søndag den 17. juli 2011

Hvor får I alle de ord fra?

Husbond sagde forrige weekend ”Det er da utroligt som I kan snakke, hvor får I alle de ord fra?”.

Anledningen til denne bemærkning var, at min veninde og hendes mand var på besøg. Nu er der sådan set emner nok at tage fat på, når vi er sammen og jeg er helt sikker på, at vi sagtens kunne have fortsat med at snakke ud over weekenden. Min veninde og jeg har kendt hinanden siden vi gik i 6 klasse, men det er egentlig først da vi blev naboer i 1974, at den mere intense snak begyndte. Min venindes mand kommer fra den by, hvor mine forældre flyttede til, da jeg var 16 år, så vi løber heller ikke lige tør for samtaleemner ☺. Vi har spillet kort sammen i over 25 år, bowlet med forskelligt held, alt afhængig af hvor mange nyheder vi nu lige skulle have drøftet under kampen, i næsten lige så mange år samt haft mange andre oplevelser undervejs gennem årene.

Alle venskaber er dejlige, nye som gamle. Men der er noget specielt over dem, der går mange år tilbage, man kender hinanden på godt og ondt ☺. Blandt andet kan jeg tillade mig at eksperimentere i køkkenet og afprøve nye opskrifter, uden de sidder og rynker på næsen, for det er bestemt ikke første gang, de har været udsat for et eller andet besynderligt eksperiment udi madkunsten, når jeg har stået ved komfuret. Det får mig til at tænke på, at engang for mange år siden, da fandt min veninde og jeg ud af, at vi skulle servere gamle danske retter til vore kortaftener. Min veninde gjorde mig den enormt store glæde, at lave fyldt hvidkål og det smagte endda næsten som mors og mormors, da jeg var barn. Yderligere, så har hun altid stået parat til at lytte og komme med gode råd, når jeg har haft brug for det. Sådanne mennesker skal skattes ☺.

Vi fik de skønneste Piet Hein lysestager som forsinket bryllupsgave og det kunne ikke have været bedre valgt. Som dansker kender jeg naturligvis Piet Hein fra hans gruk og nu også fra hans design. Hvis man til gengæld er hollænder, så er det en helt anden Piet Hein man kender, det er søhelten Piet Hein, der levede fra 1577 – 1629. Han var blandt andet medlem af det hollandske Øst indiske kompagni og senere blev han vice admiral for det hollandske Vest Indiske kompagni. Yderligere, så var en enorm stor pose blade med fra Danmark og det er jo guld værd for en udenlandsdansker ☺.

Om søndagen kørte vi til ´S Hertogenbosch (den Bosch), hvor vi efter et ”lille beskedent” broodje gezond med tilhørende fadøl til frokost, travede rundt i byen.

Engelske skønheder

Drengene var selvfølgelig meget optagede af disse 2 engelske skønheder.

Kerkstraat

Vi måtte lige vise gæsterne denne smukke gavl på Kerkstraat nr. 34, som vi altid beundrer, når vi er i byen. Gavlen, der er lavet i egetræ i nygotisk stil, stammer fra 1860. Jeg mener at have hørt, at det er den ældste gavl i byen, men det er jeg ikke helt sikker på. Som det ses, så er der udsalg overalt, men desværre har Holland ikke de samme fleksible åbningstider som Danmark, kun i turistområderne må der holdes søndagsåbent.

Gavl digt

Når jeg dør,
så helst,
som
Zarah Bernhardt.
Dramatisk,
storstilet,
gribende.
Og så
igen opstå
for blomsterne.

Historien meldte ikke noget om, hvem der gerne ville dø på denne måde.

Verwersstraat

Turen gik videre gennem Verwersstraat, den siges at være den mest chikke gade i den Bosch hvad forretninger angår. Om det er korrekt, ved jeg ikke, men til gengæld ved jeg, at der er de skønneste gamle huse, der for fleres vedkommende, daterer sig helt tilbage til det 16 århundrede.

Huis

Vi var omkring Markt, hvor der tilbage i middelalderen blev solgt mejerivarer. Da vi var der var der en eller anden form for festivitas med en - for os - ukendt sanglærke på podiet.

