tirsdag den 3. juni 2014

Amsterdam…….

Søde Jeanette fra Hengelo og jeg besluttede for et par måneder siden, at vore mænd trængte til at blive luftet og vi havde derfor inviteret dem med til Amsterdam i fredags. Meningen var, at vi ville besøge Rijksmuseum, som ingen af os havde set efter den store ombygning.

Vi mødtes udenfor Centraal station og første stop var Damrak, hvor vi under kaffen blev opdateret med hinandens gøren og laden siden sidst. Mens vi sad i solen og kiggede på turisterne, blev vi enige om, at vejret simpelthen var for godt til at gå på museum, det måtte vente til efteråret. I stedet ville vi lege turister og Jeanette foreslog, at vi skulle på marked, det var jeg selvfølgelig straks med på og “drengene” fulgte trop uden overhovedet at beklage sig ☺.

Amsterdam

På vej mod det første marked i Albert Cuyp straat, fotograferede jeg på livet løs og det var som om et eller andet var galt, det kneb med at fokusere og der var en svag dis på alle billeder. Efter at have pudset både briller og linse uden det hjalp, tænkte jeg at det måtte være tid for nye briller, for kameraet kunne der bestemt ikke være noget i vejen med, da det ikke engang var et år gammelt.

Amsterdam2 
Endelig, efter at have fotograferet de første 55 billeder, opdagede jeg hvad der var galt, kameraet stod til at fotografere med effekt! Og effekten var altså svagt dis og billeder der så lidt uldne ud i kanten. Altså ingen nye briller i denne omgang, jeg har ellers fået øje på en model, som jeg mente ville passe mig godt ☺. Hvis du kigger med her, så kan jeg berolige dig, det er hverken dine øjne eller briller der er noget i vejen med, det er bare mig der er en klovn.

Da vi nåede Amstelkerk, stod der mennesker overalt, langs med Prinsengracht, på fortove og  broer og alle var pænt klædt på. Vi blev enige om, at vi hellere måtte vente og se, hvad der skulle ske. Det viste sig, at være en begravelse og de mange mennesker ventede på ligtoget (måske hedder det i denne situation noget andet). Hvorfor, kan jeg ikke forklare, men det gjorde et vist indtryk, at se kisten blive transporteret via båd. Jeg spekulerede på, om man tidligere altid gjorde det på denne måde eller kisten blev transporteret via hestevogn på samme måde, som det i dag foregår med bil.

Ligtog Jeg var lidt usikker på, om man kan tillade sig at fotografere et ligtog, så derfor foregik det i det skjulte. Kisten står på skrå i agterstavnen.

Albert Cuyp markedet var noget af et tilløbsstykke. Det siges, at være det længste marked i Holland og det skal såmænd nok passe, for langt var det. Der var uendeligt mange ting, alt hvad hjertet kan begære, godt og skidt mellem hinanden og mennesker af alle nationaliteter og hudfarver. Alt i alt rigtig hyggeligt.

Albert Cuyp1Albert Cuyp5

Albert Cuyp2 Var det måske noget med en pindsvinetaske?
Albert Cuyp3 Eller måske en pink korsettaske?
Albert Cuyp7Albert Cuyp4Albert Cuyp6Albert Cuyp8
Efter en hurtig kaffepause af sted i skarpt trav til det næste marked på Waterlooplein, som vi lige kunne nå inden lukketid. Jeg har hørt meget om netop det marked, bl.a. havde jeg, da jeg arbejdede i Eindhoven en kollega, der 2 gange om året kørte til Amsterdam og købte alt sit tøj på Waterlooplein. Amsterdam3 Der er selvfølgelig fordele ved havearbejde i en forhave som denne, man vil altid kunne se hvor langt man var nået.Amsterdam1 Sikker cykelparkering!
Amsterdam4
Det er ikke så tydeligt, som jeg gerne ville have det skulle være, men som håndværker i Amsterdam må man være kreativ. Al materiale hejses op i øverste lejlighed.Amsterdam5 Stor var min overraskelse, da vi gik forbi ”Magere Brug” og ind på markedspladsen, idet jeg vidste, at jeg med sikkerhed havde været der før. I 2000 var jeg på en rygsæktur, hvor jeg bl.a. boede i Amsterdam. Mens jeg var der, var jeg på et marked og efter jeg er flyttet herned, har jeg ofte tænkt på, hvilket marked det mon var, jeg havde besøgt. Jeg kan huske, at jeg i 2000 forelskede mig i en taske, men pga. pladsmangel i rygsækken, måtte jeg lade den stå ☺.Waterlooplein1

Waterlooplein2Waterlooplein4

Waterlooplein3

Efter Waterlooplein gik vi lidt rundt på må og få i håb om at finde et sted at spise aftensmad. Vi startede med at kigge efter restauranter og cafeer, hvor vi kunne sidde ude og nyde solen, men den ide var der tusindvis af andre der havde fået før os, så det kunne vi godt glemme. Amssterdam5Mens vi stod på Nieuwmarkt og kiggede på politibetjentene, der var ved at sadle hestene op til aftenens runde, kom Jeanette pludselig til at tænke på, at en af deres venners søn var bestyrer af en restaurant beliggende på Nieuwmarkt.
Amsterdam6 Vi fandt restauranten ”De Bekeerde Suster”, vi fandt også vennernes søn og vi fandt sandelig også et bord, hvor aftensmaden kunne indtages. Restauranten har eget bryggeri og serverer dejlig mad, så den kan absolut anbefales.
De Bekeerde Suster Efter en dejlig dag med mange skridt (hvornår mon jeg husker at få købt den skridttæller?), megen snak og hyggeligt samvær, var det tid til at skilles og jeg glæder mig allerede til næste Amsterdambesøg.Amsterdam8

15 kommentarer:

Ellen sagde ...

