mandag den 14. juni 2010

Lørdag helt oppe nordpå....

Det er efterhånden blevet til en årlig tradition, at vi er inviterede på besøg hos min mands onkel og tante, når de er på ferie. Lørdag drog vi derfor nordpå, faktisk helt til den grænseovergang mod Tyskland, som vi plejer at bruge, når vi kører til Danmark.

Målet for visitten hed noget så eksotisk som Ommen! Aldrig nogensinde tidligere har jeg hørt om byen, hvilket i sig selv måske ikke er så besynderligt, hvis ikke det var fordi byen faktisk er en af hansestæderne.

Det viste sig, at min mands kusine, hendes mand og deres 2 døtre og den enes kæreste også kom på besøg og pludselig var vi 9 til formiddagskaffe og frokost.

Efter kaffen var vi alle mand på shopping i Ommen, det var utrolig hyggeligt. Med hjem kom 2 puder til bænken på terrassen og 4 røde kopper.


Det er for mig helt specielt at være sammen med min mands onkel og tante samt deres børn og børnebørn, jeg elsker det. Alle snakker i munden på hinanden, ingen lytter til hvad de andre siger, men snakker bare videre. Af og til ryger der nogle barske, men meget kærlige sandheder tværs over bordet, det er så sjovt at lytte til, man får straks associationer til en syditaliensk familiemiddag. Efter sådan et besøg kan jeg ikke lade være med at tænke tilbage på barndommens frokoster og middage hos min mormor og morfar, hvor hele familien var samlet omkring et veldækket bord.

Det er seriøse emner der bliver diskuteret, fodbold selvfølgelig, Stieg Larssons bøger (som jeg stadig ikke har læst), skatteret, tøj, ferier, barndommen osv. Mine ører er store som elefant ører, for jeg skal være så meget på tæerne, for at være klar til at svare, hvis jeg pludelig bliver draget ind i samtalen, det nytter ikke at dvæle med svaret. Pyt med om det måske ikke er grammatisk korrekt, men det skal falde her og nu.

Kærnemælksgade!
Det ene barnebarns kæreste er oprindeligt amerikaner og jeg tror, at den unge mand fik sig en oplevelse af de helt store ved at være sammen med alle os. Inden frokosten gik snakken om der skulle bedes før maden, hvilket mange hollændere gør. Men da ingen af de tilstedeværende var vant til det, så blev det hurtigt lavet om til en børnesang i stedet for.
Broen, der blev brugt i filmen "Slaget om Arnhem".
På hjemvejen blev vi enige om at passere Deventer, som jeg tidligere har fortalt om.
Det er en fantastisk by fyldt med smukke gamle huse.
Da der var byfest i byen, var der liv og glade dage overalt.
Byfest i Holland er lig med Oliebollen! Og hvordan beskriver jeg så dem? Hvis man forestiller sig en æbleskive i over-overstørrelse formet mellem 2 skeer og stegt i friture, så passer det vist nogenlunde. Den traditionelle oliebolle er enten lavet kun af dej eller dej med rosiner og de er i og for sig udmærkede, men til byfester udvides sortimentet til at omfatte alverdens lækkerier, som smager en del bedre end de traditionelle. Man kan få de lækreste udgaver som for eksempel med fyld af rom/rosin, bananmos, kagecreme eller kirsebærmarmelade.
Aftensmaden kom derfor til at bestå af 3 oliebollen til deling, 2 med kirsebærmarmelade og kagecreme og 1 med rom/rosin. Disse blev indtaget i solnedgangen på en bænk på kajen ved Ijssel floden, Mere kan man næsten ikke ønske sig.
Det er måske ikke så let at se, hvad der befinder sig i på denne flodbåd, men det er vældig smart. Man har indrettet et "løvebur" fyldt med legeredskaber og så kan familiens småbørn opholde sig der, når der er vejr til at lege ude, trygt og uden for fare

Promenaden i Deventer

Mange hollændere vælger at anlægge deres forhave på denne måde.

Jeg kan ikke blive træt af at se på alle de smukke gamle bygninger i Deventer.

