fredag den 10. december 2010

Åh, så kommunalt……

Jeg havde, da jeg i sin tid begyndte at blogge, bestemt mig for, at bloggen ikke skulle bruges til brok. Nogle gange smutter det altså, som lige nu.

Det skal ikke være nogen hemmelig, at det er en besværlig affære at flytte til et andet land, selv om vi bliver indenfor EU og selv om EU gør et stort arbejde, for at gøre det lettere for
borgere, at flytte rundt landene imellem.

Kerstboom

Vi oplevede det, da min mand flyttede til Danmark og jeg oplever det med jævne mellemrum her, når jeg absolut nødtvungent henvender mig på kommunekontoret.

De første par måneder jeg boede her, blev jeg simpelthen ignoreret ved besøg i den kommunale verden, for så var de jo nødt til at tale engelsk. En engelsk veninde sagde engang, hvor vi ”græd ud ved hinandens skuldre” over vore problemer som udlændinge, at hun mente det kommunale system havde svært ved at skelne imellem EU-borgere og flygtninge fra ikke-EU lande, der kommer til Europa med en helt anden baggrund end EU-borgere.

Adventskrans

Så grelt har jeg nu ikke oplevet det, men jeg føler ofte, at jeg bliver behandlet som et eller andet udskud, der ikke har ret til at være her og som prøver at tiltuske mig nogle rettigheder, som jeg ikke er berettiget til. Når det så er sagt, så vil jeg lige bemærke, at jeg får intet fra den hollandske stat, mens jeg arbejdede betalte jeg min skat med glæde (den er nemlig kun på 19% her), jeg betaler min egen sygesikring 143 € pr. måned plus 175 € pr. år i selvrisiko. Der er brugerbetaling overalt hernede, hvilket jeg synes er fint nok (jeg har jo heller ikke små børn, der skal betales for), idet man så selv bestemmer, om man vil være “med” eller ej.

Oma en opas kerstverziering

Jeg har den fordel, at jeg forstår sproget og taler det så nogenlunde (indrømmet, af og til er jeg nødt til at ty til engelske ord). Når jeg støder panden mod den kommunale mur, har jeg min mand til at hjælpe mig og sidst, men så absolut ikke mindst, så har jeg den kæmpe fordel, at jeg ikke er flygtet fra dejlige Danmark med halen mellem benene, men kan ringe til min gamle hjemkommune og bede dem om at hjælpe mig, når tingene bliver alt for brogede.

kerstdorp

Der er igennem årene blevet sagt og skrevet meget om flygtninge fra ikke EU-lande, der kommer til europæiske lande og når jeg tænker på, hvad jeg har måttet igennem i forbindelse med opholdstilladelse, papirer i forbindelse med dette og hint i den kommunale mølle, så forstår jeg slet ikke, at der kommer så mange til Europa.

Sprællenisse

Under et besøg hos borgerservice i vor lille kommune i går, blev jeg spurgt om Danmark er et EU land? Ind i mellem nåede jeg, at blive spurgt 3, gentager 3 gange indenfor få minutter af samme person, om jeg virkelig boede her i kommunen, hvor jeg nu har boet i godt og vel 5 år ☺.

Under et opfølgende besøg i dag, fik jeg at vide, at det sandelig ikke er sikkert, at EU´s regler gælder her, da kommunerne har egne regler! Gad vide, hvad de siger til det nede i Bruxelles.

Nisse

Nå, men rent bortset fra det, så er der nu julepyntet i det lille hjem. Det går bedre med helbredet, selv om jeg går rundt og ligner noget, der burde være pakket ind i en burka pga. et gigantisk forkølelsessår (er det mon noget der kommer med alderen, for sådan noget har jeg da ikke tidligere oplevet) samt dybrøde øjne, der ser ud som om jeg holder mig oppe via et eller andet euforiserende stof og ikke kun Panodil (der sjovt nok hedder Panadol her) samt næsespray ☺.

26 kommentarer:

Rejen sagde ...

Det er da også irreterende med alt det bøvl når det netop skulle være lettere når man selv kommer fra et EU-land...Men det er vel noget med at lukke øjnene og lade som ingenting, så forsvinder "problemet" (her dig) nok af sig selv...Bortset fra det så tror jeg at det er meget sundt at komme med et lille "bøvs" indmellem... Og sikke fint du trods alt har fået nissepyntet..;-D

Salix sagde ...