Den smule jeg husker fra Amsterdam fra et tredages kursus jeg engang var på, er en hyggelig og stemningsfyldt by, og dine skønne billeder har ikke aflivet det minde :-) - kan godt forstå, at du glæder dig til næste tur. Godt I droppede museet, tror jeg.

Cannabis-slikkepinde ... altså!

Madame sagde ...

Dejlige billeder, Annette - sikke en spændende tur. Jeg har kun været i Amsterdam en gang, men husker besøget med glæde.

Kisser sagde ...

Ih, hvor vil jeg gerne besøge Amsterdam. Skal nok komme dertil en dag.
Til september skal jeg til Nice med en veninde, og da vi snakkede om hvor vi skulle hen, foreslog jeg Amsterdam eller ROM, og så enedes vi om Nice.
Din fortælling og billederne har jo givet mig ekstra lyst :-)

Fruen i Midten sagde ...

Ih, jeg SKAL altså til Amsterdam igen :-)

Annette sagde ...

Ellen, der er hyggeligt og stemningsfuldt i Amsterdam, jeg tror ikke det har ændret sig siden du var på besøg. Der er noget for øjet at kigge på overalt og jeg er vild med byen.
Hvordan det er at bo der, det er straks en anden sag og noget som overhovedet slet ikke kan komme på tale ☺. Frank kommer jo fra syd for floderne og så rykker man helst ikke nord for ☺.
Jeg måtte have et billede af de slikkepinde, jeg var så forarget, da jeg så dem. Ikke så meget pga. indholdet, for det sælges jo overalt hernede, men fordi de selvfølgelig stod i første række og i børnehøjde, det synes jeg var at gå for vidt og det burde forbydes.

Annette sagde ...

Madame, ja det er en dejlig by med så mange forskellige aspekter. Et skønt sted at komme, måske du får chancen for et besøg en anden gang ☺.

Annette sagde ...

Kisser, jamen Nice er da heller ikke det værste sted at besøge. Selv om jeg aldrig har været der, forestiller jeg mig, at der er dejligt og givetvis også bedre vejr end her hos os.
Du må til Holland på et tidspunkt, hvor du både kan besøge din penneveninde i Oisterwijk og komme en tur til Amsterdam. Det må kunne lykkes på et tidspunkt, tror du ikke?

Annette sagde ...

Fruen i Midten, selvfølgelig skal du til Amsterdam, jeg tror at du vil elske byen. Og for Donnaen er der også nok at se på, røre ved og købe ☺.

Pia sagde ...

Vi får altid for lidt oplevelser ud af at besøge storbyer, så vi holder os som regel derfra, og bliver ude på landet, hvor vi føler os bedre hjemme ;-) Hvis vi kendte sådan en lokal privat guide, ville det være noget helt andet, for egentlig giver dine billeder jo ikke indtryk af det menneske- og trafikmylder man (vi) forbinder med storbyer.
Den sikre cykelparkering, ser ikke helt så sikker ud. Altanen ser lidt dårlig ud i 'bunden', synes jeg.

Unknown sagde ...

Dejligt med en markedsshoppetur i Amsterdam. Sikke dog nogle fine tasker 😛 og den ostebod ville jeg gerne besøge.
Knus fra Lønstrup. Nu er der kun 6 dage til freden er forbi. 😻

Unknown sagde ...

Lige en kommentar til Pia. Det er netop det skønne ved Amsterdam. Du kan gå rundt i overfaldet forretningsgader og når du har fået nok af det er der ikke langt til roen og idyllen langs kanalerne.
Uh, Annette, jeg/ vi kommer altså snart en tur til Holland.

Stegemüller sagde ...

Skønne billeder du har taget i Amsterdam; byen ser virkelig venlig ud med masser af dejlige farver.

Annette sagde ...

Pia, jeg kender godt det med, at man føler sig mere hjemme i mindre byer og på landet.
Men der findes også storbyer, hvor jeg holder meget af at komme og Amsterdam er en af dem. Jeg bevæger mig aldrig eller i hver fald meget sjældent i de fyldte forretningsgader, jeg bliver så sur, når der er alt for mange mennesker ☺. Rundt i de små gader med de mange skønne gamle huse, hvor der ikke er så mange mennesker, det er mere mig.

Annette sagde ...

Marianne, jeg havde ikke læst din kommentar nr. 2 før jeg svarede Pia, men du har helt ret. Jeg synes, at der netop i Amsterdam er mange steder, hvor man ikke tænker på, at man går rundt i en storby.
Mon ikke snart du får Jens Peter lokket med på en Hollandstur?
Knus hernede søndenfra.

Annette sagde ...

Stegemüller, det er en dejlig farverig og multikulturel by. Jeg synes også byen har forandret sig i de år jeg har boet i Holland, tidligere så man mange narkomaner der sad/stod/gik med hunde og jeg var altid dybt bekymret for om de hunde nu fik en ordentlig behandling. Men efterhånden synes jeg sjældent at jeg ser dem.