lørdag den 5. juni 2010

Drimmelen....

Fredag formiddag, da jeg sad og skrev på en længere afhandling omkring min torsdags cykeltur til Drimmelen, ringede telefonen, det var min mand der spurgte, om jeg ville med til Køln og senere til Opglabbeek i Belgien? Hvis svaret var ja, kunne jeg være klar mellem 11:30 - 12:00. Om jeg kunne? Hurtigt gik den vilde jagt med bad, ophængning af vasketøj, pakning af strikketøj og en god bog og så afsted på jernhesten mod Tilburg.

Indrømmet, det var et af de tidspunkter, hvor det gjorde bare en lille bitte smule ondt at gå forbi Audien og ind efter cyklen, da jeg var klar over, at det ville blive sent før vi nåede hjem. Men på den anden side set det påstå´s, at det er så sundt med det cykleri ☺.

Tilbage til min Drimmelen-tur! Det var egentlig overhovedet slet ikke meningen, at torsdagens tur skulle have den længde, som den endte med at få. På vej ud af døren mødte jeg en nabo, en af de tidligere meget "hardcore" motionscyklister, han spurgte hvor jeg var på vej hen og ud af munden fløj det "Drimmelen"! Jeg anede en smule respekt i hans stemme, da han ønskede mig en god tur.

Det var måske lidt overmodigt det med Drimmelen! Ganske vist havde jeg tidligere på dagen været på Google Map for at se, at det drejede sig om 19 km. hver vej og jeg ved, at jeg engang tidligere har cyklet turen, men jeg mener at kunne huske, at jeg dengang var sur og gal, det giver altid lidt mere energi. Jeg besluttede mig for i hvert fald at cykle i retning af Drimmelen, vende om kunne jeg jo altid.....

Første stop var Oosterhout, hvor jeg i denne bygning på venstre hånd "America Tower" havde mit første job her i Holland. I en kort periode lykkedes det mig endda at få tiltusket mig en vinduesplads, men det gik som det som regel gør i alle større organisationer, i løbet af de 7 måneder vi nåede at være i "America Tower", da flyttede vi 4 gange og væk var vinduespladsen med udsigt over Wilhelmina kanalen. Efter de 7 måneder blev vores afdeling rykket hjem til den hollandske del af moderfirmaet, dette var beliggende ca. 9 km. fra "America Tower" og midt i et industriterrræn, ØV.

I stedet for at skrive en lang historie om, hvilke tanker jeg gennem årene har gjort mig over, at medarbejderne altid skal flyttes rundt med i store organisationer, så fortsætter cykelturen....


En enkelt fodboldsudsmykning i et lejlighedsbyggeri langs med Wilhelmina kanalen. Er det ikke utroligt.

Det er heller ikke kreativitet det mangler, når det drejer sig om rundkørseludsmykning, men så vidt jeg husker fra en anden blogger, så er det ikke kun i Holland kreativiteten blomstrer.


Det lykkedes mig faktisk at nå Drimmelen! Desværre (undskyld) så har turiststrømmen allerede indfundet sig, der var mennesker overalt, derfor blev det kun til et par hurtige fotos af de skønne gamle huse. Jeg var ikke engang ved vandet, før jeg igen steg på jernhesten og cyklede hjem.

Drimmelen er en lille landsby med godt og vel 500 indbyggere, sammen med den lidt større Made samt et par andre småbyer, danner de kommunen Drimmelen, med i alt knap 27.000 indbyggere.


En enkelt gade er så smal, at der kun kan køre en bil ad gangen. At lave gaden ensrettet er ikke en mulighed, da der ikke findes andre veje i retningen, hvad gør man så? Man anbringer et trafiklys, der også kan aktiveres manuelt af cyklister og knallerter.

Hvis man er til ældre restaurerede huse (og det er jeg), så er Drimmelen et eldorado. Husene er smukt restaurerede og skønne dukkehuse, så godt som alle.........og der var ikke mindre end 2 til salg (glem det, jeg har kigget priser, efter jeg kom hjem ☺).


