mandag den 12. december 2011

En lørdag i det nordlige…..

Tilliden til Nederlandse Spoorwegen er nu genoprettet!!! De gjorde det godt i lørdags, rigtig godt endda, ingen forsinkelser eller aflyste tog, alt gik planmæssigt.

Vi får jævnligt et tilbud i postkassen/computerens inbox om en hel dags togkørsel rundt i Holland for næsten ingen penge og hver gang siger vi til hinanden, at det kunne være sjovt at prøve, men indtil i lørdags er det kun blevet ved snakken.

Målet for lørdagens tur var Groningen, en tur på 304 km. hver vej og til en for mig ukendt del af Holland.

Vi startede ud med toget kl. 8, det i sig selv var lidt af en bedrift på en lørdag morgen, men det lykkedes og vi var efter et par togskift i Groningen 11.14.

Det første, der mødte os udenfor banegården var Groninger Museum!!! Det kan man så mene om hvad man vil, men så vidt jeg har kunnet læse mig frem til i diverse udklip fra blade, så er museet kendt ude i den vide verden og kendte personer som Bono fra U2, Michael Gorbatjov og Joan Collins har åbnet udstillinger på museet.

Groninger museum

Efter en hårdt tiltrængt cappuccino blev byens gader indtaget og vi opdagede, at der i forbindelse med lørdagens marked var en lille byfest med pariserhjul, hvilket jeg ikke kan huske nogensinde at have været oppe i, så det skulle selvfølgelig prøves.

Pariserhjul1Pariserhjul2

Det var en stor oplevelse at se Groningen fra oven, faktisk havde jeg troet at byen var meget større, end den egentlig viste sig at være.

Groningen1Groningen2

Vi fik bl.a. set et af byens kendetegn, det smukke og lidt skæve Martinitoren fra oven. Husbond fortalte, at han for kort tid siden havde hørt i radioen, at man var i gang med en undersøgelse af tårnets klokker, idet man frygtede, at de beskadiger tårnet. Tidligere havde tårnet 4 klokker, men det blev i 1995 udvidet med 8 og siden da er der blevet registreret vibrationer i tårnet og revner i murene. Det var nu ikke årsagen til, at vi ikke tog den lange tur op til toppen af tårnet, men vi havde jo ligesom set byen fra oven via pariserhjulet.Martinitoren

Jeg havde i et udklip læst noget om Kornbørsen i Groningen, som jeg ikke helt forstod. Men da vi stod foran bygningen, var jeg helt med på hvad det drejede sig om. Man har simpelthen lavet en Albert Heijn (den hollandske superbrugs) i Kornbørsen, en smuk gammel bygning fra 1826. Umiddelbart synes jeg, at det var lidt synd for den smukke gamle bygning, men på den anden side set, hvorfor ikke? Der er jo også apotek i Jens Bangs Stenhus i Aalborg og det har jeg egentlig aldrig tænkt over, at det var besynderligt. Jeg glemte at tage et foto af kornbørsen og har derfor lånt fra Internettet.

Korenbeurs

Men til gengæld, fik jeg et billede af det smukke kakkelmaleri, der findes i forhallen. Desværre blev det lidt uldent, men det er da muligt at se, at det drejer sig om en gave fra kornhandlerne i Amsterdam og Rotterdam, som tak for hjælpen til kornhandlerne i Groningen i årene 1944 – 1945.

Korenbeurs1

Vi snakkede flere gange om friheden ved at køre med tog (når de altså kører problemfrit) og at man ikke skal betale en eller anden uhyrlig sum for parkering samt at man kunne tillade sig mere end 1 glas vin til aftenens middag osv. Men den manglende bil på P-pladsen satte også sine begrænsninger for mængden af indkøb. Der var ellers nok af ting der fristede, men intet der ikke kunne undværes og de par småting, som jeg havde sat mig i hovedet, at de 2 små i Danmark skulle have fra Groningen, dem synes jeg ikke lige jeg fandt.

Groningen3Groningen4

Groningen5Groningen6

Efter godt og vel et par timers traven rundt i den smukke by, var vi lidt i tvivl om hvad vi skulle. Blive i Groningen eller måske tage et andet sted hen, vi var jo frie til at gøre lige præcis hvad vi ville. Vi snakkede lidt om at tage til Leeuwarden, aftensmad i Amsterdam var også inde i billedet. Men enden på snakken blev, at vi tog toget til Assen, der ud over at være hovedstad i provinsen Drenthe, også er kendt for sine motorcykelløb.

