tirsdag den 2. november 2010

Dengang i 60´erne – nu live med Writer.

Dejlige billeder af meget unge bloggere har på det seneste vist sig på min skærm og mens duften af frisk rugbrød breder sig, fik jeg lyst til at give mit bidrag.

første skoledag

Første skoledag 16 august 1960.
Vi startede sent, da skolen var nybygget og først da, var klar til at blive taget i brug. Det var en stor festdag, Arentsminde havde fået en flot ny skole og jeg husker endnu, at vi fik sodavand og wienerbrød til indvielsen ☺.
Min mor har i min bog skrevet:
”Nille er begyndt at gå i skole, det var en stor dag. Hun var meget beklemt, da hun skulle af sted men efterhånden går det bedre.”
Jeg har senere fået fortalt, at jeg måtte følges til skole i mange uger (afstanden har været max 1 km),  jeg var ikke glad for at skulle væk fra mor ☺.

Nille afdansing

Første afdansningsbal i 1962.
Min mor havde en ide om, at dans hørte med til ethvert barns opdragelse, derfor kæmpede jeg mig igennem Vera Jensens danseskole på Brovst Hotel i et nu glemt antal år. Det er mig med den hvide sløjfe i håret ☺. Så vidt jeg husker, blev jeg aldrig nogen ørn udi dansen, men senere når jeg til familiefester kunne lokke min far med til at danse engelsk vals, det hørte med til lykkemomenterne.

Nille skinny

Konfirmation 10 April 1967.
Billedet er fra dagen derpå og jeg mener at kunne huske, at jeg var lidt misfornøjet, da “alle de andre” i klassen måtte fejre Blå Mandag i Aalborgs gader, hvorimod jeg skulle til den årlige fotografering hos Kehlet Stella Nova.

25 kommentarer:

Annette's space sagde ...

Herlige billeder fra dengang din verden var ny.
jeg blev også sendt til dans, men det opgav min mor hurtigt. Jeg var alt for kontrær og ikke til at rette ind :-))
Iøvrigt holdt jeg heller ikke 2.dagsfest, men passede en lille kusine. Men det var nu mit eget valg. (Jeg ved det, jeg var vildt underlig!!!)
Ha' en skøn dag :))

Inge sagde ...

Du var også i det fine tøj den dag.. :-) og har også gået til dans... Hvor er det fine billeder du har Annette, jeg synes godt nok det er strengt at du ikke kom med til Blå mandag.
Hav en dejlig dag Annette

Rimkogeren sagde ...

Jamen da for et skønt tilbageblik :-) Danseskole jo tak, fru moder mente at udover at lære at svømme (fornuftigt) skulle man lære at danse (SUUUK) Jeg gik til dans i mange år. Ved mærkeprøverne blev en af de skrappe piger kommanderet til at danse (Læs: slæbe mig igennem dansene). Jeg bestod hver gang, sikkert fordi man ikke kunne dumpe.
Endelig slog frihedens time....

Annette sagde ...

Rimkoger, hvor har vi måttet gennemgå mange trængsler, på grund af vore velmenende mødres ideer. Sjovt nok, så har jeg et indre billede af en ung og ikke særlig interesseret rimkoger, der bliver slæbt rundt på dansegulvet.
Et billede, jeg kan overføre til gymnastikken for mit eget vedkommende, stakkels piger der måtte sørge for, at jeg kom over hest og buk ☺.

Lone sagde ...

Herlige billeder indenfor samme årti, Annette :)

Jeg kan nikke genkendende til forløbet - første skoledag, danseundervisning og den årlige fotosession hos Kehlet :)

Jeg elskede at begynde i skole, så jeg kunne begynde at bruge skoletaske og penalhus. Jeg kan endnu erindre duften af læderet :)

Rejen sagde ...

Hvor er det fine billeder, og du ser da fin ud med sløjfe i håret....Jeg gik også til dans, men jeg var meget glad for det.....Elskede at danse...Jeg blev ikke konfirmeret, jeg ville ikke så jeg havde selvfølgelig heller ikke blå mandag, men ikke fair når man gerne vil....:-0

Madame sagde ...

Hvor er det sjovt at se - dejlige billeder, Annette! Jeg mindes også danseskole og Kehlets Stella Nova. Det brugte man åbenbart dengang, selv om jeg sagtens kunne have undværet oplevelsen ved at gå til dans på fru Guldagers Danseskole :-) Jeg holdt heller ikke 2. dagsfest, uden at jeg kan huske hvorfor ...
Klem og en dejlig aften til dig!

Michael Seeger Hanmann sagde ...

Dejlige billeder Annette, skøn konfirmand, du gemmer nu din misfornøjethed godt.
Klem fra Odense.

Pia sagde ...

Når jeg ser dine fine kjoler mindes jeg de stivede skørter vi selv altid havde under.
Dans var også en del af vores børneopdragelse. Som lille brød jeg mig ikke meget om det, men senere er jeg blevet helt vild med dans ☺

Jeg læste dit indlæg om morgenmad i Ikea, det har jeg nu ikke fået, men for ca. 14 dage siden var jeg i Ikea for første gang i mit liv, og brugte den rørende formue af 64,- kr. ☺

Annette sagde ...

Annette, sjovt at læse om samme periode for dig. Efter hvad du har skrevet om din soldatertid, så ville jeg aldrig have gættet, at din mor måtte opgive at få dig til at gå til dans ☺.
Knus og en dejlig onsdag til dig.