Ud over, at Drimmelen i sig selv er en hyggelig lille landsby, så har den også en fantastisk beliggenhed ved kanten af en af Hollands største nationalparker Biesbosch.

Biesbosch er et utroligt område, der hovedsagelig består af vand i form af floder samt større og mindre øer. Det i sig selv er jo ikke så usædvanligt, når det drejer sig om Holland, men hvad der er usædvanligt er, at området er et af de sidste ferskvandsområder med flod og ebbe i Europa.


Jeg må med skam melde, at jeg har tyvstjålet billederne fra internettet, da jeg ikke selv havde billeder fra Biesbosch.

Hovedparten af vegetationen rundt på øerne er pil, men der findes også større græsarealer, samt en del tagrør.

Jeg har en gang været på sejltur i Biesbosch og troede egentlig, at jeg havde nogle billeder fra turen, men de er nok blevet censureret væk, selv om turen skam var i al ærbarhed med partner. Det var den første firmaudflugt jeg deltog i hernede og det var en hyggelig tur, hvor vi sejlede rundt i Biesbosch en hel eftermiddag i et pragtfuldt sommervejr. Vi gik i land på en enkelt ø, hvor en naturguide stod parat til at fortælle os om områdets flora og fauna. Overalt så vi sejskibe der lå for anker nær øerne hvorfra folk badede og hyggede sig på dækket.

Under 2. verdenskrig blev Biesbosch brugt som gemmested af modstandsbevægelsen, idet det var så godt som umuligt for tyskerne, at fange de lokalkendte modstandsfolk i Biesbosch.

Lige en ting til! I perioden 1988 - 1992 udsatte man 42 bævere i Biesbosch, idet det forventedes at være det perfekte eldorado for bævere. Desværre viste det sig ikke at være tilfældet, efter en besværlig start med mange døde bævere, forventes der nu at leve omkring 190 i området. Via de døde bævere har man fundet ud af, at der til trods for det enorme område simpelthen ikke mad, desuden har man i deres lever og nyre fundet en stor koncentration af cadmium og det skulle så vidt jeg har forstået, komme fra undergrunden.

Jeg kan så absolut anbefale en sejltur i Biesbosch, udflugtsbådene sejler fra Drimmelen.

Det blev til noget cykleri i de 3 dage hvor vi har haft pragtfuldt vejr (32 + 39 + 21 km ☺). Jeg håber, at vi får lov til at beholde det gode vejr, selv om himmelen er begyndt at se lidt grålig ud.

En fortsat god søndag til jer derude i blogland.

22 kommentarer:

Mia Folkmann sagde ...

Sikke en dejlig cykeltur du tager os med på. Jeg elsker også gamle, restaurerede huse (som du nok kan regne ud...), så Drimmelen står på min liste over steder, som jeg skal se! Jeg glæder mig bare så meget til at ture rundt i autocamper om nogle år, så du kan tro, at jeg skriver mig dine oplevelser bag øret... (og hvis jeg glemmer dem, kan jeg jo altid kigge din blog igennem igen). ;-)

Michael Seeger Hanmann sagde ...

Rigtig god tur, med rigtigt gode billeder og en god fortælling, der er altså noget nostalgi over gamle restaurerede huse.
Det kan sagtens være at en af vores fremtidige ferier skal gå til Holland, min kone har været i Amsterdam og sejlet på kanalerne med skolen for mange år siden nu.
Rigtig god dag Annette.

Salix sagde ...

Det er så dejligt at læse om dine cykelture, Annette. Stemningsbillederne er fantastiske - for eksempel elsker jeg de brolagte gader - sådan noget ser man jo aldrig her.
Lene

Inge sagde ...

Sikke en skøn tur du har været afsted på Annette. Det er efterhånden gået op for mig at jeg må ha' lokket Hasse med en tur til Holland, I har så mange smukke steder.
Tak for turen og rigtig god aften
Knus til dig

Annette sagde ...

