søndag den 17. april 2011

Ardennertur…..

Husbond rundede i marts et skarpt hjørne og havde besluttet, at han allerhelst ville fejres i Ardennerne, omringet af børn, svigerbørn og børnebørn og til alt held, måtte jeg også komme med ☺. Huset blev lejet allerede sommeren 2010, det lykkedes desværre ikke at komme af sted på selve dagen, men tæt derpå.

Ardennen2

Jeg var lige så spændt, som resten af familien på, hvad der mon ventede os, idet husbond havde lejet huset uden min deltagelse ☺. Mens vi selv udlejede sommerhus i Danmark, gennem et stort dansk sommerhus udlejningsbureau, der også stod for rengøring efter udlejning, var det ikke småting, der mødte os, når vi nåede frem efter en lang køretur (opvask, der var sat i skabene uden at være vasket af, køkkenudstyr, der lå udenfor osv. osv. osv.). Derfor var det uhyre spændende at se, hvordan standarden i Ardennerne var.

Ardennen3

Midt i marts drog vi alle mod Chevron-Stoumont i Ardennerne, nogle havde længere at køre end andre, men vi var glade og taknemmelige for, at den lille familie fra Nordjylland godt gad køreturen.

Ardennen5

Alle mine bekymringer angående husets stand blev gjort til skamme, sjældent har jeg set et så rent og pænt vedligeholdt udlejninghus. Er der nogle, der skulle være interesserede i en ferie i Ardennerne, kender jeg et rigtig godt sted ☺. Vi nåede lige at få tømt bil og kigget rundt i huset, inden de næste 2 hold dukkede op og det sidste hold, min lille danske familie, nåede frem ved 21 tiden, heldigvis havde børnene klaret den lange køretur flot.

Boys & toys

Mens vi ventede på danskerne sørgede drengene for, at der var ild i kaminen, mens de filosoferede lidt over tilværelsen ☺.

verjaardag

Ud over, at vi fejrede husbonds fødselsdag, så var der ingen af børnene der vidste, at vi havde giftet os og da alle var kommet på plads, hev vi champagneflaskerne ud af køleskabet og de til lejligheden indkøbte romantiske petit fours kom frem og vi var parate til at fortælle dem nyheden. Det kom ikke som den helt store overraskelse for nogle af vore børn, enkelte troede endda, at vi havde giftet os for lang tid siden og bare ikke havde fortalt om det. Men som der var en der sagde, ingen information = ingen gaver ☺.

Bryllupsgave

Vi fik dog en helt fantastisk gave, der havde gjort turen med fra Danmark. Jeg havde fortalt en af mine søde veninder i Danmark om giftermålet, dog med ordre om, at hun ikke måtte fortælle det til nogle, der måske kunne komme i kontakt med min datter. Samme dejlige veninde havde sat himmel og jord i bevægelse, for at få både en bryllupsgave og en fødselsdagsgave med til Ardennerne, alt var camoufleret som fødselsdagsgave til husbond, så min datter ikke skulle fatte mistanke. Alt lykkedes og vi er begge utroligt glade for den flotte gave, tusinde tak begge to.

Lockheed

Ardenner regionen strækker sig ud over Belgien, også ind i Tyskland, Luxemborg og Frankrig. Det er et skovklædt og meget bakket området, hvor det højeste punkt er Botrange (694 m). Under 2. verdenskrig blev området kendt på grund af Ardenneroffensiven, hvor den tyske hær i december 1944 planlagde, at drive en kile ind i de allieredes frontlinje og indtage Antwerpen.

Karoline1Kristian

Lykke er, når børnebørnene Karoline på 5½ (i mormors hjemmesko) og Kristian på 6 måneder kom ind og vækkede os om morgenen, selv om deres stå-op-tider ikke helt passede med vores. Hold da op, hvor jeg savner det i hverdagen, men som en anden blogger, der ikke bor i samme land som børnebørnene skrev, så er det 100% kvalitetstid, når vi endelig er sammen.

Ontbijt

Dagene gik med traveture, bilture, diverse spil og hygge, det var total afslapning og der var endda nogle der meldte ud, at de havde ferie og slappede endnu mere af end andre ☺.