Åh Annette, stakkels dig - det er da alt for længe at være dårlig, og forkølelsessår er da noget af det mest irriterende.
Det er nok ikke nogen trøst; men jeg kan meddele dig, at det her (hvor alle, bortset fra de indfødte indianere, jo egentligt er indvandrere) er det ikke meget anderledes - også selv om man ikke er kommet som flygtning eller lign. - og absolut ikke er en byrde for samfundet, tværtimod!
Lene

Lavendel sagde ...

Hihi...det er da tragikomisk! Mindes sidste år i Frankrig, da jeg ville have en stand på markedet!!! uuuuha - der havde set fra DK slet ingen problemer været, forsikring m.m. gjaldt i hele EU, jeg var momsreg. i DK - så ....nå men lidt det samme - som du siger et er EU, noget andet de små EGNE kommuner- god bedring!

Annette sagde ...

Annemarie, tak skal du have (mht. nissepyntet), der er meget mere, men hele mit bøvs skulle jo nødig ende i nisserier ☺.
Jeg har gjort mig mange tanker om det julepynt og er nået til den konklusion, at mit tidligere hjem i DK, må have lignet Gertrud Sands fra "The Julekalender" til forveksling ☺. Vi har utrolig meget pynt og så har vi endda kun halvdelen af det julepynt, som min tidligere mand og jeg havde i Danmark ☺ ☺ ☺.
Du kan tro, de bliver klogere de hollændere, de slipper ikke af med mig, selv om de ikke altid ser med milde øjne på min - i forhold til hollandsk standard - direkte facon ☺. Man kan overhovedet slet ikke forholde sig til, at jeg er vant til at kalde en spade for en spade, her bruger man at gå rundt og småsnakke om hinanden i krogene i stedet for ☺.
Skal vi ikke lige snuppe en omgang rigtig god weekend til. Knus til dig deroppe i sneen.

Annette sagde ...

Lene, jeg kan godt forestille mig, at situationen ikke er meget anderledes hos jer.
Tilbage i 1977 rejste min tidligere svoger til Canada for at arbejde og dengang kunne jeg ikke helt forholde mig til hele den papirmølle han skulle igennem. Men nu hvor jeg selv har det inde på livet, så er det noget andet.

Selvfølgelig skal der være regler, helt sikkert, men for pokker hvor er det et trægt system (og det kommer fra en, der har været i forsvaret i 27 år ☺). Jeg synes også godt jeg kunne bruge lidt professionalisme på det lille kommunekontor her i byen. Afhængig af hvilken lille ung dame jeg taler med, så ændres reglerne fra dag til dag. Utroligt, men det skal vi nok ikke tærske langhalm på, bare acceptere at sådan er det ☺.
Lene, en skøn weekend til dig herovre fra den anden side af Atlanten.

Annette sagde ...

Lavendel, det er da utroligt, ikke sandt. Hvordan gik det, fik du lov til at sætte din stand op eller opgav du til sidst?
Så vidt jeg har forstået, så er reglerne endnu mere komplicerede i Frankrig, passer det?
Tak skal du have og en rigtig god weekend til dig deroppe på din skønne ø.

Nille sagde ...

Dejligt at høre, at det går fremad! Jeg har også for første gang haft noget, der minder om et forkølelsessår - og det er bestemt ikke vores alder :-)

Jeg tror - helt ærligt - at det er når en forkølelse trækker ud i så lang tid! Det gider kroppen ikke - og vi gider heller ikke.

De kommunale trængsler skal du nok ikke rejse til Bruxelles med :-) De er ikke bedre selv! Jeg har engang prøvet at være hundesyg og ringe efter en lægevagt, som gik da hun ikke mente, at danskere havde krav på refusion via sygesikringen - det var inden jeg havde mit belgiske ID-kort. Så hun lod mig bare ligge med 40 i feber!!!

Jeg har også utallige gange fået at vide, at DK ikke er med i EU - at vi er EU's hovedstad betyder bestemt ikke, at befolkningen er mere oplyst :-) Heller ikke den kommunale befolkning!

Men det er skræmmende så lidt nemt det er at rykke rundt i EU - jeg ved ikke om DK er nemmere?

Hav en god weekend og fortsat god bedring!

Inge sagde ...

Lidt brok skal der være plads til engang i mellem Annette.. det er utroligt hvad man finder sig i fra ukompetente skrankepaver. Det burde være så nemt, og er alligevl så besværligt.. Desværre tror jeg det er stort set det samme herhjemme, måske bare på nogle andre områder..
Flot julepynt du viser.. Knus til dig og en god aften

Michael Seeger Hanmann sagde ...