Assen1

Assen var ikke helt hvad vi havde forventet eller måske skyldes det, at vi ikke gik på de rigtige steder.

Assen2Assen3

Byen var fyldt med, hvad jeg vil kalde japanske lygter, men da vi var i ”Chinatown Assen”, så må det være kinesiske lygter. Indtil i dag troede jeg, at det var byens juleudsmykning, men det drejer sig simpelthen om, at byen fra 17 november til 15 april er vært for en udstilling om ”Det gyldne århundrede fra Kina”.

Assen5

Efter godt og vel en times tid, hvor en stor del af tiden blev brugt i en boghandel med mange, mange fristelser, var på parate til at drage videre og igen opstod spørgsmålet ”Hvad nu?”

Assen4

Vi blev enige om, at prøve om det var muligt at få aftensmad, uden at have reserveret, i Zwolle.  Jeg er glad for at have set både Groningen og Assen, men Zwolle, den er helt speciel, sikken en by! Desværre var vi efterhånden ved at være sidst på dagen og mørket var begyndt at sænke sig, da vi ankom til den smukke gamle Hansestad.

Zwolle1

Da vi kom ud fra stationen, var det som om vi blev omfavnet af skønhed, jeg må simpelthen tilbage til den by……snart. Vi valgte at følge skiltene mod centrum og kom til den imponerende byport Sassenpoort, der stammer fra slutningen af de 14 århundrede og begyndelsen af det 15 århundrede. Den var en del af byens voldanlæg og er bygget i natursten. Der er ikke noget at sige til, at Sassenpoort står på UNESCO´s liste, der indeholder 100 bevaringsværdige Nederlandske bygningsværker.

Sassenpoort Zwolle

Overalt hvor vi kom frem dukkede et nyt smukt gammelt bygningsværk frem og for søren, hvor var det trist, at klokken var blevet så mange, at mørket havde sænket sig over byen eller måske var det netop det, der gjorde den så fantastisk.

Jeg har i lang tid gerne villet spise på en restaurant i Zwolle (De Librije), men da det er en begivenhed, man ikke lige farer ud i pga. prisen og da vi ikke havde bestilt bord, blev det ikke der middagen blev indtaget, men til gengæld på en italiensk restaurant “La Toscana” på Oude Vismarkt. Det var et skud i tågen, idet vi intet anede om restauranter i Zwolle (altså ud over den, som jeg gerne har villet besøge gennem de sidste 2 - 3 år), men vi blev bestemt ikke skuffede. Vi fik et fantastisk middag i hyggelige omgivelser og med en herlig betjening.

La Toscana

For år tilbage havde vi en stamrestaurant i Den Bosch, siden den desværre lukkede, har vi ledt efter en ny restaurant som vi kan udnævne til vores stamrestaurant. Jeg tror, at “La Toscana” let kunne overtage pladsen, hvis det altså ikke lige var fordi den ligger godt og vel 150 km fra hvor vi bor.

Efter den skønne middag var det på tide at komme sydpå, første del af turen gik til Utrecht, hvor jeg var fast besluttet på, at jeg ville prøve at smage en kop Starbucks kaffe, men det lykkedes heller ikke denne gang, idet der kun var 4 minutter til afgang mod Den Bosch.

treinrose

Men til gengæld lykkedes det, at få den smukke rose, som jeg fik foræret på “La Toscana” hjem i hel tilstand og den står endda endnu. Vi var hjemme 21.26 efter en skøn dag med mange oplevelser. Tak til Nederlandse Spoorwegen for en god dag med fin service til 15.50 € pr. person.

35 kommentarer:

Unknown sagde ...

Det lyder som en rigtig spændende og oplevelsesrig tur. Byerne har deres helt specielle charme når vintermørket sænker sig, men du må tilbage til Zwolle engang når der er lyst.

Klem herfra.

Inge sagde ...

Sikke da en skøn tur I har været på, godt jeres Sporwege opførte sig ordentligt.. :-) Knus og en skøn aften til dig.

Mai-Britt, den danske slikmund sagde ...