Stijn en Karoline bij Coo

Vi besøgte blandt andet vandfaldet ved Coo i floden Amblève. Vandfaldet, der har en højde på 15 meter, anses for at være et af de vigtigste vandfald i Belgien. På vej ned til vandfaldet, var det dejligt at se, at Karoline efterhånden bliver mere og mere tryg ved at være sammen med hollænderne. Waterfal van Coo1

Coo

Meningen var, at alle vore børn, sviger- og børnebørn skulle være blevet til tirsdag, men lille Kristian blev desværre syg med opkastning og diare. Da det ikke forsvandt, blev den hjemlige læge konsulteret, heller ikke hans råd hjalp og derfor blev den lille familie enige om, at køre hjem allerede mandag eftermiddag. Onsdag dukkede Kristians første tand frem og vi var alle lettede over, at det var årsagen til sygdommen.

Ardennen6

Vi nød at køre rundt i det smukke område, hvor der hele tiden var noget nyt og spændende at se.

Fleur verjaardag

Tirsdag havde min bonusdatter fødselsdag og da hun og hendes kæreste skulle af sted tidligt tirsdag morgen, blev vi enige om at fejre fødselsdagen mandag aften. Jeg havde i farten glemt alt om, at der til enhver hollandsk fødselsdag hører guirlander, men det er utroligt hvad Albert Heins wc papir kan gøre, især når vi har en meget kreativ svigerdatter i familien ☺.

Genieten van de vakantie

Sidste hold børn kørte hjem tirsdag eftermiddag, det var hårdt for dem at komme af sted, idet tirsdagen bød på pragtfuldt vejr. Men onsdag var arbejdsdag, så der var ingen vej udenom. Men vi ville gerne have beholdt dem lidt længere ☺.

Barrage de L´ourthe

Onsdag var vi på tur og så blandt andet Barrage de L´ourthe, en stor opdæmmet sø, der skal understøtte kommunerne Aisne og Ourthe med drikkevand. Det siges, at søen indeholder 2,5 mill. m3 vand, om det er nu er korrekt eller ej, det ved jeg ikke, men imponerende var den i hvert fald. Vi opgav dog at trave den 13 km. lang tur rundt om søen.

Houffalize1

Senere kørte vi til Houffalize, hvor vi spiste frokost og travede rundt i et par timer. Byen er kendt som turistby og at den er velbesøgt, er der ingen tvivl om. Engang for år tilbage, var vi på vej til Frankrig og forsøgte at få et hotelværelse  for natten i Houffalize, men alt, selv det mindste kosteskab, var optaget. Det endte med, at vi kørte til Luxemburg by, slog bilens sæder ned og sov der, jeg husker især den vidunderlige udsigt, da vi vågnede (den kompenserede 100% for øm ryg, manglende bad m.m. ☺).

Houffalize2

Under 2 verdenskrig havde Houffalize en strategisk position, det var her generalerne Montgomery og Patton mødtes. Under Ardenneroffensiven blev byen flere gange bombet af de allierede og et vidne om grusomhederne fra dengang står centralt på Place Roi Albert, en kampvogn af typen Panther, fra 116e Panserdivision.

Ardennen7

Efter Houffalize var vi en smut over grænsen til Luxembourg for at få tanket benzin til næsten ingen penge ☺. Mens vi kørte rundt i området lagde jeg mærke til, at så godt som hvert eneste hus havde vasketøj hængende ude, blafrende i vinden. Det er noget, som jeg af og til godt kan savne, bevares jeg har da vasketøj ude og tørre her, men det foregår på et lille stativ. Der er altså ikke noget så dejligt, som at ligge sig i en seng med rent sengetøj, der har hængt på snoren og tørret i solen ☺.

La Gleize

I La Gleize, tæt på hvor vi boede, besøgte vi museet december 1944, et meget indtryk vækkende lille museum, der ud over flotte opstillinger med erindringer og situationer fra 2 verdenskrig, også fortalte historien om Obersturmbannführer Jochen Peiper. Selv om byen La Gleize blev frygtelig ødelagt under 2. verdenskrig, så finder jeg alligevel den historie, som den meget snakkesalige museumskustode fortalte, rørende. Han fortalte, at museet for et par år siden havde haft besøg af et par ældre tyske herrer og mens de vandrede rundt, opdagede de pludselig fotos af sig selv, på plancherne af fotos med tyske officerer. Den ene af museets grundlæggere, nu en ældre mand, der hver dag besøger museet inviterede de tidligere tyske officerer med hjem. Selv om 2. verdenskrig og alle dens grusomheder aldrig må blive glemt, så finder jeg det rørende af den gamle mand.

