søndag den 4. april 2010

Ud i det blå.....

Vi måtte ud og luftes, dårligt vejr eller ej…..
Turen startede i trekantsområdet mellem Eindhoven, den Belgiske grænse og Hilvarenbeek. I dette område, der hører under ”De Kempen” ligger 8 landsbyer, der med en fællesbetegnelse kaldes de 8 saligheder ”Acht Zaligheden”. Alle bynavnene ender på –sel og hedder Eersel, Steensel, Knegsel, Wintersel, Netersel, Hulsel, Reusel, Duizel. I ”De Kempen” har befolkningen ord for at nyde de glæder som dagen bringer, tage lidt afslappet på tingene og generelt være gladere end folk er normalt, med andre ord ægte livsnydere.

Egentlig troede jeg, at landsbyerne havde fået navnet ”Acht Zaligheden” på grund af befolkningens ry som livsnydere (bourgondiere). Men jeg har senere fundet ud af, at historien bag navnet er langt mere alvorlig. Det var de hollandske soldater, der gav landsbyerne navnet ”Acht Zaligheden”, da de sloges med belgiske tropper under den Belgiske revolution i 1830 og årsagen til navnet var, at der overalt var goldt og uhyggelig fattigt.

Tørsten og lækkersulten begyndte at melde sig og da vi ikke var langt fra den belgiske grænse og klostret i Postel, blev det følgende stop på ruten.

Det hænder med jævne mellemrum, at vi ligger turen omkring Postelse Abdij og der er flere grunde til det. De har en vældig dejlig restaurant, faktisk så ligger der 2 restauranter lige over for hinanden (begge kan anbefales), klostret har den dejligste urtehave, hvor 2 Jack Russel terriere hersker og regerer med hård hånd. Sidst, men så absolut ikke mindst, så findes der et lille bageriudsalg på den modsatte side af vejen.

I udsalget kan man købe skønne, skønne abdijbrød (jeg glemte at fotografere kæmpebrødet, før det blev puttet i fryseren), brødene vejer nok det samme som 3 – 4 hollandske brød tilsammen og konsistensen minder om nybagt gammeldags lyst rugbrød (eksisterer det mon stadig) og hvis vi her på matriklen havde uanede mængder af fryseplads, så blev den fyldt med brød derfra ☺. Ud over de skønne abdijbrød, så føres der hos bageren 2 forskellige slags kager, den ene ligner nærmest en spandauer med hindbærmarmelade, dog lavet af en anden slags dej, men dem har jeg aldrig smagt. Til gengæld så har jeg smagt de andre, det er ren nostalgi for mig. De er – tror jeg – lavet af brøddej der er rullet tyndt ud, derefter er der blevet lagt en klat æblegrød ovenpå, stykkerne er klappet sammen omkring æblemassen og kanten er presset sammen med en gaffel. For år tilbage, måske skal vi helt tilbage til 70´erne var der en bager i Tranum, der lavede de samme kager, den eneste forskel var, at Tranum bagerens havde form som et æble. Min mand, der ikke helt har samme forhold til dansk bagværk som jeg, synes kagerne er frygtelig tørre, men jeg elsker dem.

Vi fik en herlig frokost, selvfølgelig med lidt belgisk øl til.

Efter frokosten travede vi en tur på klostrets område, de ældste bygninger stammer fra 1138 og klostret har været selvstændigt Norbertinerkloster siden 1618. Der bor nu 20 brødre på klostret og de får hjælp af 10 udeboende medarbejdere til deres omfattende aktiviteter..

På klostret produceres ost, lækker fuldfed ost, som vi kun har smagt en enkelt gang for år tilbage, da fuldfed ost ikke harmonerer med diabetes. Der produceres alle mulige forskellige cremer og salver, hvis hovedbestanddel er gensing, yderligere så hører restauranten "Debeiaard" også ind under klostret.

Vi var et smut inde i kirken, der er temmelig trist og derfra videre til urtehaven, som jeg er nødt til at skal igennem, hver gang vi er i Postel.

Der er et utal af skønne urter i den have og jeg kunne gå rundt der i timevis. Egentlig er det lidt selvpineri, da jeg savner lidt at have en køkkenhave når vi går rundt der, jeg savner at kunne gå ud og tage løvstikke, basilikum, citronmelisse, timian, peberrod m.v. Men man kan jo ikke have det hele ☺.

Pludselig opdagede jeg et træ, det mindede utroligt meget om et jeg så under en cykeltur til Tilburg og som bloggeren Folehaves univers allerede har sat navn på for mig.

Det var kun den ene af urtehavens 2 chefer, der var ude for at nyde solen.

Vi besluttede os for at følge ”Abdijruten” videre, en plan vi har haft mange gange, men som altid ender med, at vi overser et skilt et eller andet sted ☺.

