søndag den 6. december 2009

Vi snupper lige et til....

Min mand og jeg besluttede for et stykke tid siden, at vi ikke ville give hinanden gaver til Sinterklaas, da vi har købt en stor og vanvittig dyr fællesgave der først bliver leveret i begyndelsen af det nye år (mere om den når den engang ankommer, for den kan ikke beskrives, den skal ses).

Da vi tog den beslutning blev jeg lidt stresset, for så skulle et projekt, som jeg har rodet med siden efteråret 2006 være færdig til i går aftes. Det har kostet mig utallige dag/nattetimer foran computeren at få det klart og det hele skulle gøres uden husherren opdagede hvad jeg havde gang i, men det lykkedes ☺

I går aftes var jeg i stand til at overrække et digert værk på 51 tætskrevne sider med en del billedmateriale = 12.765 KB om min mands fars familie fra perioden 1585 og frem til lige efter 2 verdenskrig.

Lykkeligvis er der indenfor de sidste 2 – 3 år sket en revolutionerende udvikling på internettet hvad angår slægtsforskningsmateriale. Det gør unægteligt tingene lettere, at man kan sidde hjemme bag computeren og finde oplysningerne i stedet for som i begyndelsen, hvor man måtte af sted til de forskellige regionale arkiver. Det tog mig også lidt tid at finde ud af opbygningen på de hollandske arkiver, da oplysningerne skulle søges andre steder end jeg var vant til fra Danmark, men takket være internettet er det nu kun i specifikke tilfælde jeg er nødt til at besøge arkiverne.
Da jeg i 2006 begyndte på projektet var jeg sikker på, at hvis jeg skulle skrive det på hollandsk, så ville jeg bruge mere tid på at stave- og grammatikkontrol end på at skrive selve historien og da det kun ville være min mand der forstod det, hvis jeg skrev det på dansk, så blev det skrevet på engelsk. Også ud fra den betragtning, at hvis der var andre i familien der var interesserede i at læse historien, så ville det være rimeligt let at oversætte fra engelsk til hollandsk.
Da en stor del af materialet naturligvis var på hollandsk og hjemmet råder over Gyldendals de røde på Dansk/Hollandsk og Hollandsk/Dansk, så har det været et projekt i sig selv at skulle slå ikke-kendte ord op, først fra Hollandsk til Dansk og derefter fra Dansk til Engelsk. Men sjovt har det været og jeg har lært utrolig meget om den – for mig – spændende hollandske historie.

For resten, i forbindelse med Gyldendals røde ordbøger på Dansk/Hollandsk/Dansk, der kan jeg fortælle, at den Dansk-Hollandske udgave er 4,5 cm tyk, men sjovt nok så er den Hollandsk/Danske 5, 5 cm tyk. En historie som jeg ynder at fortælle med jævne mellemrum i hollandsk selskab, da jeg mener at det må være åbenlyst for enhver, hvorfor det ikke er let at lære det hollandske sprog, når sproget indeholder mange flere ord end det danske sprog ☺

23 kommentarer:

Bettys blog sagde ...

Hvor er det imponerende, du har lavet sådan en slægtsforskning - og ikke på dansk. Flot klaret.
Det var sjovt at læse om jeres Sinterklaas aften. Hyggelig læsning

Anonym sagde ...

Annette, jeg er vildt imponeret. Simpelthen. Jeg beskæftiger mig ikke selv med slægtsforskning, men jeg har en kusine, der gør, og gennem hende ved jeg hvor stort et arbejde det er.
At det så ikke engang er din egen slægt, men din mands, gør ikke min respekt mindre.
1585 - det er helt utroligt, at du er kommet så langt tilbage, medmindre din mand er adelig :-)

Min kusine har ført min mors slægt tilbage til slutningen af 1600-tallet på en enkelt gren. Men vi har altid været småkårsfolk, så hun har været mange kirkebøger igennem (hun startede længe før, vi havde internettet som hjælpeværktøj).

Derfor er jeg nu stadig imponeret over dine resultater.

Grønlandsposten sagde ...

Wauw et spændende projekt! Flot at du er kommet så lang tilbage i tiden. Jeg kunne godt tænke mig at kaste mig over slægtsforskning en dag, men det må lige vente lidt!

Tina Liel sagde ...

Hvor spændende men også udfordrende! Min far er også kommet langt tilbage i slægten og ved ved hvor svært det kan være. Og så fik du lige en ekstra udfording med sproget. den der Sinterklas fest er vist lidt for sig. Elsker at høre om nye traditoner fra rundt omkring i verden!

Annette sagde ...

Betty, tak skal du have. Det er sjovt med andre landes skikke, i begyndelsen havde jeg lidt svært ved at fravige fra hvad jeg var vant til, men efterhånden synes vi begge, at vi er i en luksus situation, som gør det muligt for os at tage det bedste fra begge landes kulturer.

Annette sagde ...

Mommer, det voldte lidt problemer i starten hernede, fordi alt var anderledes, men det var jo en charme i sig selv og gjorde det endnu mere spændende.
Jeg begyndte i DK i 1992 og i min mormors familie er jeg tilbage i 855, men det skyldes ene og alene, at de havde et specielt efternavn og bevægede sig i periferien af landets højere kredse. Resten af min familie var ganske almindelige mennesker med almindelige efternavne og så stopper festen rundt 1685. Men jeg elsker at arbejde med slægtsforskning og kunne sagtens bruge alle døgnets 24 timer på det ☺

Annette sagde ...

