fredag den 26. november 2010

Delfshaven

Husbond har flere gange sagt “Vi må en tur til Delfshaven” og endelig i onsdags, da solen skinnede fra en skyfri himmel, kom det så vidt. Jamen dog, sikken en idyl! Vi er enige om, at vi snarest skal tilbage, om ikke andet så for at besøge ølbryggeriet ☺.

Delfshaven1

Selvfølgelig kunne jeg have orienteret mig lidt bedre inden besøget,  jeg havde dog læst en artikel om Delfshaven, hvor den lille havn var beskrevet. At Delfshaven så i dag ikke omfatter andet og mere end lige præcis den lille havn Voorhaven og Achterhaven (forhavn og baghavn) samt et par enkelte gader og er en lille del af Rotterdam, det kom som en overraskelse for mig.

Delfshaven2

Men uanset størrelse, så var der overalt utroligt smukke gamle huse, hvoraf en stor del stammer helt tilbage til 1600 tallet.

Delfshaven5

En af Hollands store søhelte Admiral Piet Heyn blev født i Delfshaven i 1577. Fødehjemmet står der endnu samt nær hjemmet, en stor statue af helten, der skuer ud mod havet. Piet Heyn er kendt for sin store indsats under 80 års krigen, hvor han bl.a. i 1623 erobrede den spanske sølvflåde, der omfattede 12 millioner gylden. Ikke noget at sige til, at han var og stadig er elsket i landet.

Piet Heyn

Delfshaven opstod  i 1398, hvor byen Delft fik tilladelse til at grave en 10 km. lang vandvej til floden Maas. Tilbage i 1600 tallet var Delfshaven kendt for skibsbyggeri og Jenever distillation, yderligere så havde det hollandske Østindisk kompagni et vigtigt skibsværft og varehuse i byen.

Delfshaven3

Frokosten blev indtaget på det tidligere rådhus “De Pelgrim”, der nu er restaurant og ølbryggeri. Et skønt sted, med lækker mad, som jeg glemte at fotografere. Til gengæld huskede jeg – inden det var for sent – at fotografere årets første Bock øl. Den søde og snakkesalige tjener fortalte, at stedet også er meget brugt til vielser.

De Pelgrim Delfshaven

I Delfshaven ligger på havnens ene kaj, Rotterdams eneste tilbageværende hvedemølle. Møllen var endda åben for salg af alle slags mel og jeg havde næsten den ene fod indenfor, da husbond spurgte, om vi ikke havde mel og rugbrød nok lige pt. Og jo, det havde han fuldstændig ret i ☺.

Delfshaven4

Vi forlod Delfshaven for at trave en tur gennem de omkringliggende gader, hvor der udspillede sig et multikulturelt liv men mange forskellige hudfarver og sjove butikker. Men da vejret i eftermiddagens løb havde forandret sig drastisk og der pludselig blev åbnet for sluserne, foregik den sidste del af traveturen i hastigt trav hen til bilen, hvor paraplyen lå trygt og godt. Et besøg i Delfshaven kan så absolut anbefales, hvis man er til gamle huse og små cafeer.

Svaner

Desværre var der ikke noget brød i tasken, så de sultne svaner kunne blive fodret, det havde de ellers regnet med, tror jeg.

Pernis

På vej hjem var vi forbi Pernis, hvor lysene fra den kemiske og petrokemiske industri skinnede ud over det mørke Holland.

31 kommentarer:

Inge sagde ...

Nej hvor er det et smukt sted I har været, kan godt forstå I må tilbage igen.
Håber kun det er lyset der spredes fra Pernis.. :-)

Lene sagde ...

Godt at I kom af sted, tak for turen, det er så sjovt at komme med rundt på steder, jeg slet ikke vidste fandtes.
Og Pernis ligner det område,hvor vi tog forkerte motorvej i Holland midt om natten på vej til Normandiet :-)

Rejen sagde ...

