tirsdag den 14. august 2012

Sønderjysk kaffebord udenfor Sønderjylland…..

Lørdagens ”Sønderjyske kaffebord” var i henhold til gæsterne en stor succes og den slags roser labber en værtinde jo i sig med stor glæde, især når det kommer fra mennesker, der ikke er vant til dansk hjemmebag ☺.

Jeg sendte - i sidste uge – mangen en kærlig tanke til en skøn lille bog, som jeg fik for et par år siden af en god veninde ”Den store Damekaffe”. Da jeg læste bogen, følte jeg mig hensat til min barndom, hvor vi var ude i ekstremerne, hvad angik forberedelser forud for gæstebud. Der blev gjort hovedrengøring, sølvtøjet blev pudset, duge blev vasket, selv om de kom direkte fra skabet osv. osv. Og hvad opdager jeg pludselig? At jeg ikke er nået mange skridt videre! Matriklen skinnede om kap med sølvtøjet, dugene var checket for eventuelle gule striber, da der går lang tid imellem at duge i størrelse meget lang, finder vej ud af skabet ☺.

Dekoration

Torsdag blev ”faster Veras småkager” og de ”Franske makronkager” bagt. Jeg havde glemt, hvor gode sidstnævnte egentlig er, for jeg tror ikke jeg har bagt dem, i de år jeg har boet i Holland.

Takket være bloggen ”Frau Putz” fik jeg adgang til ”Verdens letteste lagkagebunde” og hvor var de flotte, de blev lagt sammen med kagecreme, lavet efter min tidligere svigermors opskrift samt hindbærmarmelade. Jeg har før forsøgt mig med lagkagebunde hernede, uden succes! Et år ville jeg glæde hollænderne med en Othellolagkage, jeg ved ikke hvor mange dage vi spiste Othellolagkage efter fødselsdagsgildet, men det var nogle stykker, for den var godt nok en tung sag at komme igennem. Men lagkagebundene fra ”Frau Putz”, de var til gengæld lige præcis, som de skulle være.

Lagkage

Lørdag morgen blev der bagt boller, lavet brunsviger efter min tidligere svigermors opskrift, fynsk og lige præcis som den skal være ☺. Jeg havde gået og spekuleret på, om gæsterne skulle udsættes for brunsviger eller kringle, men henset til, at lørdag formiddag sikkert ville byde på  lidt stress og at jeg for mit indre blik så, at remoncen ville være alle andre steder, end lige præcis inde i kringlen, blev det brunsvigeren, det var begrænset hvad der kunne gå galt med den.

BollerSvigermors brunsviger

Af hensyn til min bonussvigerdatter blev der også bagt en ”Marcipantærte med havens æbler”, idet det skønne pigebarn helst vil have bagværk med æbler. Det blev ganske vist ikke havens æbler, men supermarkedets, men det gjorde ikke sagen ringere. Hold da op, hvor den smagte, den var ikke særlig køn, men hvad den manglede i udseendet, havde den i smag…..og kalorieindhold. Der var ikke så meget som et lille bitte stykke æble tilbage, da fadet havde været rundt ☺.

Lidt egoistisk har man vel lov til at være, når man er værtinde og det er værtindens fødselsdag der fejres, derfor skulle der også en chokoladekage på bordet. En ny opskrift ”Gerickes chokoladetærte” skulle prøves! Jamen dog, hvor var den god og ualmindelig nem at gå til. Af og til savner jeg træstammer eller romkugler, der lige fra jeg var 7 – 8 år har været mine yndlingskager, men Søren Gericke har sørget for en erstatning, selv om den nok ikke skal laves for ofte, sådan henset til blodsukker og kalorieindhold ☺.

Chokoladekage

Det væltede ind med gaver, alle ting der var på ønskesedlen, nye puder til havebænken, ikke mindre end 6 køkkenhåndklæder og 2 viskestykker, alle med rødt mønster, en skøn blomsterdekoration, gavekort til vinhandel og blomsterforretning og så denne, som jeg faktisk også havde ønsket mig ☺. Æblet har altså ikke noget med dimsen at gøre, det er der kun for at illustrere størrelsen ☺ og så havde det givetvis været smart, hvis jeg nu havde husket at fotografere dimsen ved dagslys ☺.

Væveskytte

Indtil fredag anede jeg intet om dimsens eksistens!
Bonussønnen og –svigerdatteren trissede rundt Kringlop (genbrugsforretning) i deres ferie, de så tingesten og sendte straks en sms til Frank, for at høre hvad den skulle bruges til. Det omvandrende leksikon (altså Frank) kunne fortælle de unge mennesker, at de stod med en væveskytte og at det i 70´erne var meget moderne at have dem hængende på væggen sammen med sættekassen. Jeg synes historien var så sjov, at jeg spurgte om der var flere af dem i Kringlop, for så ønskede jeg mig sådan en, den ville passe fint ind i det hjemlige museum, hvor der ikke er mangel på gamle ting og sager (gammelt ragelse, vil nogle måske mene☺).

Da den lille familie fra Danmark var på besøg, fik jeg en stor gaveæske med produkter fra Origins, som er og bliver mit yndlingsmærke indenfor cremer m.v. Da mærket ikke forhandles i Holland, er det altid på ønskesedlen til Danmark ☺☺. Den sidste gave har jeg ikke fået endnu, det er en tur til Antwerpen og den glæder jeg mig meget til.

Merijn

Mit lille bonusbarnebarn sov trygt og godt til trods for al snakken ☺.

Gæstebud1Gæstebud2   

Gæstebud4Gæstebud3

Vor søde nabokone lavede ovenstående fotodokumentation fra dagen!

Alt i alt, er det nu ikke så tosset, at blive 59 år!

