onsdag den 25. august 2010

Min lille verden lige nu.....

Pfffff...... Endelig er jeg igen oppe og se lys efter at have ligget underdrejet, på grund af en omgang maveinfluenza, den var af en styrke som jeg heldigvis ikke har prøvet gennem de sidste mange år. Livet går lidt i slow motion og er ikke så sjovt lige nu, men forhåbentlig er jeg snart tilbage i normaltilstand, for der er altså slet ikke tid til den slags!

Men der er skam også positive ting at melde her fra træskolandet.
NOS journal (nyhederne over det hollandske TV1) meddelte i går aftes, at det sidste af de store projekter, der blev sat i gang efter Hollands store oversvømmelse i 1953, kaldet Deltaplanen, nu endelig er færdiggjort.

Arbejdet, der med næsten 50 års forsinkelse er blevet færdigt, ligger i den smukke frisiske by Harlingen ved Waddenzee (sjovt nok, så var Harlingen netop den første hollandske by hvor jeg overnattede - sammen med min familie i 1983) og projektet var ud over en dæmning rundt om havneområdet, hvorfra færgerne til Waddeneilanden sejler også en sluse.

Fotografiet, der er fotograferet af Meindert van Dijk, har jeg tyvstjålet på NOS hjemmeside.


Det lød voldsomt med 50 års forsinkelse, især når man tager nutidens diskussion om det stigende havspejl i betragtning og heldigvis var det knap så slemt som det lød. Allerede i 1965 blev der i Harlingen bygget en dæmning, der skulle beskærme byen imod vandmasserne fra Waddenzee, men denne havde status som sekundær dæmning, da den kun skulle fungere som et ekstra dige bag de højere havdiger.
Da miljøorganisationerne i 70´erne krævede stop for tørlægning af marsken, måtte dæmningen i Harlingen overgå fra at være sekundær dæmning til at være primær dæmning, hvilket den var 80 cm. for lav til at være. Først midt i 90´erne bevilgede regeringen penge til forhøjning af dæmningen. Også enkelte andre projekter rundt om Waddenzee, blandt andet digerne på Terschelling og Vlieland blev gjort højere i henhold til Deltaplanen.
Deltakommissær Wim Kuijken fortalte under et interview i nyhederne, at muren kan klare en stigning i havspejlet på 65 cm. Videre sagde Deltakommissæren , at Holland er det bedst beskærmede land i verden, men at der alligevel hele tiden skal udvikles og arbejdes for at gøre det bedre, både på grund af det stigende havspejl, men også fordi der vi bliver flere og flere indbyggere i Holland og dermed bliver der også flere værdier der skal bevares. En ny Deltaplan vil blive præsenteret på Prinsjesdag (den 3 tirsdag i September, hvilket er den dag forslag til næste års budget fremlægges).

24 kommentarer:

Kisser sagde ...

Godt du er på højkant igen :-)
Tak for en interessant fortælling om Deltaplanen.
Jeg husker svagt mine forældre snakke om den store oversvømmelse i 1953 (jeg var 6 år) - det var meget uhyggeligt.
Klem

Unknown sagde ...

Godt at du er på højkant igen - der er intet værre end en omgang maveinfluenza.
Vi er snart på vej til Tønderfestival - øv for en tur - det stormer voldsomt, så jeg håber campingvognen holder sig på vejen.
Torsdag spiser vi frokost i Flensburg sammen med vores døtre og så håber vi på lidt godt vejr og god musik i Tønder.
Knus fra Marianne.

Tina Liel sagde ...

Puh efter esådan en gang maveinfluenza er man godt tappet for kræfter. Pas godt på dig selv♥ Og 50 års forsinkelse lyder af lidt ;-) Spændende fortælling. KNUS♥

Annette sagde ...

Kisser, jeg har i mange år haft et frimærke fra Hollandshjælpen. Hvad der egentlig lå bag og katastrofens enorme omfang er jeg først blevet klar over, efter jeg er flyttet herned. Lad os håbe, at det aldrig sker igen.
Fortsat rigtig god ferie
Knus

Annette sagde ...

Marianne, jeg har lige checket DMI og det er først søndag der er chance for regn, så jeg håber at det bliver en skøn festival.
Jeg skulle selvfølgelig også lige forbi festival programmet og så at The Chieftains skal spille søndag. Det hænder med jævne mellemrum, at et af BBC programmerne sender en film om gruppen og dens musik og vi har været heldige et par gange at opdage det ved et tilfælde.
Knus og mor jer rigtig godt.

Annette sagde ...

Tina, du har fuldstændig ret og de kg. der er smuttet undervejs, de kommer hurtigt på igen, ØV.
Knus til dig dernede i varmen.

Lene sagde ...

God bedring med at komme helt på benene igen :-)

Pia sagde ...

Sikke da en omgang du har haft :-(
Danmark må kunne lære noget af Holland, så vi ikke skyller helt i havet.

Vedr. forskellighed om bl.a. æresport, så har vi også prøvet det her på vores lille vej. Og her kommer alle endda fra samme kommune, så man skal ikke mange gader væk, før "vi plejer" er noget helt andet.

Tina - omme i London sagde ...

Ydrk - det lyder grimt med maveinfluenzaen. Jeg haaber du er helt ovenpaa igen.

Ellen sagde ...

Puh, jeg føler med med dig - det er bare det værste, og en karklud er hård ved siden af det, man selv føler sig som efter sådan en omgang.
Slankekuren er effektiv, men som du siger, er langtidsvirkningen der desværre ikke...