Det er det der er essensen af alle menneskelige fortrædelighedder Annette, enhver kan jo sige sig selv at udenanset om det er Darwins teori, eller den relliøse teori der er den rigtige, er der som udgangspunkt ikke tænkt på menneskeheden i de baner da oprindelsen her på jorden tog sin begyndelse, se bare herhjemme lige nu, føj for ....., siger jeg bare, men vi fortsætter gladeligt derudaf, og får det dårligere og dårligere med os selv, styret af systemer og kontrol.
Dejligt med lidt julehygge, det kan hverken de Hollandske eller de Danske myndigheder blande sig i!!!!!
God weekend og klem herfra.

Ellen sagde ...

Brok kan jo udtrykkes på mange måder, og din er meget fin... så jeg synes absolut, du bare skal brokke løs - det behøver ikke at være lutter sødsuppe og lagkage på en blog - sådan er livet jo ikke, og den bliver da kun bedre af at vise dets forskellige sider, og så længe der hele tiden kan anes den bagvedliggende humor, er (næsten) alt tilladt :-)
Hvis ingen var stædige eller brokkede sig, fik alt dette 'uvæsen' og skrankepaveri jo frit spil, så bare gå på dem! Og skriv løs :-D

Når det er sagt, er jeg næsten nødt til at fortælle, at det gik supernemt for Charlotte at flytte til England. Kommunen sendte oven i købet en ud for at vise og forklare hende de forskellige formularer, hun er nødt til at udfylde og for at fortælle hende om reglerne for at være selvstændig - også reglerne, som var til hendes fordel; de fortalte hende blandt andet, at nu skulle hun huske at trække dele af elforbruget fra i skat...

Der er aldrig nogen, der har været negative, uforskammede eller spurgt, om DK er medlem af EU :-) Det er jeg altså lidt chokeret over, at man kan gøre i både Holland og åbenbart også Belgien.

Conny sagde ...

Kære Annette
Man har vel et standpunkt til man tager et nyt
( Jens Otto Krag)jeg er rystet over, at læse hvordan du og andre bliver behandlet, jeg troede alting så nemt når man boede inden for EU ,jeg synes det var en styk behandling du fik i går. Når man sider på et offentligt kontor, burde man vide hvilke lande der er i EU. Jeg sider her og bliver lidt gal, jeg troede vi skulle være EU, fordi det hele skulle blive nemmere, at bevæge sig rundt i Europa. Sikke flot du har fået pyntet, selvom du har været syg,forkølet sår kommer ikke med alderen, jeg har aldrig haft nogen,jeg vil ønske dig god bedring og håber du snart må blive helt rask.
Kan du have en god weekend,

Annette sagde ...

Pernille, du rammer præcis det rigtige, det er skræmmende, så besværligt det er, at være EU borger, hvis man gerne vil flytte mellem landene. Det virker som om emner som arbejdskraftens mobilitet EU landene imellem, bliver helt glemt eller i hvert fald det der følger med mobiliteten.

Du har jo tidligere løftet sløret lidt for alle dine besværligheder i Belgien. Utroligt, ikke engang i magtens centrum, hvor beslutningsprocessen findes, der lykkes det af få regler og direktiver ud til "manden på gaden", i dette tilfælde bl.a. en læge.

Sjovt nok, så gik det faktisk lettere for mig at flytte til Holland, end det gjorde med Frank, da han flyttede til Danmark. Men det har været forskellige instanser, der har været uvidende om, hvordan sagerne tackles for en udlænding og så vidt jeg siden har fundet ud af, er der også forskellig tolkning af loven i de 2 lande.

Jeg har hele tiden gået med en forestilling om, at jo større by, jo mere oplysning var der, men det passer jo i hvert fald ikke i dit tilfælde.

I begyndelsen havde jeg nok de fleste problemer med, at man simpelthen nægtede at tale med mig, de ignorerede mig totalt hvis Frank var med til møder hos kommunen, da de fandt ud af, at han talte sproget. Af og til havde jeg lyst til at råbe, at jeg jo ikke nødvendigvis er idiot, bare fordi jeg dengang ikke talte sproget ☺.

Hvad kan vi gøre ved det? Jeg er bange for, at jeg er blevet for gammel til at gøre noget som helst, så det må være dig, der skal forsøge at forbedre forholdene.

En rigtig dejlig weekend til dig.

Annette sagde ...

