søndag den 7. marts 2010

Hvad var det nu for en uorden?

Fredag morgen lidt halvtidligt kvidrede fuglene så det var en lyst. Faktisk så synes jeg, at det var første gang i år, at de havde lagt en sådan energi for dagen med deres sang og jeg glædede mig til en dag på landevejen i et smukt solskinsvejr og godt selskab. Hvad kan man forlange mere?

Meeeeen, vejret forandrede sig hurtigt og ca. 20 km. syd for den hollandske grænse så det sådan ud.
Sneen forsvandt dog hurtigt for at blive erstattet af regn og en kulde, der skar igennem marv og ben. Men vi kan jo ikke tillade os at klage, når man tænker på vinterens vejrmæssige udskejelser i Danmark.
Vi så en del flodbåde i dagens løb og som så mange andre, så har jeg altid været lidt betaget af dem og livet der leves om bord på disse. Der findes en del forskellige typer, bl.a. dem som jeg vil kalde industribåde, hvor der arbejdes i skiftehold som på en hvilken som helst anden arbejdsplads med vagtordning og skipper har sit hjem og familie andetsteds. Ud over at de er et imponerende syn, så synes jeg ikke at de er så spændende som de flodbåde, hvor skipper selv bor med sin familie og måske en skibsdreng.

Det er ofte skipper der er ejer af båden og jeg er ikke spor i tvivl om, at det er et hårdt at skulle skaffe fragt hele tiden og hvordan det egentlig foregår, det har jeg ingen anelse om, men jeg ved at også på dette område, som inden for al transport, har det været hårde vilkår indenfor det seneste par år. Men på så godt som alle de flodbåde vi så i fredags stod der biler, som tydede på en indtægt af en vis størrelse, så der er givetvis kommet gang i trafikken igen.
I Ronquiere i det sydlige Belgien findes en fantastisk sluse, hvor flodbåde og andre skibe trækkes til/fra slusen i et kæmpe "badekar", der er fyldt med vand.
Ja, sådan noget kan man jo ikke skrive om uden også at tage et par billeder med, selv om dette jo ikke handler om selve slusen, men det var en fantastisk oplevelse at se. Hvad jeg egentlig ville fortælle er, at der ved slusen findes et museum der fortæller om livet på en flodbåd før og nu.
Det sker af og til at vi får os en sludder med en skipper, når vi besøger en sluse og en af de samtaler jeg husker bedst var sidste sommer, hvor vi snakkede med en yngre mand med kone og lille søn ombord. Skipper var selv skippersøn og havde som alle andre børn af flodbåds skippere været sendt væk fra båden for at gå i skole og bo på internat.

25 kommentarer:

Mia Folkmann sagde ...

Jeg har også altid været fascineret af de både, der sejlede på floderne. I England især af de farvestrålende "narrowboats", der netop er bygget til de smalle kanaler - det er meget populært at bo (og holde ferie) på dem. Jeg skrev en artikel om dem på et tidspunkt og fik lov til at låne én en enkelt dag i den forbindelse - det var ret sjovt!! :-)

God søndag til dig, Annette!

Lene sagde ...

Jeg kunne så godt tænke mig en ferie på en flodbåd, lidt ala det Mia skriver om, men der sætter landmanden grænsen :-) Og som arbejde er det garanteret hårdt arbejde.
Ha en god søndag :-)

Madame sagde ...

Var I inde at se museet, Annette?
Min svigerfar og svigermor holdt engang sommerferie på en flodbåd, og det var en stor oplevelse for dem.
God søndag aften til dig :-)

May Anna sagde ...

Sikke da et uvejr du ramlede ind i, godt du ikke var på cykel.
På vores lokale tv station (Tv øst)vises en gang om ugen et indslag med temaet " Parcelhus-nej tak". Sidste udsendelse var om en mand,som boede hele året på sin båd i Skelskør Havn. Den var ret interessant. Ferie på en flodbåd kan sagtens friste mig, som ikke er materialist. Tror det er en lise for sjælen.
Igen-igen har dejligt indlæg og en herlig tur for os læsere.

En god søndag aften til dig

Ellen sagde ...

Flodbåde på Rhinen, i Holland og i England virker 'så sælsomt dragende' på mig. Så dragende, at jeg måtte prøve det og gjorde det på Canal du Midi i Frankrig. Det er selvfølgelig noget andet end at være indtægtsafhængig af det, men det var en meget anderledes ferieform, hvor vi stort set ikke så en bil i en hel uge. Jeg kunne 20 ord på fransk, men alligevel sludrede jeg løs med de fleste slusevogtere, som alle havde en lille grønthave, som de solgte produkter fra til turisterne.
Så Lene: Sig du roligt til din mand, at det ikke er en arbejdsferie, men ren afslapning; også selv om man skal igennem en masse sluser. Livet går meget langsomt på en kanalbådsferie.