Binnendieze1

Man kan i centrum af den Bosch foretage den mest fantastiske sejltur på Binnendieze. Man sejler under gadeniveau og kommer derved under mange huse og en enkelt kirke. Vi plejer som regel at tage gæster med på denne tur, men i søndags var der over 2 timers ventetid på at få plads i en af bådene, så det opgav vi til næste gang de kommer på besøg.

Binnendieze2

Det er en sejltur, som jeg vil anbefale alle der kommer i nærheden af Den Bosch, at prøve. Som skrevet, så sejler man langt under gadeniveau, umiddelbart vil jeg tro 3 – 4 meter og der er – når guiden af og til har behov for at trække vejret – fuldstændig stille. Selv man er i en storbys travle centrum, så høres ingen gadestøj overhovedet.

Binnendieze3

Det er da idyl for alle pengene ☺.

Binnendieze4

Under turen sejler man også udenfor bymuren, så man fra vandkanten kan se byens fæstningsanlæg. Flere hollandske byer har den slags sejlture, vi har været så heldige at være på flere af dem, hver især er de anderledes, men jeg synes, at den i den Bosch og i Amersfoort har været de mest imponerende.

23 kommentarer:

Conny sagde ...

Kære Annette
Jeg kan godt forstå, at i har meget at snakken om du og din veninde.Det må være dejlig,at få et stykke dansk design, når man ikke bor i Danmark.Igen ,igen nogle dejlige billeder af gamle huse, som du ved jeg elsker at se.Jeg vil ha fundet billederne frem fra vores tur til Holland for, at se om vi har været nogle af de steder du viser.
Kan du have en dejlig mandag

Ellen sagde ...

Løbe tør for samtaleemner! Hvordan gør man det???
Nej, det kan jeg sandelig godt forstå, at I ikke gør, men det er nok en pigeting, sådan noget ;-)
John kan heller ikke rigtig forstå, at tre piger kan snakke i én uendelighed en hel weekend, men han under os da gerne, at vi gør det...
Og så tror jeg, at du sætter endnu større pris på det, når du er flyttet uden for Danmarks grænser. Som vi før har 'talt om', sætter det alting i et andet perspektiv.
Ha' en dejlig mandag :-)

Nille sagde ...

Hihi! Jeg synes jo, at fransktalende taler meget mere end os danskere - men når danskere er sammen, bliver der talt meget. Og selvfølgelig endnu mere, når det ikke er hver dag, man ses!

Det lyder som et fantastisk venskab - og gaven var usandsynligt velvalgt må jeg sige!

Jeg har aldrig været i den Bosch, men man genkender jo stilen fra Flandern - utroligt smukt og idyllisk.

Hav en dejlig mandag!

Hannie Mommers sagde ...

Well known story. Perhaps you know what they say about holidays: if 2 women go on a holiday together and went back home, they call each other two hours later and start talking on the phone for ages, if 2 men went on a holiday together, the won't see each other for weeks after they get back. :-)
Den Bosch' boattrip is great, isn't it. Did you see my pictures of it? http://foto.hanniemommers.nl/dagtrip/bosch.html

Unknown sagde ...

Dejligt med besøg af gamle venner.
Smuk tur i tog dem med ud på. Jeg er vild med billederne med broerne - utroligt flotte spejlinger - den tur må jeg prøve.
Jeg tror jeg må støve din blog igennem fra ende til anden og lave en liste over det vi MÅ se når vi kommer til Holland næste år - du er en god ambassadør for dit nye land.

Klem herfra.

Inge sagde ...

Nej løber tør for ord gør vi aldrig, og slet ikke sammen med gode venner, hverken gamle eller nye.. :-)
Dejlig tur I har været på.

Tina - omme i London sagde ...

He he - saadan siger min elskede ogsaa om mig og min veninde. Han paastaar han aldrig har hoert nogen snakke saa meget som os, naar vi kommer sammen. :) Vi hygger os bare og lader ham undre sig.
Kanalturen ser skoen ud!

Tina Liel sagde ...

Sikke et skønt venindeskab♥ Og smukke billeder - du er altså en fantastisk ambassadør for Holland. Knus

Annette sagde ...

