søndag den 9. januar 2011

Hvad er konsekvenserne?

Nu har jeg nok aldrig tænkt særlig meget over det arbejde brandfolk udfører i forbindelse med en brand, udover at de selvfølgelig forsøger at slukke branden. Men i den forløbne uge, så jeg et eksempel på deres fantastiske kunnen og hold da op, hvor har jeg fået respekt for, hvad de kan.

Onsdag eftermiddags ved halv 3 tiden udbrød der en storbrand i en kemikalievirksomhed i Moerdijk, der er et større industriområde godt og vel 35 km. nordvest for, hvor vi bor. Da virksomheden forarbejder og pakker kemikalier til brug for bl.a. den kemiske industri, gummiindustrien samt landbrug og gartneri, var det intet mindre end en katastrofe.

Moerdijk4

Da jeg hørte om branden fra husbond, der havde set den enorme sorte røgsky fra motorvejen, tændte jeg for fjernsynet, hvor vor lokalsender ”Omroep Brabant” var udråbt til katastrofekanal. Det var frygteligt at se de op til 40 meter høje flammer og den tykke sorte røg, der blæste mod nord, men det værste var selvfølgelig frygten for, at de giftige og farlige stoffer, der blev opbevaret på fabrikken, skulle blive spredt.

Vinden blæste røgskyen og dens indhold mod nord til Doordrecht og Rotterdam. I det sydlige Doordrecht havde man ladet katastrofealarmen lyde, for at få folk til at blive inden døre med lukkede vinduer og senere på dagen, fik bønderne besked på, at husdyrene måtte ind fra markerne.

Moerdijk5Moerdijk2

Mens jeg så udsendelsen, tænkte jeg på hvordan det mon ville være muligt, at få en brand med den kraft slukket. Flere gange, mens journalisten stod og snakkede ca. 800 meter fra brandstedet, sås nogle af de 10 store kemikalietanke eksplodere og sende en kæmpe paddehattesky af ild og røg højt op i luften, frygteligt. Senere bredte branden sig også til nabovirksomheden Wärtsilä, der laver skibsskruer.

Men allerede omkring kl. 23.30 onsdag aften, var det lykkedes de 130 involverede brandfolk at få ilden så meget under kontrol, at de ved hjælp af Flyvevåbnets enorme brandfartøjer, der er beregnet til brug ved flykatastrofer, kunne sprøjte et skumtæppe ud over en stor del af området. Utroligt, at det kan lade sig gøre, at slukke en brand med så megen kraft.

Under branden blev der hele tiden foretaget målinger af luften, først oplyste RIVM (Det Nationale Institut for Befolkningssundhed og Miljø), at det ikke tydede på, at der var kommet skadelige stoffer fri, men man advarede dog beboerne i Dordrecht og omegn om ikke at komme i kontakt med affaldet fra branden. TV viste billeder af grøfter fyldt med en tyk brunlig substans, det stammede fra slukningsvand iblandet affald fra fabrikken.

Moerdijk6

Det forekommer helt utroligt, at der slet ikke skulle være kommet skadelige stoffer fri fra branden og siden da er der da også kommet en del modstridende oplysninger frem i pressen. Fredag lød det, at grøfterne omkring brandstedet var svært forurenede med bl.a. Benzeen, Naftalin og Tolueen fra slukningsvandet. Lokalradioen oplyste i går, at der var kommet kræftfremkaldende stoffer fri og grøntavlere i området må ikke anvende grøntsagerne fra markerne. Til gengæld så jeg i en avis, at miljølæge Henk Jans oplyste, at der i landsbyen Moerdijk ikke var målt koncentrationer af skadelige stoffer, der kunne udgøre nogen sundhedsrisiko for befolkningen, han siger videre ”Hvis De nu spørger mig om Moerdijk er sikker, så siger jeg af hele mit hjerte ja”. Det sidste jeg har set er, at der ikke vil blive lavet en befolkningsundersøgelse, i det man ikke ser nytten af en sådan. Hvad skal man tro? Jeg forstår godt, at befolkningen i Moerdijk og omegn er utrygge ved situationen og nervøse. Jeg læste også i går, at man forventer, at oprydningen vil tage 1 – 2 år.