Hej Mia,
Joh, jeg tror nok jeg har luret dig, i hvert fald når det kommer til en af dine interesser ☺.
Der er så mange fantastiske gamle byer, store som små, både her og i broderlandet mod syd. Egentlig vil jeg gerne se dem alle, men det bliver nok ikke på cykel, det kommer til at foregå ☺.
Jeg glæder mig meget til dine tips og ideer.
En rigtig god aften til jer.

Annette sagde ...

Michael, velkommen til.
Ja, Holland er bestemt et besøg værd, der er så mange smukke ting at se på.
Amsterdam er en utrolig dejlig by, hvor man har på fornemmelsen, at alt kan lade sig gøre ☺. Men når jeg tænker nærmere over det, så er det egentlig ikke ofte vi når til Amsterdam, skal vi endelig til en storby, så er det mest Antwerpen vi kører til, da det er en del kortere for os.
En rigtig god aften til dig.

Annette sagde ...

Lene, tusinde tak skal du have.
Når jeg tænker nærmere over det, så er det egentlig ret begrænset, hvad jeg ved om dit land. Det må jeg vist have lavet om på.
En fortsat rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...

Inge, det synes jeg lyder som en rigtig god ide ☺. Du har ret, der er så utrolig meget at se hernede, jeg tror aldrig at jeg kan blive træt af det ☺.
En rigtig god aften til dig og et stort knus ☺

Madame sagde ...

Sikke en skøn cykeltur - og meget spændende at læse om, Annette! Vi har jo også fået sat bævere ud nogle steder i Danmark i de sidste par år blandt andet i Arresø, som vi bor tæt ved.
Ha' en dejlig sommeraften, varme klem!

Bettys blog sagde ...

Det var en flot cykeltur og spændende steder, du fortæller om.
Men skulle du ikke til Køln?

Annette sagde ...

Madame, jeg blev forbavset, da jeg læste, at der havde været så store problemer for bæverne i Biesbosch. De kom oprindeligt fra den del af Elben, der ligger i det tidligere Østtyskland.
Lad os håbe, at jeres bævere klarer sig bedre end de der bor i Biesbosch.
Jeg går ud fra, at du allerede ligger imellem dynerne, når jeg tænker på dine ståoptider ☺
Knus til dig.

Annette sagde ...

Betty, nej det var fredag jeg blev inviteret med til Køln og Belgien. Det var såmænd ikke fordi der skete så meget under turen, men jeg fik slået op til en ny trøje (vinter, så er der da en chance for at få den færdig) samt begyndt på en ny bog.
I dag har jeg fået malet den sidste væg i soveværelset samt fumlet lidt rundt.
Sov rigtig godt.

Lotte Glensnov sagde ...

Hej Annette :0)
Sikke en tur du har været på og som altid er du en glimragende fortæller både om stederne og historierne og smaddergode fotos.
Altså de turister *griner* - og der er snart flere på vej - du gør Holland kendt og interessant, så man får lyst til at rejse derned!
Endnu engang tak for en dejlig "blog-tur udi Holland"
Stort knus og kram

Ellen sagde ...

Tak for sightseeing :-)
Det er da også irriterende, at lige så snart der er et smukt sted, så kommer turisterne farende og ødelægger idyllen ;-)
Hvor gamle er husene i Drimmelen? Det er svært at vurdere ud fra billederne.

Annette sagde ...

Lotte, du smigrer mig!!!!
Men det kunne da være herligt, hvis jeg kunne være med til at gøre dette skønne, skønne land lidt mere kendt ☺. Gad vide, om jeg kunne tjene lidt på det også ☺ ☺
Hver gang jeg læser på forsk. blogs, at danskere har været i Holland, så er det mest Amsterdam turen er gået til og Holland er mere, meget, meget mere end Amsterdam ☺.
En skøn og herlig dag til dig..... gad vide om jeres sol er ude og lede efter vores sol, for der er godtnok gråt her i dag ☺.
Et stort knus til dig.