Conny, hvor ville det være sjovt, hvis vi var heldige og ramme et sted, hvor I har været også. Så vidt jeg husker, så var i oppe og se tulipaner, har jeg ret i det?
Jeg må indrømme, at vi kører ikke så meget rundt, som vi gjorde de første år jeg var hernede, det er som om vi ikke helt orker de lange køretur når vi når weekenden, mon det kan have noget med alderen at gøre ☺ ☺ ☺.
Forhåbentlig går det godt med Pouls ryg?
En rigtig god torsdag til dig.

Annette sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Annette sagde ...

Ellen, som altid, så ved du lige præcis hvad jeg mener, man kan simpelthen ikke løbe tør for emner efter så mange år.
Jeg har heller ikke spor problemer med at sætte mig ind i, hvordan snakken er gået på pigeweekenden i den svenske idyl ☺.

Jeg glemte at skrive til dig, at du måske får en hilsen fra Holland. Hannie Mommers synes, at det var sjovt med "famileskabet", som jeg forklarede hende, så måske du får en hilsen fra hende, sådan fra den ene "Mommers" til den anden ☺. En dejlig torsdag til dig.

Annette sagde ...

Nille, jamen er det ikke dejligt, at der er så mange emner der skal drøftes, uanset om det er på fransk eller dansk. Måske at franskmændene er lidt mere livlige under samtalen ☺.

Ja, du har så mange dejlige steder nede hos dig, som minder meget om den Bosch. Hvor jeg dog elsker de gamle byer, som findes både hos jer og her. Selvfølgelig har vi også byer i Danmark, hvor gamle bygninger har fået lov til at blive stående, men sjældent i så høj grad som her.

Jeg når desværre ikke rundt på bloggene i aften, for at se om du har været hos lægen med din tå. Jeg var oppe 02.45, så lige nu kan jeg rigtig godt mærke, at jeg bestemt ikke er 17 længere ☺.

En skøn torsdag til dig.

Annette sagde ...

Hannie, I have just your fantastic pictures from the boattrip. I also noticed, that you have a picture from the shop, where I can walk around for hours and hours ☺. Have you ever been on the boattrip in Amersfoort? Different, but also very interesting.

Annette sagde ...

Marianne, tusinde tak skal du have. Jeg er glad for, hvis jeg kan give jer nogle ideer til hvad I skal se, når I kommer herned ☺.
Klem til jer helt deroppe nordpå.

Annette sagde ...

Inge, nej er det ikke dejligt ☺. Det hele ville da være så kedeligt, hvis vi bare sad og sagde ingenting.
Knus og en skøn torsdag til dig.

Annette sagde ...

Tina, ja de skal jo have noget at spekulere på de mænd, ikke sandt. Selv om min veninde og jeg også let kunne finde emner, da vi boede i DK, så er det som om der er mange flere ting, der skal diskuteres igennem nu ☺.
En skøn torsdag til dig.

Annette sagde ...

Tina nede i varmen.
Tusinde tak, nu rødmer jeg ☺. Men du er bestemt heller ikke nogen rinde ambassadør for dit land. Du får mig altid til at længes efter sol, varme og hvide strande når du viser os dine skønne billeder ☺.
Knus og en dejlig torsdag til dig.

Madame sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Madame sagde ...

Hvor er det dog smukt at se dine billeder, Annette, og det lyder som et fantastisk venskab, I har. Kvinder er vist som regel bedre til det med ord :O)
Ha' en dejlig aften, klem!

Pia sagde ...

Jeg skrev en kommentar, men hvor den er blevet af må guderne vide. Jeg kunne ikke forstå hvorfor der kom svar til alle de andre men ikke til mig, det ligner da ikke dig :-)
Nå, jeg skrev noget om at godt med gode venner, og lige det der med forsøg med maden, er noget vi tit praktiserer for hinanden. Det er altid spændende og ganske afslappet.

Annette sagde ...

Madame, jeg tror du har ret i det med ord ☺.
En dejlig fredag og weekend til dig, klem

Annette sagde ...

Pia, det var da mærkeligt, jeg har ikke set kommentaren, men af og til opfører Blogger sig mystisk.
Selv om det aldrig kniber med emner mellem min veninde og mig, så kunne vi jo - hvis emnerne nu skulle slippe op - altid snakke om de mærkelige retter igennem de mange år ☺.
En rigtig dejlig weekend til jer.

Hannie Mommers sagde ...

Hey Annette, A good tip about Amersfoort. I come there every two years for the PaperBienal which I can absolutely recommend to you. So I should combine it!