Heldigvis var der ingen tilskadekomne ved branden og da fabrikken ligger midt i industriområdet, stod de nærmeste beboelseshuse ca. 2 km. fra brandstedet.

14 kommentarer:

Inge sagde ...

Det er et imponerende og vigtigt arbejde brandfolk yder.. Jeres brand kunne sørme meget nemt have udviklet sig til en temmelig stor katastrofe.. flot arbejde til hele sluknings holdet.
Jeg synes godt nok det lyder mærkeligt, hvis ikke der kommer nogle eftervirkninger, i form af forurening af nærområderne, når så mange kemikalier bliver skyllet ud med vandet.. Mon dog det sidste ord er sagt i den sag.. :-)
Flot header billede du har sat på Annette..
Stort knus til dig :-)

Ellen sagde ...

Puha, det var da noget af en katastrofe.
Selvfølgelig kommer der eftervirkninger af en eller anden art, og jeg tror ikke, at de respektive myndigheder vil vildlede i negativ forstand, men nu er der jo nogen, der først skal til at danne sig et overblik og indtil man ved noget mere, vil jeg tro man vil gøre sit til, at der ikke udbryder panikagtige tilstande.
Det er en rigtig kedelig og utryg situation at befinde sig i for alle involverede parter - ikke mindst for dem, der er i nærheden og er direkte berørt, men jeg føler også lidt for de ansvarlige myndigheder, som skal varetage hele denne affære på en måde, så færrest mulige bliver ramt.

Omfanget og din beskrivelse fik mig til at mindes fyrværkeriulykken i Seest, men dette er lange værre, da eftervirkningerne i Holland er langt mere uoverskuelige og måske miljøødelæggende i lang tid fremover.

Rejen sagde ...

Det er altid noget skidt når miljøgifte slipper ud, vi må bare håbe at det ikke bliver for slemt...Det er et utroligt stykke arbejde brandfolk de gør og de fortjener stor respekt...Men jeg kan godt forstå at beboerne i området er utrygge ved situationen og man må håbe at myndighederne hurtigt får klarhed over omfanget...Knus til dig...

Bettys blog sagde ...

Det lyder helt forfærdeligt og uhyggeligt.
Godt, ingen mennesker kom til skade. Men utrygt for dem, der bor i nærheden. Og det må da have en indflydelse på luft, jord og planter?

Madame sagde ...

Det er frygteligt at læse om den store katastrofe, Annette! Ja, det er utroligt, hvad brandfolk kan udrette, selv om der er grænser, som vi har oplevet med de store brande i fx Australien. Jeg håber, det bliver muligt at dyrke jorden igen, og at dyr og mennesker ikke er blevet forgiftet.
Klem til dig og jeg håber, du får en god aften, selv om dette her må side dybt i jer.

Mia Folkmann sagde ...

Det var dog forfærdeligt, men hvor var det godt, at branden dog blev slukket relativt hurtigt. Det er netop den slags uheld, der får mig til at spekulere på, om det virkelig er nødvendigt med den slags farlige fabrikker. Eller om de i det mindste ikke burde sikres i endnu højere grad. For de naturområder, dyr og mennesker, det går ud over, kan jo komme til at lide under det i årevis. Mon det er prisen værd?

Annette's space sagde ...

Ja brandmænd skal man virkeligt løfte hatten for. Det er imponerende hvad de kan.
Men branden er da forfærdelig og naturligvis MÅ det ende med miljømæssige konsekvenser. Jeg håber bare de ikke bliver alt for alvorlige.
Knus

Jønne sagde ...