Da vi kom hjem fra dagens tur fik jeg en meget glædelig overraskelse. I min mailbox var der en mail fra en pige, som jeg ikke har set siden først i 60´erne. Hvor blev jeg dog glad for at høre fra hende. Hun havde scannet nogle billeder ind af mig, fotograferet sidst i 50´erne, tænk at hun har gemt dem i alle de år. Jeg håber at vi kan bevare kontakten.

24 kommentarer:

Mette Lykke sagde ...

Søde Anette.tak for en dejlig tur..
Jeg for helt lyst til en tur til Holland.

Salix sagde ...

Det var dog en vidunderlig dag.
Oliebollen - noget i retning af Berliner Phankuchen?
Bordbøn er også ret almindeligt i Nordamerika og ethvert offentligt møde startes altid med at en siger "grace".
Sjovt, at du nævner Stig Larssons bøger. Vi har tre, som jeg heller ikke har læst (min mand skal i gang med den tredje), og nu snakker vores nabo også om dem dagligt.
Hvor er jeg glad på dine vegne, at du har fået kontakt med din barndomsveninde - det kan blive så ensomt, når man ikke kan dele barndomsminder med nogen.

Ellen sagde ...

Dejlige billeder. Sådan en forhave kan dog ikke gøre mig misundelig :-) - men husene er skønne.
Og flodbåden - god ide med 'kravlegården'. Jeg har altid nydt at studere flodbåde, som illustrerer en fascinerende verden helt for sig selv.

Hvor sjovt med din barndomsvendinde - har hun fundet dig gennem din blogning?

Michael Seeger Hanmann sagde ...

Skønne billeder Anette, jeg kan godt følge dig i forklaringen med familie drøftelserne a la Italienske familier, men engang imellem skal der bare være lidt larm på, Holland ser altså skøn ud.
God aften Annette.

Madame sagde ...

Skønne billeder, Annette - og det var sjovt at læse om, hvordan der snakkes ved bordet, at alle taler i munden på hinanden, og ingen hører efter :-) Uha den forhave er lidt for geometrisk til min smag, og også til rådyrenes tror jeg ;) Hvor er det dejligt, at du har fået kontakt til en barndomsveninde igen!

Ha' en rigtig god aften, klem!

Lone sagde ...

Jer er simpelthen så imponeret over alt det, du observerer på dine ture i forskellige byer, Annette :))
Tit har jeg kameraet med, når jeg tager ud i byen i tilfælde af, at jeg skulle komme forbi noget interessant, men det er yderst sjældent, jeg har fået billeder i kassen, når jeg vender hjem :)

Jeg ser åbenbart ikke tingene. Når husbond er med, er det ham som gør opmærksom på interessante ting, men jeg har skyklapper på - undtagen i fri natur.
Dejlige indtryk fra Ommen :)

Hvor må det være spændende at læse om sin barndoms-/ungdomsby og se billeder af kendte ansigter fra den gang.
Jeg er egentlig også igang med et projekt til min barndomsbys lokalhistoriske forening. Formanden for foreningen bor i min mors hus og har bedt mig om at notere alt, hvad jeg husker om huset og menneskene i byen for den periode, jeg boede der. Desværre er der andre ting, som tager min tid. Men en dag, må jeg have færdiggjort mine notater.

Rigtig god tirsdag :)

Annette sagde ...

Mette, tak søde. Der er også dejligt hernede, det kan jeg godt love dig. ☺

Annette sagde ...

Lene, hvis du forestiller dig, at Berliner Phankuchen er den fine og lette udgave og Oliebollen er den tunge og temmelig større udgave, så ja. 1 stk oliebollen gør det for mig ud for et helt måltid, men lækre det er de.
Det er sjovt, at de også hos jer har taget Stieg Larssons bøger til sig. Uanset hvor jeg kommer hen, så snakkes der om de bøger og om filmene. Og bøgerne står forrest hos alle boghandlere og på biblioteket. Jeg skammer mig lidt over, at jeg stadig ikke har læst dem. Ved næste Danmarks besøg må jeg altså have dem købt ☺

Annette sagde ...