Annette sagde ...

Inge, bare rolig, jeg har fået indhentet det fortabte fra Blå Mandag sidenhen ☺.
Knus og en dejlig onsdag til dig.

Annette sagde ...

Lone, du har ret. Mindet om den vidunderlige duft fra den nye skoletaske og penalhuset, den strejfede mig også, da jeg så billedet fra første skoledag. En god dag til dig.

Annette sagde ...

Annemarie, du skriver, at du ikke ville konfirmeres. Jeg synes det er flot, at du allerede i en alder af 13 - 14 selv var i stand til at finde ud af, hvad du ville og ikke ville. Så langt var jeg slet ikke nået i min udvikling. Og det synes det er dejligt at læse, at din beslutning blev respekteres.

Annette sagde ...

Madame, tak for et skønt morgengrin omkring dine danseoplevelser ☺. Når jeg tænker tilbage, så tror jeg at jeg hellere ville ud og klatre i træer og lave huler i skoven, end at valse rundt på trægulvet. Varme klem og en god dag til dig.

Annette sagde ...

Michael, jeg har sikkert ikke turdet andet end at skjule det misfornøjede ☺.
Da jeg så billedet, kom jeg til at tænke på den underlige akavede måde man altid skulle holde hovedet på hos fotografen, som om man er stiv i nakken ☺.
Klem og en god onsdag til dig.

Annette sagde ...

Pia, åh ja, de stivede skørter, dem havde jeg glemt. Fine var vi dengang.
Jeg kan også let tage i Ikea og ikke bruge mere end du har gjort. Men jeg er så glad for, at jeg hos dem kan købe skandinavisk mad, ellers må jeg til Amsterdam eller til sømandskirken i Rotterdam for at få lidt godt "hjemmefra".
En rigtig god dag til dig.

Ellen sagde ...

Det er jo som at se mig selv ;-) men vi er jo også fra samme go'e årgang...
Det var sjovt at se disse ungdomsbilleder af dig.
Jeg husker også dansetimerne som noget af en plage, og der var aldrig drenge nok, så vi piger skiftedes til at have herrerollen. Heller ikke særlig sjovt.
Tænk, at du ikke måtte holde andendag, som vi vist kaldte det dengang - du kunne da bare have været hos fotografen senere, men forældre havde ret svært ved at tænke fornuftigt i den tid, kan jeg huske ;-)

Nille sagde ...

Hvor er det nogle fine billeder! Jeg kunne jo reelt godt finde nogle fra 1960'erne - men jeg ville jo ikke være særlig stor på dem :-)

Var Nille også dit kælenavn?

Jeg blev også tvunget til dansetimer - selv om det var i 1970'erne - men det blev det absolut ikke mindre gyseligt af. Jeg hadede det af et godt hjerte...

Michael Seeger Hanmann sagde ...

Jeg tror vi vi sad sådan fordi vi havde hårvox til ekstra hold i nakken Annette, det var jo meget moderne dengang, og er nu ved at vende tilbage igen.
God aften og klem herfra.

Annette sagde ...

Ellen, vi havde fordele med hensyn til drengene på danseskolen ☺. Der lå et drengehjem ikke langt fra Brovst og drengene derfra var tvangsindlagte til at deltage i danseskolen.

Med hensyn til andendags gildet, så husker jeg slet ikke, at muligheden for at tage til fotografen en anden dag eksisterede, mon den har gjort det. Det var selvfølgelig også en god undskyldning for at undgå, at jeg flintrede rundt i Aalborgs gader ☺. Men pyt, jeg har nået at indhente det forsømte senere ☺.
En god aften til dig.

Annette sagde ...

Nille, du har lige gjort mig opmærksom på en fordel ved at være så oldgammel, som jeg er! Der eksisterer billeder af en fra de glade 60´ere ☺.

Min mors kælenavn til mig var altid Nille, men sjovt nok kaldte min far mig altid for Nette. Det er lidt besynderligt, at de ikke valgte det samme, men det har måske været en protest fra min fars side. Jeg har senere fået at vide, at min mor ville have, at jeg skulle hedder Pernille, men min far ville at det skulle være Annette ☺.

Det er sjovt at læse, at vi faktisk er ret mange, der har måttet udsættes for de grusomme dansetimer. Selv om mine foregik en del år før dine, så var jeg bestemt heller ikke vild med det ☺.
En skøn aften til dig dernede sydpå.

Annette sagde ...

Michael, var det ikke kun drenge, der brugte hårvox? Eller husker jeg meget forkert.
Klem og en rigtig god aften til jer deroppe nordpå.

Conny sagde ...

Annette.
Skønne billeder fra din barndom,jeg har også gået til dans da jeg var barn,da jeg blev konfirmeret ,var der ikke noget der hed Blå Mandag.

Annette sagde ...

Conny, hvordan havde du det med at gå til dans?
Så vidt jeg har kunnet læse mig frem til blandt kommentarerne, så er der ikke så mange, der var glade for det.

Anonym sagde ...

Guldagers Danseinstitut var en megasucces. "Producerede" et hav af topdansere; landsholdsdansere, danmarksmestre etc.
38 år i Virum, tidl. også i Hvidovre og Valby. Ruth Guldager var vicepræsident den internationale danselærerorganisation ICBD.
Vh Christian Finn-Guldager, Menton, France