Da jeg så noget fra branden på dansk TV tænkte jeg "Der kommer nok en mere uddybende reportage fra Annette" og det holdt jo stik. Så sent som i dag mandag var der også brandalarm der hvor jeg læsser i Göteborg. Heldigvis var det bare falsk alarm men hele personalet, håndværkere og chauffører blev samlet på en samlingsplads til faren var drevet over. Der på oliehavnen kunne det nok også give et ordentligt knald hvis der virkelig var brand, flere km i alle retninger er der udelukkende virksomheder der håndterer olie benzin og gas. De olietyper jeg kører med er ikke så farlige, de er faktisk slet ikke klassificeret som farligt gods og der er ikke restriktioner af nogen art hverken ved vej eller søtransport.
Men det var godt jeres brand trods alt blev slukket så hurtigt, selvom det sikkert er slemt nok for miljøet.
Tak for reportagen..

Annette sagde ...

Tusinde tak for jeres kommentarer.

Branden og de mulige konsekvenserne af samme, har total tabt nyhedens interesse hernede. En enkelt lillebitte notits i dagens Telegraaf fortæller, at resultatet af RIVM´s undersøgelse efter branden, forventes at blive offentliggjort i dag. Sjovt nok, Telegraaf plejer ellers altid at være på mærkerne, hvis der anes sensation. På Chemie-Pack´s egen hjemmeside (det var navnet på virksomheden der brændte) står, at de officielle undersøgelser er i fuld gang og under disse undersøgelser, har virksomheden valgt ikke at give informationer til pressen.

Listen over de stoffer, der blev opbevaret på fabrikken er hemmeligstemplet, dog er Indenrigsministeriet vidende om, hvilke stoffer der er tale om.

Det er ikke fordi jeg ønsker os tilbage til stenalderen, på ingen måde, men jeg har tænkt meget over, hvad er det i vores dagligdag vi må undvære, hvis en fabrik som Chemie Pack ikke eksisterer?

En rigtig god dag til jer alle ude i blogland.
Knus

Conny sagde ...

Det er lidt uhyggelig når der går ild i en kemikalievirksomhed, som opbevare mange giftstoffer .Det var et flot stykke arbejde brandfolkene udførte, det betyder meget for miljø,at ilden hurtig bliver slukket.
Kan du have en god aften

Sol sagde ...

Kære Annette,

Når man har lejlighed til at følge brandfolks arbejde lidt tættere på, bliver respekten mere konkret, synes jeg.

Vi hører jævnligt om, hvad de sysler med i Vertus og omegn, fordi vores nevø valgte at opgradere fra frivillig brandkorps til prof for nogle år siden.

Her er ingen kemiske fabrikker... mig bekendt... men alle steder kan lastbiler med kemi jo vælte, og der er de også på pletten. Når uvejr forårsager oversvømmelser. Ved ulykker, selvmord og andre meget ulykkelige hændelser.

Det er virkelig om nogen hverdagens helte, og at arbejde, der gør en meget synlig forskel, hvilket i øvrigt også er en af grundene til, at nevøen blev tiltrukket.

Og du må vel hellere droppe grøntsager fra nærmiljøet en tid.

Mange hilsener
Solveig

Annette sagde ...

Kære Conny, ja det er uhyggeligt og jeg kan godt forstå, at de mennesker, der bor i nærheden er meget utrygge ved det hele.
Også en rigtig god aften til jer.

Annette sagde ...

Kære Solveig,

Ja, hvor har du ret, det er nogle af hverdagens helte, som man nok ikke tænker så meget over, hvis ikke man har en i familien eller vennekredsen, der er involveret i arbejdet.

Jeg har lige læst i de forskellige aviser på nettet, hvordan situationen ser ud lige pt. for bl.a. grøntsagsavlerne og der er utrolig megen usikkerhed og manglende information, hvilket er trist. Det kan godt være, at vi skal gå over til dåse- eller frostgrønt, det er nok sundere.
En rigtig god aften til dig.

Michael Seeger Hanmann sagde ...

Brand på kemikaliefabriker er ikke nemme at have med at gøre, rart at læse at følgeskaderne alligevel ikke ser så store ud Annette.
God weekend.