Det er godt, at nogle af dine bekymringer vedr. oversvømmelser nede hos jer er gjort til skamme - vi krydser alle samme fingre for, at det aldrig må gå galt.

Annette sagde ...

Lene, tusinde tak skal du have. En god dag til dig deroppe i det nordjyske.

Annette sagde ...

Pia, ja det er sjovt at man ikke behøver at skulle længere væk end et par gader før traditionerne er anderledes, besynderligt. Men på den anden side set, det er jo nok lige præcis det, der gør det hele så charmerende og sjovt. En rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...

Tina, jo tak det begynder så småt at hjælpe. Men ferien står for døren og der er overhovedet slet ikke tid til sådan noget pjat ☺.
Jeg så lige på Facebook, at Danmark havde været i "Coast" i går aftes! ØV..ØV..og et ekstra ØV. Jeg zappede forbi og så, at der var Coast, men stoppede ikke for at se hvor de var, men gik i seng i stedet for. Nå, bedre held næste gang ☺

Annette sagde ...

Ellen, tak for din medfølelse og din beskrivelse af situationen passer fuldstændig. Men jeg har et velbegrundet håb om, at jeg er på rette vej.
Ja heldigvis ser det ud til at de gør andet end lige præcis at snakke, når det kommer til kystsikring, det beroliger mig meget ☺. Vi havde ellers snakket om, at det nok endte med at vi hellere måtte flytte til DK indenfor en overskuelig årrække, da I ligger højere end vi gør. Men nu behøver vi ikke at tage så drastiske beslutninger ☺. En rigtig god dag til dig.

Madame sagde ...

Rigtig god bedring, Annette, det lyder frygtelig ubehageligt med maveinfluenza. Spændende hvad du fortæller om Delta-planen og lad os håbe, at det aldrig går galt.
Varme klem og en god torsdag til dig!

May Anna sagde ...

Hej Annette
Uh ha, stakkels dig, som har haft maveinfluenza. Det er hårdt, når det står på og slemt bagefter at komme til hægterne. Jeg håber, at du er ved at være ovenpå igen.
Bedre sent end aldrig men det er godt nok mange år, at den kystsikring har været undervejs.
Den hollandske tradition med at skilte ved en barnefødsel er herlig. For mange år siden havde jeg en mandlig kollega ved navn Jordi. Desværre kan jeg ikke huske, hvorfra hans navn stammer, kun at bedsteforældrene kom et sted fra i Europa.

Kan du have en god torsdag

Michael Seeger Hanmann sagde ...

Det bliver mere og mere nødvendigt at sikre sig mod store mængder regn Annette, når man i disse dage ser rundt omkring i verden så er der nogle der har problemer med for meget regn, men det er godt at der bliver taget hånd om det på forhånd i Holland.
God aften Annette.

Inge sagde ...

Dejligt at du er ved at være frisk igen søde Annette. Varme knus til dig.

Bettys blog sagde ...

Det lyder som en slem omgang, du har haft. Godt du er i bedring.
Jeg synes, det må være skræmmende at bo i et land, der ligger så lavt. Men så hjælper dæmninger jo godt.
Da jeg var barn, havde vi en bog der hed 'Skumringsfortællinger' Èn af fortællingerne var bygget op om en hollandsk familie, der i sidste øjeblik blev reddet efter at have siddet på taget, jeg ved ikke hvor længe.
I lang tid havde jeg onde drømme og angst om oversvømmelse. Det har nok i midten af 50erne.
Jeg kommer til at tænke på det, når jeg læser dit indlæg.

Mia Folkmann sagde ...

Sikke noget med maveinfluenza; det er sørme aldrig sjovt. Jeg håber, at du snart kommer ovenpå igen. :-)

I disse tider er det vist en god idé med Delta-planen, og jeg vil tro, at der kommer flere og flere af den slags dæmninger i andre lande også.

Lone sagde ...

Sikke en omgang du har været igennem, Annette.
Jeg har, 7-9-13, kun oplevet det én gang. Det var hæsligt. Det værste var hovedpinen, som jeg husker det.

Jeg kan tænke mig, at Holland har et kæmpe problem, når vandstanden stiger i verdenshavene. Det er godt, der hele tiden findes nye løsninger til at afhjælpe eventuelle oversvømmelser.

Holland er et meget fladt land. Du har ikke så mange bakker på cykelturene :)

Rigtig god weekend til dig :-)

Bettys blog sagde ...

Hej Annette. Hvordan går det hos dig?? Det er længe siden, vi har hørt fra dig. Jeg håber, du har det godt, og at alt står vel til. Knus Betty

Lone sagde ...

Er du ude på nye opdagelser, Annette?
Eller er du blevet bedstemor? :)

Ser frem til at høre fra dig igen.

Mange hilsener til dig

Annette sagde ...

Kære alle, tusinde tak for jeres søde og dejlige kommentarer.
I går aftes kom vi hjem fra 14 dages dejlig ferie i Danmark. Hvor har vi dog nydt det, det har været en lang perlerække af dejlige oplevelser. Lige nu ser det lille hjem lidt kaotisk ud og ikke særlig ryddeligt.
Jeg melder mig straks på linien igen med referat ☺ fra ferien, hvor fødselen af lille Kristian d. 3 september selvfølgelig topper på listen over dejlige oplevelser.
Kærlig hilsen
Annette