søndag den 16. marts 2014

Alphen og lidt mere cykling…….

Husbond havde torsdag en aftale i Alphen og høj i hatten, som jeg er blevet efter al den cykling, tænkte jeg, at jeg da lige ville smutte ned og hilse på. Google Maps viste, at turen var på 17 km., hvilket var overkommeligt, selv om der selvfølgelig var samme afstand hjem.

Vejret var stadig utrolig dejligt, hvor er det dog skønt med et sådan forårsvejr. 
Jeg startede lidt forkert ud på den turistiske rute jeg havde valgt, det kan jo ske, når man ikke gider at læse ens noter. Men det gjorde egentlig ikke spor, for så kom jeg igennem den lille idylliske landsby Molenschot. Jeg har tit tænkt på, at landsbyen må være hyggelig at bo i, hvis ikke lige det var fordi den er støvsuget for alt hvad der hedder dagligvare forretninger. I torsdags fandt jeg dog ud af, at det overhovedet ikke behøver at være et problem, for den rullende købmand kommer også i Molenschot.

1

Jeg ser ofte den rullende købmand på mine cykelture, men har ikke tidligere haft mulighed for at fotografere bilen. Da jeg stod klar med kameraet kom postbilen og posten kom mig grinende i møde og sagde ”Ja, det er gammeldags”. Han har ret posten, det hører ligesom en anden tid til, men hvor er det dejligt, at der er plads til en rullende købmand i 2014. Det giver ældre medborgere - uden eget transportmiddel - mulighed for, at kunne blive boende i eget hjem uden nødvendigvis at skulle flytte til større byer med indkøbsfaciliteter eller være afhængige af familie eller naboer. Tankerne gik til en Facebookgruppe, som jeg er så heldig at være medlem af, gruppen handler om livet i min ungdomsby og mange har på siden placeret billeder af de handlende, der tidligere kørte rundt i byen.

2

Når jeg nu er ved Molenschot, så er landsbyen årsag til, at jeg ikke helt ved om jeg måske ikke har hørt ordentlig efter i skolen og selv om man selvfølgelig aldrig skal prale med sin uvidenhed, så kan jeg ikke huske, at jeg på noget tidspunkt har hørt om Federmesserkulturen. Jeg læste for kort tid siden en bog om Noord Brabant op gennem tiderne og i bogen stod, at man netop i Molenschot havde fundet sten og værktøj fra denne kultur, der levede ca. 10.000 år f.Kr.

3

Alphen præsenterede sig på den smukkeste vis med oceaner af påskeliljer, blomstrende forsytiaer og tulipantræer, det er bare så fint det hele.

4

Indtil 2005 måtte man gennem Alphen, når man kørte ad hovedvej N260, der går fra den nordlige del af Tilburg og til Turnhout i Belgien. Der kører megen tung trafik på netop den vej og det har givetvis været årsagen til, at vejen blev ført udenom byen. Jeg har ofte tænkt på, om det mon altid er gået godt, idet byens kro ligger tæt på vejen?

5

Husbond og jeg var heldige og kunne spise frokost sammen, inden vi kørte i hver sin retning. Jeg synes godt, at jeg kunne begynde at mærke ugens cykelture i lårmusklerne på hjemvejen, men det siges, at det er sundt og blodsukkeret er i hvert fald meget tilfreds med alle cykelturene.

Netop som jeg cyklede forbi Flyvestation Gilze Rijen, der har start- og landingsbaner liggende nær hovedvejen, blev det røde stoplys tændt. Jeg havde godt set, at der stod en del flyspottere (dem har vi mange af hernede) på parkeringspladsen på den anden side af vejen og forventede, at der var et eller andet stort fly på vej op/ned. Selv om jeg vist er lidt alene om den opfattelse, så synes jeg – der kommer fra Nordjylland, hvor Flyvestation Aalborgs start- og landingsbaner også ligger tæt på vejen – at det er lidt latterligt, at al trafik stoppes hver gang et fly skal lette eller lande. Det store russiske transportfly Antonov kommer med jævne mellemrum på flyvestationen og derfor blev kameraet hevet frem, for det kunne da være meget sjovt at imponere husbond med et billede af den. Men det viste sig at være et F-16 fly der lagde an til landing og da mit arbejdsliv gennem mange år, drejede sig om netop det fly, blev kameraet pakket ned igen ☺.

Fredag morgen var jeg hos fysioterapeuten for sidste gang. Når jeg tænker tilbage på min meget pinefulde og temmelig gakkede gangart, da jeg første gang kom på klinikken i begyndelsen af Februar, er jeg dybt forundret over, at 8 besøg er nok til, at jeg igen kan gå og cykle uden de mindste smerter. Den søde unge kvindelige fysioterapeut griner, når jeg kalder hende en mirakelmager, men jeg er meget imponeret. Fredag var der ikke tid til tant og fjas, den stod på husmoderlige pligter og kun en lille cykeltur på 14 km. for at få klaret ugens indkøb.

13 kommentarer:

Lene sagde ...

