lørdag den 2. maj 2009

Lørdagsudflugt.

Vi hører måske ikke til verdens mest opfindsomme hvad angår valg af udflugter og udbytte af samme, men som regel har vi det vældig fornøjeligt under turene og det i sig selv er jo en herlig ting.

Venner griner stadig af vor Norgestur, hvor vi sammen med et vennepar kørte 80 km til Hirtshals, tog færgen til Kristianssand og retur igen og vort udbytte af turen var 5 kg. norsk myseost (som vi begge elsker). Her i Holland har vi præsteret at køre til Roermond, hvilket er en tur på præcis 100 km. og vort udbytte var nogle bananer og lige inden vi forlod byen blev der dog også indkøbt et nyt armbånd til mig.

I dag har vi været på en ny fantastisk udflugt, vi kørte til Brasschaat i Belgien for at købe marmelade!!! Og for at det ikke skal være løgn kom der altså 9 glas marmelade (dog 3 forskellige slags) med hjem, så vi kan nu klare os i et par dage.

Vi nåede dog lidt andet end marmeladeindkøb i dag, idet min mand på et tidspunkt under en omkørsel havde set et sluseanlæg ved Albert kanalen som vi skulle se, det tog os lidt tid at finde stedet men heldigvis var der stadig omkørsel hvilket gjorde sagen lettere.

Albert kanalen ligger mellem Antwerpen og Luik (Liège), den er ca. 129 km lang og blev udgravet i 1930´erne. Før man gravede kanalen tog sejlturen omkring 7 dage mod nu 18 timer og der er en højdeforskel på 56 meter på kanalen, for at kompencere på dette har man bygget 6 sluseanlæg og det var sluseanlægget ved Wijnegem som vi så i dag.


Der var en livlig trafik på kanalen mens vi var der og de 3 sluser var i brug konstant, det var flest erhvervsskibe, men også enkelte lystsejlere i sluserne. Vi hørte da vi var der, at man nu taler om at bygge en 4 sluse idet der ved Wijnegem er tale om en flaskehals på kanalen.Selv om jeg absolut ikke er nogen vandhund, indrømmet jeg er faktisk lidt bange for vand og tror at min sidste time er kommet hvis ikke jeg kan nå bunden, så er jeg dybt fascineret af den måde hvorpå både hollændere og belgiere behersker vand på.

Det er fantastisk hvad der er udrettet bl.a. ved Rotterdam og Oosterschelde hvor bygningsværkerne udgør en del af Deltaplan som hollænderne har bygget for at holde vandet ude af landet, men det er ikke mindre imponerende hvad belgierne har udrettet i forbindelse med transport på vandveje bla. ved Strepy-Thieu.

2 kommentarer:

Nille sagde ...

Det vigtigste er jo ikke opfindsomheden men om man kommer ud og ser sig omkring, synes jeg ;-)

Strépy-Thieu - er det den store nye, der blve indviet for nogle år siden? Det er ret fascinerende - og nok en af de eneste grunde til, at jeg kan savne et kørekort... man kan komme længere ud på landet og se andre ting!

God søndag aften!

Annette sagde ...

Hej Nille.
Jo det er den store nye, det er et fantatisk bygningsværk. Der findes også en anden som vi opdagede ved en tilfældighed, der bliver skibene trukket op i et kar fyldt med vand (lige pt. kan jeg bare ikke huske navnet på den). Jeg er ret imponeret af de hjerner som har siddet og udtænkt sådanne ting.