Grønlandsposten, ja du har jo ligesom en utroligt spændende tid foran dig, som sikkert ikke de første år levner tid til aktiviteter som slægtsforskning. Men der skal altså også være fordele ved at blive ældre ☺ ☺

Annette sagde ...

Tina, jeg elsker også at læse om traditioner rundt i de forskellige lande. Med hensyn til Israel, da står jeg faktisk på temmelig bar bund angående viden om landet og traditioner, så jeg er glad fordi jeg har "fundet" dig og kan læse om hvordan livet leves hos jer.

Nille sagde ...

Hvor er det fantastisk! Frank må virkelig være blevet overrasket - og glad!

Vi har jo diskuteret det tidligere - og jeg har også kigget på de links, du har sendt - men jeg rammer hele tiden panden i en mur; det er noget med de der sigøjnere i familien, der ikke var så glade for at registrere sig på faste adresser ;-)

Men jeg giver ikke op! Måske skal jeg bare prøve en anden gren af familien.

Madame sagde ...

Wauw, det er jo helt enestående, hvad du har lavet, Annette! Sikke en gave at kunne give din familie.
Jeg har også en slægtsforsker i maven, men det er uhyre tidsrøvende. Heldigvis har min far efterladt sig sig utroligt meget om slægten, som jeg kan bygge videre på.

Ha' en dejlig mandag :-)

Lotte Glensnov sagde ...

Hej Annette!
Waw, sikke en opgave du har løst :0) Det er ikke mindre end fantastisk, det du har lavet!
Jeg er selv kommet langt i min slægtsforskning og du har ret, i disse cyber-tider er det nemmere. Jeg er tilmeldt GENI, slægtsforskning på nettet - måske du kender det ?
Knus herfra

Mette Lykke sagde ...

Det er da helt fantastisk, det vil blive til glæde ikke mindst for din mand, men også for kommende generationer..
Mange knus til Holland fra Ærø.

Conny sagde ...

Annette hvor har du lavet et fantastik stykke arbejde,jeg er dybt imponeret Det må ha gjort din mand meget glad da han fik det,men du må også have fået stor indsigt i din mands slægt,det må ha været interessant
Kan du have en god aften.

Lone sagde ...

Jeg er også imponeret, Annette :) Jeg kan tænke mig, at man bliver grebet af det.
Blev din mand ikke ovenud glad? :)

God aften til dig.

Tina Liel sagde ...

Der er en lille udfording til dig på min blog Annette. Og jeg glæder mig også til at høre mere om Holland!

Annette sagde ...

Nille, ja han blev utrolig overrasket og sad dybt begravet i bogen hele søndagen.
Hvis jeg på nogen mulig måde kan være dig behjælpelig, så send mig nogle navne og jeg prøver at se, om jeg kan hitte ud af et eller andet (annetteudiholland@live.dk).

Annette sagde ...

Madame, hvor er det skønt for dig, at din far har efterladt sig meget materiale, det er guld værd.
I enkelte grene var jeg heldig, da fik jeg en smule foræret, men andre grene måtte jeg starte helt på bar bund. Men indrømmet det er min egen skyld, for min mor ville, at vi skulle starte sammen mens hun levede, men da synes jeg ikke jeg kunne finde tiden til det, hvilket indebærer at der altid vil være en del ubesvarede spørgsmål.
Det er dejligt når man har dokumentation og billedmateriale der kan underbygge ens oplysninger.
En dejlig tirsdag til dig.

Annette sagde ...

Lotte, jeg kender ikke GENI, men checker lige om det er noget jeg kan bruge.
Jeg startede i 1992 og er tilbage i 855 med min mormors familie, men for resten af grenene der kan jeg ikke komme længere end 1600 - 1700, så al hjælp er velkommen ☺
Knus til dig.

Annette sagde ...

Mette, jeg håber at de vil kunne få lidt glæde af alle mine skriverier og selv om det er lidt tåbeligt, så er jeg begyndt at kigge lidt på alle mine notater til en ny bog om min mands mors familie ☺ ☺
Knus og solskinshilsener fra det sydlige HOlland til dig på Ærø.

Annette sagde ...

Conny, ja det har været et dejligt arbejde og jeg har lært en masse, både om slægten men også om Hollands historie, der som den danske er meget spændende.
En rigtig god dag til dig.

Annette sagde ...

Lone, jo han blev temmelig overrasket og glad. Jeg havde egentlig forventet, at han havde luret hvad jeg havde gang i, men heldigvis havde han slet ikke tænkt på hvad det kunne være der optog så megen tid ☺
En dejlig dag til dig.

Annette sagde ...

Tina, det lyder spændende. Jeg haster hen på din blog for at se, hvad der befinder sig der.

Lotte Glensnov sagde ...

Hej igen!

Webadressen hedder: www.geni.com
Det er et slægtsforsknings-program på internettet, hvor man lægger sine oplysninger ind i en stamtavle - fordelen er, at man via nettet kan finde andre i slægten og koble sig på hinandens....det er ret smart!!!
Jeg er godt nok imponeret over, hvor langt du er kommet tilbage i tiden - hold da helt op et stykke arbejde!
Godt gået Annette:0))
Knus herfra