Inge, du har ret, det var heller ikke let, da Frank flyttede til Danmark. Bare som du skriver at besværlighederne kom fra andre instanser end de gør for mig her.
Gad vide, hvorfor pokker det skal være så besværligt?
Nå, men det finder vi jo nok aldrig ud af, så derfor vil jeg nøjes med at ønske dig en fortsat rigtig god weekend. Stort knus til dig.

Annette sagde ...

Michael, nej vores julehygge, den får de bestemt ikke lov til at røre ved, selv om der måske af og til kan komme lidt skår i glæden, hvis man har for mange besværligheder ☺.

Du har ret, det menneskelige aspekt, det tager man ikke i betragtning. Efter jeg er stoppet på arbejdsmarkedet, har jeg brugt megen tid på at fundere over, hvad det er der sker hernede (og situationen er givetvis præcis den samme i DK), alt er styret af penge, af forventet revenue, af aktionærindtjening. Om medarbejderne kan følge med, det er uden betydning.

Hvis jeg bliver presset lidt, så kan jeg også til en vis grænse, godt sætte mig ind i de kommunale medarbejderes situation og ville kunne acceptere mere fra deres side end jeg reelt gør, hvis ikke attituden var hoverende og hele tiden jeg er ok, du er ikke ok osv.

En rigtig god lørdag aften og rest af weekend til dig. Klem hernede søndenfra.

Annette sagde ...

Ellen, det glæder mig utrolig meget, at læse om hvordan Charlotte blev introduceret til det nye liv i England.

Indrømmet, det havde jeg nok ikke helt forventet og dog, jeg har en ide om, at England er en del mere konservativ end både DK og NL. Og det gør måske, at de engelske myndigheder gør mere ud af, at få udlændinge til at føle sig hjemme fra start.

Under mit første besøg hos kommunen i denne uge overhørte jeg en kommunal medarbejder, der forsøgte på engelsk, at briefe 3 - 4 udenlandske kvinder (jeg tror somaliske) om deres rettigheder i forbindelse med bolig. Det var en sej affære for alle parter, kan jeg godt betro dig ☺.

Da jeg kom til Holland foregik al administration vedrørende opholdstilladelse hos politiet, det husker jeg også som en utrolig god oplevelse, hvor det var mig, der blev talt til/med. Stik modsat møderne hos den kommunale verden, hvor man talte til/med Frank, fordi han jo talte sproget og hvis de var nødt til at tale med mig, så måtte de jo nødvendigvis tale engelsk og det er de ikke så glade for ude i de små byer ☺.

Jeg tror dog aldrig, at man i Danmark ville opleve en medarbejder spørge om Holland er med i EU ☺.

En fortsat rigtig god weekend til dig.

Annette sagde ...

Kære Conny, jamen jeg havde helt samme opfattelse som dig, inden jeg selv stod i situationen. Men jeg er blevet klogere, det er helt sikkert.
Jeg har hele tiden haft en ide om, at hvis nu vi boede i en stor by som for eksempel Amsterdam eller Den Haag, så ville det hele nok være lettere, da der er flere udlændinge der flytter dertil. Men når jeg læser om alle de besværligheder Pernille har i Bruxelles, ja så tror jeg heller ikke, at den teori holder stik.

Det tager nok en del flere generationer før alt går let og glat igennem, hvis man flytter til et andet land, er jeg bange for.

Men rent bortset fra det, så ja heldigvis er der nu julepyntet. Jeg behøver ikke at bage, det skal så kun være til mig selv, for min mand vil selvfølgelig helst have det, som han er vant til at få til jul og der hører danske julesmåkager ikke under ☺. Men det plejer at ende med, at jeg bager lidt alligevel, for det er nu så hyggeligt.

En rigtig dejlig weekend til jer, forhåbentlig ikke med for meget sne.

Pia sagde ...

Hvor bliver man dog klog af at læse blogge. Jeg er klar over at det er galt i DK. hvor jeg har personligt kendskab til en meget kedelig historie, men jeg regnede bestemt med at systemet fungerede bedre i Holland. Man tror altid at "naboens" græs er grønnest ☺
Det var dog en værre omgang du er rendt ind i, håber du nu er kommet så meget på højkant, at du bliver oppe ☺
Selvom jeg ikke har været syg, har jeg ikke fået julepyntet endnu, der kom lige en meget hurtigt opstået ferie på tværs af det hele ☺ Der bliver travlhed her i det lille hjem i den kommende tid.
Rigtig god weekend til dig.

Annette sagde ...