Dine billeder viser at det var en skøn dag!
Hvor har du tilmeldt dig for, at få supertilbud ind ad døren/computeren? Vi får aldrig den slags tilbud og nu da Henks datter bor i Friesland kunne det da være sagen at benytte sig af! Hendes mand er iøvrigt fra Assen. De boede først her i Delft men kan kunne ikke vende sig til "storbyen" (fnise...) så de flyttede tilbage nordpå og der er bestemt dejligt i den lille by hvor de bor nu.

Rejen sagde ...

Det lyder som en dejlig tur, med masser af oplevelser og måske flere i vente...Dejlige billeder og godt at togturen bare gik som det skulle, så er det jo en fornøjelse at tage med toget...;D Knus

Anonym sagde ...

Skønt museum - meget anderledes, men flot, synes jeg.
Den ide med billige togture er rigtig god - den kunne vi godt bruge her i DK - men det kan vi måske i virkeligheden også, hvis man kan rejse på en hverdag... Det må i givet fald blive senere for Johns og mit vedkommende :-)

Det er utroligt, så meget du lærer os om Holland - og du beskriver det så godt ... jeg får virkelig lyst til at studere dit nye land nærmere.

Jønne sagde ...

Jeg har måske sagt det før men så gør jeg det igen. Det er jo som at være der selv med dine billeder og beskrivelser af byer og steder du færdes. Det var en supergod ide med sådan en togtur til en ukendt egn. Det ser sjovt ud det museum i Groningen, det ligner en fantasitegning i en børnebog der er blevet til virkelighed. Jeg kan også se at toget til Zwolle 15.48 kørte via Beilen! Da ringede klokkerne oppe i mit hoved for det var jo der der fandt en togkapring sted tilbage midt i 70'erne. Det må have printet sig godt fast på nethinden for jeg ser stadig det gule tog for mig hvor dræbte gidsler bare blev smidt ud gennem døren. Jeg mener det var rigtig mange dage toget bare holdt der på skinnerne. Jeg har af en eller anden grund aldrig glemt bynavnet Beilen. Sidenhen har jeg selv været der med stålplader men kan ikke huske noget specielt det var bare en by som alle de andre.
Heldigt at toget kørte helt hjem denne gang for der var jo ingen til at hente jer i Den Bosch!
Jeg siger tak for turen..

Bettys blog sagde ...

Sikke en fin anledning til at tage på togtur. Så billige billetter.
I fik virkelig meget ud af dagen. Det er spændende at læse om jeres oplevelser.
Du er vel nok en super ambassadør for Holland. ;-).
Man får lyst til at rejse i dine fodspor.
Du skulle tage og skrive en bog "I Annettes fodspor i Holland"
Jeg ville købe den. ;-)

Annette sagde ...

Marianne, hvis I er til gamle (rigtig, rigtig gamle) huse, så tror jeg, at du skal skrive Zwolle på listen over byer, som I må gøre stop i.
Jeg vil gerne se byen en sommerdag, for at se om den er lige så idyllisk, som den var på en vinteraften og min veninde fra Hengelo har allerede foreslået Zwolle for den næste shoppingtur.

Varme klem og en skøn eftermiddag til dig.

Annette sagde ...

Inge, ja for søren. De havde altså også noget at skulle have indhentet fra min Utrecht tur. Men det har lige været fremme i nyhederne, at Holland kommer på andenpladsen for verdens travleste tognet, Japan har førstepladsen. Så jeg skal måske slet ikke brokke mig ☺.
Stort knus og en skøn eftermiddag til dig.

Annette sagde ...

Mai-Britt, har du fået købt billetter? Det var første gang vi prøvede og jeg tror bestemt heller ikke, at det bliver sidste.
En skøn eftermiddag til dig.

Annette sagde ...

Annemarie, ja du har jo taget din tørn af lange ventetider og udeblevne tog.
Men det var virkelig en dejlig dag og vi nød det begge 2.
Knus og en dejlig eftermiddag til dig.

Annette sagde ...

Ellen, billig billetterne, der tilbydes via et par varehuse og Nederlandse Spoorwegen, kan bruges både på hverdag og i weekenden. Eneste krav der stilles, hvis man vil køre på hverdage er, at man skal køre efter kl. 9 om morgenen og det er jo fint nok.

Holland er et dejligt land, der er gjort så meget for at bevare det gamle hernede og samtidig så er jeg utrolig imponeret over, hvad de gennem tiden har gjort for at holde vandet ude/inde. Men Danmark er nu også et dejligt land, ingen tvivl om det.