Annette sagde ...

Ellen, du er altid velkommen til at komme med på bagagebæreren ☺.
Jeg har kigget lidt på de forskellige huse i Drimmelen og i selve "bykernen", er de huse jeg har kunnet finde alder på fra perioden 1801 - 1880, men selvfølgelig utrolig nænsomt restureret undervejs.
Prøv evt. at se her: http://www.funda.nl/koop/drimmelen/sorteer-prijs-af/
Bykerne er måske også noget overdrevet, idet jeg også her til morgen har fundet ud af, at der bor 510 personer i Drimmelen ☺.
En rigtig dejlig dag til dig.

Rosemary and thyme sagde ...

Du er jo fantastisk sprek som klarer å sykle så langt, Annette!!!
Jeg hadde nok lagt med strekk både her og der i dagesvis etterpå:(
Det ser dog ut til at det var en flott tur.
Sjarmerende hus og gater. Kan tenke meg at prisene er høye her!

Det er kjekt å lese om dine mange sykkelturer, Annette.Og tenkt hvor godt det gjør for kropp og sjel!

Ønsker deg en fin start på uken
Klem Tove

Jønne sagde ...

Hej Annette.
Det er første gang du hører lidt fra mig, men jeg har jævnligt læst din blog det sidste halve års tid. Og nu kan jeg altså ikke holde mit tastatur i ro mere for jeg kan se på dine billeder og tekst at du har den samme begejstring for Holland som jeg også har haft i mange år. For mig startede det i 1982 da jeg begyndte at køre lastbil med mange turer til Holland og det varede ikke mange timer før jeg elskede landet, sproget, og indbyggerne, for de var altid både hjælpsomme og gæstfrie – stik modsat af hvad jeg var vant til i Tyskland! Det var mest møbler jeg kørte med dengang, efter et par år ebbede det lidt ud og jeg begyndte at køre i Danmark igen indtil 1998 – 2003 hvor jeg igen kørte meget Holland og nu var det rigtig spændende for jeg havde ofte ca. 30 aflæsninger pr. tur rundt i hele Holland men mest ude på landet ved landbrug, gartnerier, frugtavlere osv. Det var stålplader til facade beklædning af haller og garagetage jeg kørte med dengang. En af de sjove oplevelser var engang hvor jeg var syd for Amsterdam ved Hoofddorp på et landbrug, min køretid var helt opbrugt og jeg spurgte om jeg ikke måtte blive holdende og sove hos dem for der var ingen rastepladser i nærheden. Det var ingen problem men så skulle jeg da spise sammen med dem og bagefter var der fodbold Holland Italien for der var noget VM eller EM. Det blev en rigtig hyggelig aften hvor jeg kom meget sent i seng. Jeg har også været i Holland senere på en ferie tur sammen med familien, da boede vi på noget bed and breakfast i Vleuten ved Utrecht. Det var også en god tur for der er jo så utroligt smukt alle steder syntes jeg, men man får altså en helt anderledes og bedre oplevelse når det er i forbindelse med jobbet hvor man taler meget mere med almindelige mennesker. Jeg læste med stor interesse dit indlæg om Drimmelen og Biesbosch, hvis man gerne vil se mere kan man bruge google streetview og selv bevæge sig rundt både i byen og på kørevejene i reservatet – Det er næsten som at være der selv! Nu kører jeg mest i Danmark men er i Gøteborg en gang om ugen.
Når du nu bor i det område som du gør, har jeg lige et enkelt spørgsmål. Når man kører i Holland har de fleste kæmpe vinduer ud mod vejen, de har sikkert gardiner men kun få har rullet for, der er masser af lys i huset eller lejligheden og man kan se alt udefra når det er aften. Krydser man derimod grænsen til Belgien er der total mørkt og lukkede skodder så man ikke engang kan se om der er lys inde bagved. Det har altid undret mig meget! Er der virkelig så stor forskel på folk på den grænse som man ellers næsten ikke kan se på så mange andre områder.
Ups! det blev en lidt længere omgang end ventet, håber det er okay.
Jønne

Annette sagde ...

