søndag den 17. maj 2009

Byggeri

Da vi i slutningen af 2005 flyttede til byen hvor vi bor var dette lidt slidte, men stadig smukke hus udsigten fra vort arbejdsværelse.


Frem til 2000/2001 havde de forskellige kommunalbestyrelser i vor kommune haft held til at håndhæve, at der ikke måtte bygges højere end 2 etager, dette blev ændret 2000/2001 og fra det tidspunkt skete der en drastisk ændring i bybilledet.

Huset vi havde som udsigt til, var hvad der var tilbage af en stor gård hvis marker nu er bebygget. Hvem der egentlig ejede huset ved jeg ikke (måske kommunen), men i hvert fald flyttede lejerne ud i begyndelsen af 2008, da der også her skulle bygges et etagebyggeri.

Huset stod tomt i en periode og jeg tænkte tit på, at det var et held at træerne fik lov til at vokse vildt foran vinduerne så ingen kunne se at huset stod tomt, idet jeg på en eller anden vis ikke tror at jeg ville have fundet det specielt fornøjeligt at have "krakers" (slumstormere) som genboere.

Holland er et af de eneste lande, hvor det ikke ved lov er forbudt at besætte et hus. Hvis huset har stået tomt i 12 måneder og ejeren ikke kan bevise at han/hun indenfor en kort periode har planer for hvad der skal ske med huset, så er det ikke ulovligt at besætte det. Da det er en forbrydelse at bryde ind i et tomt hus, sker det ofte at krakerne allierer sig med politiet for at få adgang til et hus der har stået tomt i 12 måneder. Man må ikke nægte "krakerne" adgang til vand, gas og elektricitet og det er ofte studerende der finder sig en billig - men temmelig usikker - boligform ved at besætte et hus.

Ejerne af huset har sikkert haft dette i tankerne, for inden der var gået 12 måneder blev huset revet ned. Men på tværs af byggeplanerne kom den økonomiske krise og der var ingen købere til lejlighederne og siden begyndelsen af 2009 har dette været vor udsigt fra arbejdsværelset.....ØV

4 kommentarer:

Nille sagde ...

Det var da en højst interessant lov - eller mangel på samme! Selvfølgelig kan det være en fordel for de unge uden penge - men det må ikke være sjovt som husejer; uagtet at man ikke selv benytter huset!

I Belgien er der også mange forladte huse - men de bliver vist ikke besat på den måde, tror jeg!

Conny sagde ...

Jeg kan da godt se ,din udsigt er blevet forringer en del.
Med hilsen fra Viborg

Annette sagde ...

Hej Pernille,
Jeg tror kun det er i Holland at det kan få lov til at foregå og så lige på Christiania :-)

Annette sagde ...

Hej Conny,
Ja ikke og jeg undrer mig dagligt over at der ikke er nogen der siger noget til det, udover altså lige mig :-)