Tina Liel sagde ...

Fantastisk at høre om de rigtige flodbåde og ikke kun de her feriebåde. Ser godt nok koldt ud på det billede fra motor vejen brrrrrrr. KNUS♥

Rosemary and thyme sagde ...

Kjekk historie dette!
Jeg har sett noen slike båter i England, og kunne tenkt meg en slik tur. Man vil jo oppleve landskapet fra et annet hold enn stadig å være på motorveien.
Min mann sin tante har hatt en slik tur, og hadde det veldig fint.
Synd med været på turen din. Vi får glede oss over at det nærmer seg vår!

Ha en fin 8. mars!
Jeg skal jobbe ikveld.
Klem Tove

Conny sagde ...

Kære Annette
Skønt med fuglesang, men det vejr er ikke til at stole på.Det er spændende, at læse om det du fortæller om flodbådene og livet på floderne.
Kan du have en god aften.

Lone sagde ...

Det var interessant at læse, at flodbådene benyttes til transport af varer - fx biler. Det er aflastning for endnu mere tung trafik på motorvejene.
Jeg forstår det sådan, at skipperfamilien bor på båden, siden man sender børnene på internat, når de skal gå i skole. Er det sådan, det er?

Her omkring er al sneen efterhånden væk, og vi har haft dejlig solskin nogle dage. Men her er stadig koldt med minusgrader.

God tirsdag, Annette :-)

Annette sagde ...

Mia, desværre begrænser mit kendskab til "narrowboats" sig til synet af dem udefra via enkelte af BBC´s programmer. Blev de tidligere brugt til både fragt og beboelse?
Det må have været en herlig oplevelse at være ombord i en af dem i en hel dag.
Jeg ved ikke hvad det er der gør flodbåde og "narrowboats" så spændende, måske at man ombord lever i pagt med naturen og selv om det givetvis er hårdt arbejde at få en rimelig indkomst ud af fragten, så må der også være en vis frihed ved at arbejde/leve ombord på en båd.

Annette sagde ...

Lene, det kunne jeg også vældig godt tænke mig, sådan stille og roligt at sejle på Europas floder. Men jeg har samme problem som du, det kniber også mig lidt med at overvise husbonden om, at det er en god ide ☺
En god dag til dig også

Annette sagde ...

Madame, ja vi var inde og se museet. Det jeg især husker, var at man havde indrettet et rum som beboelsen på en flodbåd tidligere så ud, hvor var det dog småt og fattigt.
Det må have været en fantastisk oplevelse for dine svigerforældre, at sejle med flodbåden. Jeg har desværre aldrig prøvet det, men måske engang det lykkes ☺
En rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...

Manna, ja gudskelov at jeg sad godt og varmt i en bil, da sneen haglede ned over os ☺.
Jeg har af og til over for husbonden luftet tanken om, at bo på en ombygget flodbåd, men jeg har ikke rigtig vundet gehør for min ide. Der er rigtig mange der gør det hernede, ikke kun i Amsterdam, men også rundt i landet. Nogle af bådene der er lavet om til beboelse ser fantastiske ud og rent pladsmæssigt tror jeg egentlig ikke, at de mangler noget.
En rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Annette sagde ...

Ellen, du har prøvet det! Hvor må det have været vidunderligt. Hvis engang du får tiden, så ville det være utrolig dejligt, at høre mere om den tur.
Nej, selvfølgelig er der en verden til forskel på at tilbringe sin ferie ombord på en flodbåd og så at skulle have sit dejlige udkomme ud af en båd, der har kostet et sted mellem 1 - 3 mill €, alt afhængig af alder. Men skønt må det have været.

Annette sagde ...

Tina, der er koldt heroppe lige nu - ØV.
I morges så jeg flere der var ude og skrabe bilruder, men lige nu skinner solen flot fra en næsten skyfri himmel, så måske jeg i eftermiddag skal tage mig sammen til en cykeltur ☺
Knus til dig dernede i varmen.

Annette sagde ...

Tove, det må have været en fantastisk tur din mands tante har været på. Jeg forestiller mig også, at man vil opleve naturen på en helt anden måde end vi er vant til fra vejen.
Ja, lad os nu snart få noget forår, varme og solen har vi, men der er meget koldt udenfor.
Du længes vel også efter at sidde og kigge ud over vandet i dit skønne sommerhus.
Knus til dig.

