået tabt??

Michael Seeger Hanmann sagde ...

Godt med en god cykel i den situation Annette en god tur og dejlige billeder endnu engang suppleret med en god fortælling.
I kærlige tanker, god Søndag aften.

Ellen sagde ...

Det er et sjovt og godt koncept, som jeg kender fra Sverige, men ikke anede fandtes andre steder i verden - og så har I et i Holland :-)
I Sverige er det dog ikke i en skov, men i Wanås' slotspark - også meget overraskende kunst, lige som du så godt beskriver det her. Det lyder som om, der var temmelig langt mellem kunstværkerne - kunne man kun gå eller cykle mellem dem?

Jønne sagde ...

Sikke dog en tur du har haft! Overraskende kunst må siges at være et utroligt godt navn til den rute du har kørt. Men HVORFOR tænker jeg bare. Inderst inde syntes jeg nok at vild natur bør forblive vild natur, men omvendt, kan det være med til at få folk ud i naturen så er det da okay med mig. Hvis hollænderne så vil opleve uspoleret natur så må de jo køre til Danmark på ferie, vi har da stadig mange steder der er uspoleret.
Jeg kan godt se det er lidt anderledes terræn du har været ude i denne gang, men er det ikke fordi der har været specielt vådt i år tror du?
Det kom meget bag på mig at der er vilde heste i Holland, jeg troede det var noget man skulle til Nordamerika for at se.
"Stalden" forstår jeg ikke rigtig meningen med, det er nok noget man selv skal se for at forstå tror jeg. Godt du forblev gode venner med kvæget! Det var godt du ikke fandt dem alle for så er der jo grundlag for en ny cykeltur.

Nu kan vi jo sige der står 1:1 for det var jo din skyld at jeg cyklede en herlig tur i Godthåb tidligere på året.

Jeg takker mange gange for din rundvisning i denne underlige skov.
Hilsen Jønne..

Annette sagde ...

Inge, ja er det ikke sjovt.
Jeg havde en alvorlig snak med konecyklen undervejs og vi blev enige om, at hvis den ikke stoppede midt i en vandpyt, så ville jeg kalde den "Mountainbike-wannabe" i fremtiden og det gik fint. Men jeg tror du har ret, hvis jeg skulle finde på at tage sådanne ture jævnligt, så ville en mountain bike nok være mere på sin plads.
Stort knus og en skøn uge til dig.

Annette sagde ...

Irene, ja det er fantastisk, utroligt at vi har boet her i knap 5 år uden at ane at kunstværkerne eksisterede ☺.
Jeg har lige fundet ud af, at hestene er Exmoorponies og at de blev sat ud i foråret 2010. De har et enormt område, hvor de græsser sammen med en flok skotske højlandskvæg.
Jeg har haft det lidt svært med, at der sættes heste ud, pga. den manglende vinterfodring der på enkelte steder resulterer i, at dyrene ikke overlever (dog er jeg ikke klar over, om der vinterfodres i denne skov).
Selv om Holland ikke er stort og der er mange mennesker hernede, så er hollænderne utroligt gode til at bevare de store naturområder.
En rigtig god uge til dig.

Annette sagde ...

Mia, der var så mudret ved rutsjebanen, derfor måtte jeg opgive at komme nær, men til sommer så prøver jeg ☺ ☺.
En dejlig uge til dig.

Annette sagde ...

Nille, vi fandt tårnet/ruinen lørdag eftermiddag ☺. Men det kommer der sikkert et indlæg om senere ☺.
Jeg kan godt se det fornuftige i en nydelig damecykel, men jeg savner af og til farten fra raceren ☺.
En dejlig uge til dig.

Annette sagde ...

Hannie, yes and we didn´t know the art existed until a Danish blogger made me aware of it ☺.

Annette sagde ...

Maj-Britt, spørgsmål 1 vender jeg lige tilbage til. Til dit andet spørgsmål, nej han er bosiddende i Danmark og netop derfor finder jeg det sjovt ☺.
Der er jo lige det med den diabetes og den er sådan set hovedårsagen til, at jeg fræser rundt på skov og sti. Af og til har jeg altså mest lyst til at krølle mig sammen på sofaen med en god bog, men jeg ved at det hævner sig, så derfor er det i hvert fald indtil videre en alm. cykel ☺.
En god uge til dig.

Annette sagde ...

Michael, tusinde tak skal du have.
En rigtig god uge til dig.

Annette sagde ...

Ellen, ja der var lidt langt imellem kunstværkerne. Turen er på 13 km. (hvis man altså ikke skal ud og lede i buskadset) og man kan sagtens gå den.
Jeg undrer mig over, hvor kommunerne egentlig har fået ideen fra, gad vide om det kan være fra Sverige?
En dejlig uge til dig også.

Annette sagde ...

Jønne, ja hvad skal vi finde på næste gang?

Hvorfor? Ja, det må stå hen i det uvisse. I hvert fald den ene af kommunerne, har indtil for ca. 10 år siden ikke ligefrem haft ord for at være fremskridtsvenlig. Der måtte ikke bygges over 2 etager og industri måtte kun ligge på et mindre område, med det resultat at både industri og bebyggelse hovedsagelig flyttede til nabokommuner. Men de er pludselig kommet efter det og nu skyder 3 - 5 etagers bebyggelser op overalt og industriområdet er blevet udbredt. Måske er det også årsagen til, at der nu er kunst i skovene?

