søndag den 18. april 2010

Lige et par fridage......

Jeg snuppede lige et par fridage fra maleprojektet og computeren.

Onsdag var jeg en tur i Turnhout – lige syd for grænsen - for at handle lidt fornødenheder hos ”Aveve” og ”Carrefour”. Siden vi for nogle uger siden fandt ud af, hvor mange forskellige spændende slags mel, der kan købes hos ”Aveve”, så har der været gang i brødbageriet. I onsdags røg der spelt mel, mel til morgenbrød med "skorpe" samt birkes (dem har jeg ledt efter i et stykke tid her i NL) i kurven. Selv om det fristede at smutte en tur omkring centrum og selvfølgelig Dille & Kamille, så afholdt jeg mig fra det. Hvis jeg skal være fuldstændig ærlig, så mangler jeg ikke noget, selv om jeg plejer at mene, at et behov alligevel let kan opstå når man står i en spændende forretning ☺

Torsdag var jeg med en tur i Belgien, vejret var fantastisk 18,5 grader og alt er grønt og smukt. Jeg tror, at jeg talte de første 50 udsprungne tulipantræer, enten var jeg for langsom med kameraet (og billedet viser noget gnidret lyserødt) eller der stod et eller andet foran ☺.

I stedet for ordentlige billeder af tulipantræer, bliver det et par af en bro i Tisselt ☺.Fredag var jeg i Deventer, den smukke gamle hansestad der ligger i provinsen Overijssel. Det er en af de byer, hvor jeg ikke ligefrem råber højt om min nordiske afstamning, idet vikingerne i 882 røvede byen for alt af værdi og derefter brændte resten ned til grunden. Så vidt jeg ved, har vore forfædre kun været på besøg i Deventer den ene gang, da man efter genopbygningen sørgede for at anlægge en gigantisk bymur ☺.

Byen ligger så smukt langs med Ijssel floden og vore forfædre har haft let adgang.

Deventer er fyldt med smukke gamle huse, som jeg kan rende rundt og glo på i timevis.

En sjov detalje fra Deventer er, at filmen ”Broen ved Arnhem” der handler om slaget ved Arnhem i 1944, den blev faktisk filmatiseret i Deventer. Grunden var, at Arnhem havde mistet sit historiske bycentrum, hvorimod Deventer havde sit intakt og broen, hvorom filmens titel handler, den ligger lige midt i Deventer.

Lørdag var vi opsatte på, nu skulle vi endelig op og kigge tulipaner. Men skæbnen ville anderledes, da jeg det meste af natten helst skulle være i meget kort afstand af det rum, hvor man helst vil være alene ☺. I løbet af dagen gik det bedre og måske kunne vi sagtens være kørt nordpå, men vi blev i stedet enige om at lufte det ”røde lyn”. Den har stået i garagen og set meget trist ud (og til trods for, at den hele vinteren har været nydeligt dækket af et gammelt gardin, så var den utrolig støvet).

Dyret spandt som en kat, da den endelig fik lov til at komme på landevejen. Vi kørte lidt rundt i Noord Brabant, bl.a. på digerne langs med floden Maas, det er den rene svir for motorcykelentusiaster, da der ikke er ret meget lige vej. Vi kom også igennem landsbyer fyldt med smukke gamle huse, som ved lejlighed skal udforskes nærmere. Selv om jeg sidder på bagsædet og ret beset har begge hænder fri til at fotografere, så foretrækker ”chaufføren”, at jeg forholder mig i ro og derfor bliver der ikke taget fotos undervejs.

Vi havde et pitstop i Lith, hvor vi fik eftermiddagskaffe i det smukke vejr. Både får og lam hyggede sig i varmen neden for caféen.

I dag har den stået på familiefødselsdag, det er altid hyggeligt selv om det har taget mig en del år at vænne mig til den hollandske fødselsdagsform.
Alt hvad huset indeholder af stole/sofaer bliver anbragt langs med stuens vægge og efter ankomst bliver man bænket med en kop kaffe (med ske i koppen) og en tallerken med et stykke tærte. Lykkeligvis var der i dag opsat lave borde i midten af stuen, men det gælder ikke altid. Det er med megen nervøsitet, at jeg forsøger at drikke af koppen, da teskeen altid glider hen for munden og da den anden hånd er beskæftiget med at holde kagetallerkenen, så er der ingen hjælp at hente fra den. Når man så skal spise af tærten, så aner jeg aldrig hvor jeg skal gøre af koppen.
Jeg har igennem årene forsøgt at lure de indfødte kunsten af, hidtil er jeg ikke kommet meget videre, men jeg er overlykkelig, når værtsparret som i dag har anbragt borde ☺. Straks man er klar med kaffen bliver man budt på øl, vin eller en forfriskning og så bliver der båret alverdens forskellige salater og oste ind sammen med kiks. I dag var sortimentet udvidet med adskillige fade med ”bitterballen”, det er små boller/pølser, der er vendt i rasp og dyppet i friture. Indholdet kan være kød eller ris, der findes også nogle der indeholder et eller andet ubestemmelig grå masse.
Egentlig så tror jeg at det var meget godt, at vi besluttede os for at cykle de 2 x 9 km. til/fra fødselsdagsfesten, da kalorieindtaget langt oversteg det tilladelige ☺.
I den kommende uge fortsætter mit malerprojekt og ind i mellem skal der læses blogs, for mine fridage har gjort, at jeg nu igen-igen er kommet langt bagud med hvad der sker ude i den store blogverden ☺.