Pludselig så jeg det, nej hvor blev jeg glad.

Engang for jeg vil tro 6 – 7 år siden passerede vi et kloster. Det eneste jeg kunne huske var, at selve klostret lå på den ene side af vejen og på den anden var der en større parkeringsplads, hvor vi havde smidt vores affald ud i en affaldsspand.
Jeg har utallige gange spurgt min mand, om han ikke kunne finde det kloster igen, men ud fra min vage beskrivelse var det temmelig svært at vide hvor det lå. Jeg vidste bare, at jeg måtte se det kloster igen, men var ikke sikker på om det lå i Holland, Belgien eller måske vi havde set det under en ferie i Frankrig ☺

Men nu var det der lige foran mig, det hed Averbode. Jeg har lovet aldrig nogensinde igen at spørge, hvor det er at det kloster ligger ☺.

Klostret er et enormt etablissement, der stammer fra 1135 og tilhører - som klostret i Postel -norbertinerordenen. Der findes 92 munke på stedet, hvoraf de 39 lever og arbejder i klostret.

Der var gudstjeneste i kirken da vi ankom, men ventetiden blev tilbragt i den uhyre velassorterede boghandel på stedet.

Kirken var utrolig smuk og tydede på enorm rigdom.
Efter besøget i Averbode blev vi enige om, at gemme resten af "Abdijruten" til en anden gang og satte kursen mod nord.

25 kommentarer:

Irene sagde ...

Sikken en dejlig tur I har været på. I det hele taget kommer I meget omkring og ser mange interessante seværdigheder. Jeg får desværre ikke altid kommenteret, men du kan tro jeg læser dine indlæg. Og så må jeg komplimentere dig for din historiske viden om de ting I ser - det er altid godt at blive klogere:-)

MissMuffin sagde ...

Sikke en dejlig tur i har været på..
Det lyder som om det er rigtig spændende at besøge de hollandske klostre..

Kisser sagde ...

Klosterturen - herlig læsning.
Tak for du deler med os...

Inge sagde ...

Skøn tur I har været på, og dejlige billeder. Jeg håber du lægger billeder ud, når jeres tulipanmarker springer ud.
God 2. påskedag
KH Inge

Mia Folkmann sagde ...

En herlig tur (og beskrivelse!!). Jeg har også en svaghed for urtehaver og kan ligesom du tilbringe timevis i dem, hvis jeg får lov. Jeg har lovet mig selv, at jeg vil have en urtehave i mit næste (danske) hus - i England har jeg en mini-urtehave lige uden for køkkendøren. Jeg synes nu ikke, at urtehavens hersker så særlig skrap ud... ;-)

Tina Liel sagde ...

Sikke en skøn tur med dejlige billeder. Hvor har I mange muligheder når I skal på tur. Tænk bare sådan at kunne køre over grænsen. De der brød lyder lækre og hvor er kirken flot. Hvor skønt at du fandt dit kloster. Ville også drive min mand til vanvid hvis jeg ikke kunne huske sådan noget ;-) KNUS♥

Mette Lykke sagde ...

Spændende tur. tak for den..
Jeg bliver også helt syg af af se alle de krydderurter..
Nyd din sidste påske dag.

Madame sagde ...

Sikke en spændende tur, du viser os rundt på, Annette - de gamle bygninger og klosterhaven minder mig om Esrum Kloster, som vi besøgte sidste sommer.
Ha' en dejlig 2. påskedag, varme klem :-)

Annettes space sagde ...

Tak for endnu en dejlig tur rundt i dit land og nabolag :-))
Hvor spændende med et aktivt kloster. Dem er der vist ikke mange af på dabske kanter længere.
Dejlig sidste påskedag til dig og dine...
KH Annette

Annette sagde ...

Irene, tak skal du have. Jeg er også altid omkring din blog og nyder dine skønne strikkeprojekter, men det er heller ikke så tit, at jeg får skrevet en kommentar.
En god aften til dig.

Annette sagde ...

MissMuffin, nu ved jeg ikke hvordan du har det med øl? Men hvis du kan lide det, så er klostrene et vældig dejligt sted at besøge ☺
En god aften til dig.

Annette sagde ...

Kisser, velbekomme ☺
En god aften til dig.

Annette sagde ...

Inge, hjertelig velkommen her til Holland ☺.
Vi regner med, at vi tager op og kigger hvor langt tulipanerne er nået kommende weekend, jeg er så bange for at komme for sent ☺.
Også en god aften til dig.

Annette sagde ...