Annette sagde ...

Conny, nej du har så inderlig ret, det er absolut ikke til at stole på det vejr vi har lige nu og jeg synes også, at det kniber lidt for meteorologene at finde ud af det.
Lige nu skinner den dejligste sol ind igennem vinduet her hos os, men da jeg var udenfor for lidt siden, var der hundekoldt udenfor (2,8 graders varme).
En god dag til dig.

Annette sagde ...

Lone, ja det er utrolig hvad vi ser ombord på flodbådene. Uden jeg ved en hel masse om det, så tror jeg at det hovedsageligt er sand, grus, sten, kul og lign. der transporteres via båd. Jeg har en forestilling om, at det skyldes, at der kan sejles med større mængder end det er muligt at transportere via lastbil eller tog.
Du har ret mht. til sende børnene på internat, da familien bor på båden og den kan befinde sig overalt i Europa, så er man nødt til at sende børnene på internatskoler. Vi ser af og til i weekenderne, hvis vi er ved en sluse at børnene enten bliver afleveret eller hentet. Jeg håber ikke, at de bliver sendt afsted som 4 årige, da det er det tidspunkt børnene starter i "skole" her.
Hvor er det dejligt, at I endelig er sluppet af med sneen, jeg håber at den holder sig væk til engang i November/December ☺

Bettys blog sagde ...

Spændende at høre om flodbådene og livet der, når det er en arbejdsplads.
Jeg lejede engang sammen med fire andre + et barn og en hund en flodbåd i Frankrig. Det var så hyggeligt og afslappende. Selvfølgelig skulle sluserne passes, men det var jo også sjovt. En dejlig måde at holde ferie på.
Respekt for din cykeltur i forrige indlæg. Det var noget af en tur!

Sol sagde ...

Hej Annette

Jeg elsker også flodpramme. Jeg sejlede i en uge med sådan en i Wales, da jeg var stor pige, og det var en stor oplevelse.

Vi har også nogle på Vesle-kanalen, der flyder gennem Reims, og vi - jeg med børn - taler altid om dem, når vi kører langs kanalen.

For nogle år siden besøgte vi en flodpram på Themsen, og flodskipperen havde sejlet med den på de franske kanaler. Jeg tror dog, at han fik den transporteret over Den Engelske Kanal, der vistnok er et listigt farvand.

En venindes forældre har sejlet hele vejen fra Danmark og til Middelhavet ad de europæiske vandveje. Jeg synes, det må være så fantastisk.

Men foreløbig er vi jo bønder i Champagne, og bønder bliver jo, hvor deres afgrøder er, sådan cirka for det meste.

Når jeg engang skal pensioneres, kunne jeg nu godt tænke mig at sejle med sådan en til Middelhavet. Jeg kunne sørme også godt tænke mig at lave champagnebar i en sådan en på Vesle-kanalen i Reims, men det er der vist ikke lige økonomi til i øjeblikket.

Mange hilsener
Solveig

Annettes space sagde ...

2. real's "kolonitur" blev for mit vedkommende brugt på en flodbåd i Holland. Det var dejligt, praktisk og ikke mindst havde lærerne jo ret godt styr på os.
Skipper havde været dansk gift og talte lidt dansk. OG prøvede at lære os lidt nederlandsk, dog uden det store held. Dengang (1977) var deer ingen biler på de ret mange flodbåde vi passerede men derimod cykler.
Hvordan får de bilen af og på båden nu om stunder ???

Annette sagde ...

Betty, det må have været en fantastisk ferietur I har været på. Jeg har stadig en tur med en flodbåd til gode, men det kommer måske en dag. Jeg forestiller mig også at det må være utroligt afslappende.

Annette sagde ...

Solveig, tak fordi du fortæller om dine oplevelser med flodbåde.
Ideen med champagnebaren den lyder utroligt tiltalende ☺. Jeg ser af og til i Belgien flodbåde med "Partycentrum" skilte, så hvorfor ikke champagnebåd.
Men planer og drømme, dem skal vi da have ellers bliver alting så trist.

Annette sagde ...

Annette, velkommen til ☺
Nej, hvor spændende, det lyder meget mere eksotisk end den Harzentur jeg var på i 2. real.
På flodbådene er der monteret en kran hvormed bilen løftes af og på. Min første tanke da jeg så det var, at det da var et utroligt døje hvis man skulle bruge bilen for at køre ud og handle, men siden har jeg set hvordan det foregår og det tager faktisk ikke mange minutter før båden står på kajen.