Ellen, nej, forhaven er heller ikke lige min stil. Første gang min datter så en lignende hernede, sagde hun at hun fik associationer til en kirkegård. Men det er uhyre populært i større og mindre udgaver.
For mig er der også et eller andet måske misforstået romantik ved flodbåde og livet ombord. Men i det lange løb er det givetvis et uhyre ensomt liv.
Min barndomsveninde var blevet henvist til bloggen og fandt så min e-mail adresse der. Det er utroligt, hvad det bloggeri kan føre til ☺ ☺

Annette sagde ...

Michael, tak skal du have.
Jeg kan også godt lide, at der af og til er lidt larm på, når mange er samlet, selvfølgelig skal det hele foregå med megen kærlighed og glæde ☺.
En rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...

Madame, tror du ikke at rådyrene snart ville få de buksbom formet til de geometriske figurer, som de nu synes bedst om ☺.
Nej, det er heller ikke lige min smag og tænkt at skulle sidde og klippe dem med en neglesaks for at få alle linierne helt lige. Nej, tak ☺.
Klem og en rigtig dejlig solskinsdag til dig.

Annette sagde ...

Lone, det holder jeg bestemt ikke med dig i, jeg synes du har fantastiske og smukke billeder på din blog. Især holder jeg jo selvfølgelig af dem hvor Rufus er med på. Men hver gang du har fotograferet i København, så længes jeg efter bare at gå rundt og kigge i København.
Det lyder spændende med dine optegnelser til Lokalhistorisk forening. Min erfaring er, at den slags tager tid. Jeg kan ikke bare sætte mig ned og håbe at alle erindringerne kommer frem som trold af en æske, nej for mig dukker de bare frem lige pludselig, når man mindst venter det.
Jeg håber, at du og Rufus har lige så godt vejr på landstedet som vi har det her. Om et par timer er jeg på jernhesten ☺.
Hav det nu rigtig godt deroppe i sommerlandet.

Annettes space sagde ...

Annette, for en gangs skyld går turen hen til steder i Holland jeg har besøgt. Dejligt gensyn med både Ommen og Deventer. Min far var/er besat af historier om 2. verdenskrig så broen har jeg set flere gange i min barndom. Og Oliebollen er altså er en skøn opfindelse.
Ha' en dejlig dag...:-))

PS...Du SKAL altså læse de Larsson-bøger !!!!

Annette sagde ...

Annette, det er egentlig sjovt. Vi pisker også rundt for at se ting, steder og muséer fra 2 verdenskrig. Og at du kender Oliebollen, det er utroligt.
Ja jeg ved, at jeg er frygtelig bag ud, da jeg ikke har læst Stieg Larsson, men jeg har bare ikke orket at skulle i gang med dem på hollandsk, jeg er på vej til biblioteket, måske skulle jeg låne den første ☺.
En dejlig dag til dig også.

Inge sagde ...

Sikke dog en skøn dag I har haft Annette, og dejlige billeder. Jeg klukkede genkendende da jeg læste din beskrivelse om din mands familie. Det er en helt præcis beskrivelse af min fars familie i deres velmagtsdage (læs da alle 7 søskdende stadig trak vejret) skøn, stor, energisk, kærlig og meget støjende, med meninger om hvad som helst og altid parat til en god diskussion.
Ha' en dejlig aften Annette
Knus til dig

Rosemary and thyme sagde ...

Du får mange gode minner med alle de skjønne turene dere tar.Og så herlige bilder.
Kan nesten se deg for meg der du sitter med din manns familie og bare venter på å bli dradd inn i samtalen, hehe! Høres veldig kjekt ut, Annette!

Jeg kan fortelle deg at jeg har heller ikke lest Stieg Larsson sine bøker. Min mann har kjøpt alle sammen, men 2 av dem er på svensk,og svensk er vanskelig å lese, syntes jeg.
Kanskje jeg kan begynne på den første, den er jo på norsk. De skal være veldig spennende, og vanskelig å legge fra seg.

Ønsker deg en fin kveld,kjære bloggvenn
Klem Tove

Mia Folkmann sagde ...