Pia, jeg er helt sikker på, at du nok skal nå at få julepyntet inden jul. Selv om jeg godt er klar over, at ferien vil give dig ekstra travlhed de kommende uger, så er en ferie på denne tid af året bestemt ikke at foragte ☺.

Åh nej, du må endelig ikke tro, at det hele fungerer bedre hernede. Men du har ret med hensyn til, at man altid tror at græsset er grønnere hos naboen. Jeg troede også der var mere styr på sagerne i Belgien, de er da tættest på beslutningsprocessen. Men jeg læser hos Pernille, at det endda måske er værre end her. Jeg har flere gange gjort brug af min gamle hjemkommune for at høre hvordan de gør tingene, når jeg ikke kan komme overens med det hollandske system ☺. Vi plejer at sige til hinanden, at vi har den luksus, at vi kan tage det bedste fra begge lande og så forsøger vi at glemme resten ☺.
Du kan tro, jeg håber at jeg forbliver på højkant, for det har været en drøj omgang. Vi var inde i Tilburg for at handle i formiddags, det havde nær slået benene væk under mig ☺.
Også en rigtig god weekend til dig.

Gitte sagde ...

Spændende blog du har; er lige faldet over den, og har besluttet mig til at følge dig. Jeg har selv boet i Frankrig i mine unge år og kender alt til bureaukrati....... held og lykke.

Annette sagde ...

Hej Gitte, velkommen til Holland.
Nysgerrig som jeg er, så skulle jeg jo lige se din blog, resultatet er - efter jeg har set det smukke hus i headeren plus, lidt mere - at du også har fået dig en ny fast læser ☺.
Tak for din ønsker, vi får se hvordan det kommer til at gå.
En rigtig god søndag aften til dig.

Tina - omme i London sagde ...

Jeg kan godt forstaa du brokker dig! Saadan nogle skiderikker.

Her i landet spoerger folk i al almindelighed om DK er medlem af EU og hver gang forklarer jeg at DK og UK blev medlem samme aar...

Nu er det saa mange aar siden jeg emigrerede og det var foer det var svaert, men jeg har saa store kontraster mellem "mine to lande" at det er helt utroligt. England er nok det land i Europa der er nemmest at indvandre i og Danmark det mest vanskelige, paa grund af deres saerlige EU status. Det er ufatteligt at i 2010 det stadig kan goeres saa besvaerligt!

Madame sagde ...

Rigtig god bedring, Annette - det lyder som om forkølelsen har sat godt og sig grundigt fast.
Og det er da forfærdeligt, at du støder ind i så mange problemer i det offentlige system i Holland. Godt du har din mand, der kan hjælpe. Er der ikke vejledning at finde via nettet?

Du har pyntet så smukt op - så langt er vi ikke kommer her :-)
Klem og en god mandag til dig!

Tina Liel sagde ...

Uh jeg ville godt nok også have været irriteret sikke spørgsmål og sikke en uvidenhed. Tålmodighed er sin bedste ven i de situationer men indimellem kan den svigte. Godt du har det lidt bedre♥ KNUS

Annette sagde ...

Tina, det er da utroligt, at lille Danmark ikke har sat sig større spor på verdenskortet i EU sammenhæng.
Jeg læste hos Ellen (Mommer), at hendes datter heller ikke havde haft problemer, da hun kom til England. Det er skønt, at der i det mindste er nogle steder, hvor de er mere samarbejdsvillige end her.
Men på den anden side, da jeg tidligere i dag beklagede mig til min veninde, der boede i Belgien og nu er flyttet tilbage til Danmark med familien. Hun fortalte, at i Belgien måtte alt oversættes til både Flamsk og Fransk, så har jeg måske slet ikke så meget at klage over ☺.

Annette sagde ...

Madame, tak skal du have, efter weekenden har der været stor fremgang (jeg lavede heller ikke det fjerneste ☺) og nu synes jeg, at jeg er næsten tilbage til normaltilstand.
Jo, der findes vejledning bl.a. på Ambassadens hjemmeside, men der findes også kommunalt ansatte medarbejdere, der siger "Det er sandelig ikke sikkert, vi accepterer hvad EU foreskriver, vi har vore egne regler" (det var hvad jeg fik at vide i fredags). Nu må vi se hvordan det kommer til at gå med papirmøllen ☺.
Varme klem og en rigtig god tirsdag aften til dig.

Annette sagde ...

Tina, du har fuldstændig ret, det er af og til at tålmodigheden er gemt lidt væk. Knus og en god onsdag til dig.