Vi snakker tit om, at det faktum at ens partner kommer fra et andet land gør, at ens øjne bliver åbnet for ting/steder, som man ikke tidligere har betragtet som noget særligt. Jeg forestiller mig, at det må være lidt det samme for jer mht. England.
En god eftermiddag til jer deroppe nordpå.

Annette sagde ...

Jønne, du har fuldstændig ret, det enlige tog der stod på skinnerne midt mellem Groningen og Zwolle, det kan jeg også blive ved med at se for mig.

Jeg tænkte ikke på kapringen, da jeg tog billedet, heller ikke da jeg skrev om lørdagens tur. Det var først senere, da jeg sad og kiggede på billederne, at der var noget der begyndte at ringe.

Kan du huske om der var en dansk pige med toget? Jeg har flere gange forsøgt at finde ud af det, et eller andet siger mig at der var, men måske jeg husker forkert.

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at det var en stor sensation, dengang i 1975. Jeg kunne ikke huske årstallet, kun at det var i 70´erne. I henhold til nettet stod toget på skinnerne i 12 dage og der var 3 der blev skudt. I dag bliver vi fodret med katastrofer og massemord rundt fra den store verden. Der er sket meget med informationsniveauet siden dengang.

Nej, for søren, det var godt at vi kom helt hjem uden problemer. Det har lige været fremme i nyhederne, at de hollandske togskinner er de anden travleste i verden, Japan kommer ind på en førsteplads. Så der er vel ikke noget at sige til, at det ikke altid går helt efter planen. Egentlig tror jeg, at jeg er sluppet meget nådigt, ud over min ventetid i Utrecht, har jeg kun været ude for et par tilfælde, hvor tingene ikke lige er gået efter planen.

Mon ikke bonussønnen eller -svigersønnen for gode ord og rigelig betaling kunne lokkes til en aftentur, hvis vi var strandet i Den Bosch?
En rigtig god aften til dig.

Annette sagde ...

Betty, tusinde tak for de smukke ord.
Jeg er bare glad for, at I har lyst til at læse mine småskriverier om dette dejlige land.
En rigtig dejlig aften til dig.

Pia sagde ...

Den kommentar jeg skrev til dit kommende job, er åbenbart forsvundet ud i det blå sammen med jobbet :-) Dejligt at du er glad for afgørelsen.

En interessant togtur. Gad vide om vi som turister også kan få de samme billige billetter, hvis vi kommer til Holland igen! Vi har ikke været i landet siden 1988 hvor børnene var små. Vi har jævnligt talt om en tur, men det er altså endnu ikke blevet til noget.
Rigtig god aften til dig dernede :-)

Jønne sagde ...

Hmmm! Jeg kan nu ikke huske at der skulle være en dansk pige med toget med men jeg vil da heller ikke afvise det. I aften har jeg også snuset lidt rundt på nettet men det er nu ikke meget jeg har fundet om episoden.

Annette sagde ...

Pia, lige umiddelbart så tror jeg at I skal være lidt heldige for at ramme tidspunktet for hvornår der tilbydes billig billetter.

Jeg tror, at tilbuddet kommer 2 - 3 gange om året og det er enten via Kruidvat (en slags Matas), HEMA eller Nederlandse Spoorwegen og som regel skal billetterne være brugt indenfor 1 - 2 mdr.
Jeg kan sagtens skrive til dig, når der er tilbud, men hvis billetterne skal være brugt inden jeres ferie starter, så er der jo ikke så meget ved det.
Det bliver spændende at se, om Holland bliver det kommende års feriedestination ☺.
En rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...

Jønne, det kan sagtens være at jeg husker forkert med hensyn til den danske pige.
Det var egentlig heller ikke meget jeg kunne finde om togkapringen, jo det var nævnt med et par linier mange steder, men en uddybende forklaring har jeg ikke fundet. Men jeg fandt, at der er lavet en film om kapringen.
En god dag til dig.

Sol sagde ...

Skønne huse, hyggeligt at se dine billeder, som altid.

Mange hilsener Solveig, Champagne

Anonym sagde ...

Groninger Museum er helt vildt... nej, ikke flot. Men spændende. Jeg er ret vild med det og hvad skal der være inde i sådan en besynderlig bygning: jamen, der skal naturligvis være et kunstmuseum. Jeg tror det er derfor jeg er vild med det: der er en meget fin overensstemmelse med form og indhold, mellem det indre og det ydre.