Sikke dog et idyllisk og smukt sted, forståeligt at det blive til et gensyn...Det ser ud til at have været en hyggelig tur...Godt at det først begyndte at regne til sidst...God weekend til dig...

Unknown sagde ...

Det vil blive skrevet på To-see listen, til når vi i 2012 holder ferie i Holland.

Michael Seeger Hanmann sagde ...

Jeg elsker altså dine fortællinger og dine stemningsfyldte billeder Annette, vi må simpelthen til Holland engang, de gamle nostalgigeske huse og små cafeer er altså lige noget for os.
Klem herfra Odense.

Nille sagde ...

Beskrivelsen 'åbner for sluserne' kan næsten misforstås, når man snakker om Holland :-)
Men hvor er det smukt - er det ikke også fra Delft, at porcelænet og kaklerne stammerne fra? De der typiske blå og hvide som i dit banner?

Jeg skal faktisk til Holland om ikke længe - Lendhoven tror jeg det hedder? Aner ikke hvor - men det er kun for en dag med arbejde.

Hav en dejlig aften :-)

Tina - omme i London sagde ...

Pudsigt, det ligner jo naermest Nyhavn!

Annette's space sagde ...

Åhhh Annette, det var dejlige billeder fra et superskønt havneområde, Dine billeder bringer minder frem her :-))
Fantastisk solskinsdag i havde til turen .. Ha en skønherlig weekend :-))

Anonym sagde ...

Jeg tænkte lige som Tina - det ligner jo Nyhavn, med den smalle kanal, bådene og de smalle huse langs kajen.
Det ser rigtig hyggeligt ud med de smalle gader, de gamle huse, de brolagte gader og de antikke gadelamper. Når jeg ser alle dine billeder fra de Hollandske byer, så er jeg tit forbavset over, at de er så gamle og velbevarede.

Annette sagde ...

Inge, ja det håber jeg også. Men jeg tvivler af og til, når jeg ser farven på det, der kommer ud af skorstenene. Knus og en rigtig dejlig søndag til dig.

Annette sagde ...
Denne kommentar er fjernet af forfatteren.
Annette sagde ...

Lene´, vi prøver igen ☺.
Der er så mange fantastisk smukke gamle byer hernede. Det er så dejligt, at det er lykkedes at bevare dem.
Sådan kan det gå, for mange år siden så vi også utroligt triste beboelsesområder midt i Ruhr distriktet, da jeg som kortfører ikke helt havde kontrol over situationen ☺.
En god søndag til jer deroppe.

Annette sagde ...

Annemarie, det var rigtig hyggeligt og kroen med alt det dejlige hjemmebryggede øl, var slet ikke til at komme fra igen ☺. Rigtig god søndag til dig.

Annette sagde ...

Marianne, det lyder godt ☺.

Annette sagde ...

Michael, ja gør det. Her er så smukt med alle de gamle byer, caféer på hvert andet hjørne osv. Jeg kan bestemt anbefale et besøg ☺.
Klem og en rigtig god søndag til dig.

Annette sagde ...

Nille, jeg kunne ikke modstå udtrykket, da idéen poppede op ☺. Du har fuldstændig ret, alt det blå porcelæn kommer fra Delft, vi har ikke noget af det, det i banneret kommer fra Danmark, men jeg har af og til tænkt på, at vi må have en enkelt ting fra Delft, for at gøre det hele komplet ☺.
Tror du mon det kan være Veldhoven ved Eindhoven?
En rigtig god søndag til dig.

Annette sagde ...

Tina, ja du har ret, det havde jeg slet ikke tænkt på ☺. En god søndag til dig med dejligt besøg.

Annette sagde ...

Annette, jeg tør næsten ikke skrive det, men solen skinner også fra en skyfri himmel i dag, men der er til gengæld afsindig koldt. En rigtig god søndag til dig.

Annette sagde ...

Jens, ja, man har gjort utrolig meget for at bevare det gamle, overalt er der store smukke gamle købmandshuse i stil med Jens Bangs stenhus. Selvfølgelig er der også moderne byer hernede, men dem undgår jeg helst ☺.
En skøn søndag til dig og dine 2 skønheder.