Jeres familiesammenkomst lyder bare så hyggelig - jeg savner lidt, at jeg ikke længere har en stor familie. Og så de skønne billeder af huse og byer - det var endnu en sjov tur at følge med på, Annette. (og jeg kunne vist heller ikke stå for oliebollerne... ;-) Det lyder rigtig lækkert.)

Jønne sagde ...

Hej Annette.
Jeg vil også stille mig op i køen for at rose dine dejlige billeder. de er bare så flotte. Og det med Stieg Larsons bøger. Dem må du altså ikke snyde dig selv for og du skal ikke nøjes med at se filmene - før bagefter måske. Jeg hørte dem som lydbøger sidste år. Det er rigtig smart for mig for så kan jeg lytte til dem når jeg kører eller er ombord på en færge i 3 timer.
Jeg læste dit indlæg om Brovst i mandags og da jeg skulle gennem byen kort tid efter tænkte jeg, nu starter jeg lige kameraet i min telefon og ser om det bliver til noget, og der blev da en lille film som du kan finde et stykke nede i mit seneste indlæg i Jønne på hjul. Der sker ikke en skid og ringe kvalitet men du kan se den hvis du vil.
Det var hvis alt for nu. Fortsat en god dag til dig.

Annette sagde ...

Inge, ja er det ikke skønt med sådan en familiesammenkomst. Det er faktisk kun hos min mands onkel og tante, at jeg oplever det hernede og du godeste hvor jeg dog savner det ind i mellem. Jeg kan godt sætte mig ind i, hvordan det har været med 7 søskende, der alle havde en mening om alt og alle, skønt.
Knus og en rigtig god dag til dig.
Solskinshilsener fra Holland

Annette sagde ...

Tove, jeg er bange for, at vi bliver nødt til at skal i gang med Stieg Larssons bøger, du på svensk og jeg på hollandsk ☺. Alle snakker om bøgerne og filmene, så vi er jo nødt til at kunne snakke med, ikke sandt.
Jeg kan godt betro dig, at jeg er nødt til at være meget opmærksom under de middage, for alle snakker og de fleste snakker dialekt. Pyh, jeg er træt efter sådan en dag ☺, men skønt, det er det helt sikkert.
Også en rigtig skøn dag til dig og et stort knus fra Holland.

Annette sagde ...

Mia, jeg ved ikke om det er generelt, at man ikke har de store familier eller familiesammenkomster længere, for skønt det var det. Også selv om det for husmoderen var hårdt, jeg kan huske, at min mor lavede mad i flere dage forud for begivenheden og sov ikke om natten før.
De er lækre de oliebollen, det kan jeg godt betro dig. De er også fremme til jul, så hvis du er heldig at køre igennem Holland i slutningen af November/begyndelsen af December, så kan de absolut anbefales.

Annette sagde ...

Jønne, jeg ved det, alle snakker om de bøger og filmene. Jeg må have fat i dem, jeg kiggede endda efter dem på biblioteket i går, men de var udlånt. Jeg har ikke rigtig orket at gå i gang med dem på hollandsk, men det ender nok med det. Ellers må jeg vente til vi kommer til Danmark senere på året.
Tak for din film fra Brovst, jeg har kommenteret den hos dig ☺. Fortsat rigtig god tur.

Conny sagde ...

Kære Annette
Tak for en dejlig tur til Ommen,hvor er det nogle kønne gamle bygninger du har fotograferet. Hvor er det flotte forhaver i har i Holland, Søren Ryge har lige haft en udsendelse fra England ,hvor han viste noget lignende.
Kan du have en god weekend

Mai-Britt, den danske slikmund sagde ...

Jeg har først for nylig opdaget din blog om Holland. Jeg har læst et par af dem med stor interesse (resten kommer lidt hen ad vejen), for jeg bor selv i Zuid Holland med min hollandske mand.
En ting jeg fæstnede mig ved i denne skrivelse er, at du nævner grammatikken. Har du også lidt svært ved sproget/grammatikken?
Jeg får jævnligt af vide, at hollandsk burde være noget så nemt for danskere...men alligevel kæmper jeg med sproget ISÆR det grammatiske! Er du mon min lidelsesfælle?!
Med venlige hilsner fra
Mai-Britt