En søndag først i maj, hvor vejrguderne til en forandring viste sig fra deres smukkeste side cyklede vi en tur i nærområdet (det virker, som om alt går op i cykling for øjeblikket ☺). På hjemvejen cyklede vi lidt rundt i Dongen og kom på veje, hvor vi normalt ikke færdes. Undervejs opdagede vi et skilt med ”Leerlooijerijmuseum” (Lædergarvningsmuseum) og af sted gik det, vi skulle på museum. Til min store overraskelse - det var jo trods alt søndag eftermiddag i en stille landsby - viste det sig, at utallige andre havde fået samme ide.
Jeg vidste egentlig godt, at museet var der og havde flere gange tænkt på, at det måtte vi da se ved lejlighed, for så at glemme det igen. For et par år siden var vi til ”Åbent hus” på Eccos lædergarveri i Dongen, hvor vi så (og lugtede) hvordan læder behandles i dag og derfor burde vi vel egentlig også have forhistorien med.
Tidligere var den del af Brabant hvor vi bor, fyldt med lædergarverier og på museet fandt vi ud af, at hele 46 % af Hollands garverier lå i Dongen. Nu drejede det sig ikke just om storindustri dengang, garveriet foregik hos bønderne, hvor her og hver anden havde en ”grav” i baghaven til garvning af huder.
Jeg var i den heldige situation, at jeg takket være ”Bonderøven” havde forhåndsviden om emnet ☺. Men det gjorde bestemt ikke besøget mindre interessant. På museet var der forskellige film og opstillinger, så vi kunne følge det hårde arbejde med at garve læderet.
I samme bygning var der en udstilling af den slags, som jeg holder så meget af, gamle husholdningsredskaber og øvrigt inventar. En del genstande kendte jeg fra min danske barndom, men der var så sandelig også mange ting, som jeg aldrig tidligere havde stiftet bekendtskab med. Det er sjovt at tænke på, at til trods for at afstanden mellem Danmark og Holland ikke var/er enorm, så var/er der alligevel stor forskel på, hvilke redskaber der blev anvendt i husholdningerne dengang. Jeg elsker at gå rundt på sådanne museer sammen med husbond, for pludselig siger han ”Sådan en havde min bedstemor også” og så får jeg en forklaring på, hvordan genstanden fungerede.
Alt i alt en god lille udstilling.
Museet lå i den dejligste lille gade med smukke gamle huse, alle smukt vedligeholdte.
Da vi cyklede videre sagde husbond pludselig ”Så du, at der ikke var tag på kirken?”.
Et par dage efter museumsbesøget måtte jeg til Dongen for at undersøge, om det virkelig kunne passe, at kirken manglede tag. Og jo, den var god nok!
Billederne er ikke verdens bedste på grund af modlys!
Internettet måtte konsulteres for at finde ud af hvordan det hang sammen. Det viste sig, at kirkens skib var blevet ødelagt under 80 års krigen (1568-1648). I 1640 valgte man at bygge et nyt skib i stedet for at restaurere det oprindelige. Senere er de tilbageværende mure på det gamle skib blevet præserverede og står nu smukt, dog uden tag. Det tagløse skib anvendes bl.a. til udendørsarrangementer og jeg har set billeder fra meget stemningsfulde koncerter.
Sådan kan man altså også gøre det og nu, hvor jeg har fundet forklaringen på det, virker det egentlig som en god ide, at bevare det gamle skib.
14 kommentarer:
Der må have været en duft af jeg ved ikke hvad, dengang der var garverier i alle baghaverne... Nu om stunder skal man vist til Indien for at finde lignende praksis.
Det er en meget smuk by, kan man se af dine billeder! :-)
I er gode til at komme rundt og dykke ned i fortiden for at få viden :-)
Det er som altid en fornøjelse at følge med rundt på jeres cykelture. Der er bare så fint og velholdt alle steder :-)
Det er nogle smukke billeder, og sikke nogle dejlige oplevelser I havde på jeres cykeltur. Sjovt at hele 46 % af Hollands garverier lå i Dongen tidligere.
Man får set lidt mere når man er på cykel, og jeg synes det er fint at man har beholdt det gamle "skib" , det er lidt anderledes. :-D
Tak for turen.
Jeg tænkte det samme som Henny; vedr. 'duftene' omkring alle smågarverierne, men man havde nok ikke råd til at være sart dengang; det var vel et spørgsmål om overlevelse :-)
Tak for turen..
En kirke uden tag, det er da ikke hverdags kost.. :-)
Knus og god weekend hos jer
Henny, nej du behøver ikke at tage så langt som til Indien ☺.
Da vi var på besøg hos Ecco for et par år siden, stank det afskyeligt og det gør det stadig (også udenfor). Der har været meget skriverier om det i dagspressen og Ecco har investeret store beløb i lugtproblemerne. Men det stinker stadig, når vinden er i en bestemt retning.
Men det er en smuk by fyldt med store gamle huse, der er ingen tvivl om, at der engang har været mange, rigtig mange penge i den by.
Lene, tak skal du have. Der er så meget spændende og anderledes at dykke ned i hernede ☺.
Fruen i Midten, tusinde tak skal du have. Ja for søren, selv om mange hollandske haver kun er i frimærkestørrelse (altså i forhold til DK), så er de vedligeholdte til det ypperste ☺.
Madame, tak skal du have og ja, det er altid en stor fornøjelse at cykle rundt hernede. Der er altid noget nyt og spændende at se.
Rejen, du har fuldstændig ret, man ser meget mere og det er lettere at stoppe op og tage et par billeder. Der er sjældent parkeringsproblemer med cyklen ☺.
Ellen, jeg tror at du er inde på det rigtige, man var ikke så krakilske dengang. Men i dag burde problemerne vel være ovre, det er de desværre ikke hos Ecco. Men heldigvis er der et stykke vej til de nærmeste beboelseshuse
Inge, nej du har fuldstændig ret. Men nu hvor jeg har vænnet mig til tanken om at der står en kirke uden tag er det jo egentlig meget sjovt og fint, at der også er plads til det i 2013.
Knus og en fortsat rigtig god arbejdsdag til dig.
Send en kommentar