Chaudfontaine1

På vejen hjem til huset, passerede vi byen Chaudfontaine. Jeg ved ikke om kildevandet Chaudfontaine sælges i Danmark, men her sælges det overalt og der reklameres jævnligt for det i TV. Reklamen viser, et par der sidder på en restaurant nær havet. De bestiller og får selvfølgelig en flaske Chaudfontaine, derefter bliver de optaget af et eller andet og observerer derfor ikke, at en blæksprutte snupper Chaudfontaine flasken. Blæksprutten og alle dens venner i havet, bliver selvfølgelig overmåde glade og begynder at danse, efter der er hældt Chaudfontaine ud i havet ☺.

Jeg altså ingen blæksprutter i Chaudfontaine!!!! Men til gengæld opdagede vi et eller andet bygningsværk, der var bygget ind i en klippevæg. Da vi kom lidt nærmere, kunne vi se, at det var kilden, hvorfra vandet kommer og pludselig kom en bil kørende op foran og ud stiger en mand med et hav af plastflasker….. Jeg var ikke beruset af Chaudfontaine, da jeg tog billederne, men da jeg måtte zoome ret kraftigt, behøvede jeg støtte og støtten var altså skæv ☺.

Chaudfontaine2

Enkelte familiemedlemmer har luftet tanken om, at det skal være en årligt tilbagevendende begivenhed, at vi alle skal mødes et eller andet sted, spændende at se, at det vil lykkes.

15 kommentarer:

Nille sagde ...

Det lyder som en dejlig ferie - og tillykke med den runde dag! Jeg har selv været i Ardennerne flere gange med arbejde; desværre er de smukke steder tit umulige at komme til uden en bil! Det er synd, for der er virkelig mange smukke steder at besøge uden for byerne.

Jeg er glad for, at du skriver om Belgiens historie under krigen; det er et relativt ukendt kapitel for mange dansker, tror jeg - at Belgien var så hårdt ramt af kampe i både den 1. og den 2. Verdenskrig.

Det ville da være en hyggelig familietradition - jeg håber, at I får det stablet på benene!

Hav en dejlig søndag - og forhåbentlig får du lige så meget sol og varme i den kommende uge som os :-)

May Anna sagde ...

Tillykke med husbonds fødselsdag.
Det lyder til at I har haft en rigtig dejlig familieferie og nydt hinandens samvær.
Vasketøj, som har tørret i det fri er nu en gang nr. 1, men tørresnoren har desværre fået en afløser som hedder tørretumler.

Rejen sagde ...

Det lyder som en rigtig dejlig ferie/fødselsdag med familie og især børnebørn...Der ser meget smukt ud i Ardennerne...Dejligt med frisk kildevand!!!...Håber at I får stablet en ny tradition på benene, det lyder som en god idé...;-D knus og hav en god påske..

Conny sagde ...

Kære Annette
Tak for en dejlig beskrivelse af jeres tur til Ardennerne med familien,jeg synes det er spændende, at du fortæller hvad der skete under 2.verdenskrig de steder hvor i var i Belgien, for er rigtig hvad Nille siger det meget lidt jeg har hørt om Belgien og 2.verdenskrig.Jeg håber du kan få det gjort til en familietradition.
Jeg vil ønske jer begge en rigtig god påske.

Ellen sagde ...

Først og fremmest tillykke med din runde mand ;-)
Det var da en herlig tradition, I kunne få startet her - det lyder som om I alle kommer godt ud af det med hinanden. Jeg kan dog godt forstå, hvis lille, søde Karoline er en lille smule tilbageholdende... hun må trods alt have lidt sprogproblemer. Eller...?

Jeg kan godt lide dine venners opfindsomhed mht. bryllupsgave, og man bliver jo helt misundelig over den lækre Le Creuset-ting, som også ville passe perfekt i mit nye køkken :-D

Det var godt, at Kristians dårligdom 'bare' var tandudbrud, men lidt ærgerligt, at de nåede at tage hjem, inden det afsløredes.

God påske til dig, Annette :-)

Inge sagde ...

