søndag den 10. januar 2010

Speltbrød....

Det er utroligt hvad bloglæsning kan føre til….og så på en søndag aften.
Som læsning og skrivning af kommentarer skred frem, kom energien boblende og i løbet af få sekunder var min tidligere svigermors store dejfad - som jeg var så heldig at arve - fundet frem og aktiviteterne var i gang.

Når vi er i Danmark så ”kommer jeg som regel til” at købe en del forskelligt mel og skuffen bliver mere og mere fyldt med melposer ☺ En af de poser, der nærmede sig datoen for sidste anvendelse, var Amo´s speltmel og heldigvis var der på posen en meget hurtig opskrift.

Nu er brødene i oven og så er det spændende at se resultatet.

Vi har nemlig her på matriklen store diskussioner omkring hvad der er godt brød.
Det hollandske brød er uanset om det er lyst eller mørkt meget, meget luftigt uden megen fylde og da det er det brød min mand er opvokset med og altid har kendt, er det brødet for ham.
Jeg har det svært med luftbrødet, franskbrød og sigtebrød plejer jeg som regel selv at bage, ikke ofte, da jeg er den eneste der spiser det. Rugbrød har jeg af og til købt i færdigblandinger, når vi har været i Danmark, men jeg drømmer ofte om lige 1 – 2 skiver, tykt skåret, tungt og dejligt og hvis det skal gå rigtig vildt til, så endda måske gulerodsrugbrød, det er lykken ☺

18 kommentarer:

Lone sagde ...

Amo's færdigblandinger går man aldrig fejl af. Dem holder jeg mig altid til, når jeg skal være sikker på, at brødet falder heldigt ud.
Et brød skal have krumme. Jeg er heller ikke tid de lette, lyse brød.
Jeg håber dit brød lykkedes og at det bekom dig vel, Annette :)

Rosemary and thyme sagde ...

Så bra å bake sine egne brød.
De smaker alltid best!
Ha en fin kveld.
Klem Tove

Bistels Brenneri sagde ...

Hej!! Hjemmebagt smager altid godt og for ikke at snakke om duften af nybagt brød.ummmm.
Ha en fin uge.
Knus Lisbeth :-))

MissMuffin sagde ...

Forstår godt du bager selv, for det hollandske brød lyder lidt kedeligt:)
Jeg beger mere og mere af vores brød selv og når jeg ikke har tid, så køber vi det hos bageren. Supermarkedernes kvalitet er for dårlig..

Madame sagde ...

Det er så dejligt, når inspirationen pludselig er der - det sker desværre ikke ret til hos mig :-)
Kan du ikke omvende din mand og få ham til at indse, at det er bedre med brød, der er lidt gods i?

Klem og ha' en dejlig dag!

Nille sagde ...

Jeg spiser sjældent brød, da det tit er alt for meget at købe til en person; men ellers har vi nu fint brød her med masser af gods i.

Jeg køber nu tit i bioforretningen, for der har de rugbrød med hørfrø osv. - og det holder en anelse længere end det hvide brød... når jeg endelig trænger til noget. Så skal der altså være kerner i!

Tina Liel sagde ...

Ja bloglæsning er fantastisk - man får så mange ideer og tit også energi. Se nu får jeg lyst til at bage gulerodsboller. Hvis jeg havde lov til at have nok kilo med i flyet havde jeg også taget mel med. Brødet er ikke særlig godt hernede men efter at mange russiske jøder er kommet til er det blevet lidt bedre! KNUS

Annette sagde ...

Lone, tidligere ville jeg aldrig have prøvet færdigblandinger, men jeg tror at det bliver løsningen for mig i fremtiden (i stedet for indkøb af forsk. meltyper i DK). Og især når du skriver, at det altid falder heldigt ud. Du har ret, brød skal have krumme og der skal helst være lidt gods i.
Speltbrødet blev dejligt og der duftede vidunderligt overalt ☺

Annette sagde ...

Tove, du har ret, hjemmebagt brød er dejligt.
Det værste er, at det er spist meget hurtigere end det købte ☺
Også en dejlig aften til dig.

Annette sagde ...

Lisbeth, jeg har præcis samme mening som du. Af og til ønsker jeg, at jeg ville bage vort brød altid, men.....
Også en fin uge til dig.
Knus

Annette sagde ...

MissMuffin, jeg ved godt at Frank ikke vil give mig ret, men det hollandske brød er forfærdentligt, det er luft det hele.
Du har også nogle gode bagere hvor du bor, så det kan jeg godt forstå ☺

Annette sagde ...

Madame, jeg må indrømme at det er heller ikke så ofte at det sker for mig. Jeg beundrer skam alle de bloggere som bager, sy´r, strikker og er på job, men alt det klarer jeg ikke ☺
Med hensyn til at omvende Frank til at spise godt brød med gods i. Tro ikke, at jeg ikke har forsøgt, men det kniber lidt med overbevisningen, måske gør jeg det ikke godt nok ☺
Knus og en rigtig dejlig dag til dig (i morgen ☺)

Annette sagde ...

Nille, er det sandt? Vi har tidligere købt Abdij brød i Belgien, for det kan vi enes om er dejligt, men derudover så kender jeg ikke det belgiske brød.
Kan du måske - hvis du får tid på et eller andet tidspunkt - overlade mig et par adresser med dine favoritbrødforretninger. Så vil jeg være dig meget taknemmelig ☺ Og ja, der skal være kerner i, det er vi helt enige om.

Annette sagde ...

Tina, ja man bliver så inspireret af at kigge rundt på alle bloggene. Ideerne flagrer rundt og jeg vil det hele ☺
Gulerodsboller, uhmmmmm. Dem elsker jeg og når MissMuffin nævner Sallings gulerodsbrud, så bliver jeg helt salig ☺ Nå, men mindre kan jo også gøre det. Knus til dig.

Anonym sagde ...

Amomel er klart det bedste... det er også det eneste, der har en ordentlig hæveevne.
Rugbrødsblandinger er et hit til englænderne - Charlotte importerer i øvrigt også Amomel, så hun kan bage nogle ordentlige fødselsdagsboller.
Rugbrød var nok det, Tim var længst om at lære at spise, men nu er den der :-)
Det må være en meget speciel smag for ikke-danskere.
Hvis jeg skal forsvare Frank lidt, så hænger man jo nok ofte ved det, man er vokset op med... det er jo i bund og grund også det, både du og Charlotte forsøger at gøre i hhv Holland og England ;-)
Det er sikkert meget naturligt - men derfor forsøger man jo alligevel at 'omvende' den anden part - det ville jeg da også gøre.

Conny sagde ...

Kære Annette
Så må jeg til at blogge lidt mere, hvis det give energi.Det kan nok være lidt svært, når to kulkure mødes,så er det godt du kan bage dit ejet brød, uden alt for meget luft.Kan du have en rigtig god dag

Nille sagde ...

Annette,

Le Pain Quotidien, som jeg skrev om i november, har en forretning i Amsterdam - men ellers er det i de store byer i Belgien.
http://www.lepainquotidien.nl/

Deres brød er skønt; men jeg synes tit, at bioforretninger har en del importeret tysk med masser af forskellige frø og kerner i. Har I ikke sådan nogle forretninger i din nærhed?

Lene sagde ...

Her er det ofte i peroder at overskuddet er til bagning, men som dig nyder jeg, når det sker :-)
Og tak for et dejligt indlæg om din far :-)