Vi er fuldstændig enige mht. stalden, jeg kunne heller ikke lige se det ideen bag den. Senere tænkte jeg på, om det måske var fordi jeg stod for nær og ikke helt kunne se det omvendte perspektiv. Eller måske var det overraskelsen ☺.

Men det var en skøn tur og jeg tager den gerne igen, når engang der er lidt mere tørt.

Der er vilde heste flere steder hernede (jeg ved det kun fra diskussionerne om vinterfodring eller ej). For nogle år siden blev et billede af en flok heste landskendt, idet de gik på en ø, der på grund af vinterens vandstigning blev mindre og mindre. På billedet ses det, at hestene knap har plads til at røre sig og mad er der intet af. Hestene blev opdaget og reddet, men ejeren udtalte, at de skulle slagtes alligevel, så der havde ikke været grund til at redde dem! Hvordan det hele afløb kan jeg ikke huske og jeg har ikke kunnet finde billedet/historien på nettet. Men billedet satte sig fast på nethinden.

Jamen det er skam mig der takker, for havde du ikke fundet duetårnet, så tror jeg heller ikke at jeg havde fundet cykelruten ☺.
En rigtig god uge til dig.

PS. Vi fandt det første kunstværk i lørdags, men det kommer der nok et par ord omkring ☺.

Bettys blog sagde ...

Hvor imponerende, Annette. Både cykelturen i regn og pløre - og det du fortæller og viser.
Tak for turen.

Anonym sagde ...

Sikken en tur! :-D
Der er ingen tvivl om, at hensigten er god nok. Men jeg er alligevel en smule skeptisk; inde i byerne er der ingen natur og vi er nødt til at pynte dem med kunst og udsmykning, så det bliver spændende og inspirerende at leve der. Men ude i naturen? Det kan selvfølgelig være at det er anderledes i virkeligheden, men umiddelbart kunne jeg godt fristes til at definere det som hærværk i naturen. Særligt den der store røde kolos! Sorry.....

Conny sagde ...

Skøn,skøn tur du har væet på og dejlig vi fik lov ,at kikke med.Dejlige billeder fra skoven jeg nyder, at se de vilde hester færdigs frit i skoven, der er altid diskussion, om man skal foder de vilde dyr og fugle om vinteren eller de skal klare sig selv,Jeg synes du mødte mange flotte skulpturer på din vej, jeg var lige ved at tro, at Per Kirkeby hade været på besøg da jeg så skulpturen af mursten.
Kan du have en dejlig aften

Tina - omme i London sagde ...

Kunst i naturen og i gadebilledet er simpelthen noget af det bedste jeg ved. Det er saa fedt at finde. Tak for turen. :)

Annette sagde ...

Betty, det er altid hyggeligt at have bloggere med på sidelinjen ☺.

Annette sagde ...

Jens, du behøver bestemt ikke at undskylde. Jeg har haft og har vel stadig svært ved at se formålet med kunsten i naturen og især den røde kolos.
Den kommunale brochure melder ikke noget om hvorfor kunstværkerne står der og jeg har tænkt på, om det skyldes at man gerne vil vise, at man er moderne kommuner, der også kan være med? Da jeg så, at der har været brand i hjørnet af den røde kolos, tænkte jeg, ja selvfølgelig sådan et sted indbyder da til hærværk og brandstifteri og jeg håbede at de vilde dyr havde været meget langt væk, da det skete.

Annette sagde ...

Conny, diskuterer man også i Danmark om dyrene skal vinterfodres? Det kan godt være, at jeg er helt forkert på den, men jeg synes det er synd at overlade dyrene til selv at skulle finde føden om vinteren. Jeg kan ikke rigtig finde ud af hvad jeg mener om selve kunstværkerne, jeg tror jeg skal forbi et par gange mere ☺.

Annette sagde ...

Tina, kunst i gadebilledet, der er vi fuldstændig enige, men lige præcis disse kunstværker i naturen, dem kan jeg ikke helt finde ud af, hvad jeg skal mene om ☺ ☺ ☺

Salix sagde ...

Vidunderlig natur - selv med mudder og omveje må du have haft en skøn dag.
Som andre er jeg overrasket over de "vilde" heste. Du skriver i en kommentar, at disse blev udsat sidste år; men er der andre steder i Holland heste, som har levet vildt i årevis?
Jeg kan altså godt lide nogle af kunstværkerne, og specielt overraskelsesmomentet og det at de er delvist gemt tiltrækker mig.
Lene

Annette sagde ...

Lene, jeg bliver dig desværre svar skyldig ang. "vilde" heste.
Min ringe viden stammer fra dagspressen, hvor vi har kunnet følge diskussionerne omkring vinterfodring eller ej. Jeg er ikke helt klar over, om man måske tidligere har valgt får frem for heste, til naturpleje og om det skal være en bestemt slags natur for at hestene kan finde føde nok. Heller ikke internettet har været mig til nogen hjælp. Men egentlig kan jeg godt forestille mig, at man i naturparker som Veluwe har haft "vilde" heste gående, men jeg har ikke kunnet finde nogle indikationer for det.
Vi er helt enige, nogle af kunstværkerne synes jeg også er fine, men andre har jeg det lidt sværere med ☺.