Conny sagde ...

Kære Annette
Det var rigtig spændende ,at læse om Delfshaven ,det er nogle stemningsfylde billeder du har taget. Da jeg læste om søhelten, tænkte jeg på om den krig virkelig varede 80år.Jeg kan ikke blive træt af, at se på alle de smuk gamle huse.
Kan du have det rigtig godt

Annette sagde ...

Conny, tak skal du have. Jo, det er rigtig nok, krigen varede fra 1568 - 1648.
Jeg har det ligesom dig, jeg kan heller ikke blive træt af at kigge på de gamle huse.
Jeg håber, at vejret opfører sig ordentligt i morgen, når I skal på vejene. Rigtig meget held og lykke med undersøgelsen.
Også du, må have det rigtig godt.

Jønne sagde ...

1000 tak for endnu en fantastisk rundvisning i en spænende bydel. Billedet af den Bock øl holder du tilsyneladende for dig selv! Er det også blevet udbredt med disse micro bryggerier i Holland? Jeg har her i weekenden besøgt Hansens Bräuerei i Flensburg og prøvesmagt deres juleøl Uhhmmm!
Kan du have en rigtig god uge...

Ellen sagde ...

Skønne, skønne billeder og som sædvanlig også ledsaget af en god fortælling :-)
Og ikke så meget som et eneste forkølet snefnug. Herligt :-)
Tak for turen.
Hvis vi beslutter os for en ferie i Holland, vil vi meget gerne have dig som guide. Du guider - vi giver måltiderne. Deal?

Lone sagde ...

Jeg kan tænke mig, at der er omend endnu smukkere nu, hvor der er sne :-)

Tina Liel sagde ...

Tillykke med den nye barnedåben det må ha været en dejlig oplevelse♥ Og sikke en dejlig beskrivelse af jeres tur - du er altså rigtig god til at beskrive - det ser rigtig hyggeligt ud. Knus søde♥

Annette sagde ...

Jønne, jeg tror ikke, at Holland og Belgien ikke kommet med på modebølgen med micro bryggerier. Jeg hører kun om gamle bryggerier, du ved Leffe, Duvel, La Trappe osv.
Hansens Bräuerei i Flensburg, det kender jeg ikke. Gad vide om ikke husherren kan lokkes til at få hold på bilen, engang turen går forbi Flensburg, men de sælger jo nok desværre ikke juleøllen hele året ☺.
Jeg må huske, at lave et indlæg engang med billeder af halvfyldte ølglas ☺. En rigtig god uge til dig også, forhåbentlig er vejene ryddede oppe hos jer.

Annette sagde ...

Ellen, vi har nogle små forkølede snefnug nu. Jeg har lige vist dem til min datter via webcam og hun sagde, det kan jo ikke engang kaldes sne, den mængde I har ☺.
Det er en handel, vi sagtens kan blive enige om, men jeg tror vi får mere ud af det, hvis husherren er med. Det er mest ham, der kommer med de gode input, hvor jeg trasker afsted med kameraet og siger åh, ih osv. Men det finder vi ud af ☺.

Annette sagde ...

Lone, ja det tror jeg du har helt ret i ☺.

Annette sagde ...

Tina, tak skal du have. Du har ret, det var en herlig oplevelse at være i Danmark til barnedåb.
Er du ved at være ovre den værste stress. Knus til dig dernede i varmen.

Madame sagde ...

Hvor er det dejlige billeder, du viser, Annette! Spændende at blive vist rundt af dig og se steder, jeg ellers ikke ville have oplevet.
Klem og rigtig god bedring med forkølelsen!

Annette sagde ...

Madame, jeg havde ikke set din kommentar før nu, undskyld.
Jamen, jeg kan slet ikke lade være ☺. Holland er så smukt, fyldt med smukke gamle byer og landskaber og jeg vil så gerne dele alle disse skønne ting.
Varme søndagsklem og tak for ønskerne.