Hvor er det dejligt, at se så meget af Holland. Jeg bliver mere og mere fascineret af det lille land, når jeg læser dine indlæg! :-D

Conny sagde ...

Sikke da en skøn togture i har været på og billig. Man skulle tro Groninger Museum har været udsat for et jordskæv. Jeg tro heller aldrig jeg har været oppe i et Pariserhjul, jeg tro der et i tivoli så det må jeg prøve engang. Jeg kan nu ikke lide tanken om, at man har lavet en superbrugs en skøn gammel bygninger, det var synd der var blevet mørkt da i kom Zwolle ,med alle de gamle bygningsværker, det må have været en dejlig oplevelse i fik.I skal til Danmark i julen ikke?
Kan i have en rigtig god weekend.
Knus fra Viborg

Fruen i Midten sagde ...

Man kan da kun blive i godt humør af museet i Groningen:-) Er det lige så flot/skørt indeni? Og Zwolle ser skøn ud. Den må besøges en gang..

Salix sagde ...

Kære Annette,
En vidunderlig dag I har haft! Din beskrivelse og skønne billeder sætter fantasien i gang, og det er som at have været med selv. Tak.
Efter at have fulgt din blog i et stykke tid, bliver jeg mere og mere forelsket i de gamle huse, torve og bydele!
Knus Lene

Tina - omme i London sagde ...

Tak for turen soede, og rigtig glaedelig jul til dig og dine. :)

Mia Folkmann sagde ...

Sikke en dejlig tur til de hollandske byer. Jeg har så meget til gode, kan jeg se - og jeg glæder mig til selv at udforske. TAK for inspiration - det lyder til at være en glimrende idé at tage rundt med offentlige transportmidler.

Jeg vil lige benytte lejligheden her til at ønske dig og din familien en rigtig glædelig jul! :-)

Tina Liel sagde ...

Hejsa Annette♥ Vil ønske dig og dine et godt og lykkebringende nytår. Mange tak for alle dine skønne og spændende indlæg i 2011. KNUS

Mia Folkmann sagde ...

Hej igen Annette

Jeg vil også bare ønske dig et godt nytår! Glæder mig til at se mere fra Holland og omegn i 2012. :-)

Annette sagde ...

Solveig, rigtig godt nytår.

Annette sagde ...

Jens, rigtig godt nytår.
Jeg er da glad, hvis jeg kan pirre lidt til din nysgerrighed omkring Holland ☺. Her er dejligt og Holland er så meget, meget andet og mere end Amsterdam, selv om den absolut også er værd at besøge.

Annette sagde ...

Conny, rigtig godt nytår til dig.
Jo, vi fejrede jul i Danmark og selv om vi måtte tage hjem før tid, så var det dejligt at være sammen med familien. Frank er efterhånden ved at vænne sig til alle traditionerne, som jeg af og til længes efter.
Knus til jer deroppe i Viborg.

Annette sagde ...

Fruen i midten, rigtig godt nytår.
Jeg må med skam melde, at jeg ikke har været inden i museet, men det kommer måske engang.
Ja, hvis chancen byder sig, så må I omkring Zwolle samt alle de andre skønne byer, som Holland har at byde på ☺.

Annette sagde ...

Lene, rigtig godt nytår til dig.
Jeg er glad for, at jeg er årsag til at du er blevet forelsket i Holland ☺ ☺. Det er et vidunderligt land med så mange skønne gamle steder.
Knus til dig helt derovre på den anden side af vandet ☺.

Annette sagde ...

Tina, rigtig godt nytår til dig.
Jeg glæder mig til at se hvor langt I er nået med den nye bolig.

Annette sagde ...

Mia, rigtig godt nytår til dig.
Selv om du jo er ret godt kendt i området ☺, så tror jeg godt at du kan afsætte et par måneder til at udforske landet, når I engang drager rundt i autocamperen.
Jeg tror godt, at jeg for os begge kan skrive, at vi var meget positivt overraskede over, hvor hyggeligt det egentlig var at rejse rundt med tog.

Annette sagde ...

Tina, nede i varmen ☺.
Rigtig godt nytår til dig.
Jeg glæder mig også til at se mere til alle dine sjove, spændende og dejlige indlæg i 2012.
Knus