Hvor skønt at have alle samlet.. Det lyder bestemt som en god tradition I har fået startet op der Annette.. :-)
Og selvfølgelig stort tillykke med mandens runde dag :-)

folehave's univers sagde ...

Endnu en dejlig beretning fra dig, Annette. Altid spændende at blive informeret om de steder I kommer. Dejligt med familie træf, god tradition. God dag her fra Fyn.

Annette sagde ...

Nille, at jeg af og til skriver lidt om Belgien og landets historie har flere årsager. Som du sikkert har fornemmet, så har jeg et blødt punkt for dit land, historie har altid haft mine store interesse og jeg finder Belgiens og Hollands historie tilbage i tiden uhyre interessant. Sidst, men ikke mindst, så er både Frank og jeg meget interesserede i både 1. og 2. verdenskrig. Så alt i alt så kan det næsten ikke være anderledes.

Jeg har kun været i Ardennerne en gang tidligere, en forlænget weekend i Han-sur-Lesse. Der var bestemt intet negativt at sige om hotel eller omgivelserne. Men det faktum, at jeg fra vort vindue kunne se, at 2 hunde, der levede deres liv i fuld sol på taget (dog fladt) af en tilbygning til et hus gjorde, at jeg synes weekenden var frygtelig. Bevares hundene fik vand og mad og de blev lukket ind for natten, men det ødelagde min weekend, må jeg ærligt indrømme. Men jeg har bestemt fået min tiltro tilbage, Ardennerne er et vidunderligt sted ☺.

Åh ja, solen skinner fra en skyfri himmel og jeg er så naiv, at jeg er ved at pakke vintergarderoben væk og erstatte den af sommergarderoben ☺.

En rigtig skøn dag til dig dernede sydpå.

Annette sagde ...

Manna, tak skal du have.
Der var ikke noget bedre end vasketøj, der var tørret på snoren i sommerhuset i Tranum, ca. 100 meter fra Vesterhavet. Den duft af hav og salt, var bare så vidunderlig.
Mens jeg boede i DK, har vi altid haft tørretumbler, men vi har valgt det fra hernede. Indrømmet, det er et bøvl uden lige at få tøjet tørt, men indtil videre er det lykkedes.

Annette sagde ...

Annemarie, også en rigtig dejlig påske til dig.
Jeg håber, at det gode vejr, der er lige nu bliver ved i alle påskedagene, både hos jer og os.

Annette sagde ...

Conny, jeg håber også at vi kan få det gjort til en familietradition, det var dejligt at have alle "ungerne" omkring sig.
Jeg prøvede at komme ind på din blog i går, men det lykkedes ikke. Håber jeg har mere held i dag.
Også en rigtig god påske dig og Poul.

Annette sagde ...

Ellen, du har ret, sproget har altid sat sine begrænsninger. Men det var sjovt at observere denne gang, min svigerdatter havde taget ingredienser med, så hun og Karoline kunne bage småkager sammen og de snakkede uafbrudt....på hver sit sprog og fik nogle fine kager ud af det. Men jo større tilliden bliver, jo mindre tror jeg, at sprogbarrieren betyder og vi er der jo altid til at kunne oversætte, når/hvis der opstår et behov ☺.
Jeg tror jeg har fortalt dig, at jeg engang købte en Le Creuset pande, som jeg har byttet med svigersønnen, fordi den er så tung. Dette ovnfaste hjerte er bare så let og dejligt og jeg har da overvejet, om jeg skal foreslå svigersønnen at vi bytter tilbage, så jeg kan få stegepanden igen ☺.

Også en rigtig dejlig påske til jer.

Annette sagde ...

Inge, tak skal du have.
Ja, det var dejligt at have dem alle samlet. Det sker alt for sjældent og når det endelig sker, så er det som regel kun til en middag.

Annette sagde ...

Anna, tusinde tak skal du have. Jo, det er dejligt, når vi har alle "ungerne" omkring os og kulturforskellene langsomt blødes op ☺.
En rigtig dejlig mandag eftermiddag til dig.

Jønne sagde ...

Tusind tak for en fin rundvisning i Ardennerne, det er jo som altid meget informativt når det kommer fra din hånd. Vi har en gang overnattet i nærheden af Spa på en ferie. Kun en nat så vi oplevede ikke rigtig noget. Det var godt at i havde nogle gode dage sammen alle familierne.
Hav det godt derude i Holland...