24 kommentarer:

Mette Lykke sagde ...

det lyder lidt specielt med den fødselsdags tradition.. Er det mon for at få plads til flere gæster, eller hvad mon.
Herligt med præmiere på MC turene..
Jeg syntes at tul.ipantræer er noget af det smukkeste, der findes..
Knus fra Ærø

Lavendel sagde ...

Hihi, ja jeg har en enkelt gang oplevet en sådan fødselsdag...mængder af mennesker, jeg kendte overhovedet ikke fødselaren, han var bekendt til min bekendt...men som de mennesker dog var gæstfri og kunne konversere OG cirkulere, ikke et øjeblik var jeg overladt til mig selv og kunne føle mig til overs...og traktementet...uha, nøjagtig som du fortæller - endda fadølsanlæg ved "baren" - flotte fotos!

Annette sagde ...

Mette, ja det er en anden verden man pludselig falder ind i med sådan et fødselsdagsarrangement, men efterhånden tror jeg nok, at jeg klarer det uden at dumme mig for meget ☺.
Knus tilbage til sydhavsøen.

Annette sagde ...

Lavendel, velkommen til ☺.
Du har fuldstændig ret, jeg havde glemt fadølsanlægget, det var gemt i køkkenet ☺.
Og ja, alle konverserer og hende den underlige dansker (mig), som de nu efterhånden har vænnet sig til, hun får på intet tidspunkt lov til at sidde og kede sig.
Et år blev vi endda budt på aftensmad hos de samme fødselarer som vi var hos i går - uden at have et bord i nærheden. Hyggeligt, når man lige har fundet ud af hvordan man gør det ☺.

Salix sagde ...

Der er ikke nogen - tror jeg - der som danskerne kan hygge og traktere. Når man så har bosat sig i et andet land med andre traditioner og skikke,(efter 40 år i Danmark)kan man rigtigt længes efter det danske - også selv om man kalder det fremmede sit nye hjemland og accepterer måden hvorpå tingene foregår. Så er det endnu dejligere at se og høre, at gæster i vores hjem, når der bydes på en dansk frokost og lign. bliver begejstrede for vores skikke.
Lene

Madame sagde ...

Sikke en masse du oplever, Annette - hvor er det dejlig, at I allerede har 18 grader og udsprungne tulipantræer. Det var sjovt at læse om jeres specielle måde at holde fødselsdag på i Holland. Jeg ville meget nødig sidde og ballancere med kop og tallerken ;)
Klem og rigtig god mandag til dig!

Annette sagde ...

Lene, det kan ikke siges mere rigtigt end du gør det. Man accepterer, at der er andre måder at gøre tingene på end vi er vant til fra Danmark, men det gør jo ikke at vi ikke af og til godt kan længes efter de traditioner som vi er opvokset med og som vi har været vant til igennem 40 år (det samme antal år gælder for mig). Der findes nu heller ikke noget mere hyggeligt end et dansk frokostbord.

Annette sagde ...

Madame, jeg føler mig så priviligeret over, at jeg har muligheden for at komme så meget rundt, uanset om der er via bil/cykel eller tog for den sags skyld. Der er så smukt hernede lige nu, alting blomstrer og er grønt. Jeg kan ikke helt forklare hvorfor, men jeg synes ikke det har været så smukt tidligere år, det skyldes måske at jeg i år har flere muligheder for at nyde det.
Knus til dig.

Nille sagde ...

Det lyder som en interessant form for fødselsdag :-) Den er jeg ikke bekendt med herfra - jeg skal vist til at frekventere lidt flere 'ægte' belgiere!

Det er SÅ skønt vejr - imorges var det nu lidt køligt (kun 7 grader); men i weekenden var det godt oppe over 20 grader! Desværre måtte jeg bruge det meste af søndagen på arbejde - men jeg så da en ung mand i bar overkrop i nabohaven.

Fortsat god malerlyst!

PS! Måske du skulle iføre dig en vikingehjelm næste gang I kører derigennem?

Annette sagde ...