Mia, ja der er en særlig charme ved selv at gå ud og plukke i haven. Jeg husker især peberroden, som ud over at brede sig i en stor del af køkkenhaven, også var helt fantastisk i forhold til den jeg købte i supermarkedet. Her skal man virkelig på jagt, hvis man skal bruge peberrod, men det er jo en anden sag ☺.
Chefen var faktisk meget tam denne gang, normalt så plejer de begge at storme rundt langs med hegnet, vi har nok været for kedelige ☺.
En rigtig god aften til dig.
PS. Jeg kender godt det du skriver med at få lov ☺. Min bedre halvdel kan få et meget træt ansigtsudstryk, når jeg fordyber mig for lang tid i alle urterne ☺

Annette sagde ...

Tina, du har ret. Jeg er også fuldstændig vildt benovet over, at man i løbet af ingen tid kan være i Belgien, Frankrig eller Tyskland. Det havde jeg ikke forestillet mig, da jeg gik rundt oppe i det nordjyske ☺
Kender du også det med, at man bare må finde et sted igen, jeg har været ved at drive min stakkels mand til vanvid over det kloster.
Knus og en rigtig god aften til dig.

Annette sagde ...

Mette, velbekomme ☺.
Det er altså ikke helt det samme med krydderurterne i potter på terassen, men selvfølgelig er det jo bedre end ingenting ☺
Også en god aften til dig.

Annette sagde ...

Madame, hvor er det pinligt, jeg har aldrig været i Esrum kloster, jeg plejer ellers at sige, at man også skal se de seværdigheder ens eget land har at byde på ☺.
Jeg kan så godt lide, at der til trods for mange turister altid er ro og fred på et kloster.
Knus og en rigtig god aften til dig.

Annette sagde ...

Annette, velbekomme ☺.
Ja, det er lidt sjovt når munkene går rundt imellem os turister. I begyndelsen jeg boede hernede var jeg meget benovet over det, for det var jeg jo ligesom ikke helt vant til fra det nordjyske ☺.
Også en rigtig dejlig aften til dig. Forhåbentlig skrider det fremad med anerne ☺

Lotte Glensnov sagde ...

Hej Annette!
Endnu engang TUSINDE TAK for "turen" - du er fantastisk til at beskrive og fortælle, så man får et indblik i det I oplever :0)
Holland er et af de lande jeg endnu ikke har været i, så det er dejligt med dine fortællinger derfra, krydret med fantastiske fotos og fortællinger.
TAK FOR DET ;0)
Stort knus herfra

Conny sagde ...

Annette jeg er glad ved, at jeg blogger med dig og andre der bor uden for DK, som er så gode til, at fortælle om det land i bor i nu.Det lyder som en rigtig skøn tur i har været på. Er der mange kloster i Holland?Hvor det nogle smukke billeder du har taget af kirken.Jeg kan forstå du savner lidt have,jeg er så heldig, at jeg har en lille krydderhave både her i Viborg og ved sommerhuset med Løvstikkel ,Timian, Salvie,Citronmelisse og nogle andre urter jeg ikke kan huske hvad de heder lige nu.
Kan du have en god aften

Salix sagde ...

Hej Annette
De sidste uger har jeg været på din blog nogle gange, og nu skal du lige have en lille hilsen.
Det er så skønt at høre om Jeres "udflugter" med fortællinger om seværdigheder m.v.
Tulipanmarker må være meget smukke - ligesom den vidunderlige blå hyasinth mark.
Lene

Annette sagde ...

Lotte, tusinde tak skal du have.
Jeg er fuldstændig vild med at drøne rundt i Holland og Belgien, der er så meget at se på. Nu har jeg jo set på din blog, at du har været langt omkring, så det bliver nok også til en Hollandstur en dag ☺
Knus tilbage til dig.

Annette sagde ...

Conny, hvor må det være skønt for dig at have køkkenhave både hjemme og i sommerhuset.
I Danmark havde jeg en stor køkkenhave, dog blev den mindre med årene. Men jeg synes ikke, at man kan få bedre kartofler, end dem man selv går ud og graver op ☺. Ind imellem savner jeg godtnok at gå op rode lidt i jorden, det er ikke helt det samme med potter og krukker ☺.
Også en god aften til dig.

Annette sagde ...

Lene, tak for hilsenen, det er altid dejligt at se nye ansigter ☺.
Det er endnu aldrig lykkedes mig at se tulipanmarkerne, så jeg krydser fingre for, at det vil lykkes i den kommende weekend og så vil bloggen sikkert blive fyldt med tulipaner ☺

Lavendel sagde ...

Hej, en dejlig - i ordets bedste forstand - blog her.. jeg elsker at læse om andre steder, ja også at komme og kigge selv, men det er dejligt at blive taget med på tur...jeg kommer tilbage, har flere gange været på sommerferie i længere tid i Hasselt i det nordlige Belgien og også besøgt Holland en del, så det er så fint at få opfrisket minderne..mange hilsner Lavendel