Du er altså sej til de der cykelture og samtidig også få lidt historie og geografividen ind i turene. Og jeg synes altid det er en forunderlig fornemmelse på Thisted landevej, når jeg kører under et fly, der er ved at lande, det føles som om det kommer ned i hovedet på mig :-)

Inge sagde ...

Hvor er det en god ide, med sådan en udfarende købmand, jeg kan godt huske de rullende butikker vi havde før i tiden, men jeg har aldrig set en rullende købmand.

Du er sej med dine gode lange cykelture Annette, og når det også giver os både smukke billeder bedre helbred, er det jo en ren win win situation. :-)

Pia sagde ...

Jeg nyder dine cykelture. Den lille sti du viste billede af er sådan nogle (eller endnu mindre) stier jeg cykler på. Der møder man ikke ret meget andet end naturen. Den er nu også fin nok, så jeg klager ikke.
Rullende købmand har jeg aldrig hørt om. Her har vi stadig den rullende ostemand.
Flotte billeder af foråret, som dog lige er skubbet i baggrunden her de sidste par dage. Hold op hvor det blæser, og nu er det så småt begyndt at regne.

Madame sagde ...

Sikke nogle smukke billeder, og hvor er det flot, at du cykler så lange strækninger - jeg er meget imponeret.
Ja, de rullende købmænd er en god idé. Her har vi nemlig.com, som bringer varer ud, og det ved jeg at mange ældre er meget glade for.

Ellen sagde ...

Igen en af dine dejlige ture. Jeg kender fiskemanden, der flytter sig rundt forskellige steder, men ikke den rullende købmand - eller Pias ostebil.
I min barndom havde vi brødbilen og fiskebilen, men det var det :-)

Ellen sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Stegemüller sagde ...

Hvor er det godt at du kommer så megte rund på cyklen; der er ikke noget at sige til, at dit blodsukker er godt tilfreds med.

Sikke et forår I har. Jeg kan se på blomsterne er I er længere fremme end vi.

Det er da herligt at I har en rullende købmand - og så i sådan en flot bil. Fra min barndom husker jeg at der hos min mormor kom en rullende sodavands- og ølbil og en rullende brødmand. Hun var især glad glad for ham med sodavandene, så hun slap for at bære dem helt nede fra byen.

Annette sagde ...

Lene, jeg er helt enig, det er en underlig fornemmelse, når flyene kommer over os på landevejen.
Men jeg tror nok, at jeg foretrækker det fremfor den mange kilometer lange kø der altid opstår hernede, hver gang et fly skal lande/lette. Men der må jo være en årsag til, at de har valgt at gøre det på denne måde. Jeg tror nok, at jeg har ønsket dig en god weekend, men vi snupper ønskerne igen ☺.

Annette sagde ...

Inge, jeg ville egentlig gerne have kigget indenfor i købmandsbilen, men kunne ikke få mig til det. Jeg forestiller mig, at der findes lidt af alt i bilen, for jeg så flere damer gå derind med store indkøbsnet.
Helt enig, det er ren win win. Også en rigtig god weekend til jer.

Annette sagde ...

Pia, vi er helt enige, jeg elsker også at cykle i naturen.
Hvor er det dejligt at høre, at I stadig har rullende ostemand, det er en luksus. Hernede står de på markederne med deres vogne, men det er også fint nok, for næsten alle byer har deres eget ugemarked.
Vi har haft en del gode forårsdage med mange varmegrader, men det er stoppet igen og jeg hørte i nyhederne at næste uge byder på skiftende vejr. En rigtig god weekend til jer.

Annette sagde ...

Madame, jeg så i nyhederne her i aften, at regeringen vil at ældre skal forblive længere i eget hjem og der nedlægges endda plejehjem. Hvis ikke der i lokalområdet findes en service med udbringning af varer, kan jeg ikke se hvordan det skal kunne lade sig gøre. Heldigvis bringes der også varer ud hernede.
Rigtig god weekend til jer.

Annette sagde ...

Ellen, i Brovst havde man også en kørende mælkemand, da jeg var barn. Jeg kan huske, at jeg var meget benovet over det, når jeg var på besøg hos min mormor og morfar. I den lille landsby, hvor vi boede, måtte man selv på mejeriet, hvis man ville have mælk m.m.
Ostebilen kendte jeg heller ikke, men det er da en fin service.
Rigtig god weekend til jer.

Annette sagde ...

Stegemüller, helt sikkert, det passer blodsukkeret fortrinligt med de lange cykelture ☺.

Du har ret, jeg havde glemt, at der også kørte en bil med øl og sodavand hvor min morfar og mormor boede. Netop som du skriver, så var det rigtig godt, så man slap for at bære og rigtig dejligt, når jeg var på besøg, for så kunne jeg ved særlige lejligheder få lov til at vælge én.

Ja, Holland er længere fremme end Danmark. Da vi havde sommerhuset, kørte vi altid til DK i slutningen af April, hvor alt stod i fuldt flor hernede, men når vi nåede kysten manglende der stadig nogle varmegrader til at få forårsfarverne frem.
En rigtig god weekend til dig.