Nille, tro mig det er interessant med de hollandske fødselsdage. Første gang jeg så det - uden at deltage - var vi på cykel og da jeg ville køre forbi huset for 4 gang, da nægtede min mand at følge med ☺. Men han er selvfølgelig også vant til den slags festivitas, for mig lignede det mest en eller anden form for vøkkelsesmøde.
Du har fuldstændig ret i, at vejret er bare så vidunderligt, nabodamen har de sidste 14 dage ligget udenfor i minibikini og jeg har set flere mælkehvide ben rundt omkring.
Ideen med vikingehjelmen er ikke så tosset, den tænker jeg lige lidt over ☺.
Det er altså slet ikke så sjovt at male længere, men jeg mangler stadig den mest irriterende del af loftet (den hvor der skal flyttes flest møbler) og en enkelt endevæg.
Jeg håber, at du får mulighed for at nyde det gode vejr, bare lige lidt i hvert fald.

Ellen sagde ...

Som sædvanlig en fin rundtur både i det indre og det ydre Holland - hvis man kan sige sådan... :-)

Jeg fæstnede mig specielt ved broen - der må da kunne passere en olieboreplatform under, hvis broen kan hæves så højt, som der antydes. Men der kommer nok ikke så mange af den slags flydende i de hollandske kanaler :-D

Du beskriver de hollandske skikke så levende - jeg kunne egentlig godt tænke mig at se de danske skikke fortalt af en ikke-dansker... jeg tror, det kunne være meget interessant. Det må jeg lige snakke med Tim om. Nu ved jeg jo, at han kan skrive ;-)

Conny sagde ...

kære Annette
Det er lidt underlig, at det vi tager som en selvfølge, at vi kan få alle former for mel kan du ikke få.Hvor er det nogle dejlige billeder fra din tur.Jeg har også set filmen"Broen ved Arnham.Jeg tro da, at skæbnen vil ,at du heller ikke år skal se tulipaner . Men det var da godt i fik luftet det "røde lyn".Det er god nok en anderledes fødselsdag i holder, end den vi holder i Danmark,men det er spændende at læse om hvordan andre gør,Det er vist godt jeg ikke skal fødselsdagsfest i holland,efter jeg begyndt at ryste på hænderne,

Lone sagde ...

Det var en morsom bro, den i Tisselt :) Sjovt, som den kan hejses op og ned alt efter de passerende skibes størrelse.

Det er vel nok en smuk MC I har. Ikke at jeg turde sætte mig op på sådan en, men jeg kan godt lide smukke maskiner :))

Det lyder som et besynderligt fødselsdagsgilde, Annette. Jeg ville heller ikke kunne balancere med kaffekop og tallerken med tærte, men øvelse gør mester. Se nu vores dronning. Hun kan klare at indtage en drink, en snack og ryge samtidig - stående :O

God arbejdslyst til dig. Klem fra mig :)

Mia Folkmann sagde ...

Det lyder dejligt med pæne varmegrader i Belgien - da jeg boede i Bruxelles, begyndte sæsonen - for mit vedkommende - for kaffe på fortovsrestauranter netop i april. Mine forældre kunne aldrig forstå, at det ikke var alt for koldt til den slags, men temperaturen var jo en ganske anden end hjemme.

I England har jeg oplevet lidt af det samme, som det du fortæller om fødselsdagen. Englænderne har sjældent kaffeborde, og vi har flere gange været ude for, at man får stukket en tekop og et glas sherry ud og derefter budt en småkage. Med hvilken hånd skal man lige tage den??? Jeg forstår ikke, hvordan de bærer sig ad... ;-)

Bistels Brenneri sagde ...

Hej!! Hyggelig at høre om jeres ture, morsom bro. Tror ikke jeg vil ture at køre med MC.
En kunst at kunne holde styr på kop, skj, tallerken og kage...Den danske dronning er et godt eksempel kan jeg læse.

Tak for kommentar inde hos mig. Jeg har ennu ikke hørt noget fra opdraget om at lave nordiske dyr...så nu tror jeg ikke jeg er en af de som bliver valgt.
Men jeg skal selge keramik til et Galleri, kunst og gave butik i byen her jeg bor.
Indehaver af butik vil have eventyr figurer, så her bliver det enhjørninger, drager og store flue svampe.
Glæder mig.
Ha en God dag..
Knus Lisbeth :-))
Var det dig der la ind en kommentar ved forrig indlæg...jeg var så uheldig at slette før jeg fik læst.

Inge sagde ...

Uhmmmm de smukke tulipantræer, dejligt, de er næsten på vej her i DK, men vi har det stadig for koldt. Hvor er det dejlige ture I tar' og skønne billder du viser Annette. Jeg kan nu godt forstå han ikke mener du skal tage billeder, når du sidder bag på MC'en..:-)
Ha' en rigtig dejlig dag Knus herfra DK

Bettys blog sagde ...

Du er altså sådan en god ambassadør for Holland, Annette. Jeg får sådan en lyst til at ferieturen skal gå til Holland, når jeg læser om jeres ture.
Hvor sjovt med den måde at holde fødselsdag på og at servere på. Jeg kan godt forstå, det må være en svær balancegang uden bord.
Tillykke med det nye barnebarn, der er på vej.
Og fortsat god arbejdslyst med malerpenslen, hvis du stadig er i gang.

Annette sagde ...

Ellen, et af vore favoritemner igennem årene har været vore respektive landes traditioner og når det kommer til festivitas, så mener min mand, at danskerne spiser altid og de spiser meget ☺. Han synes det er utroligt, at vi under en fest, kan tilbringe en hel aften ved bordet og igen inden vi forlader festen spise natmad ☺.
Jeg er spændt på, om du kan få din svigersøn til at skrive lidt om hans mening om danske traditioner set med engelske øjne.
Boreplatforme, nej dem har jeg ikke lige set ☺. Men til gengæld har jeg set enorme skibe, hvor der har været meget få cm. imellem skib og land, de kan noget specielt de mennesker der er i stand til at styre sådan en krabat igennem kanalerne.

Annette sagde ...

Conny, hvor er det sjovt, at du også kender "Broen ved Arnhem". Jeg har altid synes den er så spændende den film, jeg mener også det er den Liv Ulmann spiller med i.
Nej, du kan tro der er stor forskel på mel her og i Danmark, i begyndelsen var det lidt af et mareridt og jeg havde svært ved at bage ordentligt brød. I Holland sælges mest pakker, hvor man kun skal tilsætte vand og så i ovnen, almindeligt hvedemel sælges kun i 1 kg. poser. Men nu har jeg fundet ud af, at jeg kan få godt mel i Belgien, så min handel bliver lagt der ☺.
I weekenden skal vi op og se tulipaner ☺, min mand kørte forbi nogle tulipanmarker i går på motorvejen og han sagde at de stod i fuldt flor, så jeg glæder mig til at se dem.
En rigtig god dag til jer i Viborg.

Annette sagde ...

Lone, det er sjovt at du nævner det, for når jeg er til fødselsdag og kæmper med kop, teske og tallerken med kagegaffel, så tænker jeg altid på dronning Margrethe og hvor flot hun klarer det ☺.
I begyndelsen var jeg også hunderæd for at sidde på motorcyklen, den stod en hel sommer i garagen i sommerhuset uden at blive brugt, fordi jeg ikke turde sidde på den, men efterhånden har jeg det fint med at sidde bagpå. Men efter min ene køretime på motorcykel har jeg besluttet mig for, at jeg har det bedst med at være bagsædepassager ☺.
Er du nået videre med din malerprojekt.
Knus fra Holland.

Annette sagde ...

Mia, hvor er det dejligt at læse, at du kender problemet med at have alt for få hænder. Hollænderne klarer det så flot og kan snakke samtidig med, at de jonglerer rundt med kop og tallerken. Jeg er til gengæld totalt fokuseret på ikke at spilde hverken det ene eller det andet, så jeg er lidt panikslagen hvis jeg bliver tiltalt og er nødt til også at snakke ☺.
Men jeg håber, at det kommer med øvelsen ☺.

Annette sagde ...

Lisbeth, jeg er så vild med din drage, den er bare så dejlig.
Jeg havde håbet på, at du var en af de udvalgte, men hvis ikke det lykkes denne gang, så er der måske håb en anden gang. I hvert fald er det godt, at din udstilling gik godt og du skal sælge til et galleri.
Jeg kan ikke huske om det var mig der skrev en kommentar, jeg tror at alle de jeg har skrevet er blevet vist på din blog ☺.
God arbejdslyst til dig.
Knus fra Holland.

Annette sagde ...

Inge, turen kommer også snart til jer, det er jeg sikker på ☺. Vi plejede altid at tage til DK den sidste uge i April, hvor alt var i blomst her og jo længere vi nåede op i Danmark, jo mindre forårsfarver så vi. Helt ude ved Vesterhavet, hvor vi havde sommerhus var der absolut ikke skygge af forår og alt var stadig i vinterdragt.
Knus fra Holland

Annette sagde ...

Betty, tak skal du have.
Nu ved jeg jo, at der venter dig en Rom-tur indenfor de nærmeste dage, så du skal ned og nyde varmen, men Holland er smuk, utrolig smuk især i forårssæsonen, overalt ser vi de dejligste farver.
Jo maleriet fortsætter, det går ikke længere stå stærkt, men jeg har jo også tiden til det ☺.