24 kommentarer:

Unknown sagde ...

Hvor ser det lækkert ud - jeg kommer gerne til "sønderjysk Kaffebord" - selv i Holland.

Knus fra Lønstrup - hvor det endelig er blevet sommer.

Annette sagde ...

Jeg er nu også lidt lun på den flæskesteg, som du havde gang i ☺.
Jeg lover ikke, at der kommer så mange slags hjemmebag på bordet, hvis I kommer forbi ☺.
Det samme gælder her, altså hvad angår sommer og det er bare så dejligt.
Knus tilbage til det Nordjyske.

Rejen sagde ...

Uhmmm sikke nogle lækre kager, det lyder til at det var en dejlig dag..Knus..;-D

Lene sagde ...

Hjertelig tillykke med fødselsdagen, Anette. Hold da op som du har kræset om dine gæster. Lækkert kaffebord :-)

Per Teilmann sagde ...

Puha ... hvor lækkert. Det kostede mindst 1 kilo på vægten bare at kigge ;-)

Frau Putz sagde ...

Tillykke med fødselsdagen - sikke den blev fejret :o)

Og dejligt at lagkagebundene lykkedes. Det gør de nu (næsten) altid. Jeg har i hvert fald aldrig haft nogle problemer - og de er nu engang bedre end de købte.

~ Karina

Fruen i Midten sagde ...

Lækre kager - og lækker lille unge. Jeg kan godt li' hans bluse ;-)

Nille sagde ...

Først og fremmest et forsinket tillykke med fødselsdagen - men burde du ikke fejres i stedet for at pudse sølvtøj? :-) Sådanne vaner slipper man nok ikke af med - jeg er nøjagtig magen til!

Dine gæster har i hvert fald ikke manglet noget - det ser usandsynligt lækkert ud!

Hvis du skal til Antwerpen - eller når du ellers kommer til Belgien - må du kunne købe Origins? Ligger der ikke en Inno der?

Hav en god aften oppe i varmen!

Ellen sagde ...

Tillykke med de 59 og pyhhh, hvor har du haft travt. GODT, at de kunne lide alle kagerne - tænk at have haft alt det besvær, hvis gæsterne så bare havde rynket på næsen af det hele ...

Hehe til Pers bemærkning - den var ikke helt ved siden af ;-)

Tina - omme i London sagde ...

Jamen for hulen - TELOEK! :)

Stegemüller sagde ...

Det er da et helt fantastisk kagebord, du har stillet op med. For mig er sønderjysk kaffebord bare et begreb, jeg har lært; det er ikke noget jeg selv har oplevet - men det ser overdådigt ud. Jeg håber også, at du nåede at nyde din 59. fødselsdag ind i mellem alle kagerne!

Jeg har fulgt din blog i et stykke tid, og kan godt lide, at du har så meget god tekst.

Annette sagde ...

Anne Marie, ja heldigvis, tænk hvis ikke de havde kunnet lide bagværket. Knus og en dejlig dag til dig.

Annette sagde ...

Lene, tak skal du have. Ja, pludselig var ånden kommet over mig og så er det jo med at slå til ☺. Også en dejlig dag til dig.

Annette sagde ...

Per Teilmann, tro mig, det er intet imod, hvad badevægten skreg til mig ☺. En dejlig solskinsdag til dig.

Annette sagde ...

Hej Karina, tak skal du have.
Du har ret, det hjemmebagte er nu det bedste. Men jeg tror heller ikke, at man kan købe færdige lagkagebunde hernede, måske i de større byer oppe nordpå, men her har jeg aldrig set dem.
Det er i hvert fald ikke sidste gang de skal bages.
Også en dejlig solskinsdag til dig.

Annette sagde ...

Fruen i Midten, helt enig, han er lidt tough i den bluse. Må solen skinne på din dag.

Annette sagde ...

Nille, tak skal du have.
Hvorfor kommer vi aldrig videre med alle de forberedelser? Nå pyt, det går jo meget godt alligevel.

Det har aldrig været i mine tanker at kigge efter Origins i Belgien, men det skal straks undersøges. Tusinde tak for rådet.

Det går også helt fint med Body Shops produkter som erstatning, men hvis jeg kunne få Origins nede hos jer, så ville det bare være supergodt.

En rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...

Ellen, tak skal du have.
Heldigvis var der ingen rynken på næsen, selv Franks gamle faster og onkel, der normalt kun tager 1 stykke bagværk, spiste sig igennem alle de forskellige slags ☺.
En rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...

Tina, takker, takker.
Sol ovre hos dig, også? En skøn dag til dig.

Annette sagde ...

Stegemüller, tak for de rosende ord.
Jo tak, da forberedelserne var slut, gæsterne ankommet og snakken gik, som om alle havde kendt hinanden gennem længere tid, da lænede jeg mig tilbage, slappede af og nød det hele ☺.
En god og solrig dag til dig.

Lavendel sagde ...

Så flotte kager, lækkersulten har meldt sig!! Jeg er en stor ynder af Damekaffe'r - elsker den bog, stor hilsen

Annette sagde ...

Lavendel, ja er det ikke en skøn bog, jeg tror snart jeg må genlæse den. Stor, stor hilsen tilbage til det Fynske.

folehave's univers sagde ...

Længe siden jeg har været inde hos dig. Der er sket meget. Forsinket tillykke. 59 år. det er helt fint, jeg er her da endnu, og snart er det 1 år siden jeg selv blev 59.
Dimsen kender jeg så godt, som væver har jeg brugt en skytte rigtig meget. Den du har der, ligner til forveksling en fra et flyveslagbord. En sådan gør at det går hurtigt når man væver. Kager YES gerne, det har været dejligt at deltage i festlighederne.

Anonym sagde ...

Fedest!