God morgen Tove,
Jeg kan godt betro dig, at det går ikke særlig stærkt når jeg cykler, selv pensionisterne overhaler mig ☺. Men jeg nyder at cykle og så har man jo den fordel i Holland, at alt er fladt, rigtig fladt, i modsætning til hos dig.
En rigtig god dag, kære Tove.
Knus fra et regnvådt Holland.

Annette sagde ...

God morgen Jønne, sikken dog et dejligt indlæg du har skrevet.
Det er sjovt, at du nævner de store vinduer. Vi havde sidste sommer besøg fra Danmark og netop vinduerne, var det første gæsterne bemærkede. Vi blev enige om, at de store vinduer bragte tankerne tilbage til ostehandlerens vinduer i gamle dage, hvor vandet løb ned langs med ruden, for at holde varerne kolde.
At der på mange områder er forskel på hollændere og belgiere, ja det kan vi let blive enige om. Jeg synes, at belgierne og danskerne minder meget mere om hinanden end hollænderne og danskerne. Det er en mening, som jeg har været ret alene om, indtil jeg sidste år kom til at snakke med en hollænder (han var også her fra Brabant), han havde været gift med en belgier og havde danske venner. Han havde samme opfattelse og mente, at hollænderne og svenskerne ligner hinanden en del.
Tilbage til vinduerne, hvorfor hollænderne har den trang til at udstille sig selv og deres privatliv via de store vinduer, det har jeg heller aldrig rigtig forstået. Og du har fuldstændig ret, så snart du kører over grænsen mod syd, så er alt rullet for, som hvis det var i Danmark.

Jeg har også fundet ud af, at der er meget stor forskel på hollændere. Vi har venner oppe nordpå og selv om jeg selvfølgelig ikke bor midt imellem dem, så mærker jeg ikke den store forskel på dem og på danskere. Men hernede sydpå, der synes jeg det kniber en del med sammenligningerne. Og hvis jeg skal være helt ærlig, så lærer jeg nok aldrig helt at forstå brabanderne ☺.
Men dette smukke, smukke land kompenserer stort for de små negative oplevelser man af og til render ind i som udlænding og ikke brabander ☺.
Hvor er jeg glad for, at du gav dig til kende, Jønne. Jeg glæder mig til at læse om dine ture rundt i Danmark.

Jønne sagde ...

Du skal da være velkommen til at følge mig, jeg skriver bare ikke så meget nyt det ligner turene alt for meget hinanden til. Jeg gør det mest for at min familie og venner kan se hvor jeg er henne og hvad jeg laver.

At blive sammenlignet med belgierne !!! den var godt nok svær at sluge - mentalt lidt måske men kun der hvor de ikke taler fransk vil jeg sige men det skal jeg lige tænke lidt mere over. Jeg har altid ment at det lignede en blanding af Øst-tyskland og USA, Masser af beton mange steder(som DDR), uorganiseret planlægning og lange brede snorlige landeveje direkte gennem landsbyerne (som USA).

Annette sagde ...

Jønne, jeg synes det er en utrolig fin måde for familien, at kunne følge dig rundt på turene via bloggen.
Nå, du er ikke helt vild med at blive sammenlignet med belgierne ☺. Nu må jeg indrømme, at mit kendskab til Belgien begrænser sig til den nordlige del, jeg kender meget lidt til den fransktalende del.
Jeg kunne ikke lade være med at grine, da jeg læste dig indlæg, det kunne sådan set godt være skrevet af min mand, der er hollænder.
OK, Belgien har et utrolig dårlig vejnet (det slås min mand med dagligt, da han som dig hver dag opholder sig på motor- og landeveje) og landets økonomiske situation er ikke god, men det kan den næsten ikke være med 3 forskellige regeringer (afhængig af sprog) ud over landets regering. Fortsat god tur rundt i Danmark.