lørdag den 1. august 2009

Bagerbrød

Jeg så tidligere i dag hos en medblogger et billede af 2 poser fra Håndværksbageren, uhmmm.

Engang tilbage i 70 – 71 gik jeg til undervisning i hollandsk og som lærebog brugte vi en bog der hed ”Hollandsk uden besvær” og i den står: "Som dansker vil man gerne have frisk morgenbrød til morgenkaffen, men står De tidligt op, må De nøjes med gårsdagens brød – for ifølge hollandsk lov må der ikke sælges frisk brød før efter klokken 10 om formiddagen og om søndagen er det endnu værre, for da har alle bagerne lukket!"

Så galt er det nu ikke, man kan sagtens købe frisk brød om morgenen og min mand siger, at det har man kunnet så lang tid han kan huske tilbage, men bageren åbner først kl. 8 og har stadig lukket om søndagen.

Hos de fleste hollandske bagere kan man få noget der minder om de danske rundstykker – harde broodjes. Men enten skal man være tidligt i forretningen eller så skal man bestille, da der ikke bages mange af dem. Jeg har en ide om, at de måske ikke hører til blandt favoritterne hos hollænderne.Det er mit indtryk at hollændere mest spiser hvidt brød, men i henhold til min mand er det dog mest børnene, men om lørdagen er det ikke usædvanligt at se kunder der køber 4 – 5 bløde hvide brød og samme antal poser med bløde boller af hvedemel. Hos os gør vi i weekenden mest i morgenbrødsboller, der købes forbagt og sættes i ovnen 8 – 10 minutter, da de derved får en hårdere skorpe.

Som så mange andre steder i verden så kendes rugbrød under samme form og konsistens som det kan købes hos bagere/supermarkeder i Danmark ikke. Man kan købe frisisk rugbrød, men det er mere fugtigt og indeholder sirup, i begyndelsen købte jeg det af og til, men det brækker let og smager en del anderledes end det danske.

Man kan få utallige former for mørkt brød hos bager og supermarked, men alle er utroligt lette og hvor jeg i det daglige af og til kan savne en skive dansk rugbrød med noget gods i, så har min mand store problemer med det, hvis vi har provianteret rugbrød eller rugmel fra Danmark, da 1 skive dansk brød mætter som 4 - 5 skiver af det hollandske.

De hollandske bagere laver fantastisk flotte kager og tærter og for min mor der elskede flødekager, da ville Holland have været et sandt eldorado.


Men det er ikke noget jeg betraget som et problem at der er den forskel, det gør det hele sjovere når vi kommer til Danmark og jeg kan svælge i håndværkere, rugbrød, af en til en morgenkage, en træstamme eller romkugle samt alle de andre ufornuftige ting :-)

2 kommentarer:

Irene sagde ...

Jeg kan godt forstå, at du savner rugbrød. Det er simpelthen også altid det jeg savner mest, når jeg er på ferie. Mange steder kan man efterhånden få brød med kerner og skaldele i, men det er altså ikke det samme som rugbrød:-)

Mette Lykke sagde ...

Ja.. der ikke noget som en pose med friskbagt brød, som dufter..
